:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 618
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обикновен садизъм

Има ли друга цел здравната каса, освен да омаломощи до смърт болните и бедните?
Българската здравна система е като зъл фокусник . От цилиндъра й изскачат изненади, които със садистична последователност стават все по-гадни.

Новият стар фокус на здравната каса е промяната на процентите, с които частично или напълно заплаща лекарствата. От 1 май около половината лекарства за диабет вече се плащат частично. Изненади има и при медикаментите за психическите и неврологичните болести. И пак - за пореден път - промяната остана в тайна и за лекари, и за пациенти, докато не стана 1 май. След тази дата - естествено - настана хаос. Лекарят се чуди какво да изпише на пенсионера с диабет и хипертония - това, което е пил досега, но за което тепърва ще трябва да доплаща по 20 лв., или да му изпише друго, вероятно по-лошо лекарство, но милозливо поето 100% от здравната каса. За да получи обаче напълно безплатното лекарство, пенсионерът трябва да се нареди на дълга опашка, сформирана от още много други такива пенсионери със същия проблем, пред кабинета на ендокринолога. Просто защото джипито не бива или не смее да променя някои илачи на повечето хронично болни.



При единия вариант пациентът е в шах, при другия - в мат!



Или си плащаш, или чакаш да ти дойде редът при специалиста и най-малко няколко дни оставаш без животоподдържащите медикаменти!

Диабетиците на инсулин и болните от Паркинсон пък трябва да обиколят семейния лекар, специалиста и районната каса за новопръкнала се задължителна бумага, без която лекарства не им се отпускат. Едва след като тълпи болни се скупчиха пред лъскавите палати, наречени РЗОК, касата се сети да припомни, че нужният документ може да се завери до 1 юли. Но така или иначе



разтакаването е голямо



За да се грижи за болната си майка, работещият човек трябва да си вземе поне 2 дни отпуска, за да успее да се изреди на всевъзможни опашки, да си вземе талонче, да си запише ред, сякаш се реди за цветен телевизор в соцмагазин. Само дето без телевизор се живее, а без лекарства - никак. Касата обяснява, че въпросната презаверка на диагнозата е нужна, за да секне далаверата със скъпи лекарства. Данните сочат, че при излезли от складовете на търговците например 500 бройки от даден медикамент НЗОК е платила за 2000 бройки на същото лекарство. Напълно възможно е да има такава постановка, спретната от лекари и аптекари. Само че тя не е проблем на тези, които наистина се нуждаят от въпросния медикамент.

Трябва да има начин далаверата да се пресече, без да се убиват пациентите. Защото единствената им вина е, че са болни.



Здравното министерство пък успя да оплете конците



с търговете и договорите за едни от малкото лекарства, които трябва да купува за населението - тези за лечение на раково болни. От 3 месеца онкологичните болници и диспансери се чудят как точно да постъпват с пациентите си, тъй като лекарства не им се доставят. Само че за разлика от хапчетата за диабет тези за рак са с пъти по-скъпи. А някои изобщо ги няма в страната, тъй като след като Министерството на здравеопазването вече не работи с дадена търговска марка лекарство, търговците изобщо не го внасят. Обяснението е съвсем просто - никой в България освен министерството не би трябвало да купува това лекарство. А болните - кучета ги яли. Те не са част от тази формула.

Естествено това не са единствените гадости, осигурени от хора, които не са стъпвали в обикновена поликлиника или болница от години.

През април и май здравната каса така изчисли на коя медицинска лаборатория колко пари да отпусне за безплатни изследвания, че хората могат да ползват правата си на здравноосигурени 2-3 дни в месеца. Който предвари, се изследва без пари. Който не успее - чака до следващия месец. Или си плаща. Или търчи из целия град да търси лаборатория с все още неизчерпан лимит. Касата обясни абсурда с никнещите като гъби частни лаборатории. Всяка искала да работи с НЗОК и тъй като бюджетът е все пак ограничен, касата отпуска пари на всяка лаборатория, но по малко.

Излиза, че свободният пазар пречи на касата. И така да е, не би трябвало това да става проблем и на пациентите. Нали на тия лаборатории се плаща с парите от нашите здравни вноски?

Така е и с талоните за преглед при специалист. Пациенти и лекари твърдят, че касата отпуска на джипитата твърде малко направления и те често отказват да пращат пациентите на специалист. Който е на зор - ще си плати. Който не може - да мре.

Отдавна сме казали, че другото име на фокусите, които спретват здравните ни чиновници, е геноцид. И дали е целенасочен, или е резултат от глупост, няма значение. И двете водят до едно - прочистване от болни и бедни. Но защо толкова ги мъчат? Що не опитат с цианкалий? Сравнено със садистичните им правила за отпускане на лекарства, талони, направления, рецепти и прочие, бързата отрова би могла да мине за хуманно отношение.
806
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД