:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,182,782
Активни 76
Страници 22,202
За един ден 1,302,066
Интервю

Пламен Орешарски: Бюджет 2006 мисли и за бизнеса, и за хората с ниски и средни доходи

Средствата за евроинтеграция се увеличават с 1% от БВП, спира се с трупането на дългове, казва финансовият министър
Снимка: Николай Дончев
- Г-н Орешарски, как успяхте да убедите тройната коалиция да подкрепи проектобюджет 2006 само с едно събиране, на фона на разнопосочните сигнали и недоволството на различни министри от отредените им средства?

- За мен бяха учудващи коментарите, защото още на първата среща, когато се одобряваше макрорамката, беше постигнато твърдо единодушие по основните параметри в проектобюджета. И беше нормално и при разпределението на средства да се стигне до съгласие. Опитахме се проектобюджетът да бъде балансиран в максимална степен между отделните сектори и това беше предпоставка за градивна дискусия.

- Искате да кажете, че не е имало опити за извиване на ръце?

- В никакъв случай. Разбира се, имаше искания за повече пари от всички без изключение, в това число и от Министерството на финансите като ведомство. Почти всички сектори имат реална нужда от повече средства, въпросът е, че финансовите възможности позволяват това, което е представено.

- Това означава ли, че не очаквате проблеми от трите парламентарни групи на управляващите при приемането на бюджета в Народното събрание?

- Очаквам, че дискусиите ще продължат, но съм оптимист, че в крайна сметка бюджетът ще бъде приет с незначителни промени. Много ми се иска даже и без промени.

- Кои са приоритетите на бюджет 2006, каква политика се залага в него? Вече се чуха критики, че той запазва статуквото от тази година?

- Напротив, за следващата година има няколко много съществени промени на ключови параметри.

За първи път през последните 15 години намалихме осигурителната тежест, и то с една значителна стъпка от 6%. Така тя пада от над 42% на около 36%, с което вече сме конкурентни на страните от региона. Това ще даде нов импулс за икономическия растеж, защото в частния сектор ще останат значими ресурси - над 600 млн. лв. От друга страна, намаляването на осигурителната тежест е предпоставка за по-висока конкурентоспособност, тъй като цената на труда става по-ниска. И на трето място, се надяваме мярката да се отрази позитивно на самия пазар на труда и по-голяма част от него да излезе на светло.

Другата съществена промяна е в подоходното облагане. Пак за първи път през последните години необлагаемият минимум се вдига над минималната работна заплата, което дава възможност за увеличение на доходите преди всичко на ниско и средно платените категории труд. Тази мярка е насочена не само към правителствения сектор, а обхваща и заетите в частния.

Правим поредна стъпка и в политиката по доходите - от 1 януари пенсиите ще се увеличат с 5 %, а от 1 юли и бюджетните заплати с 6%.

- Очакванията и за пенсиите, и за заплатите обаче бяха много по-високи?

- На мен също ми се иска доходите да растат с по-бързи темпове. Те обаче зависят от обективни предпоставки, от растежа на производителността на труда. Това, което предлагаме, е оптимално от гледна точка на възможностите.

Друг акцент в бюджета са средствата за подготовка на страната за членството в Европейския съюз, при които има доста сериозно увеличение. Всички се надяваме, че 2006 г. ще е последната преди еврочленството ни, трябва да се свърши изключително много работа.

Предвидили сме и средства за преодоляване на щетите от наводненията. Те не са в размера, необходим за покриване на всички щети, но при ефективното им изразходване ще доведат до сериозен ефект.

- С колко се увеличават средствата за подготовката ни за ЕС и кои са основните направления, по които ще се дават пари?

- Общо увеличението е с близо 1% от Брутния вътрешен продукт (БВП), главно в три основни направления. Първото е нарастване на средства по ведомствата в изпълнение на различни европрограми. На второ място, осигурено е кофинансирането на предприсъединителните фондове ИСПА, САПАРД и ФАР. На трето място, предвидили сме и над 100 млн. лв. допълнителни средства за изграждане на разплащателната агенция към Министерството на земеделието, което е предпоставка за усвояване на средствата от структурните фондове за селското стопанство, след като влезем в ЕС. Планирали сме и резерв от около 85 млн. лв. за финансиране на дейности, които ще изникнат в хода на изпълнението на бюджета във връзка с европодготовката.

- Това ли са всъщност приоритетите в бюджета?

- За да ги обобщя, ще напомня целите, формулирани на коалиционния съвет преди месец.

Първата бе поддържане на макроикономическата стабилност. Затова ограничаваме публичните разходи до 40% от БВП и залагаме нулев бюджетен дефицит с цел в хода на изпълнението на бюджета да реализираме излишък. Втората бе повишаване на равнището на социалната отговорност и част от мерките тук вече споменах. Третата бе осигуряване на необходимите средства за евроинтеграцията, а четвъртата - преодоляване на щетите от наводненията.

Това не означава, че останалите сектори са второстепенни, но все пак тези четири направления бяха изведени на по-преден план.

Важно е да се каже, че осигуряваме малко повече средства за здравеопазването, за да гарантираме поредната стъпка в реформата - болничната помощ да се финансира изцяло от здравната каса. Планирали сме достатъчно средства и за дългосрочните програми в образователната система, които вече са започнали и дават определени ефекти. Сред тях е и компютризацията на училищата. Заложили сме по-голямо финансиране за научни изследвания, защото това е начинът да се стимулират тези дейности, вместо да се грижим само за заплати.

- Казвате, че сте осигурили повече средства за здравеопазване, а само преди дни министър Радослав Гайдарски се оплака, че проектобюджетът обрича населението на болести и той няма да го подкрепи?

- Средствата за здравеопазване се увеличават от 4.3 на 4.4% от БВП. В същото време обаче, в този сектор са необходими реформи, за да се увеличи ефективността на харчене на публичните средства. Надявам се, че ръководните екипи в системата ще предприемат мерки.

- Говорейки за здравеопазването, вързано ли е финансирането на отделните сектори с програми на министрите за реформи, особено за дейностите, за които се знае, че не са ефективни?

- Министрите имат съответни намерения, които очакваме да се превърнат в програми и да се повиши ефективността. Убеден съм, че в повечето сектори при една по-добра организация на изразходване на публичните средства, парите ще са достатъчни.

- Как обаче ще гарантирате по-добра организация, след като и тази година е на път да завърши с дългове на болниците, на общините? Само министър Гайдарски ви иска още 100 млн. лв. над предвиденото в бюджет 2005...

- Все пак остават два месеца и е рано сега да говорим с точни цифри. Но именно в тази връзка в проектобюджета за догодина са предвидени нормативни ограничения, така че която и да е система от публичния сектор да не може да поема ангажименти и да сключва договори над предвидените й ресурси.

- Залегнало ли е в проектобюджета 10-процентното съкращаване на администрацията, обявено от БСП? И как ще се извърши?

- Да, предвиждаме 10% съкращения, но не механични, а след преглед на отделните звена и функции в публичната администрация. Т. е. 10-те процента са ориентир, а не число, което ще засегне всяко звено. Съкращенията ще започнат от 1 април, тъй като е необходимо време за този преглед и за изготвяне на програма, която да доведе до по-малка, но по-ефективна публична администрация. Съкращенията ще засегнат само държавната администрация. Не става дума за лекари, учители, армия или полиция.

- Казахте, че бюджетът догодина ще е с нулев дефицит, но с тенденция към излишък в хода на изпълнението му. На първата си пресконференция като министър обаче обещахте реалистичен бюджет, без огромен излишък, както в последните години?

- Няма разминаване. Именно защото правим опит да планираме по-реалистично, намалихме осигуровките с 6%, откъдето губим над 600 млн. лв. Други 180 до 200 млн. губим от корекциите в скалата на данък общ доход и вдигането на необлагаемия минимум. И тези загуби само частично се компенсират с по-високите акцизи.

- Защо бизнесът се размина с по-нататъшното ускоряване на амортизациите като форма да се насърчат инвестициите? Първоначално това бе лансирано като заместител на обещаната нулева ставка за реинвестиции?

- Иска ми се бизнесът да прояви разбиране, че не може още първата година да се реализират всички мерки, които бяха залегнали в програмите на коалицията. За догодина обмисляхме и варианта да предприемем множество мерки, но с малки промени. Избрахме обратния подход - да приложим само няколко, но по-големи стъпки, а другите промени да оставим за следващи години. Струва ми се, че намаляването на осигурителната тежест, която бизнесът винаги е изтъквал като проблем щ1, би трябвало да отговори на неговите очаквания.

- В края на миналата седмица обаче излязоха данни, че скептицизмът на бизнеса се увеличава. Някои анализатори го отдават на липсата все още на управленска програма, други - на общото влошаване на глобалната икономическа среда - поскъпването на петрола, затягането на външните пазари. Ще са достатъчни ли мерките в бюджет 2006, за да неутрализират отрицателните фактори и да гарантират икономически ръст?

- Данните наистина са тревожни, но според мен те отразяват по-скоро глобалната тенденция, тъй като същата загриженост се наблюдава в цяла Европа. Външните шокове изнервят икономическата среда и я правят несигурна. Затова много се надявам сигналът, който даваме с по-нататъшното намаление на данъчно-осигурителната тежест, да внесе известно спокойствие. Пак ще подчертая, че икономическа цел щ1 за нас е запазване на устойчивостта на растежа, което е предпоставка за воденето на всякакви други политики, включително и социална.

- Кои са основните макроикономически параметри в бюджет 2006?

- Заложили сме 5,5% икономически ръст. Много се надявам да постигнем и по-висок, но от гледна точка на външните шокове върху икономиката и това ще е много добро постижение.

Разчетите са за инфлация от 4,9% в края на 2006 г., като отражението от предсрочното увеличаване на акцизите ще е незначително, около или малко над 1%. Отрицателният ефект от другия проинфлационен фактор - увеличението на цените на петрола - според нас до голяма степен ще се инкасира още през тази година. За догодина залагаме малко над 60 долара за барел при курс на долара от 1.61 лв.

8
1222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
30 Октомври 2005 22:58
Не мислете за хората с ниски доходи бе, мислете за внасяне на нормални бизнесмени, че наште един по един-до един.
Алеле, кой ще ни после работа дава.
Рекох работа, не пари, ние от пари се отучихме.
30 Октомври 2005 23:36
Живеем в паралелни реалности, кашкавалът стигна 9.50, новите електромери въртят с 30% повече, ще скача водата и кво ли не без заплатите, и от колко години не са мръднали. Всичко е под контрол, нали, ами хайде да си сменим заплатите ве готин, поне за зимата, а
31 Октомври 2005 00:58
А за нас с гайдите, без никаакви средства и ''ресурс'' - кой мисли ???
31 Октомври 2005 08:42
Пак ще намажат циганите!
31 Октомври 2005 10:51
орешарски, орешарски...защо ти трябваше да ставаш министар.
31 Октомври 2005 13:34
Да ти дам един пистолет да се гръмнеш?
31 Октомври 2005 15:45
Похвално е 10% за образование, смислен бюджет и подкрепен с единодушине от всички!!!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
31 Октомври 2005 23:38
Така ти изглежда от там.Ще те питам като се върнеш.Ако се върнеш, де.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД