:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмоноемврийско

Сделано в СССР

Снимка: Архив "Сега"
Годината е 1974. Гъстият непроходим здравословен комунизъм на Брежнев и компания, в който едно от най-забавните занимания е да крадеш държавен бензин или каквото там успееш да отмъкнеш. Няма кой да те хване, понеже всички са заети със същото. Друго такова суперинтересно нещо е да зяпаш "Ну, погоди" и кинопрегледите, излъчвани преди филмите. А филмите са "Сандокан", "Слонът, моят приятел" и прочие индийски хитове. Нищо лошо нямаше в евтиния сладолед, евтината бира и незаключените врати на къщите. Нищо лошо нямаше и в празниците, когато на площада се събирахме всички" И като кажат "комунизмът бил такъв, комунизмът бил онакъв", ограничавал свободата на човека, унижавал достойнството му и така нататък -дрън-дрън. Та пляс. Пък толкова сладко да си ни беше в онази кочинка, ех" Неблагодарници такива! Това, разбира се, не касае онези нещастни народи - унгарци, чехи и словаци" Това касае нас, живеещите в България.



В деветия месец тази същата 1974 година родила мен



Заченала ме в началото си на Нова година и след кратки родилни болки ме пръкнала на бял свят през септември. Болките били кратки, понеже през септември се пръкват много неща и се е създал, така да се каже, навик за пръкване. Ранната есен е сезонът на урожая, сезонът на броенето на пилците, в този смисъл аз съм част от този урожай. Един от многото снопове сухи царевични стъбла. Баща ми е българин. Българите са смесица от славяни и прабългари. Славяните били кротки земеделци, а прабългарите - войнстващи номади. Като изключим хулиганските изцепки на дядо ми и чичо ми, други войнолюбиви черти в рода ми не знам да е имало. Е, като изключим и онзи старец, героя от Ботевата чета. Но той е просто изключение. А баща ми си е кротък земеделец. Следователно е славянин. А може и тракиец да е. Знам ли и аз. Важното е, че има български паспорт и това го прави българин. Българинът Димитър отишъл на гурбет в СССР. СССР била огромна и могъща държава. Държава, в която някъде далеч на север и изток живеели племена, които до моето раждане и след това не подозирали, че светът вече бил преживял втора световна война, а на власт е Брежнев и неговата шайка. В тази огромна страна Димитър си живеел безопасно и щастливо в работническото общежитие, с водка, гъби и есетрова риба, строил сгради и подобни неща, които хората тогава правели на воля, без някой да ги ограничава или унижава. Там имало всичко и имало по много. Всичко в онази епоха било мащабно и железобетонно, плановете се изпълнявали в срок, а сроковете осигурявали спокойствие на всички. Тогава върху продуктите, произведени в тази страна, пишело "Сделано в СССР".

Този надпис бил знак за качество. Но не просто за някакво си качество. А качеството, символ на гиганта, на генетично обремененото стоглаво чудовище, изродът, който, въпреки че бил заченат в море от кръв, бил доста жизнеспособен. Бил железен като колело на валяк. Безпощаден като месомелачка. Стоок, сторък, тлъст, подпухнал и като че ли вечен. Като че ли. Но бил изрод, следователно бил обречен на изчезване" Ето на какво, значи, бил символ този надпис. Този надпис ми е изписан на челото. Жигосан ми е на задника. Татуиран ми е на рамото. Тъй като 1974 ме родила точно там, в онази страна. Майка ми и тя е смесица от разни племена, та не мога да я определя към коя нация спада. Но все пак съм европеид. С бяла кожа. Очите ми са дръпнати и тесни, което може да е в резултат на някоя забежка на баба ми. Когато бабичката раждала майка ми, била някъде накъм китайската граница" После пък моята майка се озовала на края на света, в Полярния кръг, където белите нощи продължават от началото на май до края на юни. Освен белите нощи там бил и Димитър, който вършел гореспоменатите приятни и безсмислени неща. Направили после и мен. Там, в СССР. Омръзнало им да правят безсмислици, затова.



Всичко, сделано в СССР, е вечно,



издръжливо, нечупливо и неръждаемо. Има и някои недоразумения като Чебурашка и запорожец, но общо взето си е така. Ами съветските дрехи, часовници, тенджери под налягане и най-обикновени вилици! Продукти оригинали, ценни като ръчна изработка и безценни като антики от вавилонската епоха. Произведеното от съветския човек носи духа на времето, запечатал го е в себе си за вековете. Произведеното от съветския човек е попило от неговото овче щастие, от непукизма му, от страха му и от алкохолните съединения, които ежедневно поемал.

Сделано в СССР съм аз и много такива като мен. Плодовете на българо-съветската дружба се раждат в продължение на цяло десетилетие. А веднъж във влака до Горна Оряховица дочух един симпатичен младеж с доста бяла кожа да казва на спътничката си, че е роден точно в онзи полярен град, където и аз. И още десетки такива, родени в Архангелск, Коми, Сиктивкар, Ленинград и Москва, познавам. Сделано в СССР. Майката - руски говорещ мелез, а бащата - българо-славянин с тракийски корени. Нямаме никаква вина. Много сме. Предлагам на другите да поискаме статут на малцинство. И да зачитат правата ни като на малцинство. Ех, че живот ще настане! Въпреки че не сме отделен етнос - като например циганите. Някакви експериментални хибриди без бъдеще. Не сме нация. Но все пак ни има.



Коя е моята родина?



СССР естествено. СССР завинаги! Долу Америка, долу НАТО! Аз съм националист. Държа само и единствено на моята нация. Несъществуващата. Дето ми е в главата. Аз съм шовинист, ултрапатриот, антивсичкоист, който заради своята имагинерна родина е готов и на тероризъм.

Да тероризираме глупостта, съветски другари! Да тероризираме омразата на тези, които мразят (циганите, евреите, американците, руснаците, турците) с приятелски усмивки и разбиране!

Да живее българо-съветската дружба! Тоест ние. Да живеем ние, разбира се. Наздраве!
 
"Москвич", вечната кола, сделана в СССР.
291
2736
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
291
 Видими 
06 Ноември 2005 20:55
Бедно, объркано създание. И съзнание.
06 Ноември 2005 21:15
Хартията е търпелива.
06 Ноември 2005 21:25
прятна и свежа самоирония. добре мисли рожбата на цивилизационния избор...
06 Ноември 2005 21:54
Всичко, сделано в СССР, е вечно, издръжливо, нечупливо и неръждаемо.

И неработещо.
А сделаният в СССР дали работи? Работи ами, къде ще ходи. СССР го няма вече...
06 Ноември 2005 22:08
Във форума има доста, които или са сделани в СССР, или са си намерили там рускоговорящи половинки, с които да сделат някакъв като тоя екземпляр, но не се разконспирират. Ще ги познаеш по писането.
И какво се получава? Тоя сделан в СССР зад полярния кръг и не знае и произхода на майка си, седи в България и не дава ни НАТО да припари, ни да се издума за Америка. Само за Русия. Аз съм сделан в центъра на България, от българи и съм забягнал в Америка, защото нямам търпение и в България да стане като в Америка. Но как да стане от такива?
06 Ноември 2005 22:25
Да беше подумал не къде си сделан, а ЗАЩО си сделан! А дръпнатите очички те родеят с тов. Улянов, кой знае защо самонарекъл се "Ленин".
06 Ноември 2005 22:38
Браво 1974 .
Много добър Каламбур си направил ! ще спечелиш битката !
06 Ноември 2005 22:47
Не е важно къде си направен, важното е да не си направен в понеделник!
06 Ноември 2005 22:48
След по малко от час е 7 ноември - ВОСР
(снимка: натиснете тук)

06 Ноември 2005 22:49
ВСЕ пак, утре е "7-ми ноември"- денят на ВЕЛИКАТА ОКТКОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
Нека НЕ бъдем толкоз придирчиви към този демократичен автор- човекът , просто, използва датата, за да си сложи нещо отгоре върху заплатата! Щом има кой /а защо?!/ да му дава!?...
06 Ноември 2005 23:04
Малеее, Ники, ти ли си ги изписал всичките тези безмислици?
06 Ноември 2005 23:09
ZMEJA,
Ама в супер синхрон сме, бе?!? САМО 1 минута и 57 секунди разлика!!!
06 Ноември 2005 23:14
това па еничарче, с какво се фука?
06 Ноември 2005 23:15

Талантливо поколение расте у нас.
Но сложете си ръка на сърцето - все пак заслугата е на редакцията.
Аферим, бабо, машаллах.
(цитатът е на Вазов).
06 Ноември 2005 23:16
А тук има за всекиго по нещо.

(снимка: натиснете тук)

Редактирано от - Zmeja на 06/11/2005 г/ 23:22:12

06 Ноември 2005 23:25
Този текст ме изпълни с дълбоко недоумение...
06 Ноември 2005 23:27
Параграфе,
Не ти е вярна сметката. Разликата е само 57 сек.
06 Ноември 2005 23:31
Едно време СЕГА беше свестен вестник (те затова и тогава нямаха нугда от бот). Сега вече се е превхрнал на място, кхдето пйонерчета или деца от забавачницата пробват да пишат статии. Да публикуват безсмислици на Димитри Иванов и сие - разбирам, поне пишат с финес. Но защо публикуват глупостите на пхрвия срешнат?
06 Ноември 2005 23:48
Хубаво е че има и "Направено в България" . Дано е за вечни времена ?!?

Бясна чистка по партийна принадлежност завъртя БСП в министерства, агенции и дружества с преобладаващо държавно участие.

Натиснете тук

"Маскирани" в началото за благозвучост като оставки, вече прикриват уволненията с най-елементарни обяснения за пред публиката.

Редактирано от - nesnaecht на 06/11/2005 г/ 23:50:38

06 Ноември 2005 23:53
Това "есе" ще се постарая да го отмина с мълчание. Все пак авторът има и някои готини нещица: Натиснете тук
07 Ноември 2005 00:02
Великолепно! Изтънчено, изящно и съвсем не по руски /като се изключи словореда тук-таме/...Есето си е направо бисерче в сравнение с писанията по темата 7 ноември от другите вестници!...В Англия съм видял всичко на всичко 3-4 лади, москвичи и запорожци разбира се няма, но виж, матрьошки и нтем подобни руски сувенири – та те са едни от най-търсените из антиките...А форумците, които само знаят да оплюват, много, много бъркат

07 Ноември 2005 00:06
Мда, что не по-русски, это уж точно Эдакий внук лейтенанта Шмидта в лучшем случае.
07 Ноември 2005 00:10
БГтоп - няма какво да се критикува ! Фенерски е по българин от доста хора ! Такава ирония е наблъскал че просто не и се хваща края ! И благодарско за сайта
бех забравил как се влизаше !
07 Ноември 2005 00:22
Мъча се да му разбера замисъла ***** Пък и ти, като си роден там, да не би да си случайно потомствен Коминтерновец? Абе.... *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 00:25:10

07 Ноември 2005 00:22
Ногу е тънка таз ирония, прав си, Незнайко. Така е наблъскана, че чак не може да се затвори вратата на фризера.
07 Ноември 2005 00:23
Параграфа да му определи от коя националност е този змей.
А Ясеневото да ни разкрие тайната- как ги сделват такива в СССР? В България се мъчим, но нещо не се получава. Бъркаме някъде технологията. Да не би тайната да е в закаляването на инструмента. Показваш се навън, гол, при минус 40 градуса студ зад Полярния кръг, закаляваш инструмента и продължаваш, докато се получи специалната изработка, с щемпел- Сделано в СССР.
07 Ноември 2005 00:26
Тайна одна, Зуйка,
и зовут ее пароструйка
07 Ноември 2005 00:31
Дети лейтенанта Шмидта, хм?
Внуки- и не лейтенанта, а майора, и не Шмидта, а Пронина...
07 Ноември 2005 00:39
Молодец, Николай Фенерски!!
Отдавна не бях се смял така от сърце. Може би откакто четох за първи път Ильф и Петров. "Сделано в СССР" е направо шедьовр. Надявам се да имаме възможност да четеме още неща от този автор.
07 Ноември 2005 00:51
БГ-топ така е на човека му е студено и неще да се затваря у фризера затова я е пуснал така яко иронията ! за да може да ни сгрее и нас от замръзване ! че некой със тия херметични кутии " Произведено в СССР " не мож съ сгря ! Той иначе пише добре , и ако си прочел и "жената която прави торти " шъ ти стане ясно че е достатъчно Българин !
Но просто да имаме съзнание кои сме и откъде идваме, както призовава още отец Паисий. И да отделяме зърното от плявата, въпреки че в лукавото и коварно време, когато всеки говори за „доброта“, „любов“, „разбирателство“ и „обединение“, изкушенията и капаните са безбройни.


07 Ноември 2005 00:57
Незнайко, никога не обсъждам авторите дали са българи или не, какво са яли на закуска и дали им става. Наблягам на текстовете им.
Опитах се да спася човека от гнева форумен, щото това, което ти наричаш "ирония" , в случая не му се е удало. Макар че за вкусовете не се спори, ей го и Зевзека се радва, значи си има някаква публика и за тази пошлост. Ако не му бях чел другите неща нямаше и да се обадя, сигурация.
07 Ноември 2005 01:06
Еиии Зую взе ми думите от устата
07 Ноември 2005 01:09
4 Ноября День народного единства - государственный праздник новой
руководящей партии России...
07 Ноември 2005 01:17
БГ-топ значи иронията се вижда бе човек от това че е млад и пише за времето което не познава въобще . Не е важно че се е родил в Свердловск а годината 1974 . какво знае той за съюза за да ги пише така работите ??? Ами Станишев нъл и той роден отде да знам киев ли беше не знам , той поне да беше написал такова нещо ??? Не - аз уважавам таланта и това което съм прочел - политическия сюжет не е интересен вече ! Пък и това е есе според мене и не е пристрастено към нещо сегашно , по-скоро е като автобиография или преживяно в кратък престой ! Та и да му рипат и не все тая , за мене е добре написано разбира се щом незнайкото е разбрал неговата ирония няма начин по учените от мене да не я видят ! А ако не я видят то ще им я покажа със натиснете тук и тук и там ?!?!

ПП- А може би това е за Реконтрата или После , знам ли грешки стават !

Редактирано от - nesnaecht на 07/11/2005 г/ 01:23:14

07 Ноември 2005 01:22
Значи иронията било това да пишеш за нещо, дето го не знаеш? Е па то тогава половината форум сме хумористи от класа.
07 Ноември 2005 01:25
Е па ти защо мислиш че се смея по цял ден , та колегите ме питат що ми е ?!?
07 Ноември 2005 01:29
За реконтра не става според мен, Незнайко, ама знам ли... засега не съм кандидатствал за кмет.
Чудили са се кво да сложат за 7 ноември, ни рак, ни риба, ни отговаря на правилната линия, та турили "Сделано в СССР" да се радват американците. Все някой трябва да се радва, хора сме. Некои като Зевзека се усетили и се радват, други като Зую нищо не разбрали и си карат наизуст, викат си тоя, щом е роден там, няма начин да не напише некоя глупост.
Ето затова им е лесно на хората, които не четат, а само обсъждат. Хем не си губят времето, хем познават!
07 Ноември 2005 01:40

Чалга, кючек, Бойко за кмет и "Сделано в СССР" във вестника послучай годишнината от ВОСР.
Народе?
Няма да ни бъде с тебе, каквото и да приказваме, то се разбра.
07 Ноември 2005 01:41
Ами да четат к`во ся . Прочели че пише Сделано в СССР , спомнили си че утре е 7 ноември и веднага излязоха да се изкефят десните - левите да го оплюват . Па после олеле училището било виновно та не учили децата ! Та те ти още една малка ирониика от мене - Ами тия големите защо не са чели ????
ПП- За кмет не знам въпроса - но си мисля че произведението си е баш за после ! Спомняш ли си
Братя мормареви кога беше пуснал нещо от сорта
Политика се прави со паре не со дупе ! И си беше баш за политиката тогава ама го четох в После ! така че това си е за мене творчество на фенерски . поне аз така го приемам де ! Той е повече писател отколко журналист !
Па си му личи и от биографията Учител по български език и литература , ако добре си спомням !

Редактирано от - nesnaecht на 07/11/2005 г/ 01:44:42

07 Ноември 2005 01:44
Ирония-мирония, няма значение. Важното е, че се сдобихме с още една издънка на ботев четник. Некой броил ли ги е? Във форума съм срещал поне 15-20 парчета.
07 Ноември 2005 01:46
ОлО - ти па къде виде четници бе човек , я покажи поне един за цер де !
07 Ноември 2005 01:47
Тази нощ разбрах защо наричат цялото журналистическо съсловие с лоши думи

Плюйте ме сега.
07 Ноември 2005 01:49
Миряна поздрави Е не се коси ще ти мине !
ПП - а какво разбра , я кажи ако искаш де !

Редактирано от - nesnaecht на 07/11/2005 г/ 01:51:01

07 Ноември 2005 02:01
с червеното е за моите по-стари приятели !

Николай Фенерски е роден на 13.09.1974 г. в гр. Архангелск, Русия. Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (2000) със специалност славянска филология. Публикува стихове в студентския алманах "Пир", разкази във в. "Артфорум" и в старозагорския вестник за култура "Литературен глас". През 2000 г. печели втора награда в конкурс за къс разказ на в. “Артфорум” (първа не бе присъдена). Работил е като общ работник, сервитьор, екскурзовод, репортер и радиоводещ, а през последните години е учител по български език и литература; превежда от руски и словашки език.
07 Ноември 2005 02:15
Помощ! Няма ми поне пет постинга! И то разкошни! Все едно, че не са съществували! Някой се опитва да ги изтрие от историята на човешката култура и с това да промени бъдещето на човечеството! Също като в оная книга на Оруел, дето сега е къща за чукане!
--------------------
Четете бързо, че ще изчезне и този!
07 Ноември 2005 02:17
Ами правилно го наричат, Миряна Б. №49!
07 Ноември 2005 02:25
На мен ми е симпатичен този младеж защото се смета за булгарин независимо че е рожба на булгаро суветската дружба.Третата ми щерка е рожба на булгаро полската друзгба родена през 1974 но голема разлика с него.Смета се само американка и то фанатик в сравнение с другите ми деца.Дори може да те напсува ако кажеш една лоша дума против Америка така че с нея избегвам да спора.
07 Ноември 2005 02:28
Oraсle "" Всичко, сделано в СССР, е вечно, ...И неработещо. ""
----------------------------------------- ----------------------------------------- ------------

Прав е Oraсle
Може би "" СдЯланоТО в СССР "" да е Вечно, но не и у Балхария.
Нарязахме им ракетите и ще им спрем и скапания АЕЦ .
И няма повече да им даваме да ни грабят на безценица консервите, краставиците и компютрите.
И да си пробутват миризливия газ и нефт.

Нали пробихме на западния пазар, руски боклуци вече не са ни нужни. .

Отдавна купуваме само Западни стоки , главно Китайски .

----------------------------------------- ----------------------------------------- -------------

И като се сетих за дръпнатите -

А_така "" ... А дръпнатите очички те родеят с тов. Улянов, ... ""

Мургавият А_така е напълно прав да се ядосва.
Сдялания зад Полярния Кръг пак ще има Генетически преимущества през зимата пред мургавите ни съграждани. ( )
После се възмущаваме, че правят зулуми. А виновен за това са СССР и Полярният Кръг.

PS - По голямата част от омразния Полярен Кръг ( ) се намираше на територията на СССР сега в Русия.
Всеки истински патриот като А_така , трябва навреме да се запаси с кюмюр и дръвъ.
В краен случай от парковете и градинките.
07 Ноември 2005 02:36
Можеше да се преглътне началото и средата, ако не беше края, твърде пиянско.

Като спомена баба си край китайската граница и се сетих. Една от най-добрите и шеметни учителки в моя живот беше преподавателката ми по руски в гмназията, Татяна Александрова. На вид беше типична - руса, синеока, с кок, винаги в костюми, приятно закръглена. И благородна душа (това вече не е типично). Родена в Китай, баща й е от руските инженери работили по смесени проекти. Винаги ни беше казавла, че е от Ленинград. За Китай научих случайно, преди 10 години. На гости ни беше наш приятел от Вашингтон, колега на Фичо, пловдивчанин. От дума на дума разказах за тази моя учителка и като свърших гледам, че гостът ни мълчи. След което пита - ти сериозно ли каза това Татяна Александрова? Да, питам, защо? Ммм, това е майка ми.

И до днес не знам защо тя никога не ни разказваше за детството си в Китай, а настояваше, че родното й място е Ленинград.
07 Ноември 2005 02:37
Руската монархия е помогнала за освождението на БГ , а не "Сделано в СССР"


7 ноември 1877 г.
Император Александър II одобрява плана за настъпление на Западния отряд към Орхание (Ботевград) и София
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД