:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,830,950
Активни 330
Страници 14,890
За един ден 1,302,066
Интервю

Александър Божков: Бюджет 2006 е добър единствено за чиновниците

И БСП, и НДСВ, и ДПС ще го покритикуват в парламента, но после ще си го приемат, смята икономистът
Александър Божков е съпредседател на Центъра за икономическо развитие, бивш вицепремиер и министър на промишлеността в първото правителство на ОДС, впоследствие и първият главен преговарящ с ЕС.



- Г-н Божков, проектобюджетът за тази година вече е разкъсан от критики, още преди дебатите в пленарната зала. Как ще коментирате, че първият бюджет на управляващата коалиция, в която водеща е БСП, се внася от считания по-скоро за десен експерт финансов министър Пламен Орешарски, как ще го защити?

- Пламен Орешарски в момента действа не като десен или като ляв министър, а като лидер на чиновничеството. Той ясно заяви още при поемането на поста, че не е политик и не се занимава с политика. При това положение, след като правителството не му задава политика, той заема позицията да защитава един бюджет, в който няма политика. По простата причина, че политиците не знаят каква политика искат. Днес не можем да разберем от този бюджет какви са приоритетите на правителството - кое според тях е най-спешното и към кои дейности трябва да се насочат повече средства. Такъв отговор бюджетът не дава.

- БСП обещаваше социално отговорен бюджет?

- Ако се опитаме да разгадаем какво е това "социално отговорен", вероятно ще се съгласим, че такъв бюджет трябва да провокира и да подпомогне решителни промени в здравеопазването, пенсионното осигуряване, борбата с безработицата, образованието и преквалификацията. Не забелязвам такива акценти точно в този бюджет.

- Но здравеопазването и образованието бяха основни приоритети в предизборната програма на социалистите?

- Там си и останаха. Както във всички досегашни програми и платформи на БСП, така и сега обещанията за много неща бяха големи. Но и този път май единственото, което ще ни донесе управлението на БСП, ще е обедняване и управленска немощ.



- Експерти коментират, че в голяма степен този бюджет е наследник на бюджета на предишното правителство....

- Винаги формулирането на политика в един бюджет се получава от сблъсъка на чиновника и на политика - в лицето на министъра на финансите, на дадена политическа сила или сили и на парламента. Чиновникът иска да е спокоен, което означава да се разпределят парите поравно, така че всички да получат по нещо. Целта е никъде да няма конфликт. От друга страна, всеки приоритет означава преместване на едни пари от едно място на друго и опасност в перото, от което са взети, да остане без средства, а там, където са дадени повече пари, те могат да не се похарчат правилно. За това е необходим този сблъсък, който да очертае някаква политика. В момента, в който няма политика, няма натиск, бюджетът става равен и гладичък.

- Този бюджет балансира ли интересите на трите коалиционни сили, които управляват - БСП, НДСВ и ДПС? Вече се чуха критики към него от страна на НДСВ.

- Този въпрос сам по себе си разкрива двойствеността на политиката. В бюджет 2006 няма политически интереси за балансиране, защото не виждаме трите политически сили от коалицията да се опитват да наложат своите предизборни цели като приоритети и по този начин те да се балансират. Получава се точно обратното - всяка от трите политически сили се отказва от своите политически цели, които беше заложила по време на изборите, под претекст, че правителството е коалиционно. Т.е. всяка политическа сила бяга от отговорност, от политически ангажименти, и по тази причина не притиска по никакъв начин чиновничеството да размести някои пера в бюджета така, че да се изпълняват едни или други приоритети.

- Какви са прогнозите ви за дебата по проектобюджета в Народното събрание?

- Правителството си има мощно мнозинство и то ще подкрепи бюджета. Това на всички е ясно, но в същото време по интересен начин позволява на депутатите от трите политически сили от мнозинството да си играят на опозиционери в рамките на дебата.

Затова прогнозирам следния силно театрализиран дебат - депутатите от БСП ще протестират против по-слабата социална насоченост на бюджета, отколкото те биха искали, но след това ще го подкрепят. Депутатите от НДСВ ще протестират против ограничаването на либералността на бюджета, но също ще го подкрепят. А депутатите от ДПС ще протестират срещу това, че не са насочени повече средства за бедствия, аварии, земеделие и тютюн, но след това пак ще го подкрепят.

- А опозицията?

- Тя има чудесно поле за работа по този бюджет, защото всяка критика, която се отправи към него, ще бъде вярна. С изключение на това, че той ще е бюджет на продължаващата финансова стабилност. Поне докато Пламен Орешарски е министър и Международният валутен фонд все още има споразумение с България, предполагам, че няма да се намери правителство, което да се опита да капичне валутния борд или да наруши финансовата стабилност. Т.е. ще имаме едно спокойствие.

- За кого? Според Румен Овчаров този бюджет е добър за бизнеса...

- Добър ще бъде единствено за чиновниците, защото няма да им се налага да си размърдват мозъците, а ще я карат както си знаят. Спокойствието ще е за тях.

А колкото до претенцията на Румен Овчаров относно някаква насоченост към бизнеса на този бюджет, тя идва вероятно от това, че последният бюджет, в чието съставяне г-н Овчаров е участвал, е този от 1996 година. За 10 години наистина бюджетът се е променил и отразява днешното преобладаващо влияние на частния бизнес върху макроикономическите показатели. Но това не прави бюджет 2006 по-добър за бизнеса от миналогодишния. Тъкмо обратното - липсата на нови идеи и нови форми на стимулиране и либерализация на предприемачеството, карат представителите на бизнеса да губят доверие в държавата.

- В каква степен това е бюджет на евроинтеграцията, както се определя от управляващите?

- Искам да обърна внимание на един факт, който все се забравя, защото напоследък се струпаха много събития и обществото не прави връзка между две неща. Имаме мониторинговия доклад на Европейската комисия, който съвсем точно, конкретно, в рамките на над 90 страници показва къде са слабостите на България при подготовката й за членство в ЕС. Те са толкова подробно изброени, записано е какъв тип административни промени трябва да се направят, къде да се създадат нови агенции, къде да се напишат нови закони.

Ако вземем тези страници и си подчертаем това, за което са необходими пари от бюджета, ще получим една политика, която няма да съответства на заглавието на тазгодишния бюджет на това правителство - че е бюджет на европейската интеграция и на подготовката на България за влизане в Европейския съюз. Ако някой може да ми направи връзката между доклада на ЕК и приоритетите на този бюджет, ще бъда доволен, че това правителство поне мисли за европейската интеграция.

Но според мен няма такава връзка. Защото чиновниците са работили по бюджетната рамка още от май, тя постепенно се е развивала, живяла е собствен живот и никое политическо лице в това правителство, начело например с министъра по европейските въпроси, на финансите, на външните работи, хората, които са свързани пряко с евроинтеграцията и бюджета, не са седнали и не са направили такъв разчет. Да погледнат какво пише в доклада на Европейската комисия и след като искат от България някаква нова администрация например, предвидени ли са пари за нея и колко.

Не виждам, не съм чул нещо по този въпрос. Не съм чул и министър Кунева да се изкаже по бюджета. Тя в момента заема позицията на представител на ЕС, който критикува своите колеги - министри. Нека да покритикува и министъра на финансите. Тя заяви, че закъсненията, които имаме, са работа на определени министри. Но трябва да погледне и дали има пари, за да наваксаме.

- Това означава ли, че ще се наложи да се променя законът за бюджета?

- Толкова са конкретни въпросите, поставени в мониторинговия доклад, че между първо и второ четене на закона за бюджета могат да се вземат решения за прехвърляне на средства. И тези решения ще са базирани на цитати от доклада. Просто някой трябва да седне, да прочете доклада на Европейската комисия и да работи.
17
1373
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Ноември 2005 21:45
Преди няколко дни г-н Божков беше болен и не успя да се яви в Столична следствена служба, а сега е здрав, за да прави анализ на бюджета.
Нека журналистите от в-к Сега да съдействат на следствието и те да му зададат няколко въпроса за "Балкан".
06 Ноември 2005 22:07
Всичко е относително на тоя свят.Включително и здравето.
06 Ноември 2005 23:55
"- Пламен Орешарски в момента действа не като десен или като ляв министър, а като лидер на чиновничеството."
*
Лидерът на чиновничеството е ли Никито Маус, който преди това беше лидер на едни други неща - всичките провалени...?!?
07 Ноември 2005 00:46
Божков е умен човек, но за съжаление корумпиран.
07 Ноември 2005 02:33
Жалко, че комунистите и ДПС са на власт..... Божков е прав в много неща....
07 Ноември 2005 02:42
Я да кажем просто: що е това държ. бюджет?[b]Взимане[/b] от едни и даване на други И сега да видиме, какъв интереса на тези от които се взима, за да дават?Няма да коментираме интереса на другите, дето взимат.Та тези дето дават, по офиц. приказки трябва да получават: сигурност /вътрешна, външна/, справедливо правораздаване, инфраструктура/пътища, комуникации/, обществени услуги.. Трябва.., а какво получават всъщност?!
Скоро, клона от лапачи може да натежи прекалено и да се...счупи.
-------------
В Б-я, чрез бюджета се прерзпределят около 40% от БВП.
07 Ноември 2005 08:50
Ало болен, Божков за кокошка...? Кога си истински, симулант... Ха Ха...
07 Ноември 2005 10:42
Аз на мястото на тоя бих се срамувал да се показвам пред хора.
07 Ноември 2005 10:44
Абе защо не му слагат снимчица над статийката?
На софиянски винаги му се лези сурата, даже и междуметие да каже във вестника.
07 Ноември 2005 11:42
Тоя сега "Мистър колко процента" е?
07 Ноември 2005 11:50
По принцип всеки бюджет облагодетелствува първо чиновниците.
07 Ноември 2005 12:02
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума



Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 17:47:26

07 Ноември 2005 12:40
Статията не прочетох.
Имам парламентарно питане-Божков от следствието или от болницата пише?

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 15:57

Те един хубав мистер 10%, сякаш специално за изпълнение на критериите за приемането ни в ЕС в областта правосъдие и корупция сред най-горните етажи на властта. Най-добре е да си прави компания с шефа си от едно време и и цялата им компания.
07 Ноември 2005 17:39
Ако бяхме нормална страна това недоразумение нямаше да пише у газетата и да води душевни музикални предавания по Дарик, а щеше да лежи в Централния софийски.С подписа си ликвидила едно уникално предприятие.Случая рано или късно ще излезе на яве въпреки неимоверните усилия да бъде прикрит.
07 Ноември 2005 18:46
Малкият ми син, като видя Божков, ме попита: Тате и ти вече имаш шкембе като Божков, а защо не ти викат мистър 10 процента!
07 Ноември 2005 21:45
Как е възможно този престъпник все още да не е в затвора ???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД