:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,337,799
Активни 124
Страници 6,854
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Предели на банковата концентрация

От седемдесетте години финансовата индустрия е обхваната от маниакален стремеж към концентрация на капитала и управлението. Чрез сливане на банки, някои от които имат цели векове история на самостоятелно успешно развитие, бяха създадени финансовите гиганти, доминиращи световните финанси. Банковите динозаври погълнаха грамаден брой по-малки финансови предприятия, за да трупат маса, но най-вече за да придобият пазарния им дял. На свой ред застрахователите вложиха трилиони от премийните си резерви за придобиване на дял в банковия сектор и така концентрацията прекрачи ревниво пазените синори между секторите на финансовия пазар. Така от

сватбите на гиганти

се родиха съвременните интегрирани финансови конгломерати. Те не останаха встрани от глобализацията в реалната икономика. Финансовите групи прекрачиха границите по стъпките на клиентите си и сами се превърнаха в мултинационални компании. Точно такива финансови групи доминират днес българските финанси - предимно мултинационални гиганти, разпрострели се практически във всички сектори на финансите. По цял свят и особено в Европа към тях се отнасят изключително скептично. Май само у нас приемаме за чиста монета рекламните клипове за ползите от глобализацията. Заливат ни внушения, че концентрацията и глобализацията са не само неизбежни, но и задължителни "налагани от логиката на пазара" процеси, с които не само сме длъжни да се примирим, но трябвало да им се радваме. Всъщност единственият смислен аргумент за ползите от междунационалната свръхконцентрация се свежда до класическата теза за

икономията от мащаба,

сигурния факт, че концентрацията създава синергетичен ефект (ефект на съчетаването) - възможност за икономия на фиксирани разходи и поевтиняване на услугите при по-ефективното им серийно производство. И разпрострялата се по цял свят финансова група, и джобната комунална банка имат практически еднакви разходи за подготовка на всяко отделно технологично решение, нов банков продукт или поредната промоция. Гигантът обаче разпределя понесените разходи върху милиардна аудитория от клиенти, докато банковото джудже има няколко хиляди продажби в най-добрия случай. Единият лови риба с въдица, другият влачи цял трал. Ясно, че гигантът може да си позволи по-ниски цени за предлаганите услуги, като подели ефекта на мащаба с клиентите си. Могат да се посочат още дузина предимства на мултинационалните финансови гиганти. Но това е само едната страна на монетата. От другата страна, която ревниво се прикрива, натежават дефектите, най-вече

спадащото качество

както на услугите, които получават клиентите, така и на управлението на гигантската структура. Колкото и да ни убеждава в противното (а рекламни бюджети за промиване на мозъците на клиентелата охотно се пилеят), финансовият гигант неизбежно се преориентира към евтина конфекция. Не само защото най-пълно реализира предимствата си в ниските сегменти на финансовия пазар (евтини услуги с ниско качество за непретенциозни клиенти), но и защото конфекционният продукт, стандартизираните технологични процеси и производството на услуги-клишета са по-лесни за контролиране. Гигантският проблем на гигантите е тъкмо управлението. Защото

динозаврите са неуправляеми,

та дори гении на финансите и магьосници на управлението да стоят начело на международните финансови групи. Практиката показва, че дори перфектни, динамични и иновативни банки, след като се слеят се превръщат в тромави, глухи за проблемите на клиентите си и зле управлявани чудовища. Вземете например Байерише Ферайнсбанк, която за десет години направи немислимото и влезе в челната тройка на големите германски банки. Но погълна голям брой конкуренти, разду се до неуправляемост и, след като избягна на косъм фалита, само изкупуването от италианската УниКредит я спасява от неизбежния колапс.

На пазара има място за всички,

както за мултинационалните гиганти, които предлагат конфекция за непретенциозни клиенти, така и за малки, но стегнати и професионални финансови институции, за които банковото дело си остава изкуство, а всяка сделка е творчество, а не клише. В световните финанси успоредно ще се развиват и двете тенденции. От една страна, грамадните финансови групи ще продължат да изкупуват дребни, но професионални и високо ефективни банки. А от друга страна, непрекъснато ще се раждат нови банкови институции, за да запълват вакуума от услуги с истинско качество. В България днес втората тенденция отсъства. У нас се води политика на принудителна концентрация чрез затваряне на сектора за нови участници. Както цялата ни финансова стратегия, така и идеята за концентрация на всяка цена е вносна, безрезервно приета за чиста монета. Проблемът е, че е твърде късогледа. Пазарът не търпи вакуум. Българските фирми също имат нужда от качествено банково обслужване. Когато не могат да го получат у дома, те неизбежно ще го потърсят в странство. А изнасянето на корпоративните финанси зад граница, ще доведе до далеч по-значим отлив на капитал от страната, отколкото кредитирането на печки, перални и телевизори, срещу което тъй гръмко се гневят международните финансови надзорници на България.
44
3219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
06 Ноември 2005 21:28
06 Ноември 2005 22:00
" Българските фирми също имат нужда от качествено банково обслужване. Когато не могат да го получат у дома, те неизбежно ще го потърсят в странство"
*
Това нещо не мога да го схвана, след като банките в Бг са 100% чуждестранни след отстрелването на адаша на г-н Хърсев, а и отпреди това...
06 Ноември 2005 22:25
А_така грешиш! Всъщност повтаряш думи, които съм чувал и от не един доктор на ик. науки или журналист, за радост или за съжаление грешни.
Има десетина банки с български собственици от общо 30ината у нас. Ето няколко - ЦКБ, ПИМБ (сега другояче), СИБ, ДЗИ банк, ПИБ, Общинска и др. Не ми се занимава да търся повече, ама има.
06 Ноември 2005 23:34
Муунър, изброените от теб - не са пожелали - не са ги взели! При тази размита акционерна собственост. Освен това или са бутикови, или нещо ми напомнят за Михаил Черной...
07 Ноември 2005 04:17
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 09:49:49

07 Ноември 2005 06:51
Емо, що толкова им се сърдиш на "гигантите" бе човек? Ами то в тоя свят всичко си е плод на ( дето му викам ) пулсации. Баш, ако си ги спомняш тия 70те, тогава беше модерно окрупняването, после обаче, я си спомни? Ами почна разкрепостяването...ами нормално е ( ей и ти го казваш) бегемота да затлъстее и да става не само ленив, но и самоуверен и тогава именно започва да се рони като пясъчен замък при дъждовалеж.

Ами виж ги днес ония иконни вчерашни асове: "Сони", "Мерцедес" ...там...не ми се изброява. Смятайки се за върха на елхата, те лека-полека се изхайлазиха и движейки се по онази инерция на "хванатия в капана потребител" си мислят че могат все още да го "работят" с ИМЕТО-ИКОНА. Да де, ама днешния потребител е доста по-осведомен, ограмотен, скептичен и разбира се комуницира със себеподобни в много по-широки мащаби отколкото вчера ( фигуративно казано, разбира се...а не като 6ти ноеври 2005)...за разлика от сизифовия труд за изграждане на ИМЕ-ИКОНА, неговото девалвиране е далече по-лесна работа. В края на краищата: С пръдня боя не се прави, дето има една дума.
Всичките тия "ние сме великите ТИЯ" ще вървят до време ( все пак инерцията и тя е голяма работа!), но рано или късно, помни ми думата, всичките тия самовлюбени и тръгнали през просото ГИГАНТИ си намират майстора.
БОГ ПАЗАР не търпи шупливини...може и да си "Нортел", може и да си "Енрон", може и да си "Пармалат"...а сгафиш...край. Отнасяш го, като сервитьорка - тлъст бакшиш.
Както ресторанчето "При мама и при татко" си функционира, без да се страхува от конкуренцията на "МакДоналдс", "КейЕфСи" и другите бройлерници, така ще е и при банковите институции. Разбира се, рехавите ще го отнесат...но пък кой им е виновен че са рехави, а? Пак ли ония - гадните, с цилиндъра, фрака и гамашите?

07 Ноември 2005 08:54
Ако позволите, колеги - вие, дето вече сте се изказали, и вие, дето тепърва ще се изказвате - един персонален съвет от мен. Когато искате да се изокате против Е. Хърсев, доктор по икономика, стемете се да ограничавате постингите си до цветиста псувня или ругатня, или до простото ЕПМ. Не се опитвайте да коментирате и анализирате, не ви се получава. Правете това, което ви се получава - псувайте директно.
07 Ноември 2005 09:15
Митничарю
07 Ноември 2005 09:23
дрън-дрън та пляс. предлагането зависи от търсенето. в българия търсене за качествени банкови услуги има толкова, колкото има търсене за прясна риба за сашими.
07 Ноември 2005 09:42
Доста от казаното този път е вярно, поне за това което се вижда в България. Това което се загатва обаче, не е съвсем така. В чужбина, каквото и да означава това, малките финансови институции може и да предлагат високо качество срещу съответна цена, но в България срещу по-висока цена доста често се предлага или същото или по-ниско качество в сравнение с големите. Освен това качеството което прави разликата с конфекцията отчита индивидуалността и местните особености и изглежда доста странно че българските специфики могат да бъдат отчитани по-добре в чужбина отколкото в България. Когато се появи по-сериозно търсене ще се появи и съответното предлагане, освен ако пак се се търси да се осигури още някой държавен фонд за създаване на частни финансови бутици.
Но като цяло има за какво да се замисли човек по написаното днес от г-н Хърсев.
07 Ноември 2005 09:54
Когато и да закрият УНСС и останалите икономически "университети" все ще е късно за майка България!
07 Ноември 2005 10:04
Ще замолиме другарите икономисти да ни посочат поне ЕДИН икономически "университет" в некоя развита държава и ПОСЛЕ да продължат да се дръвчат...
P.S. Аз успях да намеря "Belarus State Economic University" и "Budapest University of Economic Sciences".
Тоз последният малко ме озадачи - хем "Economic", хем "Sciences". Некакси несъвместими ми се виждат тия двете...
07 Ноември 2005 10:08
Няма бе, Хугин, ни един, в нито една страна от Г7 . Кумунизка измишльотина са икономическите вузове, до един трябва да се закрият, а кумунизите, преподаващи в тях, да бъдат пратени да отглеждат кореноплодни. Напълно те подкрепям.
07 Ноември 2005 10:11
Аз не разбрах какво точно иска г-н Хърсев и към кого се обръща. Държавни банки вече няма, частните си имат собственици и те решават на кой да ги продават. Що се отнася до клиентите - много хора с основание се опасяват да работят с представителите на 'национоотговорния' капитал след номера който им спретна през 96-та, не без участието и на автора на тая статия. Освен това въобще не е вярно, че тия малки гъвкави (уж) банки предлаги по-добри и разнообразни услуги от големите транснационални такива, поне не и в България. В края на краищата се налага впечатлението, че г-н Хърсев пледира да му запазят едно парче от баницата, лично за него и кликата му, като единственият му аргумент е, че бил нашенец. Ами то всеки иска така, и аз искам примерно всички банки в България да ползват услугите които предлагам, ама ядец, не ми обръщат внимание на молбата и ми се налага да се боря за оцеляване с големите чуждестранни акули в бранша.
07 Ноември 2005 10:11
фък... тавариш, требваше да турнеш и план-схема... аз тов. хърсев само искам да го пцувам в неколко изречения...
07 Ноември 2005 10:27
А възможности за това имаш ли, таваришч?
07 Ноември 2005 10:39
фък.. не...! не съм др. ик... само ше кажа за fdic... ше тура тов. бюфет + сичката му genRe индъстрия... и една мамина прасковка* за всьо астальное...
----------------
* mother's peach...
07 Ноември 2005 10:47
Митничар, гледам много си се активизиарал днеск под Хърсев. Действа ти като червеничко на бикче. Първо - не си ти тоя който ще определя как хората да си изразяват мнението относно писанията хърсеви. Ако искат ще коментират, ако искат ще псуват. Така че пожеланята си ги заври в .... Второ: От всичките ти коментари няма нито един по темата - що така? Заети сме на амбразурата да браним хърсев ли?( доктора по икономика - чакай че ме сви корема от смях). Така че давай го спокойно, нема се пенявиш много-много. И опитай да напишеш нещо смислено.
07 Ноември 2005 10:52
фък... тов. кинг... шибате ъндър кръста, да му еба мамата... по-гентлемански я карайте...
07 Ноември 2005 10:54
Смислено, в духа на твоя постинг ли бе, сралю? кралю?

Редактирано от - Mitnicharъ на 07/11/2005 г/ 11:00:42

07 Ноември 2005 10:58
Mitnicharъ, обикновено те чета с удоволствие, но опита ти да влезеш в ролята на тав.Суслав е неуместен в този честен форум.
Както е казал Председателя Мао: "Да разцъфтят сто цветя, да се борят сто идеи".
07 Ноември 2005 11:00
Я хотел как лучше, получилось как всегда, тов. Хугин. Кая се.
07 Ноември 2005 11:01
О, гледам бдиш. Плувай ... (И много поздрави на доктора и-к).
07 Ноември 2005 11:08
фък.. нема кво да се дърлете таваришчи... ми чи той бенк уърлда си се консолидира откак свет светува... и сървиза е според клиента... и тов. др. ик. би могъл да тури и некое име в подкрепа на тезата... дето ич я нема...
07 Ноември 2005 11:20
Мисля, че за Хърсев важат с пълна сила думите казани от един мъдър евреин за Кисинджър:
Ако беше не толкова умен и повече честен, щеше да е велик човек...
07 Ноември 2005 11:21
Абе, и аз искам да го пцуем в един така ... по-едър план. Да анализирам - не ставам. По-добре да си гледам оная работа. Дето по ме бива. Оная работа я върша по-добре. А и всеки требва да си гледа работата. Става ли му или не - всеки требва да се труди. Ако не ви става тая работа, заемете се с нечия друга. Не е срамно. Срамна работа нема. И аз викам, че с банките требва да има некакви граници. Давам банки с материал. Ема, не може всеки ден по една банка. Идват хора при мен, търсят работа. Викам им, еми ето, хващайте се за работата ми и да правим банка. Колко банки съм направил, станах банкер. И хляб дадох на хората. Дано некой не ме пречука на улицата като куче. Некой, дето не прави разлика между банка и банка. Едната с материал, а другата ... още по-чикиджийска. То, мойто, си е буркан-банк. Носим ги бурканите в "Медицинска академия". Разликата между "Медицинска академия" и "Райфайзенбанк" е, че при първата съм на самообслужване.
07 Ноември 2005 11:30
Митничарю, ние ако не сме икономисти поне не сме слепи. Обясни ни, моля те, какво правеше този титан на икономиката на погребението на шефа на ВИС Георги Илиев, та и ревеше? Какъв икономист трябва да си, че да разправяш, че Кюлев (фалирал три банки, ченге и мутра) е голяяяяям бизнесмен?
07 Ноември 2005 11:35
На 15 октомври 2002 в сия газета имаше това:

Банковата консолидационна компания (БКК) и "JP Morgan" подписаха вчера консултантски договор за приватизацията на Банка ДСК. От българска страна договора парафираха финансовият министър и председател на съвета на директорите в БКК Милен Вечев и изпълнителният директор на консолидационната компания Нели Кордовска.
Представител на консултантите беше управляващият директор Миклош Кормош."JP Morgan" бяха избрани за консултант по продажбата на последната ни държавна банка сред общо 12 кандидати на 28 август 2002 г.Що ни ривахти, га ядухти кифтетата?
07 Ноември 2005 11:41
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 11:50:57

07 Ноември 2005 11:45
Е, хайде сега, разкостете Митничара, понеже се подбъзикнал с вас на предната страница.

*


Много сори, но коментарите ви досега само потвърждават наблюдението ми - основния движещ мотив на повечето от тях е да бъде засегнат лично д-ра ик.; коментарите на тезите му по същество клонят към броя нула. Не знам, какво е правил на погребението на Г.Илиев, не знам, защо е ревал, защото не съм бил там. Не знам, г-н Хугин защо така скача на икономическите ВУЗ - аз мога да му изрецитирам в движение поне 20 имена на икономически университети в Германия, Швейцария Франция. Съжалявам, че не ви хареса моя коментар па предната страница. Но нищо не мога да направя.
07 Ноември 2005 11:51
тов. пекар....
не че нещо зависи от вас... или от тов др.ик. бът бенкин' уърлд оувър деър си е бая шибаничек, изн' ит....
07 Ноември 2005 12:38
Статята не прочетох.
Имам парламентарно питане-от затвора ли е написана?

_______________________
Руши се, руши се, руши се...удобното ИМ статукво.
07 Ноември 2005 13:50
Пак глупости - имаше ли в България голями за размерите на България банки, имаше. Продадоха ли ги на чужденци, продадоха ги, като автора е един от стратезите на това продаване/подаряване Сега останаха няколко по-дребни български мутренски банки. Та като как ни вижда автора да тичаме при мутрите за по-добро качество на бухалката ли? Или как вижда възникаването на какъвто и да е бизнес в България вкл. нови банки, ако не си от мафията. Та мафията щяла да ни даде по-добро и гъвкаво обслужване. Как пък не?!

Редактирано от - XYZxyz на 07/11/2005 г/ 13:51:58

07 Ноември 2005 13:54
Е хайде да видим каква е днешната "теза" на другаря и-к. Започваме с маниякалния (какво прилагателно само когато става дума за финанси) стремеж към консолидация:
От седемдесетте години финансовата индустрия е обхваната от маниакален стремеж към концентрация на капитала и управлението.
. После се натръкваме на известно дребно противоречие, хем тази практика се налага от вече тридесет години, хем на нея се гледа скептично по цял свят (!!!)(манипулативно изказване, ако се гледа чак толкова скептично защо продължава концентрацията?):
По цял свят и особено в Европа към тях се отнасят изключително скептично.
.
Следва бла-бла за запълване мястото в колонката, до финала, където за кой ли път другаря и-к се опитва да проектира световните тенденции на българската сцена:
А от друга страна, непрекъснато ще се раждат нови банкови институции, за да запълват вакуума от услуги с истинско качество. В България днес втората тенденция отсъства.
. Банки и финансови институции се раждат там, където има капитал за тяхното създаване (който липсва в момента в България) а и качеството предлагано от малкото български банки не може да бъде наречено чак истинско. Тоест, какво предлага автора - държавата да се заеме със създаване на нови Бг банки или? Каква е тезата? По отношение на потребителите на банковите услуги - автора съвсем случайно забравя да спомене другия фактор (освен доброто обслужване) който определя избора на дадена банка от нейните клиенти - СТАБИЛНОСТ. Сигурно е "забравил" и колапса на българската банкова система, със всичките му детайли (и неговото скромно участие)? В банковя сектор най-много важи правилото "Парен от каша айрян духа". Този колапс има ли отношение към преориентирането на българските фирми към големите западни банки - да или не? И накрая -
На пазара има място за всички
, тоест няма смисъл да се плаче и оплаква, българските банки трябва да се преборят за българските си клиенти. Толкоз. Иначе, съгласно намеците на другаря и-к. хайде да вземем да изгоним големите чужди банки от Бг, да наложим на българските фирми да ползват услугите само на български банки, да отворим нови изцяло Бг. банки и т.н. неща дето сме ги гледали вече 90-те години. Нищо оригинално, нищо свежо. Едно си баба знае едно си бае. Конкуренцята в банковя сектор е жестока, именно тази конкуренця е обективната причина която налага консолидацията на банковя сектор (покойния Емил Кюлев беше схванал този детайл и именно заради това създаде нещо истинско (без да е д-р ик.), за разлика от Хърсев, който нищо истинско не е създал). Борбата е за всеки клиент и в тази борба некадърните падат жертва много бързо. На някои това не им харесва, ама за радост старите времена не могат да се върнат. Накрая искам да отбележа, че лично на мен публикуването на коментари на компроментирани "личности" по принцип ми изглежда неморално, защото има ефект на своеобразна амнистия, нещо с което не съм съгласен.
07 Ноември 2005 15:38
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 17:29:45

07 Ноември 2005 17:02
Г-н Хърсев, Докторе, когато 94-та Ви молих да включите на тема "популярни банки" като малки, гъвкави и бързо адаптиращи се финансови структури, отворени директно към нуждаещите се, Вие рекохте, че те са незаконни и от тях няма смисъл, предвид факта, че съвременната банкова система задоволява напълно нуждите от банкови услуги, та и дори е претоварена от банкови субекти, та предстои консолидация... Па може и да сте претърпял развитие - на умен човек му се полага...
07 Ноември 2005 17:12
Socialdemokrat, отговорите се менят съгласно конюнктурата (плановете как да се тафнат повечко парички) или индивидуалните нужди или съгласно двете взети заедно. За еволюция е трудно да се говори, диалектика му е майката....
07 Ноември 2005 17:28
Не е до "таффането" на парички Кралю, Хърсев си ги имаше и сега ги има... Повече от ясно е, че глобализацията, окрупняването, благодарение на всичките си предимства докарват до главите ни пропорционални по величина на предимствата си негативи. Добре е списал колонката си човекът. Само че сега е списувач... А кога можеше да свърши нещо, робуваше на щампи като консолидация и глобализация, които неминиемо щи ни е.ат майката като нация...
07 Ноември 2005 17:44
Socialdemokrat за съжаление си мисля, че вече до голяма степен ни е е***а майката като нация, тепърва ще станат ясни размерите на поражението. Не е глобализацята която ще ни затрие, по скоро нашите собствени "политици", "банкери" и други самообявили се "класи". В този смисъл даже мисля че глобализацята е необходима, предоставя ни избор. Ех ако имаше възможност да избираме западни политици по същия начин по който си купуваме западни коли или ползваме западни банки, уверявам те щеше да е доста по-добре. Ние сме една шепа хора в тая държава, изключително свит пазар за всичко, в резултат на което идеи и начинаня бързо се износват и потуват дори да са добри. А размера има много голямо значение, винаги. (ПП. Не обичам да коментирам имотното състояние на никой, но не бих възприел тезата ти, че хърсев е богат. Много зависи какво точно имаш предвид).
07 Ноември 2005 17:53
Кралю, не се опирай на мантрата "свит пазар". Септемврия се поразходих из Черна гора - седемстотин и петдесет хиляди с пенсиите и пеленачетата, чукари на воля, соц. останки и т.н. Назад от назе в пъти - като дадености де. Ама с Мисленето са напред... Но пазарът един свит, свит...
07 Ноември 2005 17:54
Впрочем, че ще ни затрият собствените ни политици - съгласен съм. То винаги така е ставало...
07 Ноември 2005 18:10
"На пазара има място за всички, както за мултинационалните гиганти, които предлагат конфекция за непретенциозни клиенти, така и за малки, но стегнати и професионални финансови институции, за които банковото дело си остава изкуство, а всяка сделка е творчество, а не клише."
Абсолютно верно.
"Българските фирми също имат нужда от качествено банково обслужване."
Абсолютно верно.
Въпросът е дали има в БГ достатъчно хора с достаъчно опит, за да учредят тия финансови бутици.
07 Ноември 2005 18:25
Соцялдемократ, не знам как е в черна гора, но ако данните ти за населението са верни, то това е кажи-речи половината София. Не съм контактувал с черногорци и не съм бил там и нямам впечатление от мисленето им. Но в това, което става в наща държава почти навсякъде виждам проявление на симптомите на свития пазар - медии, икономика, банков сектор, политика ако щеш. Не е на добре ...
07 Ноември 2005 21:16
Хареса ми темата (ако мога и аз да кажа нещо:-)
Но поради това, че тя е твърде голяма/глобална, а местото в една колонка твърде малко, явно не е дало възможност на автора да я доразвие (оттук-малко, оттам-малко), от което тя "олеква" в очите на читателя, въпреки, че е точно написана (според мене, аз не съм спецялист). а един неспециялист би желал да прочете и да види нещата по-подробно. Отделно от това, е изпусната една трета страна на монетата, която много често бива пропускана, поради самата и характеристика (тънка). Това е онази страна, онзи въпрос -раждат ли банковите и други финансови гиганти по-голямата безработица и къде, и какво следва от това. Кое ще "изяде" главата на гигантите-динозаври? Те самите?
.
Станислав Лем има написано нещо много подходящо по въпроса за гигантите(и други имат, но сега за него се сещам) "Summa Technologiae"
Хайде със Здраве!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД