:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Няма вариант да останем извън листите

Не съм радетел на коалициите, но ще играем хорото докрай, казва младежкият лидер на СДС Калоян Методиев
снимка: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ
Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в София. Завършва политология в Софийския университет. Изпълнителен директор на сдружение "Общество за нова България". Избран за председател на Младежкия съюз на демократичните сили през ноември 2003 г.



- Г-н Методиев, как МСДС ще помага на ОДС по време на предизборната кампания?

- Политиката навлиза в качествено нов етап, в който вече ясно се възприема тезата, че е занаят, а не кръжок по всичкология. Тя изисква както теоретична подготовка, така и висока обща култура и устойчива ценностна система. Това са все отличителни черти, които трябва да станат част от биографията и характера на всеки политик. Напоследък притеснения будят партии като Евророма. Тя има за председател човек с криминално минало, в нея има и един крайно неподходящ за политик шоумен като Азис. Това са хора, които нямат място в политиката. Защото това е сфера, която отсега нататък ще изисква много подготовка. И този път избирателите ще трябва много внимателно да си направят сметка за кого гласуват, защото по-късно ще платят висока цена за това. Политиката не е панаир, а е сериозно място, от което зависи животът на хората.

А МСДС е част от СДС и винаги е помагал по време на избори. Така ще бъде и този път, но вече в рамките на коалиция ОДС. И искам дълбоко да подчертая, че младите хора в СДС нямат алтернатива нито в рамките на партията, нито в коалиция ОДС. МСДС няма алтернатива, като банка кадри, като хора, които са готови да носят политическа отговорност и които притежават всички тези качества, необходими за това един млад човек да бъде политик.

- Намеквате, че "Гергьовден" се опитва да изземе мястото на МСДС като младежка организация в СДС?

- Не, казвам го заради някои подобни тези в медиите, които искам категорично да опровергая. Няма такова нещо и ние твърдо ще отстояваме нашата позиция на младежка организация и структура, която е безалтернативна като представителство на младите хора.

- Вие бяхте номиниран преди доста време за кандидат-депутат от МСДС, но ръководството на СДС все още бави решението за включването ви сред водачите на листи. Как ще реагирате, ако не попаднете в окончателните списъци?

- Като всички млади хора и ние сме нетърпеливи. Според процедурите, гласувани от Националния съвет на СДС, нашият най-висш форум, на МСДС, имаше право да издига кандидатури. Бяха номинирани двама кандидат-депутати - Надежда Михайлова като председател на партията и аз като кандидатура на младежкия съюз. Очакваме решението за водачите на листи и, честно казано, не сме обмисляли вариант, който ни оставя извън листите. Ръководството на партията нееднократно е декларирало, че подкрепя младите хора в СДС, надявам се и този път да е така. При всички случаи ще настояваме членове на областните ръководства на младежката организация да попаднат в листите. За да могат да добият политическия опит, който дава всяка една предизборна кампания. Дори и да не са на избираеми места, за нас е важно младите хора да минат през центрофугата на изборите и да получат закалка.

- Коалиционната политика на СДС няма ли общо с това, че номинацията ви все още не е утвърдена?

- Разбира се, прокрадват се и такива мнения. Ние се стараем да не мислим в толкова стеснени рамки и се опитваме да анализираме ситуацията от всички възможни ъгли. Едва ли ще хвърляме подобни обвинения в случай, че не намерим достатъчно представителство в листите.

- Има ли настроения в СДС срещу ОДС? Все пак голяма част от избираемите места в листите отиват при коалиционните партньори.

- При всички случаи има ли политически субект, какъвто и да бил той, има и поддръжници, има и отрицатели. СДС е демократична партия и е нормално да има хора, които да защитават едно или друго мнение. Така или иначе аз съм казвал неведнъж, че не съм от най-големите радетели на коалиционната политика. Но форматът, в който ще се явим на изборите, вече е решен, ще се съобразим с това. Както се казва - като сме се хванали на хорото, ще го играем докрай.

- Ако зависеше от младежката организация, СДС щеше ли да участва в този формат на изборите?

- Подкрепихме коалицията ОДС, защото ни е ясно, че не всичко в тоя свят, особено при сложната политическа ситуация в България, може да става по начина, по който на нас ни се иска да бъде. При всички случаи за нас акцентът на тази коалиция ще бъде, че СДС е водещата партия в рамките на тази коалиция и че МСДС е водеща в младежките политики и младежките инициативи в рамките на коалицията. Това са двете неща, на които държим.

- Какъв е залогът за СДС на тези избори?

- Залогът за всички партии е много голям, защото тези, които са в парламента, ще вкарат България в Европейския съюз. Те ще продължат да съществуват като политически субект най-малко заради инерцията, която ще натрупат по време на следващия мандат. Изборите ще са като никои други досега. Затова ще бъдем свидетели на изключително ожесточена кампания, дори кампания на живот и смърт за повечето политически субекти. Ще е интересно да се наблюдава реакцията на обществото. Друг е въпросът, че хората са подвластни на един скептицизъм и отдръпване от политиката. Затова нашият апел е наистина да обърнат внимание на това, което се случва. Защото от това зависи животът им.

- На какво ще разчитате по време на изборите?

- Ще активираме предимно младежкия вот. Наша цел ще са всички интелигентни млади хора. Ще се опитаме да търсим атрактивната страна на нещата като подчертаваме, че въпреки младостта ни ние сме сериозни хора, на които може да се разчита и които могат да носят отговорност. Ще се опитаме да бъдем алтернатива на тази панаирджийщина, която се задава по един или друг начин за изборите. Защото пак казвам - политиката е занаят.

- В тоя смисъл адекватни ли са поведението и посланията на СДС спрямо тази политическа апатия в обществото?

- "България - това си ти" е само началото на серията от послания, с които СДС ще участва в изборите. Много е мислено, те са направени след много изследвания и анализи. Предизборната кампания трябва да покаже СДС като партия на младите, на културата и националните интереси. СДС трябва да е партия на патриотизма и да е за крути мерки срещу престъпността, защото всеки иска да живее свободно. Трябва да покажем, че сме партия, която не иска морето да бъде застроено от румънската до турската граница със сгради. Това са част от конкретните политики в конкретните области.

- Според МСДС трябва ли да има предизборно обединение на десницата?

- Това е най-сложното уравнение с най-много неизвестни, което се появява от началото на прехода - какво се случва с десницата. За съжаление, нивото, на което сме ние, и целите ни, свързани с младежката политика, не ни дават необходимата информация по този проблем.

- Какви са шансовете на ОДС според вас за изборите?

- Очевидно БСП не може да бъде изместена от прогнозите за първото място. Всичко зависи от политиката, която ще предложим, и от лицата, които ще я представят пред обществото. Ако това са млади хора, ако те са носители на промяната, ако са качествени, си мисля, че ОДС може да стигне и второто място. Но пак казвам - само при условие, че предложим нова политика и нови лица.

- Възможно ли е това?

- Това е нещо, за което ние се борим.

- Лесен опонент ли ще е НДСВ? Одобрението към него непрекъснато се покачва.

- Времето преди избори е политически популизъм, но не мога да отрека, че по време на мандата си НДСВ успя да запази една добра икономическа стабилност в страната, една стабилна външна политика, продължение на политиката на СДС. Постиженията в социалната сфера и особено на ниво областни управи също не са за подценяване. Но не могат да се отрекат гафовете в ключови области като културата, например. Защото културата е есенцията на един народ и това е единственото нещо, което може да ни направи атрактивни и което да занесем в европейската къща. Имам любим пример за това колко е важна културата в Европейския съюз. Във Франция има закон, според който 40% от музиката по радиостанциите, независимо дали са частни или държавни, трябва да е френска. Този закон се приема преди 10 г. и дава невероятен тласък на френската музика, култура, изпълнители. Така е и в киното. Културата е наистина много важна, защото тя определя и икономиката, и ценностите на един народ. Тази сфера много куцаше на НДСВ през целия мандат. Не по-малко проблеми бяха натрупани и в образованието. Най-добрият пример в това отношение е Ирландия. Преди 20 г. беше една от най-изостаналите страни в Европа, но инвестира страшно много пари в образованието и се оказа, че това е най-краткият и лесен начин за икономически, културен и социален подем. В момента говорим за "ирландското чудо". В България този процес е точно обратният.

Като се говори за мандата на НДСВ не могат да се отминат и гафовете на министър Церовски, който винаги е във вихъра на скандала - не само като поведение, но и като решения. Затова и ПГ на СДС даде сделката за концесията на автомагистрала "Тракия" на прокуратурата, защото там наистина става дума за непрозрачност.
25
934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
19 Април 2005 00:34
Кой е този младеж да определя кой е подходящ и кой не за политик?
Азис е много по-подходящ от него или от Н.Михайлова, защото е доказал, че може да прави пари със собствен труд. За разлика от него горният комсомолец е един бос политолог, който бясно напира към възможностите за законно грабене. Тази порода са некадърни да си осигурят насъщния извън политиката.
19 Април 2005 00:57
Един(още) наивник на млада възраст.
Младо момченце, което не помни, че досега СДС никога не са давали път на "младите". СДС винаги са използвали бунта или способностите им(да лепят плакати, и да вършат черната работа) През 1990 г, имаше 1-2 ма по-млади кандидати в листите; през 1991 - 1 бр!!; през 1995- 1-2 ма; през 1997 - 2-3 ма.. пред 4 години - нито един май.. и т.н. На СДС не са им необходими МИСЛЕЩИ и МОЖЕЩИ демократи, а тарикати, адвокати и репресираните. Можещите са за да правят агитация и да ги потупват по рамото.
Наивник.
19 Април 2005 01:17
Ха!
Най-накрая да се появи един интелигентен млад човек, който да говори адекватно и да подхожда сериозно и отговорно спрямо предизвикателствата в политиката.
Не отричам успеха на Азис в чалгата, но определено хората, занимаващи се с политика, се нуждаят от едни по-други качества и професионализъм. Едно е да забавляваш тираджиите, друго е да решаваш живота на хората.
Странно какво толкова се чудят в СДС, та все още не са лансирали официално подобни нови лица.
И тези избори определено ще са важни, за да не се наложи после да си пеем : "животът ми е поп-фолк..."
19 Април 2005 01:19
ма ти ли си това? требе да те тура некаде по на предно место. и се пазари за заплатата, ти можеш
19 Април 2005 07:34
По-точното заглавие е:"Няма вариант да останА извън листите"..

Смехурко. И този си въпобразява, че е някой.. Завършил "политология", при кого бе? При Стоянчо Ганев или при Снежанка Ботушарова, хахаха:-)) Политолог в България - това знучи повече от комично.
19 Април 2005 07:51
Не, при тях завършваха адвокатите. Това шмекерче е учило при добрия вълк Лупи - евролевака Томов, може и при набедения за професор Дайнов.
19 Април 2005 10:29
За да не изглеждате като олигофрени, отидете на сайта на СУ, философски факултет, катедра политилогия и уточнете кой е преподавал на интервюирания.
19 Април 2005 10:31
Тоя момък дали е работил физически труд освен в тоалетната?Аман от социолози , политолози и секви лози дето не знаят какво му трябва на лозето!
19 Април 2005 10:41
Иииии, ама сте лоши... Момчето още от 1997-ма се готви за тия пусти листи, а сега за едната бройка Яне Я. и Любен Д. ще му дръпнат черджето изпод нозете
Имайте малко милост барем!
19 Април 2005 10:52
Ми влече го властта и прожекторите Калоян. После най-вероятно ще се пристрасти. Поне не може да му се отрече, че е последователен. За да се натискаш да ставаш политик тука, значи требва сериозно да си си повервал. Но щом основния проблем на управлението на България е културата, според него, то по-добре да стане журналист или водещ на толк шоу. Или на игра в прайм тайма.
19 Април 2005 10:59
Може и да е много читав този момък, но след като прочетох в началото
...навлиза в качествено нов етап...
много ми замириса на ДКМС и на тезисите на др. Живков и реших, че нататък не си струва да се чете.
Може и да бъркам?
19 Април 2005 11:24
Не бъркаш.
19 Април 2005 11:38
Дори да се е взел на серозно, може и да се оправи...., а за ве4ниъе лица в политическат боза шанса е нулев, те правят живота ни 4алг и без помоща на азис, докато не се сменят поколенията цирк ще гледаме и това си е.... уви!
19 Април 2005 11:50
... келеш ...
19 Април 2005 12:06
Политиката навлиза в качествено нов етап,

аз съм малък, но вече зная
19 Април 2005 12:10
Няма вариант да останем извън листите, но има вероятност да останем извън парламента
19 Април 2005 12:19
Хайде сега да видим какво пише в програмата на СДС-ОДС по някои от въпросите в статията защото младежкия лидер очевидно не е чел предизборната програма на собствената си партия.
Коалицията ОДС залага на бързо и ефективно преструктуриране, демонополизация и приватизация (или концесиониране) на всички останали държавни монополи в инфраструктурите и обслужващата сфера (електропроизводство и електроснабдяване, газоснабдяване, топлоснабдяване, жп транспорт, комуникации, водопровод и канализация, летища, пристанища, здравеопазване, образование), така че към края на мандата да бъде осигурена конкурентна пазарна среда за развитие на предприемачеството без изкривяване от намеса на държавата.

Подобряване на здравеопазването и образованието. Въвеждането на повече конкуренция в тези две сфери е задължително за подобряване на качеството на услугите, предоставяни от тях. Харченето на повече пари без да са реформирани тези сфери би имало като резултат единствено загубата на средства без подобрение на качеството на предлаганите услуги.

Думичката "култура" въобще не се споменава в предизборната програма на СДС-ОДС.
Сигурно партийният деятел чете коментарите под интервюто, та затова ще си позволя да му препоръчам да прочете поне предизборната програма на собствената си партия в чиито изборни листи иска да влезе.
19 Април 2005 12:53
Доста последователно младежкият лидер се изявява на страниците на любимия вестник СЕГА
Натиснете тук

Натиснете тук

Натиснете тук

Натиснете тук
19 Април 2005 13:33
Още един самовлюбен търтей ЩЩД
19 Април 2005 13:51
Интервюто доста добре отразява настроенията на това момче. То е недоволно и дълбоко разочаровано-да беше питал батко си Боршош, обаче, нямаше да е на този хал.
Какво би накарало един млад човек да се запише в синия Комсомол-син, но все пак Комсомол. Бистрене на общи лафове за политика? За мястото на младите в нея или за общи ценности, или прочие бла-бла. Глупости. Целта е само една-да си на власт, да си в джаза, да си сред прожекторите, воаяжите и келепира. И за целта трябва да бачкаш, да бръмчиш, да четеш и да се доказваш-с отговорност, с медийни изяви и работа. И момчето бръмчи. И хоп-идва един ден, когато се раздават премиите и нашивките, теб те оставят извън списъчето, заето от "хванати от гората" или бивши циркаджии, които не само са се борили срещу теб, докато ти съвестно си градил къщичката тухла по тухла, ами и са точно олицетворение на това, срещу което си говорил. Значи теб те пренебрегват заради тях, и ти ся вместо да удариш с юмрук по масата и да им теглиш една, почваш да мънкаш за дисциплина, или „ами ще ми дойде все някога времето”, .
Кога ще ти дойде времето, Методиев? Да ти кажа ли- никога. Вие ще лепите плакати с други физиономии, но никога с вашите, докато не станете мъже. Тази роля е отредена на вас форевър.
Колкото дойде на Боршош-винаги ще бъдете избутвани от коалиционни партньори, с този калпав лидер, или от бивши звезди, които са си гледали бизнеса до вчера, но имат „други , тайни качества”. Ама нали политиката не е панаир?
Човек би се запитал, кое тогава е водещото- политиката, сведена дори безплодни занимания на полза роду, или лоялността към прищевките на някой, който за да остане на власт, винаги може да те изненада, заменяйки политиката с котерийни договорки. Защото избирането на второто поставя под съмнение първото, което всъщност е трагедията, и не само неговата, а на мнозина.

Редактирано от - Наум на 19/4/2005 г/ 13:54:11

19 Април 2005 15:30
Дръж се Търговище, синята лавина иде!!!
19 Април 2005 16:30
Наум: изящно казано
19 Април 2005 17:29
Простете, ама тоз' млад лидер не вярвам даже и един плакат някога да е залепил...
19 Април 2005 18:15
ЕГАТИ ПАУрА е СДС тоо!бай мангел от ДрОм
19 Април 2005 20:56
Историята има развитие. Момчето са го номинирали за водач на листа в Търговище. Хаирлия да е, дано сме помогнали.
Което изобщо, повтарям, ама изобщо не значи, че ще стане депутат, де..
Има си стабилна компания-клиентели, водачи на листи другаде-но мен ме е яд да коментирам изявите на Нтка и това СДС. Те са си напълно самодостатъчни с калпазанлъка си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД