:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,317,084
Активни 102
Страници 11,737
За един ден 1,302,066
БЕЗПЪТИЦА

Каримов - неудобният партньор на Вашингтон

Узбекистан обедини интересите на Русия и САЩ, но за кратко
СНИМКА: REUTERS
Старата узбекистанска лисица Ислам Каримов успя благодарение на своя цинизъм, смесен с жестокост, да съедини във външната си политика две главни оси - американската и руската. Той се представя като нерушима крепост на светското начало в Централна Азия, обкръжен от ислямизъм.

Тази дипломатическа маневра започна след разпадането на СССР, когато бившият апаратчик с безгранични властнически апетити оглави републиката. Чрез нея се оправдаваше систематичното задушаване на всички форми на политическа опозиция и установяването на диктатура под сянката на специалните служби, наследили бившето Управление на КГБ за Узбекистан. Тя позволи да започне постепенно сближаване с Чичо Сам.

Но обратът настана на 11 септември 2001 г., когато Каримов, който от 1991 г. се стреми да създаде противотежест на руското влияние, неочаквано получи шанс. Заплахата от узбекското ислямистко движение - заплаха реална, но раздута по политически съображения - превърна Ташкент във фигура на геостратегическата "шахматна дъска".

Новият съюз с Узбекистан етвърде примамлив за САЩ,за да се откажат заради него от демократичните принципи. На американците им е жизнено необходимо да имат опора по пътя си към Афганистан, където се води битка с талибаните. Буш без колебание приема предложението на Каримов да открие военновъздушна база в Карши-Ханабад. Този стратегически пункт за контрол над Централноазиатския, Каспийския и Близкоизточния район служи като допълнение към киргизката база в Манас.

Но има едно условие: трябва да се внимава узбекистанският бастион да не бъде взривен отвътре. През март 2004 г. взривове в Ташкент (след които през юли камикадзета извършват атентати край израелското и американското посолство) предизвикват у САЩ съмнения в здравината на партньора. След предупреждения от неправителствени организации американската администрация започва да мисли как да "демократизира" режима, който предизвиква бедност и народно недоволство. Даденият на Каримов картбланш не намалява силата на религиозния екстремизъм, а точно обратното - създава за него хранителна среда, притесняват се експерти.

Американците се дистанцираха през последните месеци от Ташкент, като съкратиха помощта за него в знак на протест срещу сериозните нарушения на човешките права и фалшифицирането на изборите. След въстанието в Андижан и жестокото му смазване от властите Ислам Каримов изглежда на САЩ като все по-неудобен партньор.

От друга страна,отношенията на Ташкент с Русия се затоплятВъпреки страховете си от хегемонистичните стремежи на Москва Каримов се сближи с Путин, като се изказа срещу "западните спонсори" на нежните революции в Украйна, Грузия и особено в съседен Киргизстан. Страхът от демокрацията и от ислямизма обединява руския и узбекския лидер, които, изглежда, нямат какво друго да си кажат.

Русия се страхува от разпространението на войнствения ислям по границите си, както и от притока на бежанци от Централна Азия, но ще трябва да преосмисли узбекската си политика успоредно с разрастването на безредиците. В събота чрез заместник-министъра на външните работи Валерий Лошчинин Москва изобличи не само "т. нар. ислямски фундаменталисти", но и "сложното социално-икономическо положение на населението". "Налице е крайна бедност и дори глад в узбекската част на Ферганската долина, както и силна ислямска традиция, която едва неотдавна придоби насилствен характер", отбелязва пред АФП Алексей Малашенко от московския център "Карнеги". "Президентът Каримов предизвика тези хора. Той не само арестува ислямистките водачи, но и техните жени. Никой не обича това. Каримов е виновен", добавя специалистът по централноазиатските проблеми.

Репресиите още повече засилиха народното недоволство, предизвикано от икономическия застой, от корупцията и от усещането, че властта не е в състояние да промени нещата в тази тюркска селска република с най-многоброен народ в Централна Азия - 25 милиона души. Те само тласнаха населението към ислямистката опозиция. Анализаторите са единодушни, че Ислам Каримов е пропуснал възможностите, които е имал, за да развие икономиката на страната. Вече е прекалено късно да се спаси положението.
11
950
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
17 Май 2005 00:20
Един син на баща си () изигра подобен номер и революцята на розите го отнесе. Интересно как ше се казва новата На цъфналия памук?
17 Май 2005 01:56
Каримов ще си отиде по наи-смешно-кървавият начин.... Друг е въпроса Кои са "Демократите"? Но човек които разстрелва демонстрации ТРЯБВА да бъде и ще бъде пометен!
17 Май 2005 07:06
Много невини хора из4езват безследно.Отива на пазар за хлеб и пове4е не се вру6та 4овека и никои незнае какво се е слу4ило с него.Много хора ядат само по един пут на ден хлеб с вода.Стра6на мизерия.Корупция в полицията ужас.Преди 3 години супругата ми отива в Та6кент при брат си в 4етвартак.В петак отива в милицията да се регистрира но никои нема цел ден.В понеделник отива да се регистрира и я глобяват $100 за6то не се е регистрирала за 24 4аса от пристигането.Тя казва 4е никои немало в милицията в петак да се регистрира не било верно и глоба.Как да не им ебе6 маиката на тия мрусни комунисти.Америка требва да помогне на този народ да се освободи от комунисти4еския диктатор незабавно.
17 Май 2005 08:26
.............След предупреждения от неправителствени организации американската администрация започва да мисли как да "демократизира" режима, който предизвиква бедност и народно недоволство...............
Ей сега САЩ като се намесят ще демократизират Узбекистан и ще намалят бедността, както демократизираха Ирак и Афганистан и им създадоха просперитет. Май ще се окаже, че в дъното на събитията в Узбекистан пак стоят САЩ. Това и им стар способ, заиграват с фундаменталисти и бъдещи терористи и след това спасяват страната от тях.
Така навремето се заиграха в Афганистан, в Камбоджа с Пол Пот (чрез Китай) и къде ли не. И където им се опънат ги вписват в списъка на терористичните държави.
Психомалоумник що не си гледащ болните ами по цял ден драскащ по Форума.
17 Май 2005 08:54
Я ми обяснете как един лекар, за какъвто се представя *****
може по цял ден да щрака на компютъра и да дращи по Форума. Или е безработен от там и неговата фрустрация или са го сложили на Рецепцията.
*****


Мнението е редактирано поради

обидни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 17/5/2005 г/ 11:03:00

17 Май 2005 09:11
MRX+
17 Май 2005 14:35
В УЗБЕКИСТАНЕ ПОГИБЛО НЕ МЕНЕЕ 745 ЧЕЛОВЕК

Вчера в узбекских городах Андижане и Пахтаабаде, где в минувшие выходные узбекские власти жестоко подавили антипрезидентский мятеж, местные жители продолжали искать тела погибших родственников и хоронить их. Единственная организация, которая решилась подсчитать точное число жертв, - оппозиционная партия "Озод дехконлар" ("Свободные крестьяне". Члены этой партии ходят по домам местных жителей и записывают погибших пофамильно. Вчера на момент подписания этого номера "Известий" в печать в списке было уже 745 фамилий.
Дмитрий Филимонов Ташкент, 17.05.2005

17 Май 2005 14:38
Число жертв необходимо подсчитать просто потому, что президент Каримов, выступая на пресс-конференции, сказал, что погибло всего сто человек, - говорит Нигара Хидоятова. - Но вот вам простой пример. 18-летний житель Андижана Хасан Сардар был убит выстрелом в затылок. Он не ходил на митинги. Он вышел из дома за хлебом. Тело Хасана вернули родственникам. К руке была привязана картонка с порядковым номером трупа - 240.

- Сейчас наши люди в Андижане и Пахтаабаде ходят по домам и спрашивают: у вас никого не убили? - продолжает Нигара Хидоятова. - И записывают фамилию, имя, отчество. Чтобы не было совпадений. Другого способа узнать число жертв этой трагедии у нас нет.

На вчерашний вечер в "андижанском списке" было 542 фамилии. В "пахтаабадском списке" (Пахтаабад - пригород Андижана) - 203 фамилии. В том числе женщины и дети. Итого минимум 745 погибших. Однако перепись жертв еще не закончена. Она продлится во вторник.
17 Май 2005 14:42
Монархическая республика Узбекистан дала трещину. За последние 15 лет Узбекистан скатился в разряд самых бедных государств мира. С 1999 года парламент не обсуждает бюджет республики. Представляете? Государство без госбюджета. 30% трудоспособного населения страны не имеют работы. Зато в республике сложился чиновничий класс с неслыханными привилегиями и доходами. Вступить в этот класс - очень дорого. Однако затраты окупаются быстро. Став, например, хакимом района, счастливчик сразу же обзаводится трехэтажным домом, квартирой в Ташкенте. И все это на виду у людей. Все оппозиционные партии в стране запрещены. Президент сам назначает себе оппозицию. За СМИ установлен строгий контроль. Нельзя критиковать литературное творчество Ислама Каримова. Нельзя критиковать указы его кабинета министров. Нельзя писать, что после землетрясения 1966 года Ташкент восстанавливал весь Советский Союз. Про оппозицию - нельзя. Про коррупцию - нельзя. А слово "президент" пишется только с большой буквы.
17 Май 2005 15:59
Време е за възстановяването на СССР и да се спре агонията на Беларус, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и ...стан.
17 Май 2005 17:10
И Британската империя - да се прекрати агонията на Ирак, Индия, Пакистан и ...стан.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД