:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 569
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Конспирацията около голямото незаконно подслушване в София върви към потулване

В началото на октомври уж беше разкрита грандиозна верига, действала 7 години, а сега в съда при закрити врати ще бъдат съдени само двама телефонни техници
На 5 и 6 юни влиза в съда делото за незаконното подслушване на граждани в "почти всички столични автоматични телефонни централи". Това че подслушването е имало такъв размах, съобщи официално пресцентърът на МВР на 5 октомври миналата година.

Следствието приключи в края на миналата година с мнение за предаване на съд на двама "подслушвачи". Прокуратурата, от своя страна, внесе материалите в Софийски градски съд. Там вече са насрочили дата за съдебното дирене - 5 и 6 юни. Заседанията в съдебната зала обаче ще станат при закрити врати. Делото е засекретено.

Миналия ноември заради това дело избухна скандал между главния прокурор, от една страна, и Специализираната следствена служба и тогавашния директор на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов, от друга. Никола Филчев обвини специализираното следствие в манипулация на случая и дори в незаконни действия. Делото е образувано по текст от Наказателния кодекс за "организиране на група, която си поставя за цел да извърши престъпление".

А в справката на ген. Атанасов, с която той предава оперативните материали в следствието, не става дума за такава организация, а само за незаконно подслушване, твърдеше Филчев. Текстът за "организираната група" бил използван само за да може делото да се работи в Специализираната следствена служба. Защото иначе - ако става дума само за незаконно подслушване, случаят трябва да се възложи на Софийската следствена служба.

Самият ген.Атанасов твърдеше обаче пред журналисти, че НСС е разбила "перфектна конспиративна верига" за бизнесшпионаж. Организаторите били бивши служители от ДС, напуснали МВР преди 1989 г., изпълнителите - служители от софийски телефонни централи.

В съобщението на пресцентъра на МВР за случая се казва:

"При последвалата съвместна работа на контраразузнавачи от НСС и следователи от спецследствието са разкрити извършителите, поръчителите, както и кръгът лица и фирми - обект на незаконно подслушване. Получени са достатъчно данни за организирания характер на тази дейност, извършвана от 1994 до началото на 2001 г."

Съобщението на пресцентъра на МВР е от 5 октомври 2001 г. Почти 3 месеца по-късно - в края на декември, в Специализираната следствена служба приключва работата си по делото с мнение за предявяване на обвинение само на двама души. Това са телефонните техници Витков и Тасев. Имало и трети обвиняем, но в хода на разследването той починал. От естествена смърт, твърдят от следствието. Няма поръчители на престъплението, няма организатори.

Зам.-директорът на спецследствието Румен Андреев и следователят по делото Чавдар Герасимов отказаха да разкрият какво се е случило само за месец с "перфектната конспиративна верига", разкрита при съвместната работа на следователи и контраразузнавачи.



Делото е секретно, не можем да говорим



за него, обясняват Андреев и Герасимов.

Ген. Атанасов се възмути от този печален финал на шумно огласения от него успех на контраразузнаването, което той доскоро оглавяваше. Той обаче също отказа да говори, макар с други мотиви. "Какво има да се говори... Следователите да обяснят защо се стигна до това положение. Задайте си въпросите на Румен Андреев и Чавдар Герасимов, аз вече не съм директор на НСС", каза генералът, който сега е о.з.

Бивш шеф от НСС беше по-разговорлив, но при условие че името му няма да бъде огласено. "Бяха проверени много широк кръг лица, сред които бяха и евентуалните поръчители", каза той. Установени били достатъчно данни за престъпление, включително и на тези, които са давали своите "заявки" на телефонни техници от софийските АТЦ-та.

Защо тогава следствието мълчи за поръчителите на незаконното подслушване? "В Специализираната следствена служба не са продължили да работят по поръчителите, защото



и прокуратурата е имала свой човек в софийските АТЦ-та,



който е изпълнявал нейни поръчки", твърди бившият шеф от контраразузнаването. "Ако следствието беше изкарало наяве и поръчителите, нямаше как да си замълчи за прокуратурата", обясни той.

Сред "клиентите" на телефонните техници има и депутати от предишните Народни събрания, каза пред радио "Нет" шеф от Специализираната следствена служба. Той обаче също настоя за анонимност.

Бивши подчинени на ген.Атанасов от НСС твърдят пък, че интригата около този случай е още по-голяма. Подслушвачите от софийските АТЦ-та бяха известни отдавна на ген.Атанасов, казват те. Но вместо да даде материалите за тях на следствието, шефът на контраразузнавачите ги направил нещатни агенти на НСС. И така използвал телефонните техници за поръчки, които не биха минали по законния ред - с официално искане до съда за подслушване на телефоните на лица, за които ген. Атанасов искал да знае повече. Далаверата била разкрита от началника на ген. Атанасов - тогавашния главен секретар на МВР Славчо Босилков. Босилков наредил оперативните материали за незаконната дейност да подслушвачите да бъдат предадени на следствието. Така се стигнало до завеждането на делото в Специализираната следствена служба в началото на февруари миналата година.

Бившият шеф от НСС, който не желае името му да бъде огласявано, отрече това да е истина. Това е версия, която се разпространява от лице, което е разпитвано по случая, заяви бившият началник в контраразузнаването.

Първият сигнал, получен в Националната служба за сигурност за незаконно подслушване в софийска АТЦ, е от 1996 г., каза пред радио "Нет" тогавашният директор на службата Юли Георгиев.

"Доколкото си спомням, каза Георгиев, някъде през 96-а година бяхме получили сигнал за това, че в една от автоматичните централи в София е направен опит за нерегламентирано, незаконно подслушване. Включване към определени абонати. Тогава колегите, които работеха в това направление, предприеха нужните действия , започнаха проверки, проучвания. Те са задължителни при подобни сигнали. Но за съжаление събитията от края на 1996 и 1997а създадоха една неприятна атмосфера за работа и блокираха много от нашите разработки. След което сме смениха правителствата... Но важното е, че материалите и документите, и хората, които работеха по тези случаи, останаха в НСС. И както разбрах по-късно от пресата, работата по тези сигнали е била доведена до един успешен край. Аз не съм сигурен, че този сигнал, за който говоря, е бил потвърден. Може да става дума за нещо съвсем различно - за други хора, за друг случай въобще. Има две неща обаче, които ме смущават. Първото е, че се вдигна прекалено голям шум и то в един момент, в който това не беше необходимо да се прави. Говореше се за някаква страшна конспирация. А сега, доколкото разбирам, резултатите са повече от скромни. Финалът на тази история въобще не съответства на голямата помпозност, с която бяха направени уж някакви големи, свръхразкрития.

Второто нещо, което не ми допадна в тази история е, че според мен не се постъпи достатъчно толерантно към служителите в телефонната централа... Сигналът е дошъл от тях."

-----------каре----------

Каква е истината за това дело? Съществуват ли наистина данни за работила в продължение на 7 години организация за незаконно подслушване на бизнесмени и частни лица? Кои са членовете на тази организация? Прокуратурата намесила ли се е в работата на следствието, забранявайки му да работи по "клиентите" на техниците от софийските АТЦ-та? Кои са хората, плащали на телефонните техници за услугата да знаят с кого и какво си говорят по телефона бизнесмени и политици? ---------------------

Съдебното дело на 5 и 6 юни няма да отговори на тези въпроси. Защо тогава то ще се гледа при закрити врати? Какви тайни за националната ни сигурност ще бъдат казани в съдебната зала, които не трябва да бъдат чути от журналистите? Делото е засекретено още във фазата на разследването. Защо? Защото в него има материали от използване на специални разузнавателни средства, каза зам.-директорът на специализираното следствие Румен Андреев.

Подозрително елементарно е това обяснение



Ако съдът прецени, че трябва в залата да бъдат четени материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, това може да стане при закрити врати. Но защо цялото дело трябва да се гледа скришом от журналистическите очи и уши? Най-вероятно - заради тези и други въпроси, които журналистите биха задали след така опосканото дело. В такъв случай остават обаче съмненията, че ако наистина е съществувала организирана група за незаконно подслушване в софийските АТЦ, тя продължава да действа. И някой - в прокуратурата или другаде, не желае нейната работа да бъде смущавана.

Възможно ли е обаче контраразузнавачите да не са разкрили никаква "конспиративна верига" в почти всички софийски АТЦ? В разгара на скандала миналия октомври шефката на софийската централа на БТК Росица Василева заяви в печата, че твърденията за действие на добре организирана група в софийските АТЦ са само предположения. Това е единичен случай и само в една от АТЦ-ата, каза Василева. И не НСС, а "ние разкрихме това подслушване", уточни тя.

Техниката, с която подслушвачите са записвали разговорите по определени телефонни номера, била намерена от служители на БТК при рутинна проверка на секретната зала в софийска телефонна централа. Тогава Василева информирала НСС за случая. После били направени подобри проверки в останалите софийски АТЦ и дори в цялата страна. Никъде не бяха открити данни за нерегламентирано подслушване, гарантира с името си шефката на софийската централа на БТК.
2100
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД