:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЛЮБИМЦИ

Папагалът обича свободата

Във Великобритания около 20 000 екземпляра живеят на воля сред природата, у нас най-много ги има в Морската градина на Варна

Със сигурност папагал сте виждали само в зоопаркове и зоомагазини. Но при повече късмет е възможно да зърнете живи и диви папагали на свобода.

За София има регистрирани три-четири наблюдения през есента на 2003 година. Едното е от квартал "Лозенец" - три птици били забелязани в полет. Екзотичните птици са мернати по-късно в кв. "Орландовци" и кв. "Триъгълника" (около надлез Надежда). Папагали на свобода у нас са виждани още в Свищов и на други места, но със сигурност мястото, където ги има най-много и най-често, е Морската градина на Варна.

Птицата носи звучното име Psittacula krameri, което означава огърличест или Крамеров папагал.

Произходът на зеления писклив плодояден идва от Индия и Африка, където гнезди на воля. Как точно папагалът се е появил в Европа, и по-специално в България, не е много ясно, но се предполага, че всичко е започнало от избягали на свобода кафезни птици.

Крамерови папагали гнездят от доста време и в други държави, но мястото, за което се знае, че са най-много, е Великобритания. Оказва се, че на Острова папагалите са най-разпространени в зелените предградия на Лондон. Според някои предположения днес в Англия има около 20 000 папагала, които живеят на свобода, като, освен огърличестия, там са се аклиматизирали и няколко други тропически видове. Папагаленият бум в Англия напоследък е толкова голям, че някои специалисти предупреждават: папагалите на свобода, тези лакоми унищожители на семена, в скоро време може да се превърнат в сериозен селскостопански проблем за страната. Поне за момента в България такава опасност не съществува.
1785
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД