:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мечтата за епидемията?

Опитен доктор преглежда пациент и измърморва на по-млад колега:

- Трябва да го оперираме бързо.

- Защо, какво има?

- Солидна сметка в банката.



Наскоро представители на лекарското съсловие изразиха енергичен протест. Както изобщо за липсата на обществен респект към гилдията, така и във връзка с третирането на свои колеги, уловени с подкуп. Поради грубото отношение на полицията към уловените. Основният аргумент беше: "не желаем хора, спасили стотици човешки животи, да бъдат арестувани като престъпници". Това се повтори няколко пъти с вариации.



Бяха убедителни



Затова известно време се чудех коя точно нота от тяхната възмута ми заседна в главата по-френетично и от кларнета на Иво Папазов. После се сетих.

Всъщност на тази дълбоко уважавана от мен гилдия не й ли е основната работа да спасява човешки животи? Прякото й служебно задължение, така да се каже?

По подобна логика за високохуманни заслуги и имунитет би могъл да запретендира и автомобилният техник. Нали е спасил стотици, дори хиляди човешки животи по една проста причина - затяга добре гайките след ремонта. Вместо да се поразсейва отегчено над всяка втора таратайка. Ами строителят - не е ли спасил и той тези, които му обитават градежите? И то само задето не е турял тук-там пепел и гнили пръчки вместо цимент и арматура - тъй, за единия майтап...

А митничарят не е ли направо един Спасител в ръжта при това положение?

Ааа, само той не, ще викнете. Но ще сбъркате. Защото и този заможен държавен служител би могъл да реши да не обмитява вноса, когато е в палаво настроение или ако си е просто либерал по дух. И би могъл да го прави не като сега - изрядко и предпазливо, а често и нашироко.

Какво щеше да стане тогава?



Апокалипсис щеше да стане



Родният производител - в плач и разорение, децата му - гладни и на улицата; депресии и самоубийства - вълна след вълна.

Не, не сте прави, скъпи медицински братя и сестри, уважаеми ескулапи.

Не пиша това, за да се заяждам. Пиша това с неудобство.

Защото подкупът си е подкуп. Престъпление по член 301, 302 и нататък от Наказателния кодекс на Р България, Глава 8, раздел IV. Нещо повече, по закон е виновен и даващият. Член 306 гласи, че "не се наказва само онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден... да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта". Демек накрая го отнася тройно и бедният болен: веднъж - от бедата си, втори път - поради "допълнителния хонорар" за лечителя, трети път - от закона.

Голяма част от лекарите са интелигентни и почтени хора. Те - като всички нормални граждани - биха искали да заработват повече. Никой не е в правото си да изисква от тях сиромашко и аскетично житие в една среда, обзета от трескавия бяс на печалбата, под предлог, че изпълняват своя лекарски дълг. Бедата е в



корупционното размазване на уж стройните тарифни решения



Не работят решенията, това е истината. И то ни връща не в пещерни, но в също така несимпатични исторически реалии. Как се стигна дотам, че радетелите на здравната реформа, мотивирани да изкоренят гнилото социалистическо в нея, укорениха най-лошото от соцнедомислиците? Тоест внедриха халтавост във всичко, което представлява икономическа страна на медицинското обслужване?

Кое беше най-характерното за соцабсурдите в икономиката - шизофреничността на алъш-вериша, това беше. Едно нещо е безплатно, ама го няма. Друго го има, ама не е за всички и не струва толкова, колкото пише, че струва, ами струва шише уиски от Корекома и кутия бонбони фини млечни. Трето ту го има, ту го няма, ама вместо да гадаеш и въздишаш, трябва да познаваш другарката Петричкова или поне племенника й.

Идете покрай коя да е болница или здравен център - да се насладите на суетене и побутване между угрижени роднини - колко да дадем, ами ако се обиди, че е малко, ами ако напротив - се обиди, че предлагаме? Може да е честен, може да не трябва, а тоя вземал по 50, онзи по 800 за операция, а онзи май не, ама не се знае - трябва да търсим човек да каже... А тоя искал да са в пликче при бонбоните, а оня - да се оставят в списанието върху масичката, в ръка не щял да приема...



Ами като нямаме, какво - да мрем ли?



Не е по-лесно при самите ескулапи. Да се сложим на мястото на честния д-р Петров, който работи зарад доброто си име и Божието въздаяние. Но вече рухва под упреците на жена си: "Ти се дърпай, дърпай - на д-р Иванов децата му вече в Англия учат, а ти трупай шоколадови бонбони, диабет ще хванем от тях."

Мисля си, че объркахме нещата. Направихме така, че населението да гледа на церителя с недоверие, а церителят да гледа на населението както лавкаджията гледа на суетящите се пред щанда. Тоест за части от секундата да преценява: "Този ще купи (здраве). А тоя е мишок нещастен, перекенде - пет пари няма в джоба, на пазар тръгнал." Потискащо е да гледаш как ошашавени от реформата старци стискат душата си в зъби, церят се с треви и вендузи и не смеят да припарят до медицината, наплашени от неуловимия танц на тайните тарифи.

Маркс и Чаплин се бяха занимавали със забавния казус, че строшените стъкла на квартала са дюшеш за стъкларя. И че изобщо има нещо перверзно в система, при която строителят мечтае за земетресение, а лекарят - за епидемия.

Но това са парадокси от по-диви времена. В днешните недоопитомени времена на власт трябва да е ясният договор. Затова си спестявам призивите за хуманност, съветвам и гилдията да ги спестява, ако арестуват някой неин член с подкуп.
75
1834
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
16 Май 2005 21:38
Не съм съгласен с внушението, че лекарите са виновните за състоянието на здравеопазването, но всеки има право на мнение
16 Май 2005 21:59
Да четящите Боиковите каламбури сас сигурност ще си спомнят с умиление за времето когато можеше да си купиш здраве срещу шише уиски от Корекома и кутия фини млечни - макар че тази лепта на "соцабсурда" в никакав случаи не бе задалжителна. А днес? Иначе и в медицината както и в много други професии - едни бачкат други обират каимака. Бих посаветвал автора да напише и една статия за адвокатите - аз отлично си спомям че дори и при соцялизма шишето уиски и фините млечни бяха за секретарката на адвоката или машинописката му дето беше постоянно заета.
16 Май 2005 22:10
Old Emigrant, извинявай, ама ти буквата "ъ" не я ли знаеш?
16 Май 2005 22:35
Големият Ламбовски този път се доближи
Това за здравето е точно - няма го никакво
Дали лекарите са виновни или да.Да бе, лакоми са- ама кой не е
Риформата им е направила лоша услуга
Все пак, обаче, къде е кокошката?
Къде е проблемата
16 Май 2005 23:08
Добре!
16 Май 2005 23:23
Ламбовски, Ламбо е по-пекан от тебе - преди избори на лекарите трябва да се пуска гювеч! А ти... айде да не обсъждам твойто нехуманно отношение към най-хуманната професия.
И следващия път недей да обсъждаш учителите, молим ти се.
16 Май 2005 23:30
Така, операцията от херния на баща ми струваше да си купя платното от хирурга (даде ми го по-евтино отколкото в аптеката) плюс шише виски, което и до днес не съм си позволил да вкуся и половин кило бадеми. Плюс няколко малки почерпки за сестрите за сравнително дългия му "привилегирован" престой в отделението - 4 дни. По-добре така, отколкото в провинциалната болница, макар и с "пътека". Всичко мина повече от добре.
Честно казано бих предпочел тези 200-250 лева да ги дам регламентирано, а не да изпадам в неудобната поза на един Седларов от един филм. Толкова.
16 Май 2005 23:32
кат прочетеш "...в една среда, обзета от трескавия бяс на печалбата..." и ти става ясно сичко...
16 Май 2005 23:33

Веднъж с автора минавахме през градската градина на Бургас. Една циганка искаше да ни гледа. Отказахме. Какво ли щеше да ни каже?
17 Май 2005 00:15
".....И че изобщо има нещо перверзно в система, при която строителят мечтае за земетресение, а лекарят - за епидемия. ....".

Аз бих казал, че е точно обратното. Ако в една система строителят не мечтае за земетресение, а лекарят за епидемия, бягай от тази система така, че краката ти да удрят задника ти. Това значи, че системата е комунистическа.
17 Май 2005 00:18
Рядко се срещат статии с мъдростта да призовеш към едно, а не 55 неща. Помня времето когато премахнаха частната лекарска практика - имаше тих ропот, "безналични плащания", болнични, които съсипаха издържливоста на българина.

Колко ли са потърпевшите дресирани с антибиотици .... което още повече рефлектира върху старите обикновенни труженници и съвестни граждани, другите и да не ги оправдавам - все им е тая, излъганите да му мислят.
17 Май 2005 00:19
Да-а, тъжно, срамно, но вярно...
17 Май 2005 01:09
На мен статията ми хареса и е 100%отражение на реалната картинка!Armadillo-уцелил си 10-ката със сравнението си за Седларов и Буревестников!Ти си имал късмет с твоя баща, а аз със моя при същия проблем хем броих подобна сума , хем нищо не свърши надутия шеф на хирургията , та повторихме процедурата другаде
17 Май 2005 01:27
Марангозов, появявала ми се е понякога когато използувам "Y". Не си давам труда да изучавам транслатора. И все пак какав ти е поинта?
17 Май 2005 01:49
Статията е добра и АКТУАЛНА, но по-малко обективна от страната на Лекарите. Лекарите в Евро-Съюза са ЗАМОЖНИ! (не богати - богати и тук са "Други"... За да могат Лекарите да получават Големи заплати (3 800 - до 16 000 Евро и да са МОПТИВИРАНИ финансово да работят по-добре) в Ес има ЯСНИ тарифи и Условия за Медицинско Обслужване. Няма НИЩО ПОД МАСАТА и в "списание". Повтерям: Става дума за Медицинско Обслужване, а не за ЦЪРКОВНО-БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕИНОСТ... И тук Хипократовата клетва е просто 'препис" към дипломата (адвокатите тук също полагат клетва, държавните чиновнмици и Министър Председатлея - също поалгат Клетва, Народните представите се КЪЛНАТ и тук и в БГ-то... Е и какво от това?) Животът е с ПАРИ. Повечето от Разпоредбите в Западното Здравеопазване са ВЗЕТИ от Супрмарклетите, Пощите и Железопуъния Транспорт и са ЕФЕКИВНИ много в Здравеопазването, което Тук се нарича неофициялно ЗДРАВЕН ПАЗАР.
Друг е въпроса как да се получават тези ПАРИ (Без пари няма не само Медицина, но и Държава няма - без Пари, ПАРИТЕ са наи-важни навсякъде!)..
В ЕС се доплаща също за Здравни Услуги. Всичко е официялно, документирано и т.н. Напр. Плашаш Застраховка "Здраве" в размер 42 евро на Месец (наи-ниската). АКО заболееш от Рак в Холандия имаш ДВЕ възможности: 1. Да чакаш 1 година за операция без да платиш /беден си, имаш право, но преди теб чакат Други бедни/ или 2. Да си доплатиш НЯКОЛКО ХИЛЯДИ Евро и веднага да бъдеш Опериран.Като представиш Официялната фактура в Данъчните власти - те ти връщат до 65 процента от платеното, НО след 1 година.... Това е деиствителността на Запад и никои нито лекар, нито пациент НЕ ТРяБВА да си прави илюзии... А ако в България предпочитат да се пазараят пред лавката - жалко!
17 Май 2005 06:20
Имах роднина, който умря, тъй като нямал поисканите от доктора пари за операция - 600 лева. Лекарят е известен варненски доцент, неврохирург, който, за съжаление, е повече известен с пословичната си лакомия.
17 Май 2005 06:38
"Цветя и бонбони не пием!" - табелка на лекарски кабинет от преди "Риформата". Сега разправят било още по-зле.. Абе въобще по-добре богат, но здрав, отколкото беден, но болен!
17 Май 2005 07:37
Спомням си един лекар, като "Откровение от Хипократ" ми каза :много бързо го излекувах, беше ортопед, но нейсе. Когато парите са основна идеология, така ще бъде във всичко и няма що да се сърдим, нали и доктора има кола, хладилник, апартамент за мазане и прочие. Инак тази статия може да я напише всеки грамотен българин, но с конкретни персони...
17 Май 2005 09:25
Ако направят конкурс за кретенска интерпретация-тази олелия , под формата на превзета гражданска позиция, би я спечелила с бонификация от стотици светлинни години.

Какви не съпоставими , , интелектуални” сравнения за , , високохуманни заслуги “ . Лекар , автокаруцар , митничарски разбойник и строител?.
Какво изопачаване на реалността.
Макар и с много проблеми , най запазената нравствено все още свера на здравеопазването-поставена на една плоскост с най деградиралите мародерстващите и мърсуващите.
Но нека се поддадем на пнеговият цинизъм?
Ей господине няма автокаруцар който да работи законно и който не взима десетки пъти повече от един лекар.А митничарите с един печат си докарват толкова колкото лекар за цял живот няма да постигне.Строителната мафия пък е нещо нямащо равно на себе си.Какви простотии бълваш.

А това , че господина не знае защо рИформите в образованието и здравеопазването се направиха на опашката на криминалните трансформации-само показва каква сила движи върха на перото му.
Това като не знае поне да каже защо другите с който ги сравнява така мошенически бяха пионери в тези криминални промени.
Низост.Огромна низост е тази помия.

17 Май 2005 09:33
Хуне, знам те аз ти не си тоз Дядо Мраз, ами Докор Га дет лекува болните деца...
17 Май 2005 09:53
Не е ли по просто да има два вида лечебни заведения - държавни или общински (за бедни и здравноосигурени) и часни, където всичко да е платено, от нуждаещите се или от застрахователи (от застраховани). Сега какво правим - даваме пари години наред на Здравната каса, а като се разболеем доплащаме. Естествено е лекарите в болниците, които получават едно нищо в сравнение с джипките, а действително помагат и ни спасяват да получават пари за труда си. И като Здравната каса не плаща, те намират други начини. Отговорните да не се чудят как да рекетират бедния народ още и още, а да си оправят системата. Това което всеки е платил като здравни вноски да се вписва в лична сметка, и като ми потрябва ще доплащам. пример. алкохолик си поврежда ежедневно черния дроб, а после го лекуват с моите пари безплатно.
17 Май 2005 09:58
Xунвейбин, не му се впрягай, едно време бехме бригади-бригада хирургия, бригада вътрешно и още кви ли не дивотии, Станко Тодоров в кино Сердика ни събра и обясняваше за отмяна на практиката, после пак те искаха да я връщат и....карай да е весело
17 Май 2005 10:00
Milcho
Би трябвало да си видял коридорите в които се изчаква за операция.Коридори знаеш ли какво е?
Би трябвало да си видял, че лекарите даже нямат работно место и как бюрата им са в коридорите.
Би трябвало да са ти спасявали живота-това знаеш ли какво е?
Би трябвало да си видял не удобството на медицинския персонал нямащ медикаменти и обикновени подръчни средства.
Би трябвало да си видял хлебарките които пълзят в тези сгради приличащи вече на обори , в който не се влага и лев за да се подържат.
Би трябвало да си лежал на легла и дюшеци след животоспасяваща операция –нещо на което би завидяла и инквизицията.
Би трябвало да познаваш светила от българската медицина-да познаваш техният хал и тогава да взимаш отношение.
Господина ако беше поне малко честен трябваше да посочи-колко се заплаща на лекари правещи по две три операции дневно.
Господина ако беше поне малко честен-трябваше да каже защо да си лекар е по лошо отколкото да си келнер или кафеджия.
Този господин пробутваш тези мръсни инсинуации го съветвам да отиде и да ги види.И да напише за тях.Стига да има капчица морал?
И макар да изглежда като шопар не му пожелавам да търси такава помощ-от българските лекари-сред който има много и много голями професионалисти-който наистина водят битка за човешкият живот.


17 Май 2005 10:48
Ето, че пак си дойдохме на думата. За здравеопазването трябват повече пари - за прилични заплати на лекарите, за сгради, оборудване, апаратура, консумативи... Както писах и вчера има два варианта:
1. Допълнително натоварване на работещите с увеличени вноски
2. Касата да покрива само част от процедурите, останалата част да се заплаща от пациента в брой или чрез допълнителна доброволна застраховка. Безплатно лечение да има само за бедните и безимотни граждани.
Вторият вариант е възприет в много западни страни и осигурява достатъчно средства за качествено здравеопазване. Смятам, че той би бил по-добър за България защото не е оправдано да се натоварват работещите с още по-големи вноски. Пък и не всички пенсионери са бедни - някои имат скъпи имоти.
Докато не се възприеме, че лекарите и сестрите трябва да бъдат достойно заплатени, корупцията няма да намалее. Излишно е да се водят каквито и да са разговори за отговорност, морал и др. такива. Корупцията може да се преодолее само с регламентирано заплащане на лекарския труд.
17 Май 2005 11:07
Едно не мога да разбера защо мислите, че в бедна България трябва да взимате колкото в ЕС ???? и Аз взимам 10 пъти по-малко ма това е щото работя тука. На който не му изнася да се изнася на палатка. Само дето се търсят сестри а не доктори. Прави сте докторите трябва да взимат!!! Мин. работна заплата е 150лв. Значи 1500лв - 3000лв е една ужасно висока заплата за България но да се опитваш да изкарваш по 3000-16 000 Евро на месец това трябва да се наказва със смърт не защото е лошо да се работи а защото е изнудване и мародерство едновременно. А пък ако твърдите че 99% от докторите не си докарват поне 1500лв значи лъжете основните купци на нови леки коли са лекари...
17 Май 2005 11:17

И за да се види цялата низост , огромната низост на похватите на автора само един от многото примери , от днешната преса.

, , Чрез голяма част от сватбените агенции, агенциите за запознанства или за намиране на работа се изнасят хора зад граница.
Всяка година около 10 000 жени стават жертва на нелегален трафик на хора.
Най-често момичетата са изкарвани извън страната с придружител, който носи документите в себе си.
При преминаването на границите се използват добре организирани канали, в които често участват гранични полицаи и митничари, категорични са експертите,” казва д-р Анна Клементе от хуманитарна организация “Каритас” – Рим. “
Според неправителствените организации годишно от България излизат 10-15 хиляди жени, докато според МВР броят им е 800-1000. "

Къде е отишъл нашенеца и какви сравнения прави.
България е превърната в блато-а той шопара при лекарите си заврял носа-защото му замирисало на виски и шоколадови лакомства.
И спрете да бълвате лъжи.Медицински заведения има и пред тях нови леки коли няма.
За една операция на лекар я се плаща , я не се плаща 10 лв.Това е кощунство.
17 Май 2005 11:23
Don, не се пра'й - щяла е да ви каже, че вечна неразделима либоф ви чека
И без това сте си лика-прилика...
А иначе - Ламбовски
Cru - има и един трети вариант - хидрата, дето е гепила здравеопазването и фармацевтиката да отпусне малко юнашката си глътка. Да се кротне малко тая зверска фармацевтично-здравноосигурителна мафия, дето няма насита. А там всички лапаха и лапат - и црвени, и сини, еле па вече и жълти.
В тоя бранш само тов. Маузер ги оправя...
17 Май 2005 11:39
Здравето и образованието на нацията е национален интерес и като такъв трябва да се разглежда.
Тук се чудят как здравето да обърнат на стока, в съседната статия университетите правят бизнес-разбирай търговийка.
Който разглежда здравето и образованието като средство за печалба, трябва да се третира като национален предател.
Другото е глупост на ента от глупаци и порочни перверзни тикви.
17 Май 2005 11:58
па на мене ми хареса. и си е светата истина. к'во ...
17 Май 2005 12:15
Ясно е, че здравето струва и то струва скъпо.
Проблемът е точно в системата, която приема като основа твърдението, че трябва да се "доплаща". Щом като не може да поеме грижите поне за най-елементарна издръжка докрай, системата е неправилно построена и трябва да се маха.
Все около идеята за "доплащането" се въртят всички пороци на здравеопазването, защото в това е скрит огромен корупционен потенциал.
Може да е много наивно за у нас, но ми се струва, че основното при всяка здравна система трябва да е ефективността на лечение. И тука е сбърканото у нас. При система, която се занимава главно с това, кой, по колко и на кого колко да доплаща, никаква ефективност на лечение не може да се очаква. Защото се получава, че плащаме осигуровки, а не получаваме никаква гаранция за лечение. После "доплащаме" и пак никаква гаранция че ще ни излекуват на ниво поне от миналия век.
17 Май 2005 12:16
КАILY, никъде в Нормалните страни (вкл. и по- бедните, а не само в Западните) Здравето не е Държавен Приоритет (Освен при воини и Природни бедствия!) . Навсякъде то се субсидира под една или друга форма от Държавата, но е ЛИЧНА отговорност на Индивида.... Това, което говориш са ПРАЗНИ, практически Неосъшествяеми лозунги от Комунизма! Живеем в друг свят вече: Консумативното общетство. Говори се в ЕС за Консуматори и Разпространители на Продукти за консумиране. Като влезеш ТИ в болница КОНСУМИРАШ 1. Медицински труд, 2. Медицинска техника, 3. медицински матеряли... А не консумираш "благи мечти и пожелания"... ЖИВЕЕМ в матерялен Свят, а? Или ти не ядеш по три пъти и искаш медицинските работници да се хранят по 2 пъти, а?
17 Май 2005 12:22
Основното сбъркано в системата е, че се центрира върху плащането, а не върху здравето.
Оттук следват и всички останали пороци.
И без това у нас ДДС е безумно висок на фона на другите държави.
Ако 1% от ДДС се заделя за здравеопазване, здравето на нацията ще се подобри, смъртността ще намалее и демографския срив може и да се преустанови.
Ама акцентът не е върху нацията, а върху парите.
Е това и е сбъркано на системата.

Е в Русия кво правят
Чтение приговора Ходорковскому может занять три-четыре дня

Во вторник в Мещанском суда Москвы продолжилось оглашение приговора экс-главе ЮКОСа Михаилу Ходорковскому, одному из совладельцев компании Платону Лебедеву и главе компании «Волна» Андрею Крайнову.
Как заявил адвокат Ходорковского Генрих Падва, «чтение приговора, который занимает около тысячи страниц, может занять три-четыре дня».

Демек изземват свръхпечалбите от мутрите и ще имат за здравеопазване. Изглежда по съдебна система Русия е готова за ЕС?
А у нас се нема пари. Е как ще има, като парите отиват в краднене и това се счита вече за толкоз нормално, че никой и не ги търси обратно и после секи ден крадци ми влизат в къщата и нямам телевизор, олеле мале отде да събера пари да си купя, докато откраднат и новия.
17 Май 2005 12:26
Присмехуйко, ти ако живееш в консуматорски свят, аз живеем в духовен.
Нещата изглеждат различни, целите са различни и ценностите са ни различни.
Консумирай си-това е най-доброто, което можеш да правиш на нивото, на което си.
От долината, където стоиш, панорамата се не види, така че си прав за ареалчето, което можеш обходи с поглед.
Отвисоко може да ти се завие свят.
17 Май 2005 12:34
На мен па, Форца, миналата година една циганка на Св.Неделя ми каза, че "голема КОНДИЦИЯ та чака, да знайш" Какво прави пустата му Европа с хората, дори и с магесничките
17 Май 2005 12:53
kaily, да ти дам малко числа за аргументи. Ставката по ДДС е 20% - не знам с кои страни сравняваш, като казваш, че е безумно висока. Приходите от ДДС са около 10% от БВП - към 4 млрд лв. Доколкото разбирам, говориш за 1% като за 1/20 от ДДС - значи това е около 200млн лв. Разходите за здравеопазване са около 1, 7 млрд лв. - всичко това са данни за 2005г.
Вярно е, че има духовно и материално и сигурно е много добре да живееш в сферата на духовното. Чувал съм, че има и лекуване само с дух, но по-голямата част от медицината засега е материална - там например се работи с апаратура за 1млн, има лекарства по 1000лв дозата - трябва да се намерят пари за тях.
17 Май 2005 13:20
Манрико, що тогава сички скачат срещу баячките от канал 2001, че зимали пари за лечение а?
Начи дофторите да се назузат, а алтернативната медицина да лекува по милост божия и срещу нищо?
Не ги знам разходите за лечение колко са у нас, ма като аспирина от 20 стинки го направиха 2 лева, толко ще са.
Като махнат лекарствената мафия и държавата се погрижи да пресметне себестойността на продукта и тури надценка не 2000, а 20%, да видиш как и лекарствата ще паднат, а оттам и тия 1, 7 млрд.
Що никога не копаш по-надълбоко и се задоволяваш с готови клишета?
17 Май 2005 13:23
И изобщо, разходите по татово време за здравеопазване по-малки ли са били?
Как тогава държавата е успявала и никой не е мрънкал?
От тия 1, 7 млрд разходи колко отиват за лечение и колко за луфтове по системата?
Една разсъхната бъчва колко и да я пълниш с вода, никога няма се напълни, требе се потегне първом.
Същото като и с тока-300% надценка, никой не знае в чии джебове отива разликата и все реват, че нема паре.
Бах мадър му.
17 Май 2005 13:25
Британският вeстник "Обзървър" прогнозира, че когато България и Румъния се присъединят към ЕС през 2007 г., голям брой млади и обучени лекари ще заминат на работа във Великобритания, в желанието си да напуснат мизерните условия в собствените си страни
17 Май 2005 13:35
Хуне, за жалост всичко това, за което пишеш съм го видял и не за това ми е думата, а предполагам и на аФтора, а за токива, като Чирков, който за байпас взема мин. 6000 долара, а в неговата болница всичко е супер, и там всичко се оформя, като дарение... Бизнес с живота и смъртта, за това става дума. Нищо лично към тебе, ако си редови доктор... Сори.
17 Май 2005 13:35
Ами нали от толкова време обсъждаме как да се оправи системата. А тези млади лекари, за които се споменава в горния пост, какво ще ги правим? С емоции ли ще ги задържаме тук?
17 Май 2005 13:35
Пейчо, доколкото знам, изпитите не се признават автоматично, и са много тежки.
17 Май 2005 13:38
Swans, а колко ти взе за тава титанично пророчество?
17 Май 2005 13:40
Че те да не са само лекарите с ниски заплати и да не са само младите за ожалване бе!
Още едно клише, стига с тия млади, човек между 40 и 60 години е в зряла творческа възраст, а не е за изхвърляне на бунището.
От години викам срещу тая тактика, като да може да ни изхвърлят де сме над 35-40 години нагоре.
Ония папа избраха баламурниците на 58 предишния път и си зеха поука толкоз млад папа да не избират.
У нас на 40 вече си престарел и с единия крак у гроба.
А пари отде ще вземеш барем илядо пъти повторих-от ония де крадат, като им спреш кранчето.
Що го не разбираш и пак си вреш у опоскания народ, де е изтупан като брашнян чувал.
Оттам паре нема, така че действай по направление в случая далаверите с лекарствата.
17 Май 2005 13:42
Гошо, трудна професия, дълго обучение и малко мераклии при тях за медицина, а признаване диплома на завършил в чужбина и лиценз за практика не са проблем
17 Май 2005 13:43
Въпреки редицата си слабости, като сравнението с автоджамбазите примерно, статията е принципно вярна. Едва ли има човек без роднина починал или увреден в резултат на лекарска немарливост или непукизъм.
И даже в повечето от случаите реално да не са виновни лекарите, пак не е ли чудно, че няма осъден лекар? Нито един!
Толкова ли са суперкомпетентни и суперотговорни всичките!!! ни лекари?
Защо ли тогава не се задъхваме от щастие, че имаме най-добрите лекари в света?
И защо няма осъден лекар?
Не е ли чудно, че щом бъде обвинен един, останалите вкупом застават зад него? На никой изглежда не му пука дали е виновен или не. По-скоро явно си мисли, че скоро може да му се случи и на него. Вижда се, че и форума не прави изключение.
Така че господа лекари, вместо да се сърдите, вземете и изритайте черните овце измежду вас. Тогава може и да ви повярва някой...

17 Май 2005 14:14
Amilcar, не се сърдя, не мразя, здраве всекиму, само съжелявам, че '89 не се случи през '69.
17 Май 2005 14:57
Oraсle, не ми взе, дадох й. Бях я почти подминал, когато пророчеството ме блъсна в гръб. Заковах се онемял и й дадох метален лев, задоволявайки се само очаквания за кондицията. Душата ми подробности не възжела. Туй за цял живот ми стига.
17 Май 2005 15:34
Защо се хванахте пак с лекарите.Много са удобни за оплюване.Чичо Сталин е правил процеси срещу тях в подходящ момент....Едно нашенско ченге със съмнително начално образование получава два пъти повече от гимназиален учител!Новото време , ни обещава , че ще увеличи ченгетата с 5000.Ще станат 65 000.Лекарите са около 10 000(в държавня сектор).Средната заплата на лекар в държавна болница е около 300лв.65 години им стигат.Проумейте с тъпите си глави, че да се работи медицина е трудно, отговорно и трябва(и ще бъде)най-добре платеното от всички безсмислени човешки действия.
17 Май 2005 15:40
А за Кайли, специално ще променим Конституцията.Тя горката, все още цитира текстове за безплатност, всеобщност ...и т.н.
17 Май 2005 15:48
Деме, там е работата, че аз не гледам назад, а напред.
Ма предвиждането и далновидността не са достъпни на сички.
Като за теб само ще ти кажа, че т.н. пациенти без лекари по си могат, ама лекари без пациенти ич.
И явно си чел недочел, иначе можеше и да вденеш, че безплатно здравеопазване примерно не значи лекари без заплати.
Изобщо по каква логика свързваш едното с другото, а?
Не мислите, само се замервате с клишета повечето.
То верно умът и мисленето не е на почит у тоя свет побркан.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД