:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 488
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новата данъчна политика е сбор от откъслечни предложения

Снимка: "Сега"
Новата данъчна политика на правителството е опит да се имитира привързаност на властите към техните предизборни обещания. Оповестените мерки този път са далеч по-умерени в сравнение със заявените намерения преди близо година и поради това е по-вероятно да бъдат изпълнени. Това е и почти единственото достойнство на настоящия ход. Защото въпросите, които прозират от данъчната проектопрограма, са повече от отговорите, съдържащи се в нея.

1. Това, което те наричат данъчна политика, е по-скоро сбор от откъслечни предложения за промени в няколко вида данъци. Наличието на принципни цели в началото на материала не променя общия извод, най-малкото защото повечето от тези цели не се подкрепят от съответни мерки.

2. Всъщност в новите данъчни намерения няма много новости - в тях се залага на задълбочаване на формираната преди повече от година тенденция на изместване на данъчното бреме от преки към косвени данъци. Прокламираната сега цел е да се насърчи инвестиционната активност. От гледна точка на бизнеса това е доста съмнително - практиката в последните десетилетия не доказва, че подобна корелация е валидна. От позициите на бюджета - последният се пълни с оптимални данъчни ставки, а не с намаляващи.

Да се намалят преките данъци е смислена мярка, но когато е обяснена със сравнително безсмислен аргумент се поставя съмнение дали всичко е наред в цялостната концепция.

3. Това, в което можем да бъдем значително по-сигурни като ефект от увеличените косвени данъци, е последващото



повишаване на вътрешните цени и намаляване на конкурентоспособността



на местното производство. В условия на влошени експортни позиции и нарастващи дефицити в търговската сметка горното звучи още по-тревожно. А при възприетия у нас паричен режим рисковете се разпростират и върху цялата монетарна система.

4. Високите размери на косвените данъци съдържат в себе си потенциал да разширят сивия сектор в икономиката, а не да го свият, каквито цели се поставят. Обяснението е просто - колкото е по-висок един данък, толкова повече данъкоплатци са склонни да поемат риска да не го платят.

5. Дали въобще ще се намали данъчната тежест върху реалния сектор, след като фактически се предвижда увеличаване на социалните осигуровки - едно квазиданъчно плащане за бизнеса?!

6. След близо година разсъждения наблюдаваме как нулевите ставки на корпоративния данък за инвестиции са заменени с известно ускоряване (макар и козметично) на амортизацията - съвети, които бяха давани на новия ръководен екип на финансовото министерство още в самото начало на неговия опит да управлява публичните финанси. Все пак никога не е късно човек да разбере нещо ново, нали...

7. Предвижда се ключовата промяна в ставките на корпоративния данък да стартира от 2004 г. След като бяхме свидетели на доста смени на разбирания и позиции за по-малко от година, кое да ни даде основание да мислим сериозно, че планирана регулация за след година и половина ще се осъществи?

По-осезаемото намаление на корпоративния данък е предвидено за 2005 г. Вероятно на него се възлага



да изиграе ролята на предизборен бонус



Само че 800-те дни на премиера изтичат доста по-рано.

8. Авторите на проекциите за средносрочна данъчна политика са забравили и друго свое предизборно обещание - за семейното подоходно облагане.

9. Хубаво е стопанският сектор да знае своите фискални рамки в по-дълъг времеви интервал, за да бъде улеснен в корпоративното планиране. Хубаво е, ако е вярно. Според висши представители на Министерството на финансите обаче промените тепърва ще се обсъждат с бизнеса и с МВФ. Излиза, че настоящият проект на данъчна политика е само заявено начално желание на министерството.

В този аспект е много показателно да се чуе уникалното по своето (без)съдържание разсъждение на наши висши публични финансисти, че "МВФ е против общи преференции за всички", за да се разбере предварително резултата от диалога с фонда, ако нашите позиции са построени върху подобни тези.

10. Могат да се оценят положително опитите да се ускори възстановяването на ДДС, както и намеренията да се разработи средносрочна програма за промяна на патентните данъци.

11. Според авторите на стратегията промени в обявената данъчна политика ще се допускат и в бъдеще в рамките на зададения бюджетен дефицит. В случая е интересен не само и не толкова дефицитът, а разходите. Вероятно планираните промени в данъчната сфера са фискално обвързани в обща средносрочна фискална рамка. Ако не е така, тогава забравете както настоящия коментар, така и (което е по-важно) самите програмни намерения на правителството.

----------------

Авторът е зам.-председател на СДС, бивш зам.-министър на финансите.
895
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД