:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Село Граф Игнатиево се нада на натовски долари

България вече има най-добрата военна писта на Балканите. Селяните обаче смятат, че трябва да им се плащат компенсации заради рева на изтребителите
Снимка: Николай Дойчинов
Един от трите годни МиГ-29 в нашата авиация с рев се издига във "възходящо тоно". Зад щурвала е шефът на българските ВВС ген.-лейт. Стефан Попов. Той направи първия официален полет на новата реконструирана писта на военното летище "Граф Игнатиево" в четвъртък.

Преди това шефът на Генщаба ген. Михо Михов и военният министър Николай Свинаров прерязаха тържествено лентата на най-добрата военна писта на Балканите.

Михов всъщност вече беше я изпробвал пред йорданския крал Абдула II миналата неделя. Последният останал "изключително впечатлен от високопрофесионалните авиодемонстрации на генералите Михо Михов и Евгени Манев" според правителствения пресцентър.

Ден по-късно бригаден генерал Евгени Манев отново яхна МиГ-21, за да демонстрира "камбана" пред легендарния US пилот, участник във войната във Виетнам и прототип на героя от "Роден на 4 юли", сенатор Джон Маккейн. И той е впечатлен - в 22-годишната си кариера не е влизал във въздушен бой с МиГ-ове.



Ген. Манев и ген. Михов са много горди с ремонтираното летище



"Граф Игнатиево". Там, в авиобаза "Крумово" и полигон "Корен", от 11 до 21 август за първи път у нас ще се проведе многонационалното военновъздушно учение "Кооператив кий-2001". Ще кацнат цели 72 самолета.

Международният пресцентър, който чака репортери от 25-те страни от НАТО и "Партньорство за мир", ще бъде в "Граф Игнатиево". Учението се организира от 1996 г. под ръководството на Южното командване на НАТО.

В "Граф Игнатиево" могат да кацат всички типове бойни и транспортни самолети. Пистата, удължена от 2,5 до 3 км, и съоръженията към нея са изградени по стандартите на НАТО и са съобразени с изискванията на международната организация ИКАУ. Мобилната комуникационна система идва от САЩ.



МО е инвестирало в целия проект 10 млн. долара



Николай Свинаров - въпреки задоволството си от успеха на реконструкцията - обяви, че ще прегледа сметките. Още на 26 юни Соломон Паси прати писмо до ексминистър Бойко Ноев с искане да "преоцени действията си по реконструирането и преоборудването на летищата в Граф Игнатиево и Крумово". Паси протестираше, че конкурсът за обществена поръчка бил организиран в последния момент, а сроковете и заданието му били такива, че принудили големите английски и американски инвеститори да се оттеглят. Ноев отвърна със списъка на 10-те обществени поръчки, направени за ремонта.

Село Граф Игнатиево засега



не е намазало от ремонта на базата



В края на юли община "Марица" в Пловдив поиска от царските депутати субсидия от 300 хил. лв. за ремонти в селото. Мотивът - все пак куп чужденци идат тук. Репортери на "Сега" не забелязаха ремонтна дейност из селото. Даже напротив - установиха, че усилената летателна дейност напоследък се е отразила зле на къщите.

"Всеки ден по няколко пъти излитат и кацат. Шумът е непоносим", обяснява продавачка. Най-кошмарно било през нощта - селяните още не са свикнали с шума от пробиването на звуковата бариера. Хората от съседните села се шегували с жителите на Граф Игнатиево, че



и кокошките им вече не носят



Кокошките ни наистина не снасят яйца, жалват се хората от селото. Това обаче далеч не е най-тежкият проблем. Част от къщите са с напукани стени. Селяните обаче не се оплакват твърде много, защото базата им дава препитание - много от местните работят като волнонаемни там, имат и двама-трима пилоти. "Като се роди момченце в селото, казват: "Ох, на мама сержантчето, и тебе ще те пратим в поделението", смее се продавачка.

В кръчмата седи общинският съветник Дончев. Той е решен да изкрънка пари от държавата заради проблемите с авиобазата.

"Говорили сме с кмета, ще направим декларация и ще я пратим до институциите. Ще искаме обезщетения за разрушенията по къщите. Получават се от налягането", казва той.

Селяните ще искат и ежемесечни финансови компенсации заради шума. "Трябва да дойде специалист, който да измери децибелите", обяви общинарят. Преминаването на звуковата бариера създава ефект като от бомба. "Може ли бебе да спи на този шум", пита общинарят на селото с над 2000 жители.

Имал съсед пилот. "Питам го що лети толкова ниско над селото, а той вика: абе да си видя картофите дали са порасли", ядосва се мъжът.

В селото се носят клюки, че американците може да наемат дългосрочно базата. На селяните тази перспектива им харесва - ще има работа, а и американците ще плащат - и за яйцата, и за шума. Както било навсякъде в НАТО.
 
Министър Николай Свинаров и шефът на Генщаба Михо Михов режат импровизирана лента при откриването на модернизираната писта.
1469
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД