:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Нови стратегии няма

"Не се яде туй, що го няма"

перифраза на очевидното



"Разрежи пицата на осем парчета вместо на четири, гладен съм"

анекдот, перифразиран от нобелиста по икономика Мъртън Милър



Има две неща, които може да са причина за смелия изблик на икономическите приказки в последно време. Едната е, че слънцето нагря жежко. Другата е, че се задава ремонт на кабинета и е тъкмо време да изокат всички, които копнеят да ги калесат за някоя млекодайна службица. И трещят измишльотини на поразия. Както подобава на кьорфишеци, те гърмят без мисъл и посока. Като онези, дето завчера четири часа умували 10% плосък данък за всички доходи (по-вдясно от това самият Лудвиг фон Мизес не би съумял да застане), но свършили с призиви за ляв завой и



застрашителното "повече държавност"



Защото у нас дълго време имахме максимум държавност в икономиката - дотам, че всичко бе държавно. И помним до какъв хал ни докара толкова много държавност. Надуването на балона за "силната държава" има немалка роля за раждането на масовите заблуди, че държавата изведнъж е забогатяла и стига да реши, може да развърже кесията и "да даде" повече доходи на губещите в икономиката на прехода. Задоволяването на всички "нуждаещи се" е невъзможно, разбира се. Защото всеки се нуждае от повече доход и не познавам нито един, който би отказал да му удвоят заплатата от утре. И без да се куми кого от всичките си храненици - от пенсионери през учители, лекари и всички свои служители - дали и с колко да облажи, кабинетът трябва ясно да заяви, че



държавата не може да е двигател



нито на доходите, нито на икономиката. Тя не може да произвежда. За да даде, първо трябва да вземе. Лошото е, че което вземе - изчезва, изяжда се и вече не може да се възпроизведе. Пределът на държавното вземане отдавна е достигнат. Със своите над 40% фискална тежест българската държава е достигнала възможните предели на разрастване. Делът на социалните плащания от бюджета гони европейски рекорд. Затова нямат никакъв шанс кроежите за нови, най-малкото пък "леви" стратегии. Единствено възможна си остава от години следваната стратегия за освобождаване на инициативата, приватизация на икономиката и ограничаване на "държавността". Трудно и скъпо постигнатата икономическа стабилност се дължи тъкмо на това, че държавата бе озаптена



да се простира според хазната си,



да плаща борчовете си и да заделя резерви. (Друг е въпросът, че фискалната лакомия на държавата и опасенията на вносните автори водят до свръхрезерви и трупане на бюджетни излишъци: тъкмо тези икономически ненужни резерви, от една страна, удрят спирачки на възможния растеж, а от друга страна - възбуждат апетита за увеличение на доходите.) Пределът на преразпределение чрез фиска е достигнат. За да плаща повече на хората, които издържа, държавата трябва да намали броя им. А това означава да се изтегли и да остави на пазара все повече от социално чувствителните области. Включително просветата и здравеопазването. Идеите за "запушване на дупки" за сметка на прословутите резерви са несъстоятелни. Натрупаното само изглежда много. Дори целият си фискален резерв да похарчи, той би стигнал да се увеличат доходите на всички издържани от бюджета средно с десетина лева, и то за броени месеци. А после? Дефицитно финансиране и поддържане на статуквото на доходите за сметка на инфлация? Това е, като да нарежеш същата пица на повече части, че и по-зле, защото инфлацията топи не само доходите, но и инвестициите. И разкрояваното парче се свива като шагреновата кожа. Недъгава е и другата пробутвана идея, че



сразяването на сивата икономика



може да допълни хазната. Грешно е самото обявяване на война на сивата икономика. Тя не е злото, за което я представят. Не е криминална, каквато я изкарват, а само продукт на неволята. Тя е необявено и неотчетено производство, с което домакинствата се спасяват от гладуване, а дребните производители - от фалит. Укриването на данъци не е сива икономика, то е престъпно, т.е. попада в черния, а не в сивия сектор. Допускам, че държавата може да изкорени сивата икономика, но никога няма да може да я издои, та да напълни хазната. Защото сиво остава производството, което е несъстоятелно на пазара. "Изкарано на светло" то просто се прекратява, защото не може да издържи на конкуренцията. На светло ще излязат сами онези неотчетени икономически дейности, които натрупат критична маса капитал и печалби, които позволяват съществуването им като нормални предприятия. Те могат да бъдат примамени на светло (например чрез намаляване на ДДС, пенсионния, медицинския и личния подоходен данък). И това е правилно, но пък не е никаква "нова стратегия", а постоянство и стабилност на избрания успешен курс. Т.е. единствената стратегия за управление на нормална държава.
52
3117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
18 Юни 2007 02:52
държавата не може да е двигател нито на доходите, нито на икономиката. Тя не може да произвежда. За да даде, първо трябва да вземе.

Това е вярно само за идеалните условия на напълно свободна икономика с конкурентен пазар, каквато българската не е.
Българската икономическа среда не е пазарна и конкурентна, а мафиотско-корупционна.
*
В България от държавната политика, провеждана, чрез законови и подзаконови актове и корупционно мотивирани намеси на държавни органи в пазари, зависи дали едно нещо ще го има или не. Дали ще има доходи и какви. Кой ще има доходи и кой не.
*
Така например изваждането на пари от обращение, чрез бюджетния излишък цели да обслужи банките и осигури покритие в даваните от тях, чрез кредити пари без покритие.
*
Авторът би трябвало много добре да знае, че количеството на парични знаци в обръщение е въпрос на политическа визия и няма нищо общо с вече създадено стоково покритие. Би трябвало да знае че увеличаването на едни или други бюджетни заплати не минава непремено през допълнително преразпределение, чрез данъци. Би трябвало също да знае, че всяка социална (доходна) група има различна потребителска кошница и пределна склонност към спестяване и увеличаването на нейните доходи би имало различно отражение в икономиката. Например двойно увеличаване на пенсиите или учителските заплати с пари без първоначално покритие, в една свободна конкурентна икономика, в която производителите могат да реагират без забавящи административни пречки, ще доведе до почти толкова нарастване на производството на хранителни стоки от първа необходимост и ще си създаде покритие, при това без почти никаква инфлация и увеличаване на външнотърговския дефицит. В една несвободна мафиотска икономика, като днешната българската, обаче ще доведе единствено до нарастване на цените, увеличен внос и стагфлация.
*
Днес държавата в България, чрез политиката си определя производството и доходите почти пряко. Всъщност по точно казано - мафията, чрез държавата си ги определя.
18 Юни 2007 07:58
Г-н Хърсев, чисто дилетантски не съм съгласен с няколко неща (далеч от професионализма в икономиката!) :
Първо, не зная в какъв контекст уважаемият нобелист Мъртън Милър е перифразирал анекдота, но Вие го използвате като мото. А това е анекдот, който се базира на привидна логика, но не е истина – лесно ще намерите в специализираната литература доказания факт, че 2 отделни половинки засищат повече от цяло парче.
Второ, “държавата не може да е двигател нито на доходите, нито на икономиката.”, “Тя не може да произвежда.”, но нейната работа е да организира доходите и икономиката. Чрез държавните лостове. Иначе тя става изобщо безсмислена. Основният въпрос е именно в това, как да го прави и дали добре го прави. А не дали трябва да го прави.
Между другото, възползвам се от случая: преди няколко дни във форума колега публикува
СПИСЪК НА ТЕЗИ, КОИТО ЗАЕДНО С ЕКИП АМЕРИКАНСКИ "ЕКСПЕРТИ" РАЗРАБОТИХА ПРЕЗ 1990-1991 г. български проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика целящ "развитие на пазарна икономика, която драматично да повиши жизнения стандарт",
в който Вие фигурирате под № 13.
Предлагам Ви в някое от следващите си участия в Наблюдател да коментирате този проект, накратко основните му позиции и защо не се получи драматично повишаване на жизнения стандарт.
За разнообразие – за да се наруши принципа у нас да се говори на дълго и широко по “ще” и нито дума за “стана” или “не стана”...
18 Юни 2007 08:52
Г-н Хърсев подценява ролята на Държавата в регулирането на икономиката. Достатъчно е само да спомена, че решенията на Федералния резерв на УСА се следят от всички с най-голямо внимание, защото той насочва развитието на американската/а и световната/ икономика.
Аналогично решенията на китайската Държава определята развитието на тамошната икономика.
И т.н, и т.н...
Колкото до сивият сектор, той трябва да си плаща данъците. Без компромиси.
18 Юни 2007 08:56
Да видиме дали това правителство ще свърши като Жан Виденов ( дали историята ще се повтори).
18 Юни 2007 08:57
Айдя и тоз почнах да го чета и него дочетох.
Затова нямат никакъв шанс кроежите за нови, най-малкото пък "леви" стратегии. Единствено възможна си остава от години следваната стратегия за освобождаване на инициативата, приватизация на икономиката и ограничаване на "държавността".
И като останат повече пари в чорбаджиите те ще хукнат да ги дават на работниците. Например, Зевзекот ще повиши заплата на работниците си, а няма да отиде в САЩ при баджанака с тези пари. И тоз ни разправя едни приказки от хилядо и една нощ.
18 Юни 2007 09:01
У нас единствения начин за вдигане на доходите е държавата да бъде натискана да вдига доходите в бюджетната сфера, частния сектор да започне да се вълнува, че изостава и да упражни натиск върху чорбаджиите, така чрез всеобщ натиск да се вдигат заплатите. другото дето ни го разправя Хърсев е тимтири-митири.
18 Юни 2007 09:08
Като пълен лаик в областа на макро, микро, псевдо, слугинажно, и т.н. икономически теории и същевремено като читател на тези горните опуси върху темата "мислене с корема", мога само да благодаря на "теоритиците", които се мъчат да ме накарат да повярвам, че по-добре празна чиния от колкото никаква, и да им напомня, че който мисли с корема умира от устата.
18 Юни 2007 09:45
У нас около половината от БВП се преразпределя от държавата. В Швеция повече. Защо не сме на хала на Швеция? Може би въпросът е не колко се преразпределя, а как.
18 Юни 2007 10:10
Хърсев едно си знае, едно си бае.
Графът, Mrx+, !
18 Юни 2007 10:31
невения Тома
У нас около половината от БВП се преразпределя от държавата. В Швеция повече. Защо не сме на хала на Швеция? Може би въпросът е не колко се преразпределя, а как.
Защото виж какво произвежда Швеция и виж каво ние - Волво, СААБ, ИКЕА, страхотен военно-промишлен комплекс, ЕЛЕКТРОЛУКС, и т.н. Всичко е на високо ниво. Пък у нас само лютеницата на Зевзекот е на високо ниво - е той казва така.
18 Юни 2007 10:35
Е, често съм подкрепял доктора, ама този път определено греши.
Като държавата ти взима 40% от БВП за да разпределя за неефективни публични услуги, как искаш да е стимулиран частния сектор да произвежда, да плаща данъци и заплати.
Ами като в държавата и общината раздават заплати по 300 лв на специалисти с висше образование, как искате в Шише джам, например, да дават повече от 200.
Да не говорим за службите на реда. Поне нормални униформи можеха да им осигурят. Сега приличат на гащници, с анцузи АдиБас от Илиянци (крачолите в кубинките... и кепета тип "на къра съм".
Образование, здравеопазване, осигуряване, социална сфера (санитарите в домовете за деца получават 186 лв брутна заплата)... коя публична дейност е наистина работеща в тази държава?
В събота автобус отнесе 10 коли на автомагистрала Хемус (на 100 метров мост)... защото, освен шофьора и полицията беше не по-малко виновна. Нямаше никакви предпазни мерки. Ами разследвайте и тяхната простотия сега...
Нищо не стряска местното тъпоумие и дебелокожие. Нито Бяла, Нито Индиго, Нито Лим....
Ние за такива услуги ли плащаме?!
18 Юни 2007 10:53
Графе,
въпросът не е дали държавата има смисъл да влияе на икомиката или не. Тя ще не ще го прави. Дори политиката на ненамеса вече е намеса.
*
От държавата и провежданата политика от управлявакщите зависи съвсем пряко неща с огромно отражение върху икономиката :
*
1.Степен на свободата на средата;
*
2.Степен на сигурността на обществената среда;
*
3.Равновесието между парична маса в обращение и произведени или потенциални стоки и услуги.
Много е важно дали държавната политика ще потиска създаването на стоки и услуги и ще се похабяват вече създадени, чрез изваждане на пари от обращение (бюджетен излишък), некомпенсирането на извадените от обращение парични знаци вследствие различната пределна склоност към спестяване (непохарчени "спестени" пари, чието количество много силно зависи от социалната стратификация, ниво на търсене и инвестиционни условия, способности и интереси на богаташите (какви са способностите и интересите на един мутробизнесмен?)).


Редактирано от - ole-le на 18/6/2007 г/ 11:06:43

18 Юни 2007 11:55
Какъв е БВП , това е една очевидна и очевадна измислица.
Да вземем стратегически услуги и стоки.В парични знаци , за единица стока или услуга цените растат с невиждани проценти.Потреблението в натура обаче пада , при това пада вероломно и драстично.Хората стоят на тъмно , на студено , хранят се с боклуци и скъпо плащат за боклуци.Така стои въпроса навсякъде и във всичко-така стоят нещата в генералните и определящи свери-здравеопазване , образование , енергетика , транспорт –излишно е да се изброяват.Какъв е тогава този БВП освен една огромна измислица-когато е даден в пари и не е даден едновременно с това и в натура.
Все по малко са услугите и стоките които потребяваш , плащаш заради криминалната икономика , за това че те грабят и обират и това бил БВП.
Така стои въпроса и със сивият сектор бил над 30 % , блъскаш го и получаваш на баба ти самарското знаме, а обяснението е на дедоти с потурите , защото от тях зависел сивият сектор
Ако по този път се върви , може да се достигне и до 70 и 80 % преразпределение .
Това са абсурди икономически словоизлияния , когато зад това което се ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ си въвеждаш абсолютни лъжи и измислици.
------------
По интересна е обратната сметка.Ако направите такъв разчет.Взимате средата заплата и средната пенсия , умножавате ги по броя на тези които ги получават , за да получите ЦЯЛИЯТ ПРИХОД към хората , какво ще установите.Дори и като прибавите разходите на държавата , остават над 30 % , остават към 16 милиарда , за който не се знае , кои ги получават и харчат , за да е ясна структурата на обществото.
А тази структура пък показва друго.Едно нищожно малцинство , което излиза по малко и то много по малко от 1 % живее с над 30 % от БВП, живее като Симеончо през фашистко.
В банановите държави нещата са такива и базирани на лъжи за БВП .
В България някога се даваха примери със смешните банани , днес доматите и краставиците вече не са български , ама имало БВП и той се преразпределял на мързеливите и готованците.Феодална логика в средновековна държава.

18 Юни 2007 12:14
Хуне

Хърсевата приспивна песен пак - държавата / икономиката;
икономиката / държавата,
и нито дума за мафията, която изяжда всичко новосъздадено.
Защото аз пак ще забележа - според всички тези хубавички теории парите които се крадат не съществуват.
-
Ами говори за мафията бе, Хърсев, кажи имена, или ако не - кажи им номерата!
Свърши най-после нещо велико, нещо истинско!
Изкарай поне една кирлива риза!

Като одъртееш и вдигнеш краката пред камината какво ще разправяш на правнуците?
С какво ще се похвалиш, ...
примерно - с някаква мъжка постъпка?
-
А не - лакърдии само за плоския данък...
Държавата цялата почерняла от кърлежи, нависнали като гроздове, пък той вида на данъците все премлясква...


18 Юни 2007 12:32
Дъртреалист

Така е ?
Видими са лъжите.Достатъчно е строителството да се вземе , за да се разбере , че нагло , цинично и мръсно се лъже.

Да лъжат.Вече говорят , че в България съществували две Българии и два вида българи.
Но и признават-между тях има огромна пропаст.А щом има пропаст , едната от тези Българии е излишна и ще падне в пропастта.Лъжите няма да я спасят.

Аз знам коя от двете ще падне и така си обяснявам пороя от лъжи в които давят народа.
18 Юни 2007 12:33
Една лодка като е пробита може и да се крепи на повърхността, но не напредва на никъде, защото на гребеца са му заети ръцете да изгребва водата.
Всички тези приказки докъде можел да стигне при еди каква си средна скорост, са само за разсейване.
Не съответстват на ситуацията.

Та, по-добре се съсредоточи, Хърсев, в изгребването...
Е, ако речеш и да ни показваш какво излиза - хубаво.
...

Редактирано от - дъртреалист на 18/6/2007 г/ 12:37:19

18 Юни 2007 12:37
В случая Хърсев тотално не е прав. Ролята на държавата като регулатор наистина е ограничена максимално при положение че монетарния контрол е забит във валутен борд но да се твърди че държавата няма значение като определящ фактор е смехотворно а твърдението че бизнеса като такъв може да се саморегулира при свръхограничен пазар (какъвто е българският)‌ без намесата на външен контрол е направо изсмукано от пръстите.

Елементарен пример относно осигуровките и вредата от сивата икономика - упрявлявам фирма с персонал над 70 души - при сегашните нива на осигуряване над 50% от персонала е в категорията "доходи над 1400" и като резултат осигуровките са зверски.
Като оставим на страна повишените разходи, допълнителен ефект е че ни скъсват от проверки и ревизии с коментар че " то вие като си плащате сичко трябва да имате някаква далавера" (това е от инспекцията по труда) .
в същият момент се конкурираме за набирането на същият този прозиводствен персонал със всякакви фирми и фирмички работещи на черно плащаши осигуровки на 500 кинта за програмист.

финален резултат - повече или по малко честният играч е възпрепятстван да реализира икономия от мащаба и то поради лоша държавна регулация.

примера е чисто микроикономически но коректния въпрос е държавата ли пречи и ако да с какво. Според Хърсев с правиалата които налага - лична практика - не с правилата без тях нещата отиват съвсем на зле - по скоро с факта че не ги прилага достатъчно и за всички а на избирателен принцип мой/ твой човек което финално унищожава целия пазар.

Относно пазара като регулатор - при ограничен ресурс и брой участници не може да се говори за пазар - най опростения пример са мобилните оператори или кабелната телевизия - при краен брой и то проследими участници / агенти в пазара е абсурд да се говори за пазарна регулация.
18 Юни 2007 12:58
Графе, подкрепям те в предложението ти относно г-н Хърсев - д-р на иконом. науки! Но икономиката наука ли е? Според мен не е! Не може да бъде наука една еклектично натрупана маса от принципи, взаимствани от други утвърдени отдавна науки.
В кръга на шегата - Икономиста е човек, който половината от времето си използва да ни каже какво ще стане, а останалата половина обяснва защо не се е получило!
Бъди здрав!
18 Юни 2007 13:06
mitkog,
с този подход можеш само да си ревеш, защото искаш пряка оперативна намеса от хора, в една сфера, която няма как да бъде обхваната под прожектор. Това не ти е една фирма, като Топлофикация, а конкурентен отворен пазар с множество играчи, които не се нуждаят от нищо друго освен от компютър и умения.
*
Има и друго и харата са ти го казали - нямат далавера от тебе. Не плащаш подкупи, а и те семейства хранят.
*
Правилният подход, който е реализируем и те устройва е да искаш да нямаш нищо общо с осигуровките на работниците. Осигуряването да е свободно и всеки да си се осигурява сам за колкото, каквото и където намери за добре. Да няма преки данъци, а единствено косвени. Тогава ще можеш да действаш в чисти условия и да си равнопоставен.

Редактирано от - ole-le на 18/6/2007 г/ 13:12:32

18 Юни 2007 13:09
Бург Гаски,
макроикономиката е реална наука за разлика от "маркетинг" и други подобни измишльотини. Една "наука" можеш да я познаеш дали е наука, по това дали има единна, точна и ясна терминологична база.
18 Юни 2007 13:31
Трябва да има и ясен предмет на изследването, както и - метод на изследването.
-
Но, защо ли обсъждаме микро- и макро-икономика, когато ние имаме само
--- мокро-икономика---
18 Юни 2007 13:37
дъртреалист,
по скоро мутроикономика.
*
А за терминологията, това е най-лесният индикатор, който ти позволява да определиш дали нещо е наука, само чрез протичане на една страница от "учебник", без да се задълбочаваш в предмет и метод.

Редактирано от - ole-le на 18/6/2007 г/ 13:38:58

18 Юни 2007 15:00
Странна работа - за 17 години би трябвало за всеки да е станало ясно, че с оттеглянето на държавата от икономиката и оставянето на почти цялата регулация на пазара, България няма да я бъде. Точно обратното трябва да се направи - държавата да престане да бъде придатък на мафията в управлението на България, а да си влезе в правата и задълженията както е по целия останал свят. За мафиотизирана икономика, каквато има в България вече едва ли има оправяне, но примерно държавата би могла да се намеси най-малкото за повишаването на производителността на труда, като с своите механизми оскъпи човешкия труд, което би трябвало да доведе до по-ефективното му използване, най-вече на базата на по-нормални технологии на работа. Ако човешкия труд не поскъпне веднага и то много, на базата на опита от последните 17 години може да се предположи, че България в много близко обозримо бъдеще просто няма да я има - този процес от доста време е реалност, но инерцията от предишните години все още спира това да стане факт.
18 Юни 2007 15:09
Хърсев е прав.
Оле-ле,
Кавото и да им обясняваш, те си искат държава. Ама Швеция, Норвегия и Финландия... За да станат те това, което са са започнали от либерална икономика. Като зацикли икономиката на една държава, първото което правят е не да увеличат броя на чиновниците и заплатите им, а да намалят разходите на държавата и да либерализират икономиката. Сега и във Франция предстоят подобни реформи. Колкото и да ритат и скачат техните хрантутници.
18 Юни 2007 15:15
оле-ле - държавата има роля и то като разпределител и регулатор.

Дефакто това което се похарчи днес ще определи с какво ще се разполага утре - проблема при нас е че няма идея какво и как да се прави а именно това са функциите на държавността. Без подобни поне контролни задачи няма държава а територия с население и основна форма на управление хаос. Аз не мога да се сетя за държава кадето и да било по света доближаваща се до икономическото понятието "свободен пазар" т.е такава без каквато и да било регулация - изключая една или две африкански държави във състояние на перманентна гражданска война.
елемтарен пример - образованието което предполагам и аз и ти сме получили е резултат именно от това преразпределяне. Няма държава кадето социалните сфери да не се издържат и регулират от държавата като под социални включквам здравеопазване инфраструктура наука образование правораздаване. всеки един от тези фактори влияе пряко върху работната база с която може да се оперира и аз поне не виждам начин да се създаде алтернатива примерно под формата на частно сдружение на капитала което да определя какъв финансов ресурс и към какво да се заделя.

Това което ме дразни е последния абзац на статията със защита на идеята че едва ли не сивата икономика е двигател - а и допускането че може дълго да се изкара при сегашните осигурителни нива. Към момента осигуровките са твърде високи (македония е на 10% данък) и разпределянето им неефективно като ограничаването на "държавността" към което призовава бат Хърсев би било просто още една стъпка в насока "грабете и рушете сега му е времето кои каквото хване за него си е". Демокрация означва средна класа а тя се създава с преразпределение и контрол - поне по това което аз съм чел.

18 Юни 2007 16:29
Съгласен съм с Хърсев.
Но това което той казва не отърва на левите. Затова скимтят като настъпени по опашката.
18 Юни 2007 16:55
Да кажа нещо, което пропуснах - да похваля Хърсев, че умее да пише.
Ясно е също и че има и какво да каже.
Но казва по малко, колкото да си пази реномето на разбирач.
-
А аз ще се заям, че две от тезите тук са грешни.
1 - че пределът на държавните вземания бил достигнат ( опровергано от статията за безмитните магазини) Ако се стимулира развитие на бизнеси - ще има повече продукт, значи повече вземане.
и 2 - че пределът на преразпределение бил достигнат (опровергано в интервюто на П. Димитров и изказването на Станишеф за двете Българии). Забравя се, че държавата може и трябва да контролира и неформалните преразпределения...
.
Защото, ако системно пропускаме, че нещата освен количествено могат да се развиват и качествено - падаме много ниско.
А плоското мислене е евтино...
(тоест не е експертно, нали така?)
18 Юни 2007 17:01
mitkog,
нека правим разлика между държавна политика на макроикономическо и общо политическо ниво (включая и преразпределение за образование, здравеопазване, социална защита , сигурност) и конкретна и пряка намеса на държавата в пазари и бизнеси. Второто води единствено до влошаване на средата и спад в производството, увебичаване на корупцията и сивата икономика. Това не е пътят към рая.
*
Сивата икономика е естестваната защитна реакция от лоша и глупава държавна политика. Ако не е сивият сектор българинът да е изчезнал, като биологичен вид.
18 Юни 2007 17:27
mitkog,
дотолкова съм изненадан от мнението ти, че съм склонен да се съмнявам във факта, че управляваш 70 човека в IT фирма.
Именно високата степен на държавна регулация предизвиква появата и гарантира съществуването на сива икономика и мафия. В случая който описваш - ако осигуровките не бяха "зверски", едва ли конкурентите ти биха били толкова мотивирани да си ги спестяват. По-ниските осигуровки от една страна биха мотивирали останалите работодатели също да ги плащат, а от друга биха намалили конкурентното преимущество на работодателите, които въпреки всичко са решени да останат в сивия бизнес.
Намаляването на осигуровките е класически случай на намаляване на държавната регулация. Личното ми мнение е, че би трябвало да бъде ограничена до минимум всяка форма на преки данъци. Един човек с годишен доход от 100 000 в никакъв случай не ползва повече здравни, образователни или социални услуги от човек с годишен доход от 3 000. Както някой беше написал по-горе - защо способните и работливите да дотират живота на неграмотните и мързеливите? Преди някой отново да се позове на съществуването на "мафия", ще повторя - именно прекомерно регулираната икономика е една от причините за съществуването на т.нар. мафия.
Основната цел на държавата би следвало да бъде осигуряване непрекосновеността на личността и имуществото. Тези задачи се изпълняват от армия, полиция и съд. Намесата на държавата в образование, здравеопазване и социално подпомагане не би трябвало да бъде елиминирана, но според мен трябва да бъде силно ограничена. Тя трябва да бъде съсредоточена в правното регламентиране на тези сфери + издръжката на ограничен брой здравни/образовтелни/социални заведения. В противен случай ще корупцията в здравеопзването и ниската квалиикация на учителите ще продължават да са съществени проблеми. От това страдат както работодатели, така и служители/работници.
18 Юни 2007 17:43
Осигуровките са ограничени , имат таван , гарантират в максималният случай 250 евро като пенсия , пари с които някога като се пенсионират , след броени години, са обречени на отсъствие на всякаква осигуреност

А какво е написал minfin-, , ако осигуровките не бяха "зверски", едва ли конкурентите ти биха били толкова мотивирани да си ги спестяват”
Другите измислици вече са достойни за шедьоври на едно елитно заведение от 4 километър.

Много станаха любителите на лъжите и измислиците , а не се усещат , че и на 4-ти километър няма луди за да им вярват.

18 Юни 2007 17:47
Уважаеми читатели,
Припомням ви прекрасната българска поговорка " ГЪЗ ГЛАВА ЗАТРИВА " . Прилагайте я във всички случаи свързани с нашата икономика и ще видите как безотказно се потвърждава.
18 Юни 2007 17:56
Хуне - да ти напомня защо има таван на осигуровките - тавана го въведоха за да не се мине държавата, да дава високи пенсии на "богатите" - например мениджърите на банките.
Управляващите се пукнаха от яд, като се разбра, че някой, който се е осигурявал на да кажем 10000 лева заплата, ще трябва да взима 3-4000 лева пенсия.
Сега искат да махнат тавана, ама само за здравната осигуровка - защото независимо дали вноската ти е 1 лев или 1200 лева, като се разболееш държавата плаща едни и същи пари. По този начин ще се спонсорира лечението на циганите и на тези които са осигурени за сметка на държавният бюджет.
18 Юни 2007 18:08
Rki
Това е допускане , защото тавана на пенсиите е на уникално ниско ниво.
Обяснението е друго.Тези които ограбиха пенсионерите , които сложиха таван на пенсиите , от пенсия не се интересуват.Това са апаши и ги интересува краденето.
А има и друго , апашите знаят как са постъпили с парите на хората, изпреварващо се предпазват и с тях така да не постъпят.
За апаши става въпрос и за откачалки , дето разправят вицове за зверски осигуровки.

Тези откачалки днес даже искането да се осигуряват на по високи суми , от тези бъдещи нищожни пенсии за 250 евро го наричат-данък на богатите.

Бях сигурен и съм сигурен , без лустрация на криминалният интелект и без издаване на жълти книжки , нищо в тази деградирала страна няма да се оправи.

Все някога и все някой трябва да каже , какво ще правим в среда с толкова много лъжци и апаши.
18 Юни 2007 18:20
хунвейбин,
Ако 36.5% осигуровка не е зверска, то колко според теб е зверска ? 120% ?
Сигурно ти се иска осигуровката да бъде 100% и някой да работи само за твоята пенсия, но няма как да стане. Тва комунистите сте били големи експоататори бе...
18 Юни 2007 18:25
ole-le
На теб съм ти казал-възпитано.Твоето прилича на патология.Първо научи какво е данъци , какво са преки и косвени данъци , какво е осигуряване и тогава пиши.
Учтиво прескачам диалога с теб , не от неуважение , по принцип уважавам всеки мислещ добросъвестно , но ти приятелю просто пишеш невероятни измислици и лъжи , невероятни.Такива клишета и лъжи бацаш , че избацващ общества от мъглявините.
18 Юни 2007 18:41
оle-le,
държавата има три основни лоста
- законодателен (политически обвързан )
- изпълнителен (политически обвързан )
- съдебен (трябва да не е политически обвързан )
а също така и президентска институция (политически обвързана )
така, че чрез политиката, която провежда определя приоритетите и съответно налозите в различните отрасли
Например, желаеш да развиваш химическа промишленост - въвеждаш за нея преференциален данък 5% и нямяш проблем, ако не си много, ама прекалено корумпиран ще привлечеш инвеститорите в бранша,
ако желаеш да стимулираш жителите, или уседналите по новому да си строят жилища поемаш 40% от стойността на построеното и пак немаш проблем, хората ще инвестират
ако искаш да видиш как се живее в мафиотска държава, пак немаш проблем- идваш в Б-я
18 Юни 2007 19:03
хунвейбин,
този твой отговор ясно показва, че и 100% ги считаш за малко.
А какво знам или не знам, дали лъжа или не, всеки сам може да прецени.
18 Юни 2007 19:08
Оле-ле,
Що се абиш??? Ще ти изпляскат куп глупости и ще те залеят с абсурдни заключения и разсъждения. Ще се чудиш кое е причината и кое следствието на този словесен буламач. Не им обръщай внимание, ако разбираш какво искам да ти кажа.
18 Юни 2007 19:08
pasiv,
не виждам с какво трябва да не се съглася. Само бих подчертал, че колкото една система е по-сложна, толкова е по неефективна и разточителна.
*
Ако една мярка, която предприемаш не можеш да осигуриш на 100% изпълнението й, то по добре не я предприемай, защото ще получиш най-вече отрицателните й ефекти.
18 Юни 2007 19:09
ole-le написа.

хунвейбин,
Ако 36.5% осигуровка не е зверска, то колко според теб е зверска ? 120% ?
Сигурно ти се иска осигуровката да бъде 100% и някой да работи само за твоята пенсия, но няма как да стане. Тва комунистите сте били големи експоататори бе...

-------------

Липсата на възпитание го прескачам , обидите ги прескачам , толкова му е акъла , но в написаното да няма една вярна буква.Дори и допускането 120 % да е ненормално , защото повече от 100 % теоретично е невъзможно да бъде.И в същото време само през днешният ден да е написал цяла , , философска книга “ за политикономията на капутализма.

-----------
Моралното , интелектуалното и психичното здраве на нацията по някакъв начин трябва да се опазват и да се регулира участието на явни откачалки , явни откачалки.Освен ако България не е страна на халтавите или това не е бъдещата цел-да стане такава страна.
18 Юни 2007 19:10
Патагонец,
май си прав...
18 Юни 2007 19:20
По въпроса, че имало много държавност Хърсев да обясни затварянето на блоковете в Козлодуй се ли явяват МНОГО евродържавност или е полет на сводната инициатива? Малко държава според него е напъдено село където куче влачи и диря няма. Хич не е това проблема а кучетата като влачат дирите да се регистрират и както за всички така и за тях.
18 Юни 2007 19:34
хунвейбин,
и теоретично и практичеки е възможно 120% застраховка или осигуровка, не взимаш заплата и оставаш да дължиш 20%, в края на мандата ако си оцелял ти ги опрощават срещу гласуване например, жив и здрав!
18 Юни 2007 19:55
Нови стратегии няма

Емил Хърсев д-р ик.

Има г-н Хърсев, въпросът е политическата пасмина да погледне малце по-далечко от личния си интерес
18 Юни 2007 20:28
Сивата икономика била „само продукт на НЕВОЛЯТА” разправя Хърсев. Да си припомним как е възникнала висшата форма на инициатива и свободна конкуренция. Някога в дивия запад когато бледоликите са прогонили или избили местните индианци и аборигени тръгвал търг за „освободената” територия. Качени на конете бъдещите собственици на парцели размахвали колове с флагове на които са записали имената си. Който пръв достигне до желания парцел и забие кола си първи става собственик, Най-инициативните предварително са прерязвали наполовина каишките на седлата на „конкуренцията” и са изкопавали тайни дупки около най-хубавите парцели . Някои смелчаги са пристигали първи в желаните парцели, забували са си кола като символ на собственост, но от шубрака изскачали мрачни хора и им отсичали главите и заедно с кола им са ги хвърляли в блатото. И точно това е стратегията на „прехода” прилагана у нас. Хърсев ги знае тия работи.
18 Юни 2007 21:09
Колкото една система е по-сложна, толкова е по-устойчива и переспективна.
Апропо как мерите ефективността: ако желаете да развивате химическа промишленост, по-големият процент на сбъдване означава ли по-висока ефективност? Еле, ако цената е загуба на флората и фауната, а-ха стил Чернобил!
Например, желаеш да развиваш космонавтика- въвеждаш за нея преференциален данък 5% и имаш проблем, дори и да привлечеш всичките инвеститорите в бранша, някой требе да знае как се работи с внесената апаратура. Най-малкото Държавата требе да отчете що са свършили инвеститорите за да нема друг "Чернобил".
А едни глобални еколози намират, че консумацията на месо е излишно разточителство. Изобщо храненето си е също разточителство в сравнение с фотосинтезата. Така е и с образованието (по-просто е да не се учи, и без това не се създава продукт с добавена стойност), със здравеопазването (по-просто е да се предаде Богу дух), съдебната система (по-просто е по-силният да е винаги прав) и т.н. да не споменавам и други по-прости системи, внедрявани в концлагерите, без никакво разточителство!
18 Юни 2007 21:32
Някой тук титулова Хърсев [b]д-р на икономическите науки
Доколкото разбирам от това, което той е срамежливо смотал под името си той е д-р по икономика. Между двете титли има Балкан разлика. (горе долу 20 години труд).
18 Юни 2007 21:33
Ганю, и що е сива икономика? Вие сигурно сам си миете зъбите вместо да ползвате специалист в областта, ходите пеша на разходка вместо да ползвате такси и други работи сам правите, а Държавата какво печеля от тези Ваши самостоятелни занимания? Сигурно ползвате и роднини, и приятели, дето взаимно си извършвате услуги един на друг без Държавата да може да получи дължимото й (ДДС-то най-малко!)
А това с Дивия запад са иновативни икономически отношения - иновативният субект взема ресурс от друг субект, който няма и представа, че това всъщност е ресурс. И вместо да бъде похабен въпросният ресурс, иноваторът му създава многократно по-висока добавена стойност. В днешно време му се вика "износ на демокрация", "venture capital", в по-старо "откриване на нови земи и възможности", "пиратство" и т.н.
Докато у нас си действаше "икономика на усъвършенстването", търсеща отговор на въпроса "Колко ресурс трябва да бъде похабен, преди субектът да се научи как да го използва?" Още й се вика "маймунка икономика" - ядене на банани, докато клона се счупи от собственото тегло, с цел да се разбере, че като се изядат 5 кг, общо се похабяват 15 кг.
18 Юни 2007 21:48
Аполитичен, плащам си всички данъци на държавата , както правят и милиони други, но не е известно чия е тази държава. А твоята теория за канибализма и джунглата изобщо не е лишена от смисъл.

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 18/6/2007 г/ 21:51:04

18 Юни 2007 22:30
Изгони ме от статията си Хърсев навреумето и то се вижда резултата !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД