:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Недомислици

Странното животно "Болница" ЕАД

Тя е регистрирана като търговско дружество, няма право на печалба, но може да фалира
Снимка: НИКОЛАЙ ДОНЧЕВ
Здравният министър Радослав Гайдарски и "Пирогов" искат нов статут на болницата, но май двете страни очакват различни неща от промяната.
Парадоксално, но факт - и протестиращият "Пирогов", и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски всъщност искат едно и също нещо. Едно от основните искания на медиците, наред с високите заплати и модерната апаратура, е промяната в статута на лечебното заведение. Т.е това, за което Гайдарски настоява вече една година. Той не успя да прокара промяната през Министерския съвет и парламента, но барикадите в центъра на София могат да му помогнат.

Едва ли обаче медиците от "Пирогов" си дават сметка, че ако постигнат това, за което стачкуват, може да се стигне до нови протести.



Става дума за генерална промяна



От "Пирогов" настояват да станат национален спешен център и да получат статут, подобен на Правителствена, МВР и Военна болница. За тях това е равнозначно на повече пари, тъй като тези болници са единствените, които получават държавна субсидия.

Гайдарски иска същото - "Пирогов" заедно с останалите университетски болници и областните клиники да получат статут на публични държавни болници. Такъв обаче има не само богатата Правителствена болница, но и психиатриите, и "Бърза помощ", където заплатата трудно надвишава 500 лв. Основната разлика между тези клиники и "Пирогов" е, че спешният институт е дружество, регистрирано по Търговския закон, а Правителствена - не.

Разликата на пръв поглед е малка, но всъщност е съществена. До 2000 г. всички болници у нас бяха публични здравни заведения, финансирани със субсидии от държавата. Те получаваха пари по т.нар. исторически принцип - субсидия според това колко легла и персонал има в болницата. Никой не се интересуваше колко пациенти реално са минали през лечебницата. Благодарение на което и в самите болници никой не се вълнуваше колко болни са лекувани.

Правителството на Иван Костов обаче реши, че всички лечебни заведения - болници, поликлиники и лекари, трябва да станат еднолични търговци или търговски дружества с регистрация по Търговския закон. Университетските и специализираните болници станаха УМБАЛ и СБАЛ с регистрация като ЕАД, а областните - МБАЛ и АД. Привилегията да останат извън списъка и грозните абревиатури запазиха само ведомствените болници.

7 години по-късно МЗ смята, че здравната ни система само губи от това. Болницата ЕАД е собственост на МЗ, но се управлява от борд и изпълнителен директор. Те определят политиката на здравното заведение. Макар и принципал и с човек в борда, за МЗ е много по-трудно да упражнява контрол, а



директорът постепенно се превръща във феодал



Най-неуправляеми са областните болници - АД, които са 51% собственост на държавата и 49% - на общините, за чиято територия отговаря лечебницата. За да има каквато и да е промяна в това търговско дружество, трябва да се свика общото събрание, в което да участват всички собственици. Така, макар и с мажоритарен дял, държавата не може да наложи почти никакво решение.

Търговското дружество освен това е априори създадено с цел печалба. Което обаче не важи за държавните болници - ЕАД - те нямат право да формират такава, тъй като здравеопазването е социална дейност и от нея не може да се печели. За сметка на това обаче те могат да фалират или да бъдат обявени в несъстоятелност от кредитор като всяко търговско дружество. Известно е какви дългове трупат болниците. Фактът, че нито една не е фалирала досега, е само въпрос на добра воля от страна на кредиторите - основно търговци на лекарства. Известно е и колко пъти дистрибуторите са заплашвали държавата с искане на несъстоятелност на нейните клиники - ЕАД.

Търговското дружество или част от него може да бъде приватизирано от частна фирма. Това беше и една от основните причини публичните здравни заведения да се преобразуват в дружества по Търговския закон.

Директорът на болницата - ЕАД или АД, е овластен да взема всякакви решения - колко и какъв да е персоналът, как да се разпределят парите за заплати, какви лекарства и консумативи да се купуват, каква да е комисионата при тези сделки. Той решава и каква да е дейността на болницата. Държавата има наредби, които следва да регулират тези взаимоотношения, но няма непосредствения контрол по спазването им. Корупцията в болниците продължава да се шири, а бордовете си гласуват огромни премии.



Какво носи промяната в статута?



Според здравното министерство тепърва болниците трябва да станат отново публични здравни заведения, ръководени от държавата. Това става с промяна в Закона за лечебните заведения. Този статут следва да придобият университетските болници, националните центрове и част от областните болници - т.нар. гръбнак на здравеопазването. За тях трябва изрично да се запише, че се създават и управляват от държавата и са нон-профит - не работят за печалба. Така тези болници ще изгубят бордовете си, ще имат директор, финансов директор и настоятелства, назначени от МЗ. Заплатите и дейността на болниците също ще се определят от министъра на здравеопазването, подобно на сегашните психиатрии и "Бърза помощ". Така ще стоят и нещата с броя на леглата и персонала. Сега МЗ смята, че в "Пирогов" има възможност за съкращения, но те трябва да се направят от директора. При промяна в статута министърът може сам да преструктурира болницата. Сега от "Пирогов" искат МЗ да им купи ангиограф, но ако имаха достатъчно пари, можеха да си го доставят сами. Тепърва министърът ще решава нужен ли е или не такъв апарат на болница, която не се занимава приоритетно със сърдечносъдови болести.

Финансирането обаче ще се запази, както е в момента - основно от здравната каса по клинични пътеки за извършена дейност. МЗ ще може да субсидира отделно лечебниците, но само ако реши, че има нужда, и ако министерството на финансите отпусне пари. Тоест - промяната в статута не е автоматично равнозначна на повече пари. С такъв статут болниците ще са защитени от фалити и приватизация.



Идеята обаче има доста пробойни



Като начало процесът на преобразуване не е лесен. Според Търговския закон за целта е необходимо сегашните болници ЕАД да минат през ликвидация. Дори и това да се избегне с поправка в закона, смяната няма да мине без трусове, най-малкото предизвикани от директорите и бордовете, които ще се окажат встрани от апетитния бизнес. Самият персонал на болниците пък може да не е особено съгласен с това да се управлява лично от здравния министър и да получава фиксирани от него заплати.

Най-важното обаче е, че няма никаква гаранция, че далаверата няма просто да се прехвърли и централизира - вместо ръководствата на болниците от управлението на държавната собственост да печелят чиновници и администратори в МЗ.

Досега кабинетът стопираше идеята на проф. Гайдарски за промяна. Причината е старата - болниците не са преструктурирани. От години министерството на финансите повтаря, че не би отпуснало допълнително пари за раздута и нереформирана структура. В този случай обаче има и друг мотив - ако болниците се превърнат в държавни публични заведения, отговорността за съкращенията ще се носи единствено и само от МЗ и кабинета, а не от ръководствата на болниците.

Не се знае дали уличният натиск ще помогне на кабинета и парламента да променят статута на болниците. Едно обаче е ясно - подобна промяна трябва да се обмисли добре. В противен случай печалбата, която осигуряват лечебните заведения, просто ще се преразпредели под масата.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ако правителството не удовлетвори исканията им, вероятно в "Пирогов" ще избухне първата в страната ефективна лекарска стачка.
41
4167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
18 Юни 2007 01:39
Готови на всичко- дори да върнат старата система на централизирано финансиране на болниците, но не и на приватизация и отваряне на реален пазар за здравни услуги, основан на разчупване монопола на касата и индивидуално здравно осигуряване и застраховане.
18 Юни 2007 06:52
явно и тази реформа няма да вдигне заплатите на реално работещите , но поне ще се намери някакъв начин за контрол върху директорите и бордовете .В бившите окръжни болници се чува за хонорари на бордовете и на шефовете им по 20000 на месец, а за работещите реално с пациенти хонорара е 500лв.Е това трябва да се направи и да се обявят доходите на всички такива местни феодали и ако има такова нещо да бъдат изметени от тези места .Ако гайдарски направи това ще е вечно на този пост и всички в пирогов ще му гласуват доверие , ама няма да му стиска да го направи.
18 Юни 2007 08:14
Как и защо трябва да се приватизират болниците, здравето на хората не може да бъде стока, това не е да правиш нощни гърнета или презервативи...Пфу.уу.
18 Юни 2007 08:34
Три пъти прочетох статията и никъде не видях нещо да се споменава за пазар, демонополизация, конкуренция и други подобни. Единствено става дума за връщане на стари неща, от коите навремето всички се оплакваха.
18 Юни 2007 08:52
Май го объркаха здравеопазването в България. Но дано сега го оправят....
18 Юни 2007 08:53
сип, “реален пазар за здравни услуги, основан на разчупване монопола на касата и индивидуално здравно осигуряване и застраховане” има и сега. Какъв Ви е проблемът? Искате да го направите задължителен за всички ли?
Хипократ2006, логично не се споменава. Става въпрос за реформиране на част от болниците (доколкото разбирам, 1/10). Останалите ще са свободни да правят каквото решат – не съм чул за забрани в това отношение.
Но със сигурност в държавните няма да могат да те задължават да си правиш изследвания преди операция в частна лаборатория срещу солидно заплащане (за такъв случай имам лично наблюдение).
Според мен (не мога да бъда категоричен при липса на по-подробна информация) при такова преструктуриране на болниците нещата ще си дойдат на мястото в болничните услуги.

Редактирано от - Графът на 18/6/2007 г/ 08:55:03

18 Юни 2007 08:54
изкуството медицина няма проблеми, чекира болния с истинските разходи, цената на медицинския труд, увикалния, високо технологичен е най-скъп например, после супервайзер на плащача одобрява, ако реши, може лимити на обема дейности или цената на скъпо лечение да лимитира но като поеме отговорността за неблагополучен изход и край, тогава ще лъснат неосигурени, неплащащи но ползващи, и де им е държавата, сега пари няма, действаш и си виновен
18 Юни 2007 09:03
Хипократ!

Вас май хем ви сърби, хем ви боли.
Не ви харесва сегашната система и искате промяна в статута, но ако може след промяната да си карате по старому, да няма съкращения, да не ви се бърка министерството и т.н. Искате да сте търговско дружество, но и да получавате пари от държавата.
Искаш пазар - отиваш в общината и заявявш желание да закупиш терен, плащаш го на пазарни цени, теглиш кредит или цакаш кеш, наемаш си фирма, построяваш си болница, оборудваш я и си слагаш цени ако щеш и 1000 лв. за преглед. Толкова е просто!
18 Юни 2007 09:03
Там където няма реални цени и пазар има кухо администриране + "регламентирана" корупция + пропаганден псевдохуманизъм и липса на професионализъм.
Колко ли години трябва да минат, за да се разбере това от потърпевшите ...от , рИформите?
18 Юни 2007 09:06
- и аз нищо не разбрах от статията
- Гайдарски разбира само от коремна хирургия ( в медицинсата й част )
- проверката, която тече от миналата седмица в Пирогов, е назначена наистина с една единствена цел - престуктуриране. НО - 1. откакто е министър, такива проверки има ежемесечно от каса, министерство, РЗОК; т.е. няма да се установи нищо нередно. 2. компетентността на голяма част от комисията е под "морското равнище" - да се попълват таблички на ръка ( при все че им се предоставят данни на различни носители ), да се искат параметри, които не фигурират по стари рамкови договори със задна дата....за да се направи АНАЛИЗ (!!!) в карайна сметка от зам.мин. Матеев.....3. липса на единсво между колеги в болницата и от системата ( част от обследващите ни са от бордове на Александровска, царица Йоанна, св. Марина ) и неясно постаняве на цели и т.н. наистина ще доведе до сериозни промени, не само за болницата ( ще бъде смазана - това е заръката ), но и за системата и пациентите. Дано да е за добре. Персоналът активно си търси работа на друго място ( включително и в странство ).....пациентите - или в Токуда ( за това е и тази "преструктурираност" на спешността ) или в чужбина - изборът е твой.
18 Юни 2007 09:13
Три пъти прочетох статията и никъде не видях нещо да се споменава за пазар, демонополизация, конкуренция и други подобни.

В статията се коментират главно искания на Пирогов свързани с отдалечаване от пазара. Логично е след като тези искания са в посока обратна на пазара и конкуренцията да не се споменават такива думи и в статията. С цялото ми (голямо) уважение към част от лекарите, те успешно вървят по пътя на шофьорите от градския транспорт. Водачите на рейсове се пребориха за по-големи заплати, но и за график на приватизация на транспорта. От около 250 болници в България над 50 вече са частни. Като се махнат университетските и окръжните остават още около 150 болници за приватизация. Ако се налеят още пари в спешната помощ ще се появят и инвестиции "на зелено". Тогава ще се изпълни мечтата на доста от лекарите за работа в пазарни условия. Дали повечето от тях ще са щастливи като разберат какво е пазара ще е интересно за наблюдение.
18 Юни 2007 09:14
Графе, къде го мярна този пазар бе, човече? Много бързо забравихте положението в болниците отпреди 98-а. Тогава всички напираха да се променят нещата.
paparol,
АЗ СЪМ СЕМЕЕН ЛЕКАР НА СВОБОДЕН НАЕМ. Недей да ми обясняваш как се правят нещата. За да има пазар трябва да има две страни. В момента от едната страна стои як МОНОПОЛИСТ, който събира всички кинти и едномлично определя ЦЕНИТЕ, по които пллаща, а те са на светлинни години от пазарните. Такива ми ти работи.
18 Юни 2007 09:17
Няма реален пазар и цени , а наложен платеж по т.н. клинични пътеки между държавните и общински на практика болници с централно назначено и политически оцветено ръководство и също държавната , че и монополна каса.
За какъв назар става дума, когато реалното лечение струва 5 пари, касата плаща 3.
Болниците винаги са вътре , но не фалират, защото не-може, това не е Плама-Плевен..
При сегашния монопол на касата частни широкопрофилни болници нямат шанс за нормално финансиране, защото винаги биха били на загуба-за справки почти всички МБАЛ-и иУМБАЛ-и.
18 Юни 2007 09:17
Хийт,
На много колеги няма да им хареса въобще (има предвид мързеливите и чакащи всичко наготово - има ги много, направо с лопата да ги ринеш) и ще има вой до небесата, но това е правилният път за оздравяване на системата.

Редактирано от - Хипократ2006 на 18/6/2007 г/ 09:21:40

18 Юни 2007 09:38
Хипократ!
Първо искам да ти обясня, че държавата в която живеем се нарича България!!!!Разбра ли?....България, а не Белгия, или Германия, не дори и Гърция. Тук у нас средната работна заплата е 180 евро.....не 1800, а 180! За преглед при специалист се плаща между 20 и 50 лв...може да отиде и нагоре. Сметни какви проценти правят тези пари и си отговори дали са малко?
Отделно всеки месец ни отдържат задължително здравни осигуровки.
Казваш, че парите отивали при един МОНОПОЛИСТ! Така е...и ви призовавам да стачкувате именно поради тази причина, натам да насочите усилията си и аз ще ви подкрепя на 100%!
Въпросът е дали обаче всички твои колеги са съгласни на тази стъпка, дали искат да се рабие монопола който сега по комунистически дава по малко, но на ВСИЧКИ?
Давам ти пример - Отивам при специалист, на вратата е написано "д-р Едикойси и д-р Едикойси", идва човек и пита на регистратурата кой е на смяна. Регистратурката му отговаря, че е първия Едикойси, човека пита кога ще бъде втория Едикойси и получава отговор, че ще е на смяна чак в сряда. Пациентът не се притеснява и моли за час в сряда. Така още трима души се записаха за втория Едикойси!
Отговори ми какво ще стане с Едикойчовците от първия вид при промяна на системата и дали те самите ще поискат такава смяна?
Иначе всеки който не е доволен от условията у нас....знаеш как се прави....събиране на багаж, резервация(сега има евтини аерокомпании..за има няма 20-30 евро ще те закарат до Европа), търсиш си работа, намираш и започваш да получаваш толкова колкото смяташ, че заслужаваш.
18 Юни 2007 09:49
И какво като сме БГ - да не би някой да се съобразява със заплатите при определяне на цените на сиренето, например, а???
Що се отнася до реформите, ако си си дал труда да прочетеш скромните ми писания в настоящия форум - именно за това пледирам - ПАЗАР, ПАЗАР и пак ПАЗАР (но реален), при който д-р Едикойси І ще получи съразмерно по-малки доходи от другия тип или най-добре ще си търси друга работа.
Що се отнася до Европата, аз лично от тази седмица стартирам процедурата по легализирането на дипломата ми в Обединеното кралство!
18 Юни 2007 09:50
Приватизация, казваш, хипократе ? Конкуренция, демонополизация ?

(Това за "демонополизацията" е толкова нелепо, че се разсмях, ама хайде, явно повтаряш неща, които не са ти ясни)

хайде да видим какво ще стане при приватизацията. Откъде ще ви идат парите ?
1) Няма да имате право на никакви претенции към държавата и никакви субсидии.
2) парите от НЗОК няма да ви стигат.
3) Ще започнете да дръстите все повече пациентите (и сегашното рушветчийство не е малко, но ще го утроите)
4) Хората ще престанат да се лекуват. Не е невероятно, виж какво стана със зъболечението - нейде около 80% вече не ходят на заъболекар, освен за да им извадят развалеия зъб.

И две трети от докторите ще окапят. Ще останат малцина богати, коиот ще лекуват 15-те % бъългари, имащи пари.

Здравеопазването в бедна държава може да бъде само социална дейност, подпомагана от бюджета. Но хем да даваме пари, хем да ни скубят по най-гнусен начин, хем да получаваме здравеопазване 15-а категория - не става. Да се правите на нещастници с по 400 лв заплата, а да гушите по 4-5 000 (минимум!) - също не става.

18 Юни 2007 09:58
Какво смешно виждаш в термина "демонополизация" бе Калки??? Всяка голяма реформа минава през един тежък начален етап, в който бедните го ......., тъй де, знаете си. Другият вариант е да продължава сегашната агония. Да не мислиш че в момента бедните не го ..., имах предвид мрат като мухи. Знаеш ли колко мои пациенти просто не си купуват лекарствата или не се подлагат на необходими операции??? При това за операциите имам предвид само за пари за консумативи, които официално не се поемат от касата, за рушветите въобще не става дума.
18 Юни 2007 10:15
Значи нека първо се уточним че Пирогов е болница за спешно и неотложно лечение. Нека приемем че и тя стане напълно частна и без държавни субсидии. Какво следва? Да кажем Хипократ-чо си чупи ногата при слизане от стълба или по друг начин. Отива в Пирогов и там му проверяват здравните осигуровки и виждат че събраната сума е колкото за торба гипс и метър бинт, но не достигат кинти за рентген, травматолог и пр. медицински услуги. Това е поради факта (да приемем че Хипократчо е обикновен работник на трудов договор, чийто работодател не му превежда здравните осигуровки или го осигурява на минимална РЗ), че няма натрупана сума по осигурителната сметка. И какво следва? Хипократчо ще обиколи всички болници в София или в цялата страна за да види къде е най-евтино и ще се лекува там, а ако и това не го устройва ще си гипсира крака сам. Ами при по-тежки внезапни заболявания - директно exitus. Чудно! Най-добре е да си богат и здрав, а не болен и беден.
18 Юни 2007 10:29
народ във тежък стрес и немотия, недохранен, измръзнал, изчезващ, синдром на причинена преждевременна смърт, туй така да се нарича, остава душегубки фрии да има и екарисаж, срам не изпитвате ли господа от лакомията си
18 Юни 2007 10:33
Хипократ2006, кога забраниха частната практика? Още веднъж да уточним: аз говоря да има “за всекиго по нещо”, а Вие – задължително да “пазарувам от вашия пазар”.
Успех в Англия! Там ще видите нещата “отвътре”.
18 Юни 2007 11:44
Май доста хора от лекарското съсловие си представят пазара като гарантирано високо плащане на труда им (и то на всички) с държавни тоест данъкоплатски пари. Ще има много изненадани, че пазар е нещо по-различно.
18 Юни 2007 12:09
мене табела частно обществено не ме бърка, навсякъде съм с умението си, ти избираш система за разплащане, морално е обаче да не премълча истината за здравното състояние на народа
18 Юни 2007 13:26
Heat!

Точно така е! От всичките вопли аз разбрах, че искат да си работят в държавните лечебни заведения, държавата да им обзавежда кабинетите и операционните, да ги снабдява с медикаменти, апаратура и консумативи, да им вдигне заплатите в пъти, и да им регламентира взимането на ръка което до момента се правеше под масата!
Това разбират под пазар
А онзи СЕМЕЕН ЛЕКАР НА СВОБОДЕН НАЕМ като иска пазар, нека си скъса договора с касата, да си обяви негов ценоразпис и да си изкарва реални доходи.......Иначе каква става тя....касата -монополист, ама без нея не може!
18 Юни 2007 13:35
не съм специалист, но духът на реформата е сбъркан. Всичко това е следствие на факта, че накараха лекарите да станат търговци. Един търговец е печеливш, когато си ми минимизира разходите и си максимизира приходите. Е, това при лекарите може с минимални усилия да се постигне - правиш имитация на лечение и съдираш кожа... Е, Хипократ например, ще каже, ми иди при друг лекар.... А да видим как ще стане. В Каспичан може би лекуват по-евтино, ама дали е по-добро и дали състоянието ми е ще позволи и още, и още... Вобще здравеопазването, както и образованието, си е социална дейност. А знаете кой е представител на обществото, нали?
18 Юни 2007 13:52
папарол, дано да си мангизлия и не софиянец, затрият ли ви пирогов си жив ожален виждал съм по широкия свят пациент с кислородна маска, чекиран в фоайето и неплатежен надругаде да продължи
18 Юни 2007 14:25
министера е висок професионалист лечител, такива само Господ пенсионира, писне ли му от партийни простотии ще си оперира, а ти си накъде, от петнайсе години в болниците млади лекари не постъпват, напоследък и сестри, и тогава и да мразиш медицината все тая, тичаш към чужбина за да те прегледам
18 Юни 2007 17:22
paparol, абе много коли за по 30 000 ойро за тези 180 лв. заплата. А пък ако ще се придържаш към тази цифра - какво частно здравеопазване за тия пари . Какъв пазар, каква конкуренция.
18 Юни 2007 17:30
Вчера, когато Мъри говори по Нова за заплатите в Лески рече: "Елате и вижте пред стадиона, когато имаме тренировка, какъв е автопарка на футболистите"...Та когато д-р Спасков (или който и да е главен доктор) може да каже същото, здравната риформа ще е завършила. А по болниците ще ви черпят с бяло сладко, рахат локум и кайве.
18 Юни 2007 18:03
Артиста, абе да ме прощаваш, но сравнявяш ябълки с круши. Такова сравнение между Левски и Пирогов е толкова адекватно, колкото пододно между историческите личности, на които са тези имена.
18 Юни 2007 19:06
Ами ако ти се наложи, тичай на Герена тогава.
18 Юни 2007 19:24
Въпросният футболен клуб също ли се издържа от задължителни осигуровки за да се тича там при нужда?
Автомобилният салон пред някои болници (например "Света Екатерина" също не е за подценяване. Няма да се учудя ако е и по-скъп от този пред Герена.
18 Юни 2007 19:38
Толкова работа имах днес, че просто не ми беше до форума. Чета днешните писания и нищо ново не намирам. Хийт пак смята, че сму талкавя тъпи, че ще измрем от глад и няма да се адаптираме, а Графът така и не е вдянал, че аз СЪМ частнопрактикуващ лекар. Нищо ново под слънцето.
18 Юни 2007 19:41
Задава се и недостиг на педиатри, предупреди председателят на Педиатричната асоциация. По думите му, в момента в България има не повече от 400 педиатри, работещи в болничната помощ.

ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО І ТОВА СЕ ЗАДАВА НА ХОРИЗОНТА!!!
18 Юни 2007 19:43
И там ли има бяло сладко
18 Юни 2007 19:53
От цялата беседа тук става ясно, че ако колата на доктора се развали и докторът я откара на техник, техникът може да го одере за поправката колкото си иска.
Но ако техникът се разболее и отиде при доктора, докторът не може да го одере за лечението колкото си иска.
Защо бре?
18 Юни 2007 20:35
От цялата беседа тук става ясно, че ако колата на доктора се развали и докторът я откара на техник, техникът може да го одере за поправката колкото си иска.
Но ако техникът се разболее и отиде при доктора, докторът не може да го одере за лечението колкото си иска.

Защо бре?

Много просот бе Зевзи. Защото доктора не плаща ЗАДЪЛЖИТЕНА 6% осигуровка за ремонт на колата!
18 Юни 2007 20:37
Higia Точно!
18 Юни 2007 20:37
X2006, без да се засягаш, но ще станеш напълно частно практикуващ лекар когато си закачиш ценоразписа пред или вътре в кабинета и получаваш повечето от парите си от пациентите или техните частни застрахователи, осигурители и т.н. След като си сложил доброволно подписа си под договор с държавната здравна каса, то ти си нает от нея да вършиш определен обем работа както сте се договорили. Освен това не мога да престана да се чудя как откриваш в писанията ми неща които не съм искал да кажа? Една част от лекарите ще се оправят доста по-добре от сега при пълен пазар . Не елошо да си припомним, че и сега си има пазар стига да имаш пари да пазаруваш, има и лекари които чудесно се оправят на този пазар. Лошото за мнозинството медици обаче е, че пазарът определя цени в зависимост от предлагане и платежоспособно търсене. Като се изправят пред реалностите на голямо предлагане и малко платежоспособно търсене доста народ с бели престилки ще започне да иска да има такъв статут, че да не е на пазара а колкото може повече на казана пълнен от данъкоплатците. Има пресни примери.
18 Юни 2007 21:05
общи приказки са тея, на шофьор 60 000 километра са необходими за да става, как си мислиш че във медицината е, десет години минимално и то работа в клинични условия край болните ти трябва да си интернист разбирач и ти конкуренция с ценоразписи мечтаеш, ами на тоя колкото и да иска на опашката ще си нареден, държавата ти го сервира евтино и на тепсия и ривеш че бил на огромна далавера на държавно
18 Юни 2007 22:28
Хипократе много си прав, но си лекар и май ти е трудно да обясниш какво е пазар на здравна услуга
Ти си GP, работиш добре, аз съм при друго GP, но не съм доволен идвам при теб (качеството определя в случая). Преглед, диагноза и ми казваш трябва ти такова лечение. Обаче по регулативен стандарт нямаш направления, но пак заради тъпата здравна каса нямаш и право да ме лекуваш за такова заболяване (тук нека някой ми каже къде е пазарния принцип или социалния принцип). Плащал съм си 6-е процента (дори като бях няколко години в държава от европейския съюз), но пак трябва да си платя при специалист за лечението (случвало ми се е, предполагам и на много други)... това вече не е нито пазарно, нито социално ориентирано
Монополът на здравната каса и държавно регулираното здравно осигуряване трябва да падне! Лекарите (умните и кадърните) ще се ориентират с коя каса да сключват договор, а и пациентите ще разберат къде е по-добре да се осигуряват. И 60% да стане осигурителната вноска парите пак няма да стигат, ще продължават да потъват някъде... лошото е, че и лекарският съюз е много забъркан в тая история
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД