:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗДОР

Палестина - живот в два свята

Големият проблем е фрапиращата разлика между проспериращия Западен бряг и изолираната Газа
СНИМКА: РОЙТЕРС
Привърженици на президентската партия "Фатах" протестират в Рамала на Западния бряг срещу действията на "Хамас" в Газа.
Призрак на страха броди из Палестина. Със завземането на цялата власт в Газа от ислямистите от "Хамас" умря т.нар. правителство на националното единство, което просъществува едва няколко месеца след 19 март. На практика територията на палестинската автономия се разпадна на две части - контролирания от "Фатах" Западен бряг, където се намира официалната резиденция на президента Махмуд Абас, и сектора Газа, където е разположена резиденцията на премиера от "Хамас" Исмаил Хания. Неговите сили завзеха ивицата за по-малко от шест дни боеве. Някои анализатори дори заговориха за създаването на две минидържави -



"Хамастан" и "Фатахленд"



Страхът от подобно опасно разделение съществуваше и по-рано, но сега вече е реалност. Географското разделение продължава от 1948 г., но то още повече се засилва от социално-икономическите и културни различия между населението на тези два района. Това разделяне между конкуриращи се племена съществуваше още преди създаването на държавата Израел. Докато на хълмистия Западен бряг се образуваха първите политически и икономически центрове и възникна буржоазна класа, тънката брегова Ивица Газа, която е обкръжена от изток и юг от пустини, бе населена главно с рибари и пастири. Затова и политическият център на палестинците се разположи на Западния бряг с неговите управляващи кланове като Хюсеин, Нашибиши или Масри. В Газа доминираха фамилиите Шавва и Шафи.

Войната против Израел още повече увеличи тези различия. Палестинските бежанци на Западния бряг са 27% от общия брой, докато в Газа са 67%. Ако през 1997 г. над 40% от жителите на Ивицата Газа живееха под прага на бедността с 2.2 долара на човек дневно, днес бедните са над 70%. На Западния бряг през 1997 г. този показател бе едва 11%, където палестниците живеят по принцип по-богато. Това показаха и бойците на "Фатах", които патрулираха из улиците на град Наблус в чисто нов мерцедес - лукс, за който в Газа само могат да мечтаят.

След първата арабско-израелска война през 1948 г. Газа попадна под контрола на Египет, а Западният бряг - на Йордания. До окупацията на тези райони от Израел през 1967 г. между тях не съществуваше връзка. В Газа в училищата се преподаваше по египетски учебници, а в другата част - по йордански. Докато населението в ивицата беше под влиянието на египетския президент Насър, а по-късно и на възникналото ислямистко движение в Египет "Мюсюлмански братя", Западният бряг все повече се сближаваше с хашемитската кралска династия в Йордания. И докато Кайро не отделяше никакво внимание на сектора Газа, покойният йордански крал Хюсеин инвестира в икономическата инфраструктура на Западния бряг, който евентуално да бъде присъединен към Йордания.

След окупацията от Израел през 1967 г. бяха въведени строги



ограничения за влизане между двата района



Докато палестинците от Западния бряг можеха само за половин час да стигнат до йорданската столица Аман и имаха контакт с останалата част от арабския свят, населението на Газа, която се намира на 450 км от столицата на Египет, на практика бе изолирано от света.

Слез изтеглянето на израелските войски и напускането на еврейските преселници от Газа през 2005 г. единственият изход от ивицата през КПП в Рафа фактически се контролираше от Израел. Много често той се затваря за седмици и жителите на Газа могат да попаднат на Западния бряг само като заобиколят Египет и Йордания, ако естествено ги пуснат в Израел. Само малък брой бизнесмени и политици имат подобни специални пропуски, които позволяват да се пътува между двете палестински територии.

Постоянно растящите различия между населението на Газа, което е около 1.4 млн. души, и 3-те млн. жители на Западния бряг още повече усилват взаимната вражда. Според проучване от 1994 г. на авторитетния Институт за политически изследвания начело с Халил Шикаки от Рамала се вижда, че са "възникнали психологически бариери и голямо недоверие между населението на двата района". Това се обяснява с различните пътища на развитие от половин век, както и обособеността на тези две части. Това до някаква степен пък обяснява политическия разкол, който наблюдаваме.

Международната общност се опита да реагира и генералният секретар на ООН Бан Ги-Мун предложи да се разположат миротворци в региона. Това обаче беше посрещнато на нож от организацията "Хамас", която обяви, че всяко чуждестранно военно присъствие ще се смята за нова окупация. Израел също се възпротиви и заяви, че засега няма да се меси пряко в конфликта между двете палестински територии. Лидерите в САЩ и Европа трескаво търсят дипломатически изход от палестинската криза, която ги застигна неподготвени.
3
6488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Юни 2007 01:49
Скоро "Хамас" ще обяви и всяко спиране на помощите от ЕС за чуждестранна окупация.
А гробокопачите на Израел в суматохата май заровиха т. нар. "държава" Палестина. Тъжен край на интифадата, която започна като мирен протест и спечели симпатиите на целия свят. За няколко години нещата стигнаха дотам, че Рабин и Арафат се разбраха в Осло (станаха и нобелови лауреати ) и се здрависваха на поляната пред Белия дом заедно с Клинтън. Най-активен беше Арафат.
Да ама "интифадата" от мирен протест се изроди в нападения над израелски постове, самоубийствени атентати (Саддам плащаше $25, 000 на семействата на "мъчениците" ) и ракетен обстрел по къщи и училища в Израел.

А сега какво?

Редактирано от - Oraсle на 18/6/2007 г/ 09:02:08

18 Юни 2007 12:35
Има и трети свят-живота в Холон, Ейлат, Гиватаим, Нахария, Херцелия и т.н., който предвид много по-високото етническо качество на населението се различава драстично от този в Хан Юнис, Тайбе, Рамала, Ум ел Фахем, Дир ел Балах и пр.
18 Юни 2007 16:27
Скоро "Хамас" ще обяви и всяко спиране на помощите от ЕС за чуждестранна окупация.

И всяко спиране на доставките на газ, бензин, вода и ток от Израел - за геноцид
Фатах обяви Хамас извън закона и заяви че тази организация е погребала борбата за независимост на Палестина. Склонен съм да се съглася с тях. Колкото и да е корумпирано и разпасано, Фатах е не-религиозно движение на националистическа основа. Хамас започна като борец за палестинската независимост, но скоро унищожението на Израел стана по-важно от строенето на Палестина. Националния идеал мина на заден план, на преден излезе религиозното противопоставяне, фундаменталния ислям и налагането на шариата над собственото население. В момента от Газа бягат палестинци, снимали се в "провокативни" музикални клипове или реклами, страхуващи се от възмездие. Разказват, че привърженици на Фатах били хвърляни от високите етажи на сградите. В по-леките случаи на "прегрешилите" им стрелят в колената, така че да не могат да ходят никога.
Прогнозите са че оттук нататък Хамас ще отива все повече в посока на Ал-Кайда, иранските революционни гвардии и световния джихад. Грижата за палестинската кауза ще остане на Фатах...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД