:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,269,686
Активни 76
Страници 18,998
За един ден 1,302,066
Разследване

Бизнесът на депутатите

Защитниците на социалната справедливост вкарват най-едри богаташи в парламента
Снимка: Борислав Николов
Бизнесът може да си отдъхне. Интересите му ще са добре защитени от новия парламент, ако се съди по занятията на голяма част от депутатите.

Юридическото лоби в 40-ото НС, което всъщност гарантира правата на бизнеса в законодателен план, отново е със солидно присъствие.

В парламента остават бившият му председател Огнян Герджиков и досегашният вътрешен министър Георги Петканов, които са съсобственици на дружеството за юридически услуги "Фактор консулт". В нежни бизнесотношения са и други двама юристи - Пламен Панайотов и Анелия Мингова от НДСВ. Те също са съсобственици в дружеството за юридически услуги "Интерсейф".

Зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев отдавна е известен като съсобственик на "Сигма" ООД - дружество за консултации по управление на стопанска дейност. Едноличен собственик е на фирма "Консултинг", влиза в управата на кипърската "Налко" АД и на "Ривиера" АД-Варна - заедно с Емил Кюлев.

Интересите на хлебопроизводителите и в този парламент ще защитава жълтият депутат Енчо Малев, собственик на "Добруджански хляб 2002" ООД.

ОДС добавят към фармацевтичното лоби Иван Колчаков от пазарджишката листа. Той притежава половината акции от фирма "Ескулап-България-Фармация" ООД за търговия с фармацевтични стоки, собственик е на 13% от хирургичната болница "Ескулап" в Пазарджик, член на УС на здравноосигурителна компания "Св. Николай Чудотворец" и на медицински център "Здраве" АД. Крупен собственик се оказва и новата "Мис парламент" Мария Капон, депутат от пловдивската листа на ОДС. Дамата притежава 32% от акциите на рекламната фирма "Декодизайн груп" ООД. Заедно с мъжа си Емил Моис Капон са собственици на фирма "Нупсън" ООД - за счетоводна и одиторска дейност. Мария Капон държи и 7% от пловдивската фирма "М-Кар" ООД, специализирана в търговия с автомобили. Собственик е и на 50% от "Фернет България" ООД, която търгува на дребно с текстил. Мария Капон е в УС на ТВ "Европа", собственост на Емил Стоянов - брат на президента Петър Стоянов.

Синият депутат от В. Търново Димитър Йорданов, който беше и в 39-ото НС, членува в два управителни съвета - на кооперация "Популярна каса-Север" и на приватизационен фонд "Север" АД-В. Търново.

Интерес заслужава и Иван Стаматов от листата на БНС в Хасково. Той епредставител на строителното лоби в парламентаСобственик е на 72% от "Монолит" АД и на една трета от "Монолит-Инвест" АД-Хасково. Фирмата е специализирана в строителството на електрически инсталации. Отделно от това Стаматов е управител на две строителни фирми - "Консорциум комплектстрой" и "М Строй" АД-Стара Загора. Притежава 50% от акциите на "МП Техникс" ООД-Хасково - за търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива. В управата е и на "Модус" АД - за производство на метална дограма.

Депутатът Николай Кънчев (ВМРО) е управляващ на две фирми, свързани с добив на инертни материали - "Драгажен флот-Истър" и "Транс Инерт Мат Истър Ин".

Сред тъмносините депутати се откроява бившият строителен министър Евгени Чачев. Въпреки че и досега беше депутат, той продължава да е управител на консултантска фирма "АССЕТ консултинг", където жена му Лиляна Чачева държи 20%. Толкова е и делът на Алиса Софиянска във фирмата. Чачев е съдружник и в "Интеринвестинженеринг" ООД, специализирана в търговско посредничество с машини, промишлено оборудване, плавателни и въздухоплавателни съдове. Председател е на "Национално сдружение-саниране на сгради и съоръжения", както и на "Българска вятърна енергийна асоциация".

Собствен бизнес има и психиатърът костовист д-р Николай Михайлов, който притежава 25% от "Групова практика за специализирана психиатрична помощ "Адаптация".

Левицата, призвана да брани правата на бедните и онеправданите, вкарвадвама от най-крупните български бизнесменив парламента - Добромир Гущеров и Петър Кънев. Гущеров е сред акционерите на финансовата група "Орел-Г-Холдинг", която осъществява дейността си чрез застрахователното дружество "Орел", животозастрахователна компания "Орел Живот", пенсионноосигурителна компания "Съгласие", Българска здравноосигурителна компания "Закрила", "Орел инвест холдинг". Петър Кънев е собственик на преуспяващата печатница "Демакс", която отпечата бюлетините за изборите и има право да печата холограмни стикери заедно с печатницата на БНБ. В нея бяха изработени защитните знаци на документите за самоличност и винетките. До 2001 г. акционер в печатницата на Кънев е зам.-министърът на вътрешните работи Румен Стоилов. Червеният депутат е и съсобственик на Инфорадио.

Сред крупните червени бизнесмени се нарежда и четвъртият от ямболската листа Стоян Иванов. Той е строителен предприемач (предимно на пътища) и е съсобственик на "Техностройинженеринг 99", "Омега-Бургас", "Инмат2004" и "Лесинженеринг". През 2001 г. финансира част от президентската кампания на Георги Първанов. Съпругата и синът му са собственици на петролната фирма "Омакс ойл".

От червената лист в Русе влиза Силвия Алексиева, собственик на "Архиса" ЕООД. По-интересен обаче е съпругът й. Венцеслав Алексиев е акционер и председател на надзорния съвет на печатницата "Дунав прес" АД.

От Стара Загора влиза Трифон Митев. Освен партиен функционер - председател на общинския съвет и на областното ръководство на БСП, той също има свой бизнес. Притежавафирма за търговия с книги и вестници,а освен това участва в управителните тела на пет фондации и сдружения, между които и футболен клуб "Берое", чийто собственик е концерн "АКБ-Форес".

Друг партиен функционер - врачанският партсек на БСП Димитър Гъндев, също ще търка депутатската банка за първи път. Той е шеф на дружеството "Тролейбусен транспорт" в града. Колегата му по листа Иван Гризанов пък е шеф на директорския борд на АЕЦ "Козлодуй". Двамата негодуваха заради по-задните си места във врачанската листа, но бяха помилвани от Д'Ондт.

Рядкост са червените депутати без собствен бизнес. Евтим Костадинов от добричката листа е главен мениджър на текстилното предприятие "Албена стил" АД-Добрич. Кметът на Пещера Георги Петърнейчев, избран от Пазарджик, е крупен транспортен бос. Собственик е на ДАФ "Транс" ЕООД и "Транссервиз" ЕООД-Пещера. Държи 20% от "Пентаком" ООД. Иглика Иванова от същата листа е съсобственик на фирмата за търговия с текстил и кожа "Ей Ем Ай интернешънъл трейдинг" с 40% израелско участие. Четвъртият в листата - бившият кмет на Панагюрище Марко Мечев, държи 15% от акциите на българо-австрийския холдинг за търговско посредничество "А.В.Г.-България-Универсален индустриален и стопански холдинг".

Юпито Георги Кадиев също притежавафирма за информационни услугиСобственик на четири фирми е левият депутат от Монтана Жори Алексиев: "Дик-95" - за ремонт на автомобили, "Ди Вен-Жори Алексиев" - за производство на подемно-транспортни машини и асансьори, "Жо-Кал" - за търговско посредничество със стоки, и "Омега"ООД-Лом - за търговия на едро с обувки и облекла.

Пернишкият му колега Ненко Темелков държи 16% от застрахователно-осигурителното дружество "Комуналстрой 2000" ООД-Перник. Съсобственик е във фирма "Оливия" - за търговия с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Темелков управлява и пернишкия футболен клуб "Комуналстрой".

Двама червени бизнесмени влизат от плевенската листа. Радослав Илиевски, който беше и в 39-ото НС, е съдружник в животновъдното и растениевъдното стопанство "Агромитропол" и в строителната фирма "Екоекспорт". Новият му колега Васил Антонов е прокурист и член на съвета на директорите на "Ростов" АД, бивш управител на "Интерростов" АД. Съсобственик е и на "Ка груп".

"Народният представител няма право да участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации", пише в правилника за дейността на депутатите. Те обаче запазват собствеността си, добита преди да станат народни избраници. Колкото до опасността от преплитане на личните и служебните им интереси - по гласуването ще ги познаете!
 
В новия парламент левицата заложи и на крупните бизнесмени като Добромир Гущеров
16
5682
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
07 Юли 2005 01:58
Орел с ориз..
07 Юли 2005 02:33
Ех, Калашников...
07 Юли 2005 03:22
Като черва са....
07 Юли 2005 07:03
С малки изкйченя статията е препечатена от в-к Банкер.Плагяти ялки.
07 Юли 2005 08:25
"Кръга" по догански реши да влезне директно.
Т.е.Сами се спонсорират, сами си поръчват и папкааат.
07 Юли 2005 09:57
Оти ги ручахме жабетата?
07 Юли 2005 10:06
Левицата заложи на своя любим електорат - едрия бизнес
07 Юли 2005 10:10
Толкова фирми, холдинги, акционерни дружества, бордове, управителни съвети, смесени предприятия, импекси, импорти и разни шменти-капели и БЕДЕН НАРОД, БЕДНА СТРАНА...
07 Юли 2005 14:27
За любимеца на Доган нищо не прочетох? Сигурно автора не е запознат с аферите на Фидел Беев...
07 Юли 2005 16:30
Забравили сте да изброите фирмите на ББ, депутат от Благоевград и известен супермен.
07 Юли 2005 16:47

БСП - партията на бизнеса.
Още ли имя някой, който да я смята за лява?
07 Юли 2005 18:00
Я къде били парите на народа, загубени от БКП преди време!
07 Юли 2005 18:23
Галя Горанова е овладяла най-мощното оръжие за изобличаване на клиентелизма - регистъра на АПИС.
07 Юли 2005 18:49
Малеййй, шо фирми.
Даже и Рокфелер да им завиди.
Е, сега видите ли шо народо преди девети е зел пушкалата и фанал гората.
Сигурно от добро ....
07 Юли 2005 21:45
..колко много имена само...
.
The Birds
.
07 Юли 2005 23:25
МЕН МИ Е ГОТИНО ДА УПРАВЛЯВАТ БОГАТИ

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД