:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поуки

Слобо е мъртъв! Да живее...

Национализмът не се ражда и умира с една личност. След епохата "Милошевич" остава открит въпросът как обществото може да се предпази от война
Емил Спахийски
Бях точно четири дни в Косово. Влязохме малко след като НАТО започна окупацията през юни 1999 г. (Нали знаете, онези четири дни, през които всеки журналист си мисли, че ще напише историята или поне ще вземе "Пулицър"... бля-бля). След като се върнах, дълго време не ми се ядеше месо. Не можех да победя усещането за мърша в носа си. Не че видях много. Не ти трябва обаче много да гледаш, за да разбереш колко ужасно нещо е войната. Нормален човек не може да приеме касапницата по никакъв начин. Ако останеш обаче повече от четири дни, сигурно ще претръпнеш. Пригаждаш се.



Войната не е нещо абстрактно, а човешка дейност



и след време ти просто избираш една от версиите за себе си. Един човек може да предизвика касапница, но не и цяла война. Колкото и жесток да е той. Сега сочим личности като Милошевич, просто защото не ни се обясняват сложни процеси. Не ни се отговаря на въпроси като - как така се случи, че в края на ХХ век в центъра на Европа загинаха стотици хиляди души в поредица от войни? Загинаха точно в разгара на побеждаващата демокрация от Атлантика до Урал. Точно когато тревата стана по-зелена, падаха стени и задръжки, а "Скорпиънс" пееха "Вятърът на промяната".

Един приятел ми разказваше, че сръбските снайперисти в Сараево много се дразнели от децата, защото били трудни мишени - били непредвидими и трудно ги убивали. В Косово четниците на Аркан гонеха албанците по следния начин: хващат едно семейство и го умъртвяват. На другия ден, когато открият убитите си комшии, селяните получават ултиматум за колко време трябва да са напуснали къщите си, ако не искат да се случи същото с тях. Става въпрос за същия този Аркан, на когото, ако мюсюлманите му платят добре, може да изтреби и цяло сръбско село. Същият, който продаваше футболисти в България и търгуваше с наши и албански контрагенти - петрол, оръжие, наркотици. Същият, който не е по-различен от босненските си конкуренти, които изгаряха цели села, избиваха и изнасилваха стотици хора.



Лесно е да кажем: Слободан Милошевич е единственият виновен



и да сложим точката. Но историята е точно като телеграфна машина в информационна агенция - ти откъснеш една част, където е сложен препинателният знак, а тя продължава да работи. Ние се заблуждаваме, че истината се заключава само в този къс хартия в ръцете ни.

Югославският президент Слободан Милошевич вече е откъснат къс хартия от историята. С неговата смърт в гроба ще бъде погребана и голяма част от истината. Както в американските филми: case closed! На неговата глава се стовари цялата вина за войните в починалата преди него Югославия. Преминаваме към новата епоха. Това означава ли, че



със смъртта му на Балканите ще настане мир?



Никой не заслужава смърт. Най-малко заслужават да загинат въпросите, които си заминават с Милошевич. Някой спомня ли си причините за войните? Някой скоро ще анализира ли каква е съдбата на нацията в такива съюзи като Югославия, когато те започнат да се разпадат? Някой ще се наеме ли да каже какво е справедливост по време на война? Някой от днешните националисти ще се поучи ли от историята на "героите" от войните? Съдейки по това колко много агресивни националисти се навъдиха напоследък на Балканите, пък особено в България - едва ли.

Причините за войните са много и не могат да се обяснят накратко, но е важно да се каже, че причините избират личностите, а не обратното. Крайният национализъм се появява, когато мултиетническите общества попаднат в криза или преход. За Югославия проблемът беше и доусложнен от още няколко неща. Етническата карта в Косово - за половин век тотална промяна в баланса между сърби и албанци. Чиста революционна ситуация, чието справедливо разрешение (сиреч в полза на мнозинството) противоречи на световните норми. Нека припомним, че целият баланс на мира в Европа след Втората световна война почива върху принципа на непроменимостта на границите по насилствен начин. Към тази демографска каша трябва да прибавим и края на Студената война, която помпаше народите на Тито с изкуствено висок стандарт.

Какво се случва, когато след половин век спокойствие се събудиш с обедняващи народи и етнически променени пропорции? Обществените маси започват да вибрират и от недрата се ражда някой волен и свободолюбив човек като Милошевич, като антипод на Ругова (забравете за Ганди). След това се появяват други като него - Туджман, Изетбегович, милеещи за нацията си. Нали се сещате, че не фразата, изречена на Косово поле: "Вече никой няма да ви тормози!", е родена от Слобо, а тя сама го е потърсила. Хората тръгнаха след него, защото процесите вече са били назрели. Земята е вибрирала. Грешките (за Югославия) започват и свършват на Косово поле. Особено



грешките, които допускат великите сили



Какво се случва, когато, първо западните, след това и източните европейски държави, започнат да се надпреварват да признават безусловна независимост на влезли в конфликт държави, като по този начин увеличават пропастта между бившите сънародници? А какво се случва, когато след това цяла вечност се правят, че войната не ги интересува? Ами случва се статистика - стотици хиляди убити и ранени.

Справедливост? Тя никога не съществува по време на война и след нея. Хага обвини Милошевич в геноцид, но геноцидът продължава в Косово и след него, само дето жертвите са други. Той е престъпник, а неговите опоненти - премиери и президенти. И това е само на институционално ниво. На по-ниското е още по-жестоко. Бомбите, с които НАТО спря войната, противоречат на хуманността - обеднен уран, касетъчни бомби, експериментални оръжия, ударени пътнически влакове, мостове, убити журналисти. Всичко това без санкция на ООН. Връщането на албанците в Косово не върна справедливостта, а създаде нова рана, която, за да бъде затворена, трябва отново да се погази международното право. И ако драснем чертата, знаете ли какво се получава. Жертви на националисти като Милошевич са и хърватите, и босненците, и албанците, и най-вече сърбите. Етническото прочистване в Косово не слага в дневния ред санкции срещу косовската власт, нали?



Разумът и човещината нямат място в дни на преход



Или по-скоро не са желани, не са модерни.

За четири дни в Косово разбрах, че албанци могат да защитават сърби, но плащат с живота си за това. Също както преди това сърби са защитавали албанците от властта, но са плащали с живота си за това. Нищо не се променя в човешката същност, когато става дума за краен национализъм и война. Когото и да обвиняваме или осъждаме преди и след това, цената се плаща от обикновените хора - в пари, в живот, но най-вече в най-изконното човешко право: правото на щастие.

След Милошевич национализмът не е забравен. Неговите разсейки се случват и в България. За много хора звучи безобидно всичко това, което става у нас, но не трябва да се подценява. За щастие все още не са налице всички онези условия, които предизвикват конфликт, но очевидно реформите и времето родиха своя свободен човек. Това, че "бащата на балканските войни" Милошевич е мъртъв, не означава, че трябва да сложим книгата на историята в библиотеката. Просто трябва да я държим в ръцете и да я препрочитаме преди всеки свой избор, а главният урок от нея е, че каквото и да се случва, не трябва да се вдига оръжие. Никой от крайните националисти не умря щастлив.
Снимка: Архив "Сега"
Шотландски войник се опитва да върне живота на умиращо дете, чието семейство е върнато от тайните служби на Милошевич насила в Прищина. Само за да докаже, че държи нещата под контрол.
Снимка: Ройтерс
Милошевич може да е извършил много престъпления, но не е единственият виновник за войните в бивша Югославия.
60
4163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
12 Март 2006 20:51
Много объркани мисли, събрани на едно място. С подхвърляния от рода на "Един приятел ми разправяше", публицистика не се пише! ***** слаб (2) две!

Редактирано от - bot на 13/3/2006 г/ 10:13:55

12 Март 2006 20:59
Детенце мяза на дървено. Освен туй главата му явно е била махната и се опитват да я турят обратно.
12 Март 2006 21:51
НЕ ми стана ясно: защо в тази ситуация/разпадането на бивша Югославия/, сърбите и Милошевич са АНАТЕМОСАНИ като "националисти", а хървати, словенци, босненци, македонци и прочие, са едва ли НЕ "НЕнационалисти" ?!?
Защото, по силата на логиката и разума, точно тези, които са били ЗА разпадане на Федеретивната тогава Югославия и са били ЗА отделни МОНОетнически държави- точно те са, всъщност, НАЦИОНАЛИСТИте!!!
Подобна каша СЕГА ври и в България: Партия "Атака" е за ЕДИННА българска Нация- състояща се от ВСИЧКИ етноси в държавата, а АНТИатакистите изкарват нещата така, сякаш "националистическата" "Атака" иска да има само БЪЛГАРИ/като етнос/ в България, а останалите-НЕбългарите по етнос, да вървят на майната си?!
Напротив, "националисти" в България са тези, които НЕ се признават и чувстват за част от българската Нация и/или НЕ искат да бъдат част от българската Нация! И искат, може би, същото, като в Югославия 1992-1999 гт- или СЕГА в Косово?!? Сиреч, КРЪВ и СЪЛЗИ ?!? АМАН, бе!!!
12 Март 2006 22:04
paragraph39

12 Март 2006 22:13
Аз лично не разбрах какво иска да каже авторът, но за всеки случай..
***
Нетипични вещества са били открити в кръвта на Слободан Милошевич
12 март 2006 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Хага. Нетипични вещества са били открити в кръвта на бившия югославски президент Слободан Милошевич, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на холандската телевизия NOS. Днес се провежда аутопсията на починалия вчера Милошевич. Телевизия NOS се позовава на два независими медицински източника.
12 Март 2006 22:21
Това дете май са го съблекли специално за снимката. След като по време на телевизионната "революция" в Румъния вадеха трупове от моргите за да ги редят по площада като избити възтанници вече никаква "демократична" низост не може да ме очуди.
12 Март 2006 22:26
"Слобо ни назади" - така казват с болка сърбите в частни разговори и въздишат за загубеното... Слободан Милошевич бе убит в събота. Бог да го прости! Убийството устройва както хагския съд и европейската бюрокрация, така и номенклатурата в Белград. Процеса пречи и на преговорите във Виена! След 10 г. Сърбия би трябвало да е в Европейския съюз, а делото само забатачваше това присъединяване, този сценарий.
P.S. - Следват и други елиминации и илюминации.
_________________________________________ ______
А кой ще ти пази от пазачите - Ювенал
12 Март 2006 22:36
За ваденето не е сигурно, ама ако увеличиш страничката на 400% ясно си личи че главата е била махана. Нищо чудно и да не е негова, а това всъщност да е Пепи.
12 Март 2006 22:42
Браво, Спахийски! Все по-добре
12 Март 2006 22:52
Слава богу, че нашият нацио-популистки лидер няма таланта на Милошевич. Иначе амбиция не му липва.
12 Март 2006 23:31
Статията нема чета, стига ми зомбирането от заглавието, дето така са наредени една до друга думичките национализъм и война...уж случайно.
Като чета писалите преди мен, явно дотук никой не я е разбрал гениалната идея на автора, иначе немаше коментират снимките.
12 Март 2006 23:35
Сидеров няма организационния ресурс на лидера на СЮК - СПС, няма военния му ресурс - контрол на ЮНА, нито полицейския, нито пропагандния - контрола на националните медии, нито финасовия - контрола на контрабандата. Нито има под ръка индоктринираната по пиемонтски от 150 години насам сръбска чернь. Иначе като личности двамата мисля са съпоставими - психически обременени фрустрати.
12 Март 2006 23:47
Слоба не е "анатемосан", а беше обвиняем и щеше да бъде осъден като военопрестъпник и агресор, не като националист. Освен това ни е го осъждане морално като подстрекател на най-чудовищните злодеяния в Европа след ВСВ и лично аз - и като антибългарски тиран. Разбирам, че последното не е важно за комунистите.
12 Март 2006 23:51
Какво хленчите за тая Югославия не ми е ясно.Тоя див късмет който го имаха сърбите двете войни просто им обърна гръб.Нямаше нищо по естествено Югославия да се разпадне както СССР или Чехословакия.Що там не се сбиха-Украйна е половината руснаци например.Ама сърбите са си по прости и от чехи и от руснаци.Нещо не се ориентираха.Помислиха си че са велики а то нещо им беше дадено времено от същите мръсници дето после ги бомбардираха.
Спрете да плачете за тая Югославия щото толкова зло ни сториха на нас тия копелета сърбите и толкова заграбиха от нас че... .На една трета от България обърнаха самосъзнанието , а наще олигофрени - "оле горките братя".Братя ли ...
13 Март 2006 00:12
ФЕДАИН,
Ама и северноирландците НЯМАТ тоз късмет, бе- да излязат от Великобритания!
И баските го нямат- да излязат от Испания!
И корсиканците го нямат- да излязат от Франция!
"Забравените деца" на Европа- която, май, обича повече хърватите, словенците, босненците, косоварите и, дори, ВОЙНИ прави за тяхната Свобода и Независимост?!?
13 Март 2006 00:15
Все пак да припомня, че с незнайно откъде получена информация точно баш-майсторите на мръсните номера публикуваха доста преди разпадането на Югославия карта, на която я нямаше СФРЮ. Може би за ориентир на който не е в час? После, преди каквато и да било точно изцепка на Милошевич (вече бог да го прости) имаше там из империята едни преговори. Сега и Бейкър ако бъде самоубит наистина нищо няма да разберем за това какво са се договаряли. Или не са успели да се договорят за разлика от нашите? Все пак, ако теглим чертата, имаме най-голямата американска база Бондстийл в "отвоювано" Косово, имаме традиционните (като стана в Афганистан например) наркотрафиканти и бандити за съюзници на САЩ, но имаме и едни сърби, които бяха оставени на мира и сега са пак икономически по-добре и по-уважавани като народ. Не знам. Може и да си струва. Ако в цената влизат и Родопите, и АЕЦ-а, и армията, и икономиката, и съветите на МВФ и СБ за "здравеопазването" и "образованието" ни?
13 Март 2006 00:36
спахийски всяка седмица сменя костюми и снимки като за пред сайт за запознанства
никога повече жаби
http://www.nomorefrogs.com
горе долу така звучат и стаиите му напоследък, сякаш казва на тоз, дето има нерви да го чете - оди се пери
13 Март 2006 00:47
Параграф, разбирам ти логиката ама Югославия беше федерация.Съюз некакъв си.Когато една от републиките не иска да е повече в съюза става и си заминава.Не такъв е проблема с баски и други.Все едно наще турци да искат независимост.Не става.Та затова пак казвам , че съдбата им върна на сърбите за всички злини които сториха на всички свои съседи.Това дето Свобо се мъчеше да изкара сърбите исторически мъченици-да го духа.Щото сториха зло на всички свои съседи и все още владеят части от техни територии.
13 Март 2006 01:12
За мъртвите добро или нищо! За убитите - още повече. Ето тези две изречения правят този коментар поне на този етап напълно безмислен и излишен. А дали Слобо е бил националист и какви мисли са се въртяли в главата му за Сърбия си е знаел само той. Това, което всекидневно ни се набиваше в главите по негово и след негово време, идваше не от негови изявления, а от американската медийна машина. А тя е способна и от княза на Люксембург да произведе кръвожаден диктатор с мерак да завземе света.
13 Март 2006 01:19
"Превръщането на един сериен убиец в национален герой е позор за Сърбия и я превръща в очите на целия свят в страна, където престъплението е смятано за висша доблест", заяви Драшкович, който бе твърд противник на Милошевич.
За тези, които имат слаба памет: Драшкович е Вук Драшкович, сегашен министър на външните работи на съюзната държава Сърбия и Черна гора и министър по информацията на Югославия в правителството на Слободан Милошевич и си остана министър и по време на НАТО-вската агресия срещу Югославия. Тогава плю НАТО не по-малко от самият Милошевич, а даже и по-виртуозно от него. Но хората бързо забравят...
13 Март 2006 01:28
Прави впечатление, че процентно в Хага умират
повече, отколкото в ГУЛАГ.

Редактирано от - SultanBg на 13/3/2006 г/ 01:57:40

13 Март 2006 01:35
Ето как правни игноранти разглобяват федерация: който не иска да е в нея, става и си заминава. Може би обаче преди да станеш и да си заминеш, много е препоръчително да си платиш сметката, както правят културните хора които не искат да се бият с келнера?
13 Март 2006 01:36
А така Султанчик. Бой по кратуните на мръсниците от Хага. ПО ГОЛЕМИ МАЙКОПРОДАВНИЦИ ОТ ВАС КОМУНИСТИТЕ НЯМА. Е, как искате България да е нормална страна и да просперира с чугуни като Султана и атакиста-комунист (почти колумнист в този форум) Параграф 39?
13 Март 2006 02:33
Ами то по логиката на Спахийски и Хитлер не е виновен, че е избил толкова народ.Германският народ е почнал да трепка и вибрира и е произвел Хитлер.И отново както по комунистическо Спахийски иска да ни убеди , че Западът и Америка са виновни за това , че Милошевич е убиец.След смърта на Тито, сърбите се ориентираха към Москва и Запада започна да им реже пазарите, това не се хараса на останалите републики и те решиха да напуснат Федерацията.Сърбите като искат руски комунизъм да си го правят сами.
13 Март 2006 02:34
Отиде си един честен комунист и един голям приятел на Москва, които радуваше за идеята "Велика Сърбия на три морета".Жалко, че империалистите го спряха, защото ако беше подпукал и България, то неминуемо любовта на българските комунисти към Слобо щеще да нарастне стремително. Сега сал един Първанов и група пенсионирани издухалци останаха да жалят за него.А имаше шанс......Моите съболезнования към плачещите за Милошевич и дано да им се връщат всичките негови "добрини".Амин!Казах!
13 Март 2006 03:30
Г-н Спахийски, да бяхте чели какво бяхме писали във форума на Монитор преди 6 години. Извинете, вие отивате там откъдето ние се връщаме. Да не говорим, че в 2000 година, например, българската преса тотално мълчеше за това какво ставаше в бивша Югославия, а форумните комуняги ни кълняха като казвахме за Сребреница. Твърдяха, че сме я измислили.

Милошевич, естествено не е единствения виновник за стотиците хиляди убити (доживяхме и за убитите да пишем без някой форумен родник да ни обвини в лъжа и за този прост факт) и хилядите изнасилени. Да, наистина, нямал е физическата енергия да го направи сам. Но е знаел за дейността на паратруперите и неговите партийни чиновници са изнасилвали също:



The detention and other abuses were carried out between April 1992 and February 1993, with the active or passive knowledge of the local Chief of Police, Dragan GAGOVIC, and other persons in positions of authority, as sub-commanders of the military police. On at least one occasion, GAGOVIC responded to a complaint about the ongoing sexual assaults by later raping the woman who protested.


Вие въобще давате ли си сметка за какво става въпрос??? Началникът на полицията във Фоча (Босна) участва в изнасилване на жена, която се е оплакала от сексуалните насилия на паратрупери и хора от властта. Начело на държавата е комунист, който отлично знае и разбира какво става в държавата му. Началникът на полицията едва ли би се разпищолил така, ако е знаел, че ще бъде наказан.

А това:


Many of the detained women, some as young as 12 years of age, endured inhumane conditions of detention and were subjected to "humiliating and degrading conditions of life, to brutal beatings and to sexual assaults, including rapes (...)"


Систематичното изнасилване по етнически причини, за затриване честта и рода на жертвите, е сръбска тактика не от преди 10 години, а от преди повече от век. Българите в Македония също са се "наслаждавали" на този начин на етническо прочистване. Не мога да разбера как българските комунисти забравяха тези факти когато се прегръщаха с другаря Слобо (включително и сегашния президент на България Първанов) :



Dr. Melika Kreitmayor, leader of the gynecological team that examined 26 of 40 victims from Brezovo Polje, said she and her colleagues are convinced that the object of the rapes was to humiliate..., to insult them..., to destroy their persons...



"These women were raped not because it was a male instinct. They were raped because it was the goal of the war," she said. "My impression is that someone had an order to rape the girls. "



According to the young women, the rapists discussed the assaults with their victims as a mission they had to accomplish. Many of the men fortified their resolve by taking white pills that appeared to stimulate them, the women said. "The men's claim they were operating under orders



"about 50 Serb irregulars, bearded followers of a warlord named Zeljko Arkan, robbed the mothers and forcibly separated them from their daughters... selected what one of the rapists said were the prettiest young women of Brezovo Polje and raped them in groups of 10.



The young women were exhausted and in a state of shock, doctors said. Most, according to the gynecologist team that later examined them, had vaginal infections of staphyllococcus and other bacteria that originate in dirt of fecal matter. Almost every one of 20 women interviewed by Newsday reported that the men who raped them were filthy and smelly, and in some cases had blood on their bodies.

*
Такива ми ти работи г-н Спахийски. Милошевич не можел да стори сам целия този ужас колкото и жесток да бил, казвате? Аз пък казвам, че може да го направи. Държавните му служители, войската му, полицията му, заедно с уроди-дегенарати от паратруперски формирования, са правили всичко по-горе. С негово лично знание. Когато в 1990 г. бяхме в Ниш въздухът миришеше на омраза и на фашизъм с надписи "смърт на фашизма, Слободан на народа" (писани очевидно от Милошевските клакьори). Под фашисти тогава разбираха албанците и хърватите. В първата половина на 20 век пък са разбирали...българите. Историята се повтаря, само дето няма кой да я учи и чете.
*
Нека да го напиша за 101 път - огромната грешка на Клинтън е, че не спря тези ужаси в 1992, а се намеси чак в 1999. Тогава нямаше да имаме нужда да четем "спомените" на Спахийски. BTW, господине, какво и къде написахте за това което видяхте в 1999? По мои спомени за българската преса проблемът човешките права в разпадаща Югославия не съществуваше. Пълно мълчание, затъмнение, само псуването по форумите, ако някой като мен спомене за тези факти, които днес се оказва всички вие сте знаели ехей, откога...
13 Март 2006 03:51
Да, Смрт фашизму - Слободан народу пишеше навсякъде. Името Прищина беше замацано с червено по табелите.
13 Март 2006 04:29
ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В ЮГОСЛАВИЯ. Причини, интереси, потърпевши.
http://globalresearch.ca/index.php?c ontext=newsHighlights&newsId=19[/red]
The Destruction of Yugoslavia Continues[/size=2]
Media Cleansing: Dirty Reporting Journalism & Tragedy in Yugoslavia, by Peter Brock и много други



Редактирано от - bot на 13/3/2006 г/ 10:15:58

13 Март 2006 04:52
Спахията бил на местопрестъпленията, ама си мълчал доСЕГА като партизанин. Чак когато Слобо ритна камбаната , Спахийски доби малко смелост. Ама пак едно омазано - не мойш го разбра. За журналист, който е бил ТАМ по онова време - да пише толко постно си е професионален фал.
13 Март 2006 06:02
Точно така. Някой от колегите написа, че подобна ситуация зрее и в България.... Внимавайте. Комунистите посадиха враждата. Сега да видим кой ще жъне бурите.....
13 Март 2006 07:19
Харлемските агипропчици традиционно извъртат контекста. Никой не е тръгнал да славослави Милошевич какъв е демократ и приятел на България. Той беше добро момче до Дейтън Въпросът е съвсем друг - защо му запушиха устата ? Защо го отровиха ? И защо , аджеба , 4 години не можаха да го осъдят Може би трибуналното правосъдие в Хага по темпове на работа се родее с либийското правосъдие ? А може би и по издържаност на обвиненията също ?
13 Март 2006 08:44
Non event!
Този "международен съд" няма авторитет.Както повечето (всички?)"международни" институции и организации!
Народите на Югославия с удобрението и помощта на Европа и Америка отдавна осъдиха и наказаха престъпника Милошевич!
13 Март 2006 08:48
Ако е бил отровен, на въпроса "защо" ще се отговори, като се отговори на "кому е изгодно".

_______________________
Перде на обикновено око се лекува лесно. Перде на третото - само с лоботомия.
13 Март 2006 08:50
"главният урок от нея е, че каквото и да се случва, не трябва да се вдига оръжие."
Дървен философ!..
Нищо добро не се е родило без бой!
13 Март 2006 11:18
"Нормални"коментарии, независимо дали става дума за мъртвия Милошевич или...живия Иван Костофф, Ха Ха Без друг коментар.
13 Март 2006 13:01
Садам беше приятел на УСА, Бин Ладен - също, Милошевич и много други - тоже!
Нашите пръдльовци също се правят на приятели на УСА! Виждате какво ги чака.
13 Март 2006 13:15
Един руски дипломат го каза много хубаво, единствената вина на Милошевич е политическа, всеки един президент е длъжен да вземе мерки против разцепването на държавата му (както и стана всъщност). Ако не го беше направил, тогава народът му с пълно прави щеше да го обяви за национален предател. Нещо което ние май правиме наобратно, обявяваме за герои хора, които разделят държавата ни на ДПС-арско, и останалото.....което един ден ще стане пак ДПС-арско...
13 Март 2006 13:39
Държава Югославия беше недоразумение, създадено от т.нар. велики сили след Първата световна. Под един покрив биват натикани народи, които нямат общо минало, език и култура. Съвсем естествено беше недоразумението да се разпадне. Само че разпадането беше диво и кърваво, както подхожда на Балканите. В контраст на това, Чехословакия се разцепи културно и тихо, защото доминиращата народност, чехите, са цивилизовани, и правителството беше цивилизовано.
Тук му е мястото да припомним, че е имало мераци от страна на нашите червенотиквеници след Втората световна за обединение със Сърбославия. Ако беше станало, наистина щяхме да избегнем съветския ботуш и да живеем по-добре от робите на Варшавския договор, но ако се бяхме опитали да се измъкнем от това положение след края на комунизма, можехме да отнесем и ние една война като хърватите, словенците и босненците.
13 Март 2006 15:22
Лека му пръст на Слобо. Важното е че със смъртта си за последен път сега бъзикна тлъстия задник на "демократичната общност", която от мерак да прецака комунягата Слобо, отвърза на синджира на албанците. На тези същите албанци които са петата колона на ислямския фундаментализъм в сърцето на Европа. Европата точно като една стара наивна до глупост стара мома се върза на махленския лИбовчия САЩ и допусна да и стоварят в задния двор цяла тайфа, плодящи се като стафилококи шиптъри заселени в клоаката "Косово". Същата тази Европа сега ще обере и негативите от смъртта на Слобо, просто понеже съда е в Хага, а не в Вашингтон.
Иначе сте прави че никой освен сърбите няма да реве за хомункулуса Югославия и правилно. Просто гювеча братя сърби свърши, ама вие вместо да си платите като хората, тръгнахте да се биете със келнера, както сполучливо се изрази един форумист. А иначе Слобо не заслужава съжаление, както всеки неуспял диктатор - ако си беше свършил работата като хората, тоест да организира етническото прочистване както трябва нямаше да умре в затвора в Хага, а най-много да се размине с две-три неодобрителни покашляния от големите батковци-диктатори. Vae Victis са казали мъдрите римляни преди сума ти години.

В етом мире много психов,
каждый пятый -ето псих,
говори со мною тихо,
может я - один из них
13 Март 2006 15:29
Таласъма, браво!
13 Март 2006 16:13
Steppenwolf
Когато скунксът огладнее за бигмак с маца, смрадта му се долавя чак отвъд океана по нашенските форуми. А пък като се сберат няколко скункса на едно място, вонята е непоносима.
13 Март 2006 17:31
МНОГО КРАТКА ДОПИСКА ЗА МАЗОХИЗМА ТАПИЦИРАН С НАЦИОНАЛИСТИЧНИ ЖИЛКИ
Има една известна прослойка от населението, която си е просто хипер- мазохистично настроена. Нейните индивидуални членове могат да бъдат разпознати по пламъчето в очите и по волската преданност и себеотдайност. Колкото повече го биеш и ебеш, толкова по-гот му става и толкова повече те обича. А накрая, ако даже го и удушиш - това пък си е вече върха!
Та тия, същите другарчета, пристрастени към болката като част от оргазъма, смятат че смъртта на хиляди, десетки хиляди ( и ако може, даже бащицата да опука милиони -още по-добре!) е в действително нужна за да стане техния мизерен животец по-добър и как беше там...аааа...ДОСТОЕН.
Те бяха тези дето припадаха пред ковчега на Сталин, те копаеха денонощно за да издигнат мавзолея на Георги Димитров, те плачеха за Пол Пот, те, същите ги гледам и сега бършат сълзички, тръшкат се артистично, ама с две ръце отварят "бузките" за да им влезне още по-навътре...ами к'во да ги пра'иш? Едни обичат да се обличат като жени, други да си развяват патката пред хора, а трети пък си обичат да ги мъчат, бият и раздират сфинкстера им.
Важното е да им е гот. Нали?

13 Март 2006 17:43
На погребението на Сталин имало хиляди хора стъпкани в тълпата, положението било извън контрол, властта била парализирана, милиони хора прииждали (по своя воля) пеша отвсякъде към центъра на Москва да видят умрелия руски земен бог (по В. Гросман). Хиляди хора припадали в масова истерия, позната ни от филмите за Бийтълс.
13 Март 2006 17:54
[Lawyer] Zdenko Tomanovic said Milosevic's remains will be claimed by his son, Marko, either Monday or Tuesday, even though Marko is under an international arrest warrant requested by Belgrade authorities.

Tomanovic said Milosevic's family wanted a Belgrade funeral, apparently reaching agreement after earlier disagreeing over whether he should be buried in Serbia, Russia or Montenegro.

It was unclear if Serb authorities would approve. Serbian President Boris Tadic said Sunday a state funeral for Milosevic would be "absolutely inappropriate."

"I have just submitted information to the government of Serbia that the funeral will be in Belgrade, that this is the wish of (the) Milosevic family," Tomanovic told reporters at the U.N. tribunal.
13 Март 2006 19:07
[/left]Слободан Милошевич остава в историята като безстрашен борец за целостта на своята страна. А вие, дребни, отродени анонимчета, ще си останете анонимни вовеки...


_________________________________________ ____________________
/Цетерум цензео.../ Полуесеистът Грациан произвежда плява да изхранва едрия и дребен рогат добитък в Канада и околностите.
13 Март 2006 20:08
Слоба всъщност беше виден борец за завладяване на чужди земи (до линията Карловац - Карлобаг - Вировитица - т.е. цяла Босна и две трети от Хърватска), а резултата от труда му беше, че Сърбия загуби завинаги Косово, Черна гора и изобщо не се знае за Санджак и Войводина в бъдеще. Освен това Сърбия стана задълго държава-парий в очите на цивилизования свят (и на ислямските страни). В небивала международна изолация, опустошена от ембарго, бомби и от Слобовите грабежи. Както видяхме, сина на Слоба се издирва от Сърбия за престъпления.
13 Март 2006 20:09
Не знам, как по-точно би могло да се каже (обясни) от горенаписаното. В см. безпристрастно и Обективно, по некомунистически и по неимперялистически*.
Слобо е (беше) поредният боклук на прехода, каквито бяха луканов, каквито са буш и со. В. тч. влизат и всички онези, които ги поставиха пред 'съда' днес. Защото мръсотиите, гадориите и Човекоизтребванията извършени от подсъдимите днес, са еднакви по сила и обратни по противодействие на "'пубидитилити'". Добре е да не се забравя, но е добре да не се Злоупотребява със спомените на хората. Защото боклуците и от двете страни са твърде много. И всички те чакат-
Големия Съд! (да ги извози)
..
За пореден Път - Господин Спахийски!
*
'идеологии', такива
13 Март 2006 20:18
По повод на дрънканиците на Грациан - един мазохист днес би се кефил на силата, на САЩ и техните слуги. Но да запазиш достойнство и боен дух на чужда почва, охулен и в лапите на врага - това е нещо, на които цялата ви жалка конформистка банда от северноамерикански еничари не бихте били способни. Слобо има грях, но вие всичките не сте достойни да му цунете малкия пръст - което и съм сигурен, че бихте искали да направите, ако той беше победителят.
13 Март 2006 20:20
За съжаление нямат край в България приятелите на сръбските социалисти/комунисти. А Спахийски може и да е написал някои верни неща, ама поне за едно бърка. Сърбите са загубили демографски Косово не през последните 50-години, както той се опитва да внуши, а в края на 17-ти век, когато сръбският патриарх Арсений Църноевич повежда значителна част от косовските сърби на север, в посока към Белград.
13 Март 2006 20:32
Нещо бъркаме нещата, Невежа3, Г-н Спахийски е написал нещата (внимание) След Като Са Се Случили, докато онези, които са ги писали преди това (как би трябвало да се случат)- или умират, или все още управлеват (криво-лево; -)))
П.С. (за адвокатски - сметката отделно)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД