:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,559,075
Активни 130
Страници 4,776
За един ден 1,302,066
Капани

Любовта между закона и измамника

Докато не се променят някои нормативни актове, незаконното продаване на имоти няма да спре, казват полицаи
АРХИВ "СЕГА"
Всеки мечтае да си купи собствен дом. Да речем, че намери пари и подходящ имот. Как да е сигурен един човек, че всичко е изрядно, че жилището няма да се окаже обект на измама, а той - един от много му собственици?

Темата за незаконното продаване на апартаменти, чиито собственици стават жертва на добре организирани схеми за измама, изобщо не е нова. Наскоро обаче една фрапираща драма потресе дори полицията. Група озверели цигани пребиха до смърт и изгориха трупа на 59-годишен мъж от София, който отказал да им прехвърли имота си. Въпросните роми обаче са аматьори в този вид измама. Истинските мошеници не си цапат ръцете с кръв, напротив, фино изпипват всички документи, така че сделката става без проблем.

Абсурдното е, че най-силният съюзник на измамниците са законите. "Те са така написани, че създават предпоставки за документни измами с жилища и докато не се променят, тези престъпления няма да спрат", казват служители на Икономическа полиция при СДВР.

За да стане ясно в детайли общуването на измамниците със закона, най-лесно е да се опишат основните схеми за незаконните сделки.

Най-често за една такава сделка мошеницитеизползват фалшива лична картаВъпреки хвалбите на МВР какви невероятни защити имат тези документи, ментетата са почти съвършени и могат да бъдат разпознати само от експерт. Личната карта се използва за изповядването на сделката при нотариус. В нея се записват данните на собственика на жилището, който е жертва на измамата, но снимката е на човека, който се явява пред нотариуса - разбира се, той е част от схемата.

Тук е първата вратичка пред измамниците - нотариусът няма как да провери дали този документ е точно на това лице, тъй като няма връзка с базата данни на МВР. Той не може да провери и останалите нужни документи - съдебни решения например, - защото няма достъп до информационната системата на съда, и удостоверения за наследници - защото никой в общината няма да му направи тази справка. Нотариусът не може да се увери дори дали нотариално завереното пълномощно от собственика е истинско, защото дори между самите нотариуси няма единна информационна система. Да не говорим, че законът изобщоне задължава нотариусите да правят товаТе са длъжни само да проверят собствеността на имота и да се убедят в самоличността на собственика (като сравнят снимката на личната карта с лицето на пълномощника). Те нямат право даже да направят копие на личната карта, защото това е против защитата на личните данни. Нищо, че дори в кварталната видеотека обикновено записват ЕГН-то на клиента. Още нещо позволява законът - нотариалният акт на един имот да бъде подписан предварително от собственика, а после подписът му само да бъде потвърден пред нотариуса, пак с пълномощно (фалшиво).

Полицаите казват, че когато започне разследване, лесно се установява истинността на подписа, като се вземат образци от собственика и след това по съдебен ред се докаже, че сделката е порочна. Но цялата процедура коства нерви, време и пари. А измамниците трудно ги залавят, защото - естествено - не те играят ролята на упълномощения, а ползват "бушони" - най-често нищо не подозиращи клошари, на които плащат мизерни суми, изкъпват ги и им купуват чисти дрехи за сделката.

Друга използвана схема за жилищна измама е със саморъчно завещание. То е удобен вариант, когато един собственик няма никакви наследници, които да претендират за имота. Хората от бранша събират информация за такива самотници и след смъртта им действат - препис на нотариален акт се вади много лесно с фалшиво пълномощно от службата по вписвания. Това също може да бъде лесно доказано с графологична експертиза, като се вземат образци от бившето работно място на покойника или от пенсионната служба например. Такива престъпления обаче се разкриват рядко, защото няма потърпевш, който да подаде сигнал. Затова полицаите разчитат само на оперативна информация.

Измамниците ползват идруга хватка с починали хора - фалшив предварителен договорСпоред него собственикът на имота продава жилището на даден клиент, който уж дава капаро и уж се задължава в едноседмичен срок да го прехвърли пред нотариус. Точно в тази седмица обаче собственикът уж умира (всъщност той вече от няколко дни почива в мир, а договорът е изготвен със стара дата). Така клиентът отива в районния съд и подава молба, че иска предварителният договор да се счита за окончателен. И скоро е новият собственик.

Жертвите на такива измами са предимно възрастни и самотни хора. Мошениците правят специални проучвания и събират информация за подходящи "мишени". Парадоксът е, че често доносниците се оказват техни съседи или дори роднини, с които не са в добри отношения. С комшиите измамниците се сприятеляват, водят ги по кръчми, черпят ги и от дума на дума разбират цялата история на самотния старец от 5-ия етаж. Със злобната рода е по-лесно - там директно може да се дадат пари. А някои направо участват в измамата - преди време столичанка, която живее в чужбина, се простила с апартамента си тук, след като мъжът на сестра й услужливо решил, че няма да й трябва.

Най-често в зарибяването участват жени. Милите дами звънят на вратата на някой пенсионер и се представят за служителки на социални грижи, които искат да им помагат. Две седмици му носят храна, пазаруват, помагат му, докато напълно спечелят доверието му. Един ден носят голямо количество хранителни продукти и любезно обясняват, че за да ги осчетоводят, той трябва да се подпише. Дават бели листи на наивния дядо и той, доволен, слага парафа си. Скоро след това трите листа се превръщат в документи, достатъчни за продажбата на апартамента му - пълномощно (измамниците вече са се сдобили с данните от личната му карта) и две декларации - за семейно имотно състояние и че не дължи данъци.

Измама може да има и когато собственикът действително иска да продаде имота си. Подписва пълномощно за жилище, което струва 30 000 евро, с уговорката, че клиентът ще даде веднага 5000, а останалото - след изповядване на сделката. Нотариусът не е длъжен да изиска разплащането да става пред него, измамникът забравя за обещанието и послеиди доказвай колко пари ти е далТака някои жилища се препродават още два-три пъти, без изобщо новите собственици да знаят каква е историята им. Изводът: никога не се знае какъв апартамент купуваш, нищо, че документално нещата изглеждат перфектно. Според полицаите задължителната проверка, която трябва да се направи, е лично да се говори с всеки от предишните собственици. Не е много лесно, но при всяка сделка се събират всички нотариални актове и не е невъзможно. Ако някой от тях е бил измамен, по-добре е веднага да се откажете от имота. Дори да ви го е намерила агенция и оттам добросъвестно да са проверили документите, пълна гаранция пак няма.

Полицаите казват, че измамите с жилища намаляват. Но признават, че има измамници, срещу които се водят 30 дознания, и пак са на свобода.

Безконтролно се подправят печати на нотариуси

"Много печати и щемпели на нотариуси се подправят, което не е много скъпо, а и няма почти никакъв контрол, затова измамниците имат големи запаси и ги използват безразборно", обяснява нотариус Камен Каменов.

И си спомня фрапираща история. Един господин с подправено пълномощно отива в кантората със същите печати, които се използват там. Нотариусът веднага вика полицията и измамникът е задържан.

Каменов твърди, че в неговата гилдия вече гледат по-внимателно личните карти, документите, пълномощните. "Съзнаваме имуществената, дисциплинарната и гражданската си отговорност. Но нотариусът не е следовател, пред добър фалшификат сме безсилни", казва той.

Все пак мерки се вземат - вече има специални хартии и мастила, освен мокър се използва и сух печат. В деня на изповядване на сделката нотариалният акт се вписва в службата за вписвания, където остава екземпляр. Така може да бъде направена проверка, в случай че собственикът изгуби документ.

"Когато се купува имот, трябва да се проверява задължително в службата по вписвания дали има някакви тежести, както и в данъчното", съветва нотариусът.

"Много често не може да се установи, че пълномощното е фалшиво. Имали сме случаи, в които се представя такова за продажба и след като го проверим при нотариуса, който го е правил, се оказва, че то е за отдаване под наем", казва пък Теодора Иванова, изпълнителен директор на националната агенция за недвижими имоти "Адрес". Измамникът наема апартамент, получава достъп до него и при договаряне може да получи правомощия да го преотдава. В случая самото пълномощно е изрядно, но е с подправен текст. За да се установи истината, трябва да се провери за какво е издадено.

Иванова твърди, че ако хората се обърнат към голяма агенция, рискове не съществуват. "Един измамник много рядко ще отиде да наеме имот от агенция, защото знае, че документите се проверяват на всеки етап. Имаше такива случаи преди години", казва Иванова. Според нея като цяло системата за проследяване на собствеността е несъвършена. Сделките се водят по имената на собствениците вместо по самия имот, което ще позволи да има поглед върху историята му - всички собственици, сделки, дали е бил обект на дела, има ли тежести и за какво. "Сега това се прави по-трудно и само от службите за вписване", твърди Иванова.
8
5409
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
06 Ноември 2005 22:23
"Абсурдното е, че най-силният съюзник на измамниците са законите. "Те са така написани, че създават предпоставки за документни измами с жилища и докато не се променят, тези престъпления няма да спрат""
*
Ей това е парадокса - защо нещастника бутнал някоя баба на заден ход да носи наказателна отговорност, а малоумниците написали и приели бъгави закони (касаещи милиони) не носят никаква отговорност (дори и политическа, което пак си е едно нищо)
06 Ноември 2005 22:52
Защото е Демокрация-ДемоОСРАция!!!
06 Ноември 2005 23:07
Хайде пак законите им криви! Глупости, глупости, както казвал инспектор Керезов - каквито и да са законите, те не вършат работа ако не се налага спазването им. Хора с по 30 висящи дела продължавали с измамите - ето къде е заровено кучето! Какви са тези "висящи" дела и защо тези индивиди са на свобода при положение че очевидно има опасност да извършат (и наистина извършват) друго престъпление?!
06 Ноември 2005 23:43
...ми Закона явно го позволява...
07 Ноември 2005 03:53
На времето беше още по-фрапиращо. Идва "другаря" от БКП. харесал си е имота, къщата и извъртява номера с отчуждаване поради "важни" решения на любимата партия по градоустройствения план на града. Следва бързо и качествено строителство на новото жилище на "бореца" за права. Дребните заминават в панелка на около 3-4 километра като си плащат "доброволно" за новите модерни жилища. Ха сега де кой краде повече.
07 Ноември 2005 09:00
Нотариусите са си виновни, както и наивността на хората.Някой живеят още във врамето на соца.Пълномощни!!! Всеки нотариус може да поиска пълномощното да се изготви пред него, като всяка от страните отделно да подписва , само в негово присъствие-доброволно. Може да изисква всякакъв вид проверки-ама нали се гуши!
07 Ноември 2005 16:08

Има и по фрапиращи случаи - идва мутрата, харесва си парцела и решава да строи там и никой не може да го спре. Като тук има два случая - първия когато не се налага да си отчуждава имотите на някои собственици, просто ства адски пренаселено и втория случай, когато си ги отчуждава. А ритай срещу бухалката.
07 Ноември 2005 16:13

За съжаление измамата стана задължителна черта на днешното време. Няма съд, няма присъда, няма даже и следствие или прокурорска проверка. Всичко е пито-платено сред мафиотите. Нотариусите доста драпаха да станат частници и го направиха с всичките предимства, но и много недостатъци на това разделение. Не случайно никъде в държавата ни няма синхрон между различни звена и царува хаоса. А от хаоса печели най-вече мафията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД