:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,274
Активни 535
Страници 1,719
За един ден 1,302,066
Български следователи са работили по аферата с консула Деманж

Французите ни пратили 2 съдебни поръчки за скандала с визите

В Страсбург разследват общо петима за незаконните разрешения
Снимка: Николай Дойчинов
Франция ни е пратила 2 съдебни поръчки по разследването на визовия скандал, съобщиха магистрати. Едната е от началото на тази година, другата пристига в България през април.

В правосъдното министерство обаче не знаят за тях, понеже исканията са спешни. А Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, ратифицирана от България и от Франция, позволява в "неотложни случаи" молбите за помощ да се изпращат пряко до съдебните власти на съответната страна. Затова френските искания са адресирани до Върховната касационна прокуратура и изпълнени от специализираното следствие.

Молбите са по воденото в Страсбург разследване за фалшиви и незаконно издадени визи на български граждани през 2000 и 2001 г. Случаите на незаконно издаване са повече - при тях визите са истински, но са получени на базата на фиктивни покани от фирми. Често въпросните покани са пращани и по факс, без в консулството да са представени всички необходими за шенгенска виза документи. Но разрешителните са получавани бързо - понякога и в рамките на 24 часа. Раздавани са и рушвети от 400 до 1000 марки на виза - цената зависи от това дали визата е краткосрочна или дългосрочна. Във веригата са използвани и посредници.



По делото във Франция са следствени петима:



Руди Деманж - шеф на визовата служба във френското консулство у нас от януари 2000 г. до февруари т. г., когато бе отзован; шефът на фирмата "Автобар пакаджинг" Бернар Ке, който има офис в центъра на София; съпругата му Росица Ке и 2 български проститутки, заловени във Франция миналия март. По случая е разпитвана и приятелката на Деманж Петя Бонева, която до юли м. г. работи в туристическа агенция в Пазарджик.

И по 2-те поръчки от българските магистрати се иска да разпитат свидетели, да установят самоличността на хора, посочени от 5-имата разследвани, да извършат обиски във фирмени офиси у нас. През май т. г. за седмица в България пристигат и водещият разследването Жан-Люк Жакоб, зам.-шеф на съда в Страсбург, прокурорът Марк Монтаньон, майор от френската гранична полиция, и съдебна секретарка. Французите преглеждат основно книжата в консулството и участват в някои разпити на българи. При пристигането им обаче по-голямата част от исканията вече са изпълнени - разпитани са около 250 души, претърсени са и българските офиси.

Французите почват разплитането на визовата афера миналия март, когато в Страсбург залавят 2 наши проститутки с работни визи, издадени от консулството. За издаването им са представени покани за обучение от фирмата "Автобар пакаджинг" на Бернар Ке. Жените трябвало да се обучават за настройчици, а поканите са подписани от съпругата на Бернар Ке - Росица, която също работи в неговата фирма. Разследването установява, че между 1 ноември 1999 г. и 31 март 2000 г. консулството е издало



205 служебни визи само по покани на съпрузите Ке



На този етап от разследването е пратена и първата съдебна поръчка до България. През март и април т. г. френските магистрати подхващат отзования вече Деманж и приятелката му Петя и пращат втората поръчка с молба да се проверят твърденията на 2-мата.

Преди дни ексконсулът обяви позицията си пред телевизия "Франс 2" - че българите са "фауна", опашките пред консулството били "мафиотска среда", в посолството знаели за визовите измами, а той самият не можел да контролира визите, издавани всеки ден. Българските служители във визовата служба пък водели начин на живот, неотговарящ на заплатите им. Нещо такова Деманж е разказал и пред френското следствие - че ако са раздавани подкупи, те са получавани от българите в консулството. Бонева пък топяла шефката на фирмата си в Пазарджик.

България е изпълнила двете френски поръчки и книжата са изпратени в Страсбург. У нас няма образувано разследване по случая, а доскоро не се знаеше и че български следователи са работили по него.
806
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД