:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 620
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Всеки по реда си

НДСВ, що се гаврите с Атанасов, като го държите министър?

След като разказа играта на абитуриентите, просветният бос подхваща първолаците
През януари "Сега" попита просветното министерство "А Бе, що се гаврите и с буквара?". Чиновниците на Владимир Атанасов се разсърдиха и обясниха, че правят всичко по закон и наредба. Планират: А) да събират проекти за нови буквар и читанка до средата на май; Б) няколко месеца комисия да ги оценява; В) министерството да одобри няколко книжки; Г) да ги разпространи из страната; Д) учителите и регионалните инспекторати да ги разгледат и да си изберат точно по кой буквар и по коя читанка искат да обучават първокласниците; Е) да изпратят в министерството заявка от кой вариант по колко учебника искат; Ж) министерството да проведе конкурс по закона за обществените поръчки за отпечатване на различните буквари и читанки; З) печатниците да произведат книгите; И) те да бъдат изпратени в регионалните инспекторати, а оттам във всяко конкретно училище. Следва Й) - учебната година да не се окаже прекалено кратка, та първолаците да я завършат, без да са дочакали учебници.

Опасението, че при този фамозен план на просветното ведомство децата ще се окажат без буквари на 15 септември, днес вече си е гола истина. Състезават се 12 проекта, но комисиите ще ги оценяват цели 2 месеца. Просветните чиновници самоотвержено обещават към края на юли, началото на август да са одобрили няколко броя буквари и читанки. Познайте как после само за месец и половина може да мине процедурата от Г до И при стриктно спазване на реда и законите. Само по един начин - като всичко се претупа.

Със сигурност учителите ще бъдат принудени да решават за отрицателно време. Така се губи самият смисъл на нововъведението - букварът да не е само един и задължителен, а да има варианти, от които преподавателите да избират според критериите си за добро обучение. В празни приказки се превръщат чиновническите обещания, че майките и бащите също щели да имат думата по кой буквар да сричат децата им. Кой ще ги събира да ги пита посред лято?

Разбира се, и даскалите, и родителите могат да бъдат улеснени от единствените заинтересовани - издателствата. Техни емисари ще хукнат по градове и паланки да агитират, че са пръкнали най-гениалния учебник. И като нищо ще подплатят агитацията с някои материални стимули за бедните учители и просветни инспектори. На издателствата това им е бизнесът - да продадат колкото се може повече буквари и читанки.

Със сигурност скандал ще избухне и около отпечатването на учебниците. Те ще са безплатни за децата и родителите, а ще ги осребри бюджетът. Т. е. трябва да се възложи държавна поръчка. Има си закон как става тая работа. Но и сроковете в него трябва да бъдат претупани. При което демократичното изобретение 50-ина хиляди първокласници да учат по най-различни букварчета и читанки вероятно ще ни излезе златно на нас, данъкоплатците.

Да питаме ли пак "А Бе, що се гаврите и с буквара?". Май няма смисъл. След кашата с матурите и със съкращенията на учителите въпросът трябва вече да е друг: НДСВ, що се гаврите с Атанасов, като го държите министър?
872
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД