:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Отношения

Медии vs. власт: фактите не са това, което бяха

Силната журналистика изисква позиция, а това дразни политиците - от Блеър до българските му колеги
Емил Спахийски
Стоят трима журналисти - репортер, фотограф и редактор, край фонтана пред Президенството и чакат следващата изява на президентите Първанов и Буш. Фотографът си плацика ръката във водата и не щеш ли, хваща златна жаба. Развикал се от почуда и тогава жабата проговорила: "Ако ме пуснете и на тримата ви ще изпълня по едно желание!". "Супер, казал репортерът - искам на секундата да съм на Карибите и да се препичам по цял ден, а до мен само мацки и коктейли." Хоп - готово! Репортерът изчезнал. Фоторепортерът се вдъхновил от същата дестинация и допълнил: "и аз искам като колегата, но вместо на брега да съм в прекрасна яхта". Хоп - готово! И той изчезнал. Останал главният редактор, който присвил очи и казал: "Абе, я ми ги върни тия до един час в редакцията, щото аз имам брой да приключвам..."

Изводът е много прост: в журналистиката нищо човешко не ни е чуждо. Има едни хора, които гледат да им свърши работният ден, други се натягат за кариера. Едни събират информация, други я коментират. В крайна сметка всички мечтаят за по-добър живот и съвсем човешки неща като Карибите например. Нищо по-различно от политиците, полицаите, съдиите. Нищо по-различно, но между трите власти и журналистиката има сериозен съвместен живот, който протича предимно в конфронтация.

Покрай публикуваната в "Сега" реч на Тони Блеър на тема медии в интернет форума се разгоря сериозна дискусия. Особено по отношение на неговата забележка за размиването на границите между коментар и новина в журналистиката. Според британския премиер в оставка медиите създават информационен свят, който понякога е доста далеч от реалните факти.



Фактите не са това, което бяха



Той е донякъде прав по отношение на "информационния свят", но e чист опит за манипулация, че за това са виновни само медиите. Новините, които достигат до нас, рядко остават същите в рамките дори на часове, вярно е. Една новина започва да живее собствен живот, понякога извън контрола на журналисти и пиар експерти, и в края на живота си тя няма дори бегла връзка със своите корени. Нещо като играта на развален телефон. В подобна среда живеем всички и това отдавна е описано от философите на постмодерния свят. Информацията (силно обработена, понякога манипулирана), която излиза от говорители, пресцентрове, се пречупва през позициите на отделните медии и в крайна сметка попада при публиката по един доста различен вариант. Ние възприемаме целия свят по един доста манипулиран начин, резултат от налагането на послания от политически и икономически интереси, пречупени през информационни агенции. Когато срещу тези послания има и съпротива, то новинарската картина е доста изкривена.

В САЩ имат една представа за войната в Ирак, в Иран - друга, в България - трета. Това касае всички новинарски теми - медицински сестри, корупция, полиция... Истината тук няма ясен дом и май сме обречени да живеем в този симулиран свят.

Използването на чистите факти също може да бъде манипулация. Внимателно подбрани "факти", абсолютно достоверни, подредени по определен начин дават на публиката съвсем извратена представа. Посланието може да изглежда толкова реалистично, че никога да не излезе на бял свят истината (колкото и относително да е самото понятие).



Политиците винаги се дънят



В съвременния медиен свят самите факти са абстрактни. Разбира се, има неоспорими неща като колко души за загинали в една катастрофа, в колко часа е станал атентат в Йерусалим, колко бутилки вино сме изнесли в Англия. В случая обаче говорим за други факти, тези, които ни се предлагат от медийните машини на министри, кабинет, президентство. Факт е, че политиците винаги искат да се харесат на медиите. Ако бъдем съвсем точни: искат да се харесат на електората си чрез медиите. Политиците, хората от властта рано или късно се дънят, защото това, което представят за себе си и политиката си, е форма на театър. По такъв начин ние си говорим чрез изразни средства - те с показност, репетирани реплики, съгласувани действия, ние - с коментара си.

Това е така, защото вече става дума не за факти, а за послания, които стигат до нас чрез манипулирани новини. Джордж Буш искаше да покаже в Албания, че хората обичат политиката на САЩ и в частност неговата. Това е посланието към света, към мюсюлманите: "ние заставаме зад всички, които са тръгнали по пътя на демокрацията, и ето, дори искаме независимо Косово в името на мира". Всичко щеше да си е ОК, ако един шашкънин от проверената публика не му сви часовника. Подготвяното вероятно с месеци послание замина в небитието. От цялото му посещение ще остане този прост, символичен факт - политиката на Белия дом се подкрепя от хора, които нямат свян да му задигнат часовника от протегнатата ръка. Медиите не могат да не се присмеят на тази гротескна случка, макар и да пресилват значението й. За публиката остава наградата, че е видяла кухнята на правене на събития.

А ако погледнем с други очи на случилото се... Случката с часовника е чудесна дъвка за медиите и за публиката. Не е проява на извратено конспиративно мислене, ако предположим, че всъщност е изгодно и на Албания, и на САЩ, а и на Косово изявлението на Буш да бъде временно засенчено от историята с часовника. Вижте резултата - в момента почти никой не се занимава с това какви ще са последствията, ако Прищина обяви едностранно независимост, за което безспорно е насърчавана от Вашингтон, а и не явно от няколко страни в Западна Европа.



Размиването на границата с коментара



Дори и сред медийните специалисти е трудно да се намери единно становище дали трябва да се размива границата между факти и коментар, особено във вестниците. Според мен, особено когато става дума за политика, може - да.

Ако ние отразяваме точно какво ни се казва на пресконференция, сме обречени да бъдем пощенски кутии. Ако трябва да вярваме на думите на всеки един политик - май трябва да се откажем от имената си. В западната журналистика отдавна изчезва класическата конструкция на водещото изречение, в което се съобщава кой, къде, кога, как.

Силната журналистика според мен трябва да има позиция дори при поднасянето на фактите. Заглавието може и трябва да бъде коментар, когато става въпрос за важни за обществото събития. Това определя и лицето на медията. Никой политик не може да се сърди на издание с ясна позиция. А дали вестникът, сайтът, радиото и телевизията са качествени или не, зависи от търсенето на публиката.



Опит за контрол



Когато един политик е в опозиция, по-често ще е доволен от медиите, но когато седне на креслото на властта, рано или късно попада под обстрела на журналистиката. Не случайно политиката непрестанно се опитва да сложи намордник на медиите. Опит за контрол чрез влияние върху рекламодатели, чрез нормативна база, чрез съда, чрез корупция, чрез зависимост на държавните медии от определени лидери.

В журналистиката далеч не всичко е перфектно, но истината е, че медиите зависят изцяло от публиката. Дори и да изглежда, че са по-зависими от рекламодателите. И рекламодателите ще ги изоставят, ако медията загуби трайно доверието на аудиторията си. Та нали трябва да продават стоката си на някого?

Битката с политиците никога няма да свърши, защото опитите да се сложи ръка върху независимата журналистика водят до възникването на нови медии. Това е добрата новина. За останалото има саморегулация - етичен кодекс, страх от съдебно възмездие. Това са инструментите на демокрацията.
РОЙТЕРС СНИМКИ
Тони Блеър бе доста прав в твърдението си, че съществуващият информационен свят понякога е далеч от реалните факти. Чист опит за манипулация обаче бе твърдението, че за това са виновни само медиите.
РОЙТЕРС СНИМКИ
Ето ви чиста новина - тези хора свиха часовника на Буш. Акцентирайки върху тази новина обаче в сянка остава другата - по-важната - че САЩ искат независимо Косово.
51
5009
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
18 Юни 2007 02:10

Натиснете тук

Редактирано от - AVG на 24/10/2010 г/ 20:41:01

18 Юни 2007 05:18
В лекцията на Спахийски всичко ми хареса и приемам, само едно не приемам сложено в края, за "независимата" журналистика...Такава категорично твърдя, че няма...!!
18 Юни 2007 06:40
"Новините - такива, каквито са" или "новините- такива, каквито ви ги поднасям". Кое е Вашето верую, авторе?
А що се отнася до независимата журналистика, хм... все се сещам за една друга "независима" професия.
18 Юни 2007 07:32
Блеър е виновен, че медиите са невинни.
18 Юни 2007 08:12
Не съм съгласна, че публиката определя истинността на една медия. Публиката обича зрелищата и се скупчва там, където е интересно. А това, че е интересно не означава, че е вярно.
Да не бъркаме доверието в една медия с тиража й.
Кокото до "независимата журналистика" - всички зависим от портфейла си. Дори Кристиян Ананпур.
18 Юни 2007 08:39
фрагментиране, насипно състояние на фактите не е информация, няма наратива на коментара, ценен е и най е скъп, новинарството е евтения, лесно пълни страниците, другото може да си позволи богата медия с постоянни почитатели
18 Юни 2007 08:47
Независима журналистика няма, тъй като вече всички медии се издържат от реклама, а който плаща той и определя. Фактите се интерпретират, както им е изгодно и точно така се преминава границата и новината става коментар, макар и половинчат. Абе, за всичко имат крайната дума редакторите, които, ако материалите са добри са присвояват заслугите, а ако са лоши си измиват ръцете с истинските автори.
18 Юни 2007 09:11
Най лесно отговорът се получава като се стъпи на фактите?Дори и само от днешният ден фактите са драстични.
Примерно:
Пример първи.Днешното овикваме за данък богати или данък лукс.Едно предложение да си плащат социалните осигуровки .Социалните осигуровки да нямат таван 1400 лв , пък да се получават десетки хиляди и стотици хиляди , поголовно е превърнато в медиана лъжа.Не плащат данъци и ако трябва да плащат , това било данък лукс.А да се обират пенсионерите и да се ограбват , изписаните страници са с милиони.
Пример втори. Британският в. "Обзървър" е публикувал изследване в което има драстични данни засягащи България. Средната продължителност на живота в България е със 7-8 години по-ниска от тази на останалите страни, членки на Европейския съюз. . Смъртността при малките е три пъти по-висока от тази в другите европейски страни.Няма да казвам дали са посочени от домакина на форума.Тези данни или не се съобщават , или няма коментар или коментара е пълна перверзия.Какво обаче бил казал Тони било много съществено , толкова съществено , та даже автора се е оклюмал в дълбоки размисли.
Невиждан по големината си факт , как 10 % от българите , ги изпращат на ония свят , толкова предсрочно и толкова скоропостижно , за който българската преса изобщо не пише , изобщо.
Пример трети.Вчера вечерта го гледах.Събираха огромно количество вестници , непродадени , огромно.Застанете и вижте , дали се купуват вестници и колко се купуват.Извода се налага от само себе си?
Липса на елементарна интелигентност и познания , с това се сблъскваме при коментарите на журналистите.Примерите които могат да се дадат са драстични и същите тези журналисти искат коментари на фактите да правят.А ако ги подложат на елементарен изпит , дали изобщо разбират нещата за който говорят , отговорът е с известен отговор.За тенденциозност , за това как са превърнати в маши на техните собственици , това направо е излишно да се коментира.Достатъчно е да знаеш чорбаджията , за да знаеш какъв коментар ще прочетеш.

-------------

Генералният извод е друг.Ако съпоставите говоренето и резултатите от общественото развитие , лично аз не вярвам , че има разумен индивид , който да твърди за някаква обективност и полезност , поне някаква , от това че я има българската журналистика-в българският вариант.

18 Юни 2007 09:48
За българина спасението е клюката, подигравката, негативната новина за "успелите". Какво с виновни журналистите че Ганчо за хляб няма, но за това плаща и то добре.
Кой купува вестници в САЩ? Почти никой! В Бг всеки каруцар.
18 Юни 2007 09:55
Ако въпросът беше толкова лесен...
За да се коментира цялостно трябва едно солидно есе – тук няма как да се пише. Затова няколко неща конспектно (включвам и неща, които колегите са казали преди мен):
- Журналистите в никакъв случай не са равнозначна компактна маса – значи изобщо е нелогично да се говори обобщено за работата им.
- Безспорно е правото на всеки журналист да коментира или “пречупва” през своя гледна точка поднасяния факт. Абсолютно недопустимо е да го прави скрито.
- Манипулации се правят дори и при телеграфно съобщаване на факти (пример накрая).
- В медиите решаваща е печалбата. Професионализмът (в истинския смисъл) е доста назад ако не е подчинен на първото. Отдавна те нямат нищо общо с първопричината на появяването си.
Спирам до тук за да не стане пак есе.
Примерът, за който споменах:
Заглавие (не в “Сега”!): “СНД на Саркози получава абсолютно мнозинство в парламента на Франция”. Чист факт. Ако не знаеш нищо по въпроса очевидно е какво ще ти каже той. Положително не същото, каквото ако пишеше вместо “получава” – “запазва”. Да не говорим, че нито в “чистите”, нито в “коментираните” факти досега не съм прочел да се споменава “загубени места от Саркози” (преди 359, сега 314) и “спечелени места от социалистите” (преди 149, сега 185)...
Иначе лъжа няма, чисти факти!
Затова в първите години на 90-те четях редовно “Дума” и “Демокрация”. А и сега правя подобни комбинации...
18 Юни 2007 10:14
Въпреки всички кусури на журналистиката, единствения източник на информация са масмедиите. Може да са криво огледало, но без тях сме слепи.
18 Юни 2007 10:25
Алеко Константинов май беше казал нещо за българската журналистика, но не си го спомням...
18 Юни 2007 10:34
Умишлено или не Спахийски е пропуснал читателската забрава в инструментите на деморакцията що ли
18 Юни 2007 11:32
Съгласен с автора . Само, че ние читателите тия неща си ги знаем. По заблудени са хората от които това зависи да се коригира. Сякаш не разбират, че тиражите и уважението към тях ще се увеличат , ако са по-обективни.
18 Юни 2007 12:08
Мили Авторе ,
Туй , що думат по тези въпроси , да не те вълнува ... Читателят , като има умението да чете , "позиционира" новината през оценката си за Твоето разбиране за нея ... Следователно , то и подкупно да е, в длъжност си да го имаш ... Като Позиция , то сторва живецът , не само на журналистиката , а и на всичкия ни общ живот ...

18 Юни 2007 12:58
Журналистиката в досегашния и вид отмира.
Сиреч - като инструмент за манипулация.
Защото има интернет.
Или пишеш със сърцето си (днешен пример - Зафирова) или - отпадаш.
Защото сърцето не може да лъже.
18 Юни 2007 14:07
Навремето Евгений Станчев беше пришил на журналистите от радио София прозвщето "помияри". Неколегиално, нетактично и грубо, разбира се. За съжаление, ако погледнем с по-отворени очи обаче днешната целокупна българска журналистика, асоциацията със скитащите из столицата гладни, кастрирани и обезпаразитени четириноги, надяващи се на коричка хлебец или оглозган кокал, все по-натрапчиво се налага.Достатъчно е да се взрем в медийното поведение на повечето от журналистите ни досежно "Р.Овч.". Вместо сочен тексаски бифтекс, в края на краищата те получиха някаква блажна и смачкана опаковка с неизвестен произход. И само неосъществените милиционери като Росен Петров продължават да си ръчкат муцуните в нея с надеждата, че ще направят някому впечатление.
18 Юни 2007 14:32
Спахийски,
Мильче,

Да обобщим - журналистиката е колективен агитатор, пропагандист и организатор на трудовите маси. Като прибавим, че БКП гледа на ***** като на отговорни идеологически работници, като на свои близки помощници, и в светлината на постановката за собственика и стопанина, напред, другари, към единствено правилната, очевидна и неопровержима шаячна правда.

Ех, да знаеха Ст.Станчев, Вл.Топенчаров и М.Семов каква смяна расте...

Редактирано от - bot на 18/6/2007 г/ 16:06:14

18 Юни 2007 14:49
Написаното в статията би било вярно, ако не се отнася за България. България е много по-различна държава от останалите и това най-ясно си личи в сравнение с останалите държави в Европа, с които би трябвало много да си приличаме. Та за журналистиката - по принцип повечето неща в статията са вярни, но не за България. Освен това те са доста добре известни. Въпросът е каква е спецификата на журналистиката в държавата България и защо статията прескача този всъщност най-важен въпрос по темата. А спецификата на журналистиката в България е точно и отговора на втория въпрос - защо това не се коментира.
Най-лесно нещата се изясняват, ако се подходи от общото към частното, а частното е журналистиката в България. Общото са две неща - кой има властта в България и как и за какво я използва на базата на добре развитите методи за манипулация известни по целия свят. Частното е - кой притежава вестниците и за какво, как и от кого журналистите са насочени да пишат.
18 Юни 2007 15:39
По същата тема беше и съботно-неделната реконтра, страхотно написана,






Натиснете тук


Журналистите - и те какво нас, и те хляб ядат, и те вино пият. Какво да ги виним, въпрос е на избор кой вестник, кой журналист, кое радио и телевизия ще си избереш да те информира. Аз прилагам принципа на пасивната съпротива - масмедия, което не удовлетворява потребността ми да получа сравнително обективно поднесена информация, естествено, според моите изисквания и критерии за такава - отказвам да я ползвам след няколко проби.
Далеч съм от мисълта да започна - дори като обикновен форумец - да я вразумявам, да я превъзпитавам, да и диря сметка защо, какво и как публикува и какво преследва като цел - това само наивници със смешно самочувствие и съзнание за собствената си извънредна значимост си позволяват да правят.
Просто махам с ръка, подминавам този вестник на сергията, врътвам копчето на друга програма, забравям му интернет адреса, ако въобще съм го знаела.
И толкоз, дето вика Тим.

Редактирано от - Сибила на 18/6/2007 г/ 15:51:10

18 Юни 2007 16:15
Тъжна работа е тя - да се обсъжда журналистиката в една олигархична държава...
Защото медиите какво друго са, освен терен за словото - да се срещнат там различните визии за действителността.
... Ако в политиката има плурализъм - и в медиите може да има.
А ако в политиката НЯМА плурализъм, както е у нас... каква журналистика?
Всички припяват едно и също.
Тоест - това, което е разрешено.
Ако не слушка - изхвърча пишещият брат, от занаята.
Ако пишеш "свободно", ставаш свободен - без трудови ангажименти.
-
Ще кажете има свобода, но в определени граници, които бързо се научават...
Именно, именно...
-
Все едно гледаш състезание между коне с букаи (вързалка за предните крака). Мъчителни несръчни подскоци, от които ти става тъжно и жалко.
________
Разбира се, в. СЕГА от време на време генерира по някое изключение, колкото да ни залъже да се приютим в неговия форум.
18 Юни 2007 16:29
сега малко залита към народен вестник, няма рубрика за родния аристократ, мисли, лайф, поучения към долните съсловия, и така не бива, губим, друга трибуна те си нямат, всека партия със вестник, а жълтата се стиска
18 Юни 2007 17:06
Обявиха журналист от СКАТ за персона нон грата в Берлинския свободен университет

Брунбауер вика полиция заради Баташкото клане, посланик Плугчиева съдействала на германците

Журналистът от Национална телевизия СКАТ - Валентин Касабов, стана персона нон грата в Свободния университет в Берлин. Президентът на учебното заведение проф. Дител Ленцен категорично е отказал на Касабов всякаква информация във връзка с разследване на медията по скандалния проект "Митът Батак"...
..................................
Натиснете тук
18 Юни 2007 17:06
Ами, я виж колко жълти вестници има!
Ама викаш не били финансирани от недейсевейто?
Е точно там е тя я...
Аристократът затуй е аристократ, щото може така да я докара - другите да му работят, че и без заплащане.
18 Юни 2007 17:13
друга е причината наверно, ако всеки член е абонат и се преброят....
18 Юни 2007 17:20
едно на ръка, освен туй - какво различно ще пишат?
Да хвалят т.н. им лидер?
Ама той нищичко не прави, какво да му хвалиш...
Да хвали придворните - не може, по определение.
Никой не може да се надигна над лидера...
18 Юни 2007 17:26
Политиците ползват медиите като асансьор.
Качват се усмихнати за панорамния ресторант и са много словоохотливи.
Горе мълчат, защото устите им са пълни, а мама им е казала, че с пълна уста не се говори.
А когато ги изритат, пак се качват на асансьора и отново стават словоохотливи, защото иначе нелицеприятно биха се търкаляли надолу по стъпалата.
18 Юни 2007 17:27
да го тълкуват, как какво, и мислиш лесно че заспиват без омайните му слова, незаслужени страдания за тез изфинени създания
18 Юни 2007 17:35
Параграфе
новината по скоро е, че не са го набили, нали така?

18 Юни 2007 17:45
ДЪРТРЕАЛИСТ,
НОВИНАТА е, че В. Сидеров и "Атака" искат СЪД за еврокомисарите Г. Ферхойген и М. Кунева+ съд за всички други, които имат пръст в ИЗМАМАТА "Трябва да затворим реакторите в АЕЦ "Козлудуй", защото ЕС/ЕК иска така, за да стане България член на ЕС!" !!!
ЕТО я новината:
........................
Волен Сидеров: На властта не и стиска да пусне АЕЦ и да затвори базите на САЩ

Признаването на независимо Косово е признаване на албанската мафия, смята лидерът на АТАКА

.Мартин Карбовски*
... Аз не виждам далаверата на Костов и на Сакскобургоски да затворят блоковете.
B.C.:- Далаверата на Костов и Надежда Михайлова беше "ние ще ви вкараме в Евросъюза". Далаверата при Сакскобурготски, е предмет за разследване. Защото затварянето на Козлодуй е свързано с отварянето на нова централа с огромни комисионни. Така че има далавери.
- Ще дадете ли Ферхойген на съд?
B.C.:- Да, всички възможни действия ще направим. Ние сме опозиционна парламентарна група и въпреки това даваме възможност на сегашното правителство и мнозинство да действат по тази линия. Дали ще действат, ще видим. Ако не действат - значи няма воля, няма интерес да го направят. Сега е възможно нещо да се направи.
- Ако бяхте на власт, бихте пуснали реакторите сега?
B.C.:- Бих поне заплашил, че ще го направя. Бих изчакал реакция и ако няма реакция, бих ги пуснал. Какво ще ни направят?! Ще ни изключат от Евросъюза?! Няма как да стане това.
- Не е ли грозно да рекетираме ЕС...
B.C.:- Щом Ферхойген е изрекетирал нас, защо ние да не си върнем жеста. В крайна сметка става дума за огромни интереси. Ето сега пак се говори за режим на тока. Ако може да се направи нещо за АЕЦ, това ще бъде един голям успех, актив на сегашното правителство. Само че то няма да го направи. Това е много по-силно, отколкото да говориш как ще дадеш надбавки за деца и ще вдигнеш пенсиите с 20 лева, но нямаш пари да го направиш, защото няма откъде...
............................
Натиснете тук

Редактирано от - paragraph39 на 18/6/2007 г/ 17:46:44

18 Юни 2007 19:17
В тази статия, представяща тревогите на журналиста, според мен се открояват няколко неща:
- една комуникация, водещото в която е конфронтацията между политици и журналисти. (Приема се, че политиците априори лъжат или скриват истината, заради което са създадени медийните им машини. Друг е въпросът, че авторът е завоалирал тезата зад "театралност", "изразни средства на политиката, като: показност, репетирани реплики" и т.н.);
- едно самооправдание на журналистическата позиция, мотивирано от "фактите не са това, което бяха". (Тук определено има разногледство по това, какво е факт - те са "новини", "винаги абстрактни"? и "не става дума за факти, а за манипулирани послания". Всичко това дезориентира по това, какво журналистът търси като факти.);
- медиите зависят от публиката си, иначе са обречени на изчезване.
По първото искам да кажа, че то просто не е комуникативно действие. Последното има за цел разбирането на политическите действия, начините на изработването им и претенциите им за валидност. Тази комуникация трябва да е рационална и това зависи от въпросите: как, с каква цел, каква технология, в какви срокове..
По второто - има разлика между факт, образа на факта и неговия знак. Между състоянието на нещата, понятието за тях и как ни е дадено. Смесването им води до размиване на границите между факти и коментари. И ако няма разбиране, редно е: "За което не може да се говори, следва да се мълчи."(Л.В.)
По третото - Медиите не зависят от публиката, а от истината. Всякакви нейни заместители(дребнотемие, скандали, производство на новини и др.) инфантилизират публиката и са в услуга на морално нечистоплътни същества.
18 Юни 2007 19:46
Г-н Спахийски отново ни пуска по пързалката.
Все пак, Спахийски не е кой-да е, а носител на най-престижна награда за журналистика. То у нас "совите отдавна не са това, което са" и получаването на тази награда, редом с..Х и У. е по скоро негатив, но това е друг разговор. Правим подробен коментар поради две обстоятелства:
Високият обществен престиж на автора анй-малкото означава, че това е становището на най-добрите. Нещо като мотото-"виж най-добрите, за най-лошите не питай". Второто обстоятелство е вързано с първото. Тарикатско е подхлъзгането, поради което масата ще лапне плувката.
С уводната част няма да се занимаваме. Всъщност, в статията е интересна само заключителната част. Там е изградена грешната теза, от която идват грешните постулати в началото.
Медиите са средство за пропаганда откак са измислени. Тук има една зависимост-колкото са по близо до инстинкта като по-силно въздействие върху него, толкова са по ефективни и тачени. В т.см вестниците отстъпват на телевизиите и киното, така, както книгите отстъпват на визуализациите. Защото се изисква по малко разход на енергия от индивида и се въздейства върху повече сетива. Закономерно в света , заради въздействието си връху умовете, политиката се измества към власт на медиите-т.н медиокрация.

Първата, убийствено дебела заблуда на г-н Спахийски, която (опазил ме Бог да твърдя, че е умишлена) е, че медиите са пазарен продукт-ерго, търси се печалба, вървят подир нагласите на масовия човек, за да ги купува. Демек, ние си искаме калпавите медии.Те са като нас, защото ние търсим боклуците. Точно обратното. Идва от разбирането, че парите вървят подир властта. Това е теза на дядо Маркс-истината е обратната. Търси се власт, а властта е сила и пари. Поради влиянието си над инстинктите, медиите са власт. Именно затова говорим за медиокрацията- днешните средства за масова комуникация се превръщат най-малкото в Четвърта власт, като дори спечелват и свръх-власт. За да я упражняват, им е необходимо ръчкане на инстинктите на масовия човек. От сто години е ясно, че от инстинктите се печели-комар, насилие, секс-топлата вода е твърдението, че от това се правят пари. Лошата новина продава-като вариант на наилието., като форма на лошите инстинкти. Мога да ви извадя заглавия на вестници от стогодини-същото е било. Сега ТВ има по голямо влияние-заради картинността и динамиката. Но НЕ те вървят подир пазара, а те формират пазара, като инструмент за повече власт. Власт е възможността да определят политическия дневен ред спрямо политиците в посока "нагоре" и спрямо публиката в посока "надолу". Обективната информация става забавление, „шоо” а политиката се персонализира чрез натиска на телевизията, визуализирайки определени личности, платили си за гяволъка, или продавайки влиянието си. За да се упражнява тази власт, казахме, се ръчкат инстинктите, а от тях първо е насилието-примерно новините се градират по следните признаци-негативизъм, изненада, персонализиране, елитен статут, обществена значимост и културна близост.

Въпросът е, че власт се упражнява върху прости люде-затова , а и като следствие, опростачването е, и става необходимост.

Продавачите на мечти ни представят желаното за реално. Те вървят подир нас за да ги гледаме и ни показват това, което искате. Така формират една фикция, наречена обществено мнение-конгломерат от проекции на мечтите ви и реалност . Мотивират се с пазара и рейтинги, но всъщност винаги истинският мотив е друг. Пазарът и популизмът са двете страни на една и съща монета-направена от сплав, наречена съблазън и взаимен интерес. Илюзията, етикирана вече като обществено мнение, е резултатът на целенасочения ПР на медиите за продаване на нагласи. Уж вървейки подир изискванията на пазара, те го манипулират и това всъщност е представянето на продукта им за продан-ето, това можем ние, това направихме от хорските глави...Връзката обаче е донякъде двояка-бай Стамат го работят в най ниската му част, мечтите-а той ги работи с изискванията си нагоре. Иска си партия на популизма и мечтите, но и бъдещето му от мечтите-с Ферари-то на Слави и хасиендата, иска си живота на Чаушеску, но без края му.

И на кого са му необходими тези нагласи, този продукт на медиите, и кой всъщност е лошия, дето плаща за тях, кой е тоя Демиург, тая черна тайна сила, дето им дърпа конците?

Ами има едно знаково клише: Каквото и да ви говорят, да знайте, че иде реч за пари. У кого са парите? Не са у вас-ха добър ден. И у мен не са.

Ако може да ви служи за утеха-още преди четирсет Пиер Бурдийио е разконспирирал връзката между произвеждането на мнението и възпроизводството на статуквото. Да, онова статукво-същото, от миналото и..сега..

Защото ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ НА МЕДИИТЕ Е ПОДМЕНЕНА-не да служат на обществото, като коректив на властта, а точно обратното-служат на властта да водят за носа масата.

Затова днес пресата се изчита за пет минути-няма какво да прочетеш от глупости, а репортерките са като извадени от калъп-те са продавачки на пазарен продукт, като момиченцата, които ви продават на улицата комплект закачалки с ютия и телефон, затова и репортажите са подобни, затова медиите ни произвеждат всъщност предавания- варианти на безкрайната реклама-разказ за космодиска от много лица. Затова и няма да видите отговорите си на въпросите, различни от мнението на авторката, която ви тика в устата микрофона, с интимната мисълр да ви направи за резил, нито ще имате шанс да наддумате Милен Цветков или барем да си излеете чувствата за трийсетината секунди, осмислящи многочасовото ви въртене на шайбата. Затова и неосъдени хора ще се разхождат, докато са живи с прякорите, дадени им от "находчиви" журналисти.

Така че, Спахийски да не ни ги разправя тия. С две думи, новините са това, което е нужно, за създаване на необходимите нагласи. А фактите са си факти.
Този пиниз е доказан през 80 та година в щатите Kinder, D, & lyengar с техния експеримент. Цяла седмица монтирали вечерните новини така, че доброволците получавали определена доза новини по някакъв проблем(мишена). Напр-едни научавали всяка вечер за слабости в отбраната, други за замърсяването на околната среда, трети за инфлацията и икономическото дередже. След края на експеримента болшинството си мислели, че проблемът-мишена е от първа важност за страната и съответно преценявали дейността на президента именно по справянето с този проблем. Така оценявали и кандидатите за власт-именно по изявените силни страни по дадения проблем -мишена. Информационната активност на отразяването на даден проблем-заключили учените-позволява той да заеме нееквивалентно значение спрямо реалния му статус. Мухата става слон в информационното пространство. Минималното отразяване затвърждава представата, че даден обект е маловажен.

По нашето време СМИ са инструмент за власт-ключов елемент за социално господство. Те моделират т.н обществено мнение и го превръщан в социална реалност. Не е нужно да използваме примерите с ТВ войните в Ирак и Сърбия. Или възхода на ПР политици като ББ-енциклопедия на медийната манипулация
Димитри Иванов имаше една великолепна статия по темата-аве Спахийски, ти не го ли четеш?Позволих си леко да я осъвременя.
9 март 1954, "See it now", CBS

„Аз съм Ед. Ед Мъроу. Във вестниците вие четяхте моите репортажи от европейския боен театър. Слушахте ме по радиото. Сега заставам пред камерите на телевизията. Не зная - все още никой не знае - дали телевизията става за друго освен за шоу и мюзикъли. Но аз ще опитам. Искам да ви кажа за сенатора от Уисконсин Юджин Макарти. Защо има макартизъм? Защо има лов на вещици?
Ед помълча и накрая каза:
- Не е предопределение звездно, Бруте. Наша е вината!
Двама от всеки десет не го разбраха. Милиони го разбраха. Един на всеки сто хиляди дори разбра, че Ед цитира Шекспир. Рекорден брой зрители се обадиха да го подкрепят.Последваха нови рекорди. Стотици милиони гледаха:
(#3) Убийството на Кенеди, (#2) Първата стъпка на Армстронг на Луната, (#1) Включванията на живо от Виетнам.
Правилно забелязахте – номерацията не е хронологическа. Кадри от първия вид обърнаха общественото мнение в САЩ за войната; поради това репортажите от всички следващи военни операции станаха режисирани или цензурирани. Или, понеже сте малки, можем да дадем днес за пример Пустиння буря, Ирак-2, Войната срещу Югославия-ТВ войни, като играта Калл оф Дюти или Брадърс ин армс.
Кадри от втория вид - на зрелищни космически премиери - едва ли ще видим в обозримото бъдеще-и те станаха , обаче, сюжети на новата мода- игрите. Останаха само кадрите от третия вид. Телевизията се сведе до просто воайорство-а войните-до ПС игри. Обаче Фридман пише, че ако освободим невежеството в средата на новите технологии, ще последват Руанда и Хитлер.
Е? Телевизията започна с Хитлер и се върна пак при него, след някакви

шейсет-седемдесет години..”

Медиите са опасно средство, оставени без контрол, какъвто трябва да им осъществят ценностите на здравото общество.

На американските банкноти, обаче, още пише-на Бог се уповаваме.

А ние-кому? Ценностите ли, гражданското общество ли-кой, кой да държи нещата под контрол?
повече -тук Натиснете тук

Редактирано от - Зе Мария на 18/6/2007 г/ 20:46:20

18 Юни 2007 20:44
Автора ще ми обясни ли тогава защо никой журналист у нас не казва истината/или не се заяжда ако предпочитате с Ахмед Доган. Защото ги е страх и са подкупени или има друга причина. Защо се заяждат и с Станишев и с Костов и с Симеон и с Сидеров, а само с политика Доган-НЕ?
18 Юни 2007 21:12
Драги Зе ,
Медиите , според както го разбираме общия си живот , следва и по-рехави да са ... Да ни спори работата , та по-лесно и да го променяме ... Иначе , приемам тяхната подкупност като житейско обстоятелство ... Което да втвърдява Позицията ... Изслушвал съм нелепи изповеди на топжурналя ...

18 Юни 2007 21:51
"Ако трябва да вярваме на думите на всеки един политик - май трябва да се откажем от имената си."
Ей това ме дразни постоянно. За каква вяра в политиците говорите? Те да не са Светите Апостоли?!! От журналистите се изисква да доказват, а не да вярват или не вярват. И проблемът е, че задаването на въпроси изисква подготовка в съответната област, познаване на проблема и на евентуалните му решения, откриване на грешките (мошенничествата)... акъл и характер се иска.
18 Юни 2007 22:37
На медиите може да се вярва, ако някой ме убеди, че Горбачов, Буш и Тони Блеар ги е събрал главните редактори и на о. Малта са им разрешили да прочетат оригинала на "Пътната карта", която Горбачов е подписал през 1989г.В тази пътна карта е описано кой кога за колко години и как, ще трансформира бившите комунистически държави в капиталистически и как победителите ще ги разоръжат и как ще им приберат парите до определено време.Мисля, че единствено на Царя са разрешили да прочете тази "Пътна карта", а медиите, по глупавите анализи, които правят се разбира, че са далеч от истината.Малката истина е, че в тази "Пътна карта"(сценарий), победителите са решили да ангажират самите комунисти да извършат трансформацията, за да избегнат усложнения, които съпътстват "горещата война", като гражданска война и много други извращения, които струват доста скъпо на победителите и на победените.
18 Юни 2007 22:42
На медиите може да се вярва, ако някой ме убеди, че Горбачов, Буш и Тони Блеар са събрали главните редактори на о. Малта и там са им разрешили да прочетат оригинала на "Пътната карта", която Горбачов е подписал през 1989г.В тази пътна карта е описано кой кога за колко години и как, ще трансформира бившите комунистически държави в капиталистически и как победителите ще ги разоръжат и как ще им приберат парите до определено време.Мисля, че единствено на Царя са разрешили да прочете тази "Пътна карта", а медиите, по глупавите анализи, които правят се разбира, че са далеч от истината.Малката истина е, че в тази "Пътна карта"(сценарий), победителите са решили да ангажират самите комунисти да извършат трансформацията, за да избегнат усложнения, които съпътстват "горещата война", като гражданска война и много други извращения, които струват доста скъпо на победителите и на победените.
18 Юни 2007 23:42
Волен Сидеров: Недопустимо е народни представители да използват обръщението “Негово Величество”
18 юни 2007 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е народни представители да използват обръщението “Негово Величество”. Те трябва да са наясно с Конституцията, според която България е република с парламентарно управление. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той коментира, че ако граждани употребяват това обръщение в ежедневието, може да се приеме като общо отношение към династията, но не е правилно от конституционна гледна точка депутати да го използват. Сидеров посочи още, че ръководството на Народното събрание трябва да се обърне към депутатите с апел да не използват това обръщение.
Сидеров коментира още, че Симеон Сакскобургготски, ставайки партиен лидер, се е вписал в републиканската структура на държавата. По думите му освен това самият Сакскобургготски в свои изявления е казвал, че иска към него да се обръщат с господин и това прави обръщението “Негово Величество” нелепо
18 Юни 2007 23:54
цара ти е нисък клас масон а и те отдавна не присъстват край двамата големи америка и русия, последен допуснат край тях е чърчил след условието свобода за колониите и то само до края на всв, а комунистите държат силовите структури, кой друг може да извърши безкръвна революция аре без алармене стражарите, знам записаха ви масони, пляс, пляс......

Редактирано от - Пейчо Пеев на 19/6/2007 г/ 00:03:18

19 Юни 2007 09:55
Не съм прочел статията на наградения автор, но пък четох постингите и искам само да кажа следното. Уважаема stelabla, би било добре да конкретизираш проблема и го назовеш с истинските му имена. В България медийния и рекламен пазар са уникални и единствени в Европа, по простата причина, че рекламния пазар е политизиран, съответно и вестниците- произтичащо от това. В България въобще няма вестник, който да си издържа изцяло от реклама, всички големи медии пунтират, че се издържат от реклама, но си имат политически шапки и money инжекции от тях, както и продължават да бъдат платени и купувани, а дела на издръжката на вестника от реклами е нищожен. Купувания вестник е най- голямата перачница на мръсни пари, което се прави ежедневно с печатните медии и се канализира техния глас по определена политическа линия. Медиите нямат своя идеологическа линия и пишат така, на където вятърът ги отвее. В България няма нито един независим вестник. Българският печатен медиен свят и пазар по своята структура продължава да бъде най-изостаналия в Европа и е огледало на неразвитото политическо и гражданско съзнание в обществото ни. Защото в развита и демократична Европа рекламния пазар не е политизиран, а напротив-напълно свободен, независим и същевременно бол. В Европа отдавна платените и купуваните медии до 90 % са изчезнали и на тяхно място се е настанил безплатно разпространяващия се напълно независим вестник, издържан изцяло от реклами. Капиталът на безплатния и издържаш от реклами вестник е най- прозрачния и чист капитал, защото именно рекламите го провят такъв.
19 Юни 2007 10:01
4awd,
Опитах се да кажа почти същото, но ми трябваха десет пъти повече знаци
19 Юни 2007 10:31
Това за безплатните вестници, заели 90% от пазара и издържащи се от реклама, е доста преувеличено. Да не кажа невярно.
Фактите:
Продажбите (тираж) на вестници са нараснали с +0.56% в световен мащаб през 2005, най-вече поради добри резултати в Азия. Това формира сумарно +6% растеж за последните пет години. Когато се добавят и тиражите на безплатните всекидневници, растежът през 2005 година достига до +1.21% и +7.8% за последните 5 години. Безплатните всекидневници представляват 6% от глобалната циркулация и 17% от тиражите в Европа. Продажбите като цяло (монетарна стойност) са намалели с -0.24% в Европа и -2.5% в Северна Америка (предимно вечерните издания).
Общият брой от платени всекидневници е намалял с -0.3% през 2005, но сумарно увеличението е +8.1% от 2001 г. насам. с включени безплатни ежедневници съответните цифри са +0.06 и +8.9%. Броят на платените издания (вестници) е спаднал с -1.2%. в Европа и -0.04% в Северна Америка.
Интернет аудиторията на вестниците се е увеличила с +8.71% през 2005 или 200% за последните пет години. Рекламните приходи от интернет реклама са се увеличили с 24% през 2005, най-висока стойност за последната петилетка. Броят на вестникарски сайтове в мрежата се е увеличил с 20% за същата година.
Инвестициите във вестникарска реклама (платени всекидневници) се е увеличила с +5.7% спрямо 2004 или +11.7% общо за последните пет години.
14 Юли 2007 15:52
Като изключим рехавата придворна "журналистика", която директно се храни на масата на партийните велможи, за останалите е жизнено важна рекламата.
И все пак никой не може да отрече, че на журналистите, а не на полицията и прокуратурата дължим знанието за всички мерзки дела в последните 18 години.
14 Юли 2007 18:49
АРТИСТА,
От медиите може да се узнае САМО онази Информация, която Собственикът, Спонсорът, Рекламодателят или Марионетчикът на медията/ите/ РЕШАТ , че трябва да се узнае от читателите, зрителите, слушателите!!!
НЯМА / а и НЕ може да има- и по чисто физически причини, също!/ Медия, която да НЕ прави предварителен Подбор на Информацията, която ще публикува или излъчи!
БЕЗ да е "Цензура", щателният Подбор/извършван чрез и според нечия Гледна Точка или Интерес!/ върши същата Работа!!! А проблемът идва оттам, че Собствениците/тоже Спонсорите и Марионетчиците/ на Медии имат един и същ Интерес и една и съща Гледна Точка: Приятелство с Властта и Власттимащите, за да няма проблеми с трудовата заетост и Заплатата/за държавните медии/, ПЛЮС, за да няма проблеми с Печалбата/за ЧАСТНИТЕ медии/!
Ерго, НЯМА и НЕ може да има "НЕзависими" медии!
15 Юли 2007 14:27
г-н параграф, отнасяте ли гореказаното и за кибермедиите?
15 Юли 2007 20:21
VOODOO CHILD,
Моля за УТОЧНЯВАЩ/и/ /под/въпрос/И/!
15 Юли 2007 20:28
АРТИСТА,
/:/ И все пак никой не може да отрече, че на журналистите, а не на полицията и прокуратурата дължим знанието за всички мерзки дела в последните 18 години"
......................................... ......................................... .....................................
ПАК на журналистите/ и медиите/ дължим и НЕЗНАЕНЕТО за мерзките дела в последните 18 години! В България и т.нар. "Разследваща Журналистика" е ПОРЪЧКОВА- "Журналистическо Разследване" си поръчва някой мафиотси и/или политически Клан, за да омаскари друг такъв! Или си поръчва МЕДИЙНИ хвалби за него самия и МЕДИЙНА пепел в очите по отношение на него самия и мерзките му дела!
15 Юли 2007 20:40
ako напр. някой списва собствен елвестник, в които доброволни кореспонденти подават новини, анализи и др.
15 Юли 2007 20:53
ЕТО ти и пример:
[/b]
...В РДВР-Пазарджик има бюлетин за служебно ползване, че на 23.12.2005 г. зам.-министър Георги Петърнейчев блъска и убива човек. Това е прикрито от шефа на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев. Отдолу в бюлетина пише: „Да не се съобщава на медиите”...- Натиснете тук[/b]

Редактирано от - bot на 15/7/2007 г/ 20:54:04

15 Юли 2007 20:57
начи нещо не можеш да ме разбереш, тоз бюлетин изобщо факта че е качен на сайт няма нишо общо с което ти обясних погоре, ноооо нали сме още в стратосферата на куbерпространството има време ....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД