:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кучета в новините

Лечение за парализирани кучета ще помага и на хора



Ветеринари от университета "Кеймбридж" в Англия успешно подобриха състоянието на кучета, които били парализирани от поне 3 месеца. Методът, който приложили лекарите върху 9 животни, има потенциал да бъде ефикасен и при лечение на хора с подобни увреждания. При операцията се взимат нервни клетки от обонятелната област на мозъка на кучето и се инжектират в увредената част на гръбначния мозък. При някои от оперираните кучета се забелязало подобряване на двигателните способности. Все още методът не е напълно усъвършенстван - за да се извадят нервните клетки, които се използват за възстановяване на гръбначния мозък, се налага отварянето на черепа на кучето. Предполага се, че тази манипулация е довела до припадъци при 3 от лекуваните животни. Учените в момента търсят други варианти за набавянето на нужните за операцията нервни клетки. Надяват се до няколко години да могат да изпробват лечението и при парализирани хора.



Храна облекчава болките при артрит



Ветеринар от Ливърпулския университет във Великобритания разработи храна за кучета, чиято съставка намалява болката при страдащи от артрит животни. Предполага се, че тя забавя и развитието на болестта, която се среща при едно на пет кучета над 1-годишна възраст. Артритът при четириногите засяга главно едрите породи като лабрадор и немска овчарка. Сред симптомите, които се наблюдават, са куцане, намалена подвижност, липса на желание за игра и даже агресия или потиснатост. Специалната храна съдържа големи количества от вещество, което намалява производството и активността на ензимите, разграждащи хрущялната тъкан в ставите.

-----

Страницата подготви:

Александър Георгиев
783
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД