:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Хитлер

Отмина 9 май, денят на победата над Хитлер, и това ме подсети, че пропуснах филма "Контакт" по книгата на Карл Сейган.

Знаете сюжета:

Извънземният разум уловил сигнала на първото телевизионно предаване, преценил, че сме дорасли за контакт, натоварил сигнала с информация на две поднива и го реизлъчил към нас като палимпсест*. Сигналът пътувал над половин век, докато отиде и се върне, и когато радиоастрономите го уловили, какво да видят - Хитлер.

Първите телевизионни кадри в историята са от откриването на олимпиадата в Берлин през 1936 и са заснети от ненадминатата Лени Рифенщал:

Хитлер вдига ръка за поздрав, но не отривисто и под ъгъл "дванайсет без пет", а с вял жест на арийско превъзходство - PR на д-р Гьобелс, който имаше 7 факултета, включително психология.

Второто tv предаване е пак през 1936 - коронацията на крал Джордж VI в Англия. Ако сте забравили, той се възкачи на трона, когато брат му Едуард VIII абдикира, за да се ожени за американката Уолис Симпсън.

- Какво ли не прави любовта! - въздишаше умилено световното простолюдие, докато сред шепа хора вървеше срамната мълва, че Джордж VI попаднал под влиянието на бившия министър Мосли, които през 1932 основа BFU (Британски фашистки съюз).

Едва третото тв предаване е на новия континент - от нюйоркското изложение през 1939. Всъщност пръв в света пред телевизионен обектив застанал министърът на търговията на САЩ Хърбърт Хувър, но сигналът не бил ефирен, а по кабел. Хувър казал - на 27 април 1927, - че "икономиката процъфтява", през 1928 станал президент на САЩ, през 1929 Нюйоркската борса се сринала... и розите "Президент Хувър", обагрени в топложълто, преливащо в старо злато към края на листенцата, станали "Чаени рози".



Кратка история...



След края на Втората световна война през 1945 телевизията се разви бурно. Това стана в САЩ, не в опустошена Европа.

На 9 март 1954 в "See it now" на CBS се показа едно лице, дълго и тясно като брадва. Брадвата каза:

"Аз съм Ед. Ед Мъроу. Във вестниците вие четяхте моите репортажи от европейския боен театър. Слушахте ме по радиото. Сега заставам пред камерите на телевизията. Не зная - все още никой не знае - дали телевизията става за друго освен за шоу и мюзикъли. Но аз ще опитам. Искам да ви кажа за сенатора от Уисконсин Юджин Макарти. Защо има макартизъм? Защо има лов на вещици?

Ед помълча и накрая каза:

- Не е предопределение звездно, Бруте. Наша е вината.

Двама от всеки десет не го разбраха. Милиони го разбраха. Един на всеки сто хиляди дори разбра, че Ед цитира Шекспир. Рекорден брой зрители се обадиха да го подкрепят.

Последваха нови рекорди. Стотици милиони гледаха:

(#3) Убийството на Кенеди, (#2) Първата стъпка на Армстронг на Луната, (#1) Включванията на живо от Виетнам.

Правилно забелязахте - номерацията ми не е хронологическа. Ако сте се сетили и защо е 3, 2, 1 - свалям ви вехтата си репортерска шапка.

Кадри от първия вид обърнаха общественото мнение в САЩ за войната; поради това репортажите от всички следващи военни операции станаха режисирани или цензурирани. Кадри от втория вид - на зрелищни космически премиери - едва ли ще видим в обозримото бъдеще. Останаха само кадрите от третия вид.

И те ни бяха сервирани на 11 септември 2001, а после на Стокхаузен му бойкотираха концертите, понеже нарече тарана шедьовър (на злото).



...на телевизията



В Европа и Русия телевизията падна до пийпшоу: няколко двойки живеят в апартамент с камери навсякъде, включително в спалните и сервизните помещения. А според американеца Фридман** имаме "държава на общественото мнение", при която управлението изглежда прозрачно и отзивчиво за желанията на хората, но общественото мнение е продукт на медиите, по-точно на телевизията, която замества идеите с образи".

Фридман завършва:

"Съчетайте предразсъдъците и невежеството с модерните информационни технологии и ще отприщите ужаса на Земята. Следват Руанда и Хитлер."

Е? Телевизията започна с Хитлер през 1936. И стигна пак до него след - да сметнем - след 66 години. Ау!***

----

* Писмена, под които има друг, заличен текст, за да се използва повторно пергаментът.

** Лорънс Фридман, "Хоризонталното общество", изд. "Весела Люцканова".

*** Комунисти създадоха СДС; сега "демократи" се нуждаят от фашисти, пред които да бъдат предпочетени както Ширак пред Льо Пен.



P.S. до Форума



- Ано, понеже гръцката азбука не е латиница, "у" в узо не е "ou". Хубаво е, че всичко оспорваш.



- Г-н Димитър Петров, замълчах, понеже силициевата тема не търпи повърхностен отговор. Не е ли многозначително, че след Ирландия и Бангалор сега о-в Мавриций излиза на сцената?



- Дами и господа, на които също не смогнах да отговоря в ДИАЛОГ с читателите:

Систематизирам вашите мнения и въпроси, за да ги засегна в следващите си колонки.
2073
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД