:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 555
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пророчества

Мислете за Бойко Борисов като за градоначалник. III

"Сега" първи позна резултатите от избори''2005 в София - преди 3 години и 4 месеца
Честно казано, не смятам самоцитирането за проява на добър вкус, обаче, признавам си, суетата у мен надделя над стила. Когато преди 3 години и 4 месеца написах под същото това заглавие в "Сега", че главният секретар на МВР Бойко Борисов ще стане кмет на София, направих го от любов към логиката и към хазарта, а може би към хазартната логика :-). Рядък (но съвсем не единствен) случай, когато фриволна вестникарска хрумка може да трасира хода на историята. Така "Сега" позна неприлично рано резултатите от местни избори''2005 в София - архивите са живи.

Има и още: преди 3 години и 1 месец на страниците на вестника, който четете, спорихме люто с колежката Мария Стойкова за шансовете на Борисов при предишните кметски избори в столицата. Нововремците начело с Емил Кошлуков вече бяха узрели за идеята "ГЕНЕРАЛна промяна", а юристите в НДСВ усилено заиграха реконтра - тяхното си беше чудене как по-убедително да загубят. Беше октомври 2002 г. До редовните избори в София оставаше цяла година. Борисов беше готов да играе за кмет, стига някой да му вдигне топката. Никой не го направи. Той чака 3 години.

Та това е третият материал с това заглавие, ала с миналото време - дотук. Понеже най-интересното тепърва предстои, пък и за арогантно ранните прогнози, които се сбъдват, очевидно е нужно постоянство.

Вероятно и вие като мен се питате как ли изглежда календарът на вече градоначалника Борисов от днес нататък. Ей го генералът с главозамайващия рейтинг - стана политик, колкото и още да търкат очи неверниците. Тръгнаха и първите залози за бъдещето му: ще покметува малко, с яденето апетитът му ще се изостри и... хоп - ще го видим да тича в изборната надпревара за държавен глава (за да направи Голям шлем от парламентарен, кметски и президентски вот за има-няма година и половина).

Този сценарий, разбира се, изобщо не е невъзможен, но все пак е съмнителен. Има поне 3 аргумента в тази посока, най-важният от които е здравият инстинкт за самосъхранение на Борисов.

Той има диалог с народа, вярно. Обаче на президентските избори ще трябва да се състезава с друго едно "момче от народа" в лицето на Георги Първанов - с рейтинг, който също никак не е за подценяване, но в добавка и с два организирани и мощни партийни електората зад гърба му (на БСП и на ДПС). Какъв е изводът? На "генерала на народа" му е нужна партия, ако иска не просто да мине през политиката, а да оцелее и да остане фактор в нея задълго.

Второ, ако на софийските избори сега за Борисов бе лесно да обере протестния вот на масите, то в президентското състезание догодина ще трябва да се бута на тоя терен с Волен Сидеров. С него ще дели черната тужурка, хулиганския имидж, гневната реторика и обичта на маргиналите - това съвсем усложнява играта.

Тъй че много по-резонно изглежда Борисов сега да се заеме с партийно строителство, да спечели още едни, редовни избори за градоначалник и едва тогава да тръгне да превзема държавния връх. Дали като евентуален президент или на едни следващи парламентарни избори - като лидер на партия, рано е да се каже.

Така изглежда може би програмата максимум на Бойко Борисов. А програмата минимум? Каквото дойде.
39
1527
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
06 Ноември 2005 21:47
Този път сигурно ще сгрешиш, Баджева. У нас бившите столични кметове стават клиенти на прокуратурата и съдебната система, за това усилено търсят имунитет и комндировъчни в Брюксел - белким им се поразмине...
06 Ноември 2005 21:58
Мира, тука си имаме познавачи дет се хвалят, че познали за Бат Бойко още отпреди 3 седмици, а ти къде се метна с тези 3 години аванс не знам, но не е хубаво така. Ще ти го върнат тъпкано
06 Ноември 2005 22:13
БГтоп- они тея наште познавачи си ги знаеме де !

Мислете за Бойко Борисов като за градоначалник!

Той единствен може да спечели на НДСВ всякакви избори, още утре. А защо не и тия за кмет на София?

МИРА БАДЖЕВА

Едва ли има наблюдател или политик, който при импровизирана анкета днес да не ви увери, че НДСВ със сигурност ще изгуби местните избори през 2003 г. (Тук изключваме самите ендесевейци - поради тяхната естествена пристрастност и неестествена наивност.)



Натиснете тук



Мислете за Бойко Борисов като за градоначалник. II

Мира Баджева

Виждам, че след като на 1 юли т.г. в "Сега" излезе статията "Мислете за Бойко Борисов като за градоначалник!", разни фактори в НДСВ са мислили 3 месеца и са стигнали до същия извод: единствено Бойко Борисов може да донесе ярка изборна победа на залиняващата царска партия и да я вдигне на крака.


Натиснете тук



06 Ноември 2005 22:30
Мислете за Бойко Борисов като за предшественик на Азис, Слави или някой друг шоумен - бъдещ градоначалник. I
06 Ноември 2005 22:43

Вижте сега, Мира, не е особено умение да назовеш градоначалника. Ако се поровите малко в етимологията на понятието, ще видите, че то означава началник на полицията и пожарната команда.
Както казва Сава Доброплодни, то много ум ище да се договедиш кой е.
06 Ноември 2005 22:44
Като "Познавач", ще кажа: ген. Б. Борисов НЯМА да е следващият Президент на Република България!!!
06 Ноември 2005 22:51

А, то и това остава - президент.
06 Ноември 2005 23:10
До сега нямах вяра в партиите.
Вече не вярвам и на електората.
У нас всичко може.
Може в целофан да е, но генерал да е.
06 Ноември 2005 23:17
черната тужурка, хулиганския имидж, гневната реторика и обичта на маргиналите

**
ааа, добре, много добре хванато, не че не го знаем, ама звучи....
07 Ноември 2005 00:09
Олеле, Параграф! И тая ти е умъкнала идеята за "ГЕНЕРАЛна" - та проямна! Тия хора ти крадат на поразия интелектуалната собственост! Почвам да си мисля, че ако не си ти, не статия, ами бележка на комшията не могат написа! Предполагам, че ако се опитат да напишат нещо сами, ще им дефектира мозъчната клетка!
-----------------------------------
Аз, Зомби, тържествено обявявам достопочетния ПАРАГРАФ за бащица-хранител на българската журналистика! "Казах!" (последното изречение е цитат - познайте от кого!)
07 Ноември 2005 00:12
Абе тоз Зомби днеска зел, чи много напил. Първо пиши, после ни можи кажи кво искал кажи.
Трябват пояснения!
-------------------------------
Пояснение: "дефектира" от "дефект", а не от "дефекация"
07 Ноември 2005 03:06
Според мене Мухобойко и да иска, няма да може да е по-лош президент от Седефчов (или Тато for that matter) или по-лош премиер от царя. Ноооо, Болен Лидеров е hors categorie и мястото му е пенитенциарното заведение. Че и двамата апелират към лумпениата или по-точно - към вегетативната нервна система не бива да ни подвежда - има иразлика. Мухобойковата чакра е някъде из кръстните прешлени, Лидеровата - в опашката (виртуалната), няколко инча извън трътката.
07 Ноември 2005 03:06
Аз пък не виждам никакъв проблем в България мутрата Борисов да стане президент. Ни-ка-къв. Волен не може да му е конкуренция - обирането на недоволния вот на комунистите (някой от тях, в пристъп на истерия, преминали няколко пъти стъргалото комунисти-седесари-НДСВ-ари-комунисти) няма да се повтори. Със Седефчов дори няма смисъл да го сравняваме.

Свиквайте другари, днес кмет, утре - президент.
07 Ноември 2005 03:17
Натиснете тук
07 Ноември 2005 03:20
Едно по едно разцъфват форумните цветя - кое от кое по-красиви и все миришливи. С какво ли ги гюбрят?...
07 Ноември 2005 04:55
Освен че спечелил с 20% от гласовете на софиянци, Мухобойко взел много по-голяма преднина в селата - гр. Банкя, гр. Нови Искър, Кремиковци и Връбница, отколкото в града.
07 Ноември 2005 07:08
Абе нек се радват, че познали, да му е честито на бат Бой и на другите кметове. Хората обаче хич не им пука, кой ще им бъде кмет. Явно закона е калпав. Как може с по-малко от 20 на сто от гласували избиратели да се " избира" кмет?
07 Ноември 2005 07:59
Каквото и да си говорим, длъжността на президента е с доста по-ограничени правомощия от тези на кмета.

Какво може РЕАЛНО да прави президента? Да се среща с други президенти и да дава изявления по медиите. Не че последното не се харесва на Борисов.
07 Ноември 2005 08:32
Milcho, прав си, и може доста лесно да се реши този проблем -- След като 80% не са гласували, явно 80% смятат, че измежду предложените за кмет няма достоен кандидат. Е, ако следва да се слуша гласът на мнозинството (а нали това е демокрацията), то в този случай следва на всички кандидати, участвали в такива провалени избори, да се забрани да участват на кметски избори в близките 10 години, и изборите да се повторят с други кандидати.
07 Ноември 2005 08:33
Абе нали царя щеше да става президент а Борисов министър председател?Или съм пропуснал да го прогнозирам!
07 Ноември 2005 09:41
Б.Б. - президент но след Първанов т.е. на по другите избори.
07 Ноември 2005 09:42
Прогноза, грънци. То като непрекъснато плещиш недомислици и чути-недочути слухове все име шанс да улучиш нещо. Пък и в България няма толкова много известни личности, а все някой трябва да стане президент, премиер, депутат, кмет - пробваш тоя оня и току си уцелили и после се надуваш с анализаторските си умения.
07 Ноември 2005 10:09
Политическа чалга ІІІ!
07 Ноември 2005 10:56
Доктора предрече, че софийския кмет ще бъде жена. Имайки предвид опита на Берлин, не е ли добре да се направи една проверка на избрания(ната)?
07 Ноември 2005 10:57
Бойко президент!? Лошо, много лошо... По-лошият вариант е само оставането на Първанов. Дано не ме накарат да гласувам с отвръщение.
Десните (СДС, ДСБ) да не се дърлят много, а да подкрепят кандидатурата на царя. Като ги гледам, нямат особен избор. Няма откъде да изкарат конкурентоспособен кандидат. Освен това трябва да мислят за бъдещи съюзници на парламентарните избори.
Издигането на кандидатутрата на Симеон (което е почти сигурно!) би внесло и разкол в коалицията БСП+НДСВ+ДПС, от една страна и от друга - би поставило Доган в незавидната роля да гадае кой ще спечели следващите парламентарни избори, та да се присламчи към него още от сега. Възможно е да се получи ситуация "всички срещу БСП".
07 Ноември 2005 11:59
Круело, шъ ма прощаваш, ама концепцията поне навремето беше "Царя - президент, Бойко - вице".
Според мен Бойко вече не се интересува от толкова малко нещо като вице и ще остави Симеон да се състезава срещу Първанов в друг отбор.
Мераците на Бойко са за следващите парламентарни избори. Вервай ми.
07 Ноември 2005 12:07
Бат' Бойко - президент, президент!!
Мира Баджева - българската Касандра в епохата между края на Прехода и финалната отсечка по трудния път към общия европейски дом.
Жената, която ни научи да Мислим.
07 Ноември 2005 12:31
Никифоре,
Силата на бат Бойко е да играе сам, т.е. да се бори мажоритарно. Определено би загубил ако прави партия.
Въпреки това и аз не вярвам да се кандидатира за президент, макар че кой знае? Апетитът идва с яденето.
07 Ноември 2005 12:33
Борисов е момче-бачкаторче, не си пада по синекурни длъжности, нервичките нема му издържат на нищонеправещия и развяващ президентската си тога насам натам пост.
Затова бубойко просто нема се кандидатира за президент-не щото нема да спечели, а щото не му требе синекурен пост, той не умее да стои просто и да прави добро впечатление и само това да му е работата.
Независимо колко го плюва журналистиката, че с това се занимава.
.
Затова човеко си и каза на пресконференцията-а стига преливане от пусто в празно, оставете ме да работим.
Че той президента един азисов задник не може да свали...а на бас, че Симо ще стане президент, щото Симо за това много го бива-да стърчи като благородно плашило, зает с нищонеправене.

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 12:36
Нещо извън темата: тази същата Мира, от "Вестник за жената", ли е, а?
Ау, има страшно възбуждащ глас, знам го от една реклама по радиото. Това, което е Б.Б. за фолкпевачките, това е Мира за мене.
Някой да може да пейстне снимчица? Черпя.
07 Ноември 2005 12:50
Пишеш Мира Баджева в Google като отвори images



07 Ноември 2005 13:41
*****

Хубави словосъчетания (жал ми беше да ги трия) , но обиждащи автора

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума



Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 13:56:15

07 Ноември 2005 14:42
Мерси, Докторе. Наистина много, много хубаво момиче!
Ето почерпката:
07 Ноември 2005 15:52
едва тогава да тръгне да превзема държавния връх.

Едно време наистина от София се превземаше върхът - поне Политбюро.
Сега е последна дупка на кавала.
07 Ноември 2005 15:57
Силата на Мухобойко (и Лидеров) е само в слабостта на българите, и ония, които громят "партиите като такиви" и "димукрякцията като такъва" им я поливат как садовник дерево.
07 Ноември 2005 17:11
Колегата Hifor подсказва една колкото налудничава, толкова и "обясняваща нещата" хипотеза. Таман кът за Зомби рабута! Става дума за съвпадението на инициалите ББ - Бриджит Бардо - Бойко Борисов. Когато за пръв път, преди няколко години, обрънах внимание, че става дума за МЕДИЕН, а не за полицейски талант, не ме взеха насериозно. Сега едва ли има човек, който да не е убеден в това - в невероятния медиен талант на Бойко Борисов. Идва от нищото, спуска се върху светлината от прожекторите, осветяващи поредния труп и - завладява вниманието на всички. Дотолкова, че очи не могат да откъснат от него. В България медийните таланти са рядкост, а и няма традиции... ак да си го обясним. И - ХИПОТЕЗАТА: НЕ Е ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ПРЕРОДЕНАТА ( ПРЕВЪПЛЪТЕНАТА) БРИДЖИТ БАРДО?
07 Ноември 2005 17:22
а предната реинкарнация кой беше - Богомил Бонев?

07 Ноември 2005 17:46
>>><<<
На това девойче нема ли да му напраскат (неква) единица за подсказване?...
07 Ноември 2005 18:20
ако се търси единица за напраскване аз съм на линия. малко сам просс, ама обещавам да не се обаждам.
(трий де, трий, не можах да се сдържа)


Е ти малък ли си? Копчето долу най-вдясно.




сори, не мога да го направя. сърце не ми дава да посегна на творението си. ти му бъди каишакунин.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 07/11/2005 г/ 19:05:56

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД