:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЖИВОТНИ ОТ ЗООПАРКА

Откъде е черното мангабе Коко

В Софийския зоопарк може да се види един мъжки екземпляр от вида мангабе. Казва се Коко. Откъде идва той и как живеят неговите събратя по родните си места?

Единственото място на света, където мангабето живее в естествена среда, са екваториалните гори на Африка, в Демократична република Конго. Черното мангабе не се среща никъде другаде, освен в горите на юг от река Конго. Местното население нарича тези животни "нгила". Мангабетата са страстни почитатели на плодовете. А в конгоанските гори има много дървета, които дават плодове, но не узряват едновременно. Всеки вид дърво има свой "график" и мангабетата пътуват из гората на семейни групи в търсене на храна. Тази маймуна е особено акробатична, използва дългите си опашки за баланс и няма никакви проблеми с придвижването високо в короните на дърветата. Мъжките екземпляри са порядъчно гръмогласни, което може да се види и чуе и в Софийската зоологическа градина. Често черните мангабета се движат заедно с други видове маймуни, които също населяват горите на Конго. Това се дължи на пословичното им дружелюбие. Черното мангабе Коко е в Софийския зоопарк от няколко години и се чувства много добре.
988
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД