:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Наборът пътува към небето. А запасът?

Отпадането на задължителната казарма ще създаде сериозна каша. Проблемите са законови, морални и свързани с териториалната сигурност на страната.
Eмил Спахийски
Няма съмнение, че наборната военна служба в съществуващия си вариант е по-скоро гнойна рана, отколкото опора на националната сигурност и армията в частност. Войниците си губят времето, а командирите им - нервите. Никой не е на кяр. Ето защо кампанията, която се поде от различни политически сили за окончателната отмяна войниклъка в началото на 2008, вместо през 2010 г., бе приета с огромна радост, особено от тези, на които им предстои да минат под знамената. За тях радост, за други е тъжна раздяла с миналото. Както се казва, цял един дял от народното творчество отива в историята. Песните от сорта "Щом на гарата пристигне дизела червен…" и "Слушай, кир, баща ти пее.." изпадат от класацията.

На дневен ред обаче идват много проблеми, които се раждат с отпадането на наборната служба и те не са без значение, особено за държавата. И тук не става въпрос за цяла една прослойка лекари и военни, които ще загубят златната мина на "набора" - сещате се: отлагане, уволнение по болест, отпуски… 200 евро плюс прасенце. Не става въпрос и за ергените от Северозападна България, които без две нашивки не се женят - народопсихология.

Става въпрос за цял куп морални и законови казуси, плюс проблемите на националната сигурност, създадени от мудността на прехода. Поради хиляди причини реформата на армията, включително професионализация, превъоръжаване, обучение, кадрова политика е силно изостанала. Тук не става въпрос за заяждане, а за естествени съпротиви на политици, военни, поради много социални, лични и партийни причини. Но фактът си е факт - реформата е закъсняла. По замисъл краят на реформата трябваше да приключи с премахването на наборната военна служба поради пълната професионализация на войската.

Ето какво се получава обаче, още преди трансформацията да е извършена, се напира за преждевременното премахване на наборната военна служба. Сиреч слагаме точка, преди да е свършило изречението. Получава се един много порочен и омагьосан кръг. Поради забавянето на реформите



войниклъкът преждевременно девалвира



В момента казармата е повече наказание за момчетата и командирите им, отколкото е полза за националната сигурност. Но в същото време нито политиците, нито военните са си свършили работата докрай, за да може службата да отпадне по естествен път. Защо?

Наборната военна служба към този момент е основата, около която се градят въоръжените сили. Тази основа е положена в конституцията на страната: Чл. 59. (1) "Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин". На базата на това задължение, всички здрави и без връзки български граждани отбиват задължителната си наборна служба. След това се зачисляват към резерва и когато тръбата призове, всички лъвове скачат и защитават страната си.

Такава е и философията на армията ни - мобилизационен тип. Има мирновременен щат и военновременен. Всички закони, свързани с националната сигурност, са писани с тази тънка червена линия в себе си. Цялото мислене на политици и генералитет е построено върху тази основа. Вярно е, че се направиха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), в които се регламентира резервът по такъв начин, че не е задължително да си отбил редовна наборна служба, за да подпишеш договор за резервист. Но тази поправка по-скоро обслужва възможността да се набират доброволци за неприветливи военни мисии зад граница, отколкото да подпомага националната сигурност в общия й смисъл.

Но да се върнем на проблемите, които отваря премахването на наборната служба.

Започваме със законовите и моралните проблеми, които ще се породят. Ако бъде премахната казармата за всички донаборници, то автоматично



трябва да се преразгледа системата на резерва,



или иначе казано, запасът. При сега действащото законодателство всеки, който се уволни, преминава на отчет към военните окръжия. По закон запаснякът може да бъде призоваван за преподготовка, мобилизационни сборове и т.н. И ето, ражда се първият казус. Момчета, които вече няма да служат, няма да бъдат и на отчет. Няма защо. Излиза, че по-старите ще "бранят" родината си до смъртта си, а по-малките - не. Това е противоконституционно, защото в Чл. 6. (1) на основния закон се казва, че "всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права", а следващата алинея допълва, че "всички граждани са равни пред закона." Според мен има пълното основание да се изисква отпадането на резерва като задължителен, което означава, че никой не може да бъде викан в запас, освен ако не е подписал професионален договор за резервист.

Какво означава това? Означава, че



цялата философия на отбрана на страната рухва



Още не сме набрали и 10 000 професионални войници и нямаме нищо - нито армия, нито резерв. Ще се събудим в, хм, отбранителен хаос. Не дай си боже, да възникне криза, за да чакаме румънците да дойдат да ни спасяват.

С премахването на задължителна служба трябва обаче да се напише и закон за амнистия на отклонилите се от военна служба, защото не е морално, ако нещо е отпаднало като задължение, момчета, дето са отказали да идат да служат, да се водят престъпници, нали? Тук не става дума само за членове на църквата "Свидетели на Йехова", за пацифисти по убеждение, но и за действително много хора, които избягаха от страната, само и само да не служат в казармата. Те все още попадат под ударите на закона, защото по неговия смисъл те са дезертьори. Би било нормално и справедливо те да бъдат реабилитирани, най-малкото защото са били достатъчно напредничави да предвидят, че наборът пътува към небето. Което пък от морална гледна точка ще е несправедливо към всички тези, които достойно са отбили дълга си към Отечеството. Ей, немирна птица е моралът…

По-важно за страната ни обаче е как армията и въоръжените сили като цяло в този случай ще изпълняват конституционните си задължения. Според ЗОВС "отбраната е част от националната сигурност и представлява система от дейности за укрепване на мира и сигурността, за запазване на националните ценности и за поддържане на въоръжените сили, икономиката и населението в готовност за действия, както и за действия в условия на кризи и във време на война." Те трябва да защитават населението от природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и опасни замърсявания. Като се посочва, че освен държавните органи, това е задължение и на гражданите. Изобщо има доста работа за въоръжените сили.

Ако обаче все още не е приключила професионализацията на армията, както се случва, а в същото време отпадне задължителната мобилизация и хората от новите поколения не знаят как да действат при бедствия и аварии, какво ще се случи? Какво ще се случи, ако ни връхлетят големи беди? Кой може да организира мащабни евакуации при разпадналата се система? Да, армията ни ще става все по-компактна и добре действаща, но тя ще изпълнява основно други задачи, извън територията на страната.

Армията в обозримо бъдеще



ще бъде изцяло фокусирана върху мисии в чужбина



Според стандартите на НАТО, които сме приели, 40% от Сухопътните войски трябва да са готови за дислокация на чужда територия, а поне 8% трябва да участват в мисия зад граница. Това означава, че без да е налице криза, 5000 професионални войници ще са в постоянна готовност за ротация. Ние все още нямаме такава готовност.

В същото време остават конституционните задачи на армията за териториалната сигурност на държавата. Това са мисии извън военните.

Точно тук се появява липсата на ясна визия за бъдеще без набор. Не че сегашният набор ще свърши нещо качествено, но да припомним: дори символичното му присъствие не променя конструкцията на въоръжените сили.

Преди да премахнат изцяло наборната военна служба, политиците трябва изцяло да подсигурят бъдещето на териториалната и всякаква там сигурност на страната чрез създаване на Национална гвардия, която да действа при кризи, ясна кадрова политика и държавна политика към ветераните, обучение на населението за действия при бедствия и аварии.

Това на практика означава и много, много законодателна дейност - промяна на конституцията, изцяло нов ЗОВС, отмяна на Закона за алтернативната служба, изцяло нови правилници (поне двайсетина). С цялата мудност на парламента тази законова основа едва ли е възможно да се подготви за вече заявената 2008 г. Точно затова си струва една сериозна дискусия, без популизъм преди избори и с ясна отговорност към националната сигурност.

Разбира се, съществува и компромисна възможност, при която на набора няма да се губи времето с дълга служба, а на командирите - нервите. Възможно е да се приемат промени в ЗОВС, при които задължителната военна служба да бъде в рамките на няколко седмично обучение. Всеки има нужда да знае основни неща за действия при кризи - строеви познания, субординация, оказване на първа медицинска помощ.

Не е нужно да се случи трагедия, за да стане ясно, че всичко това е вярно, нали?
Снимка: Борислав Николов
Задължителната служба ще отпадне скоро, но какво ще стане със запаса, никой не е мислил. Излиза, че по-възрастните, които са служили, остават длъжни да се явят, когато армията ги повика.
 С отпадането на наборната служба ще възникнат куп други проблеми - морални, законови ...
26
5742
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
05 Март 2006 23:10
Реформа се прави бързо и радикално. Иначе ще плащаме 2 пъти. Безвремието от 1989 до 1997 трябва да ни е за урок. Веднъж платихме жестока цена за ориентало-социало-просташката ни традиция да се действаме трътляво, ссакън да не угодим на някого (най-вече на разни лобита) и на никого по горните етажи да не му се поема лична отговорност.
06 Март 2006 00:23
*****

Редактирано от - bot на 06/3/2006 г/ 09:04:53

06 Март 2006 00:29
Добра статия по един сериозен проблем, за който всички политици са си заврели главите в пясъка. След приемането ни в НАТО си "измиха ръцете" и оставиха нещата на самотек.
Има още едно нещо, на което авторът е трябвало да обърне внимание, а то се съдържа в думичките - военен паритет. На Балканите.
Погледнете въоръжението и числения състав в армиите на страните граничещи с БГ и ще разберете за какво иде реч. И дали пък това, което е станало а БГ армия е съвсем случайно.
Ако трябва да сме точни и прецизни - няма МП и Президент до преди приемането ни в НАТО, който да не трябва да лежи в затвора за нарушаване на конституцията във връзка с липсата и обезпечаването на националната ни сигурност.
Не че и сегашните не са за дранголника.
06 Март 2006 00:34
Аз предупредих на два пъти!
Повече нема да се занимавам с глупотевини.
06 Март 2006 00:40
Числеността на една армия има малко общо с боеспособността и. За справка израело-арабския конфликт. Ако пък тръгнаме да си сравняваме въоръжението и подготовката със съседите ще се наложи да потрошим огромни суми за игралца на военните, които при първите промяна на международното положение ще сдадат знамената без бой и ще вперят поглед в новия благодетел. България е бедна държава и не може да си позволи силна армия. Наборната армия е вредна в нашите условия, неразумно е да се откъсват от цивилния живот мъже в активна възраст при сегашната демографска криза, да не говорим колко киснат по чужбините само и само да не ходят в казармата. Необходими са там няколко хиляди каски колкото за парадите и да си изпълняваме задълженията по разни договори, просто и евтино въоръжение. Като се замогнем и разплодим може и повече.
06 Март 2006 05:09
Направо ще кажа че този път линията се изви много на страна
Правилната
Може и да не съм прав
Но армията се реформира само по един начин - ако спечели войната, с пагони и гуляй в отвоюваната местност
Ако ли загуби - расформироват я, а остатъка го натоварват със санитарни функции
Българската армия загуби-много преди 10 - загуби ценности, изгни отвътре.
Не става и за санитарните функции
Най-вече няма враг, който би я мотивирап.
Оказа се че не е турчин, не е сърбин, не е влах.
Русин е.

Редактирано от - Минавам от тук на 06/3/2006 г/ 05:10:55

06 Март 2006 06:52
Тотално грешни тези. В настоящата ситуация един наборник служи на кого: На Доган ( Турция), на Станишев (Русия) или на дедото (Испания). Ха обясни ми драги ми авторе, кое национално нещо ще защитавам и ще давам живота си. Абе най добре да си пасувам и да защитавам семейството си от управляващите. Ха събери ми сега армия. Излиза, че народа е по умен от вас , авторите. Никаква казарма. Това е положението. Това са глупости.....
06 Март 2006 08:05
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 06/3/2006 г/ 09:04:19

06 Март 2006 08:27
Ами ако след няколко години излезем от НАТО? Или пък тази организация се промени в нещо което не ни устройва?
06 Март 2006 08:37
Наборът отлита към Ирак, Афганистан - небезвъзмездно!
06 Март 2006 08:41
Не е ясно доколко има национализъм в България, но нихилизъм се вижда, че има в изобилие. И в "българите"-дезертьори и в платените клакьори. Спахийски поставя много сериозен проблем, но явно вече няма кой даже да разбере за какво става дума.
06 Март 2006 09:35
За да има армия такава каквато е необходима е необходимо МО(сега Министерството на Търговията) да бъде оглавено от личност подобна на Сун Дзъ с необходимите му правомощия. За справки "Изкуството на войната" или по точно как от наложнички Сун Дзъ прави боеспособна армия!
06 Март 2006 10:13
Че има проблеми има, щеше да бъде много изненадващо, ако нямаше.
Не е вярно, че някой, който е нарушил закона като е избягал от военна служба, с промяната на закона трябва да не носи отговорност. Това е все едно по сегашните закони в България да съдим всички, които някога нещо са направили или ненаправили в българските земи. Точно в неспазването на законите на България, както и в ненаказуемостта на това неспазване е трагедията на България през последните години.
Запас - всичко много хубаво, отпада наборната военна служба, младежа отива в военното окръжие, подписва военната клетва и в същия миг може да му връчат призовка да се яви след ден-два запас за примерно един месец. Това засяга един куп българи, които живеят постоянно зад граница и в България могат да дойдат само по време на отпуската си, а не за запас.
06 Март 2006 13:04
Ликвидираха българската армия... Наборната служба трябваше да се запази, тя има особено значение за възпитанието на младите българи, но сектата иска да ни лиши от бъдеще. Засега е силен чичо Шмуел, след време пак ще строим българска войска както е било след турско.
06 Март 2006 13:42
XYZ айде стига с тоя запас. А българите работещи в часни фирми в страната си как да постъпят??? На мен никой няма да ми даде един месец отпуск примерно защото на някой "умен" военен му хрумнало да ме повика запас. И то поне нещо да се правеше по тези запаси..а то нищо кибик по цял ден и пиене до зори. Не знам кога си бил в казармата..но тя може би вече не е това което ти си спомняш. Сега един наборник за 6 или 9 месеца служба изстрелва "10 ПАТРОНА" ..ако с това ще учим някой как да стреля и отбранява държавата тежко ни и горко. Да не говорим, че най много се набляга на строевата подготовка като, че ли като ни нападне някой и като се строим в едни равни и дълги редици марширувайки, така ше унесем противника , че няма да се усети как го побеждаваме Ако ще има наборна служба тя да не е повече от месец но наистина да се учи нещо там, не както е сега. Да не говоря за некомпетентността и простотията на обучаващите защото тогава става страшно
06 Март 2006 13:53
Поморийски, такива тъпизми в стил в стил ЗКПЧ не бях слушал отдавна:‌ наборната служба имала "особено значение за възпитанието на младите българи". Явно си точно такъв: бивш политически офицер, съкратен от армията и сега рониш сълзи и сополи...

Възпитание казваш... По време на службата ми знам със сигурност за трима, които службата ги "възпита" на оня свят:‌ здрави прави момчета на по 19 - 20 г., загинали без да има война, единствено затова защото имаше такова нещо като наборна военна служба. Един се самоуби на пост, друг се преби с камион, шофиран от некадърен наборник, третия беше смазан между два камиона при тренировка за "действие по тревога"... Какъв е броя на всички загинали наборници и зачернени родители през последните 30 - 40 години, никой няма да каже, такива цифри не се публикуват. За сметка на това ти със сигурност не си пропуснал да се пенявиш по адрес на загиналите в Ирак БГ‌ войници - като си пропуснал сигурно да споменеш, че те са отишли там по собствено желание, отчитайки риска - а не са били грабнати насила от цивилния живот и пратени при тъпи старшини (цитат:‌"На вас ти говорим, другарю сержант" и също толкова тъпи офицери ("Другари войници, колкото по шавате по-дълбоко ще ви влиза!"

И ти, *****, ще ми говориш за "особено значение за възпитанието на младите българи"! Я се скрий бе!

Редактирано от - bot на 06/3/2006 г/ 13:54:53

06 Март 2006 15:24
А според мен за страна като България най-правилния начин да имаме боеспособна армия е модела на Швейцария - всеки се води на военен отчет, всеки съхранява леко стрелково оръжие и бойна готовност у дома си и нека тогава някой реши да ни нападне. Ама като се има предвид колко политиците ни ги е страх от народната любов и колко ни е изкривено вече съзнанието никой и не се сеща за това.
06 Март 2006 17:33
Помориецо си го знаеме бе чвор, он си е бивш кадрови офицер артилерист-ракетчик беше се представил отдавна. За службата е точен а ти си
06 Март 2006 19:25
Айде още един шапкар, и също толокова прост... Я върви на ПМ бе кютук!
06 Март 2006 19:34
..всеки съхранява леко стрелково оръжие и бойна готовност у дома си..


Е те тогава всеки кмет ще има специален фонд за разширяване на гробищата..
06 Март 2006 20:20
А, бе не знам, но дори в УСА се говори за възстановяване на наборната военна служба. А къде е УСА, къде е БГ? А, Спахииски не стана ли пенкилер по всички въпроси? Понаписал е и бая глупости - амнистия за дезертиралите - виж ти, били предусетили, че набора отива на небето!? Ами аз дето не само не дезертирах, ами си отнесох няколко болежки - за какво да пледирам - че съм бил идиот и не съм се усетил и дезертирал, като онези "по-умните" или за компенсация за загубено време и получени травми? А бъдещите "професионали" няма ли и те да разчитат на "амнистия"?
06 Март 2006 20:21
Ще ви го кажа като човек от "кариерата", вярно... "малко" пенсиониран: - има ли наборен войник - новобранец - има Проблем...ГОЛЯМ‌ ПРОБЛЕМ!
Който не е бил в армията, той не знае какво е да носиш отговорност за 18-19 годишни средношколци...неориентирани, уплашени от предварителната нагласа за гадостите в "родната казарма", деца със семейни проблеми, психически лабилни, учили-недоучили, стресирани от тежката армейска обстановка, "цветета отгледани в саксия", зверски подгонени от стария набор още от първия ден на службата, момчета склонни към самоубийства, към...хомосексуализъм или наркомания...
Все тежки психически проблеми, нали?!
Айде да видим, с подобен "материал", как се гради високопрофесионална армия...да не изброявам изискванията в съвремения им вариант...дори най-елементарното изискване да ви припомня - умението да убиеш човек по най-ефективния начин...но не на екрана на компютъра
06 Март 2006 20:46
Едно мъдро мнение изказано от човек с опит - OLDMAD.
Проблемът с резерва се решава също много просто. От една страна професионалните войници няма да се уволняват ВСИЧКИ на 50 години, а някои и под 30. Автоматично предложение за 5 години резерв.
От друга страна - предложението за Национална гвардия(териториални войски). Когато имаме повече пари можем да предлагаме на хората подобна служба.
За сведение на любителите на швейцарския модел - той наистина е работел, но преди 17 век. През 18 век чуждите войски - Наполеон и Суворов са си минавали като през чуждо лозе. От 19 век насам швейцарците са ги пазели други неща, а не армията от запасняци-велосипедисти.
Израелският модел изисква да имаме българин за шеф на Федералния резерв на САЩ и да ни отпускат по 3 млрд. долара помощ годишно.
06 Март 2006 21:20
Hugin - за парите! Ако Спахийски не четеше законите избирателно, щеше да забележи, че за отбраната на страната първо требе икономика. Второ, "Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин" не значи 6-9 месеца да се прахосват средства - време, пари, здраве, образование. Ако някой трябва да се обучава, да си става в училището (и е по-добре по желание, отколкото насила).
От целия тоз проблем едно не мога да разбера - защо венните плачат, че им требат 100 млн. за да закрият наборната служба (пренесена ангария от средните векове), когато от цялата работа ще спечелят (е, да му мисли пенсионната система - пак извънредни млади пенсонери)? Или Спахийски си дудне за да внушава важността на отпадането на ангарията, заради което да се цоцат пак пари?
06 Март 2006 21:42
Цецо, , ама що си хвърлил камък в рядко ла.но бе, пич! Тоя шибалник е щастлив да е трегер над вратата на някой градски нужник.
06 Март 2006 22:52
Поморийски, ти си по-прост и от бившия ми батареен командир, бре дебиле пенсиониран!‌ Кенефния ти "хумор" е типичен за шапкар с една единствена гънка на мозъка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД