:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,740,370
Активни 204
Страници 11,296
За един ден 1,302,066
Интервю

Няма висока печалба срещу нисък риск

В България вече има доста хора, склонни към рисково инвестиране, при което се получава много добра доходност, твърди директорът на "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" Стоян Тошев
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Стоян Тошев
Стоян Тошев е изпълнителен директор на управляващо дружество "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" и председател на Българската асоциация на управляващите дружества. Специализирал е управление на портфейли на пенсионни фондове в САЩ и притежава диплом за сертифициран финансов аналитик (CFA Charterholder).- Г-н Тошев, как се убеждават хората да вложат спестяванията си във взаимен фонд вместо в банка?

- В последните години хората с най-иновативно мислене видяха, че има алтернатива на банковите депозити и че тя е много привлекателна. Нарича се взаимни фондове. Множество индивидуални инвеститори обединяват парите си и ги предоставят за управление на професионалисти. В резултат се получава атрактивна доходност, доста по-добра от лихвите на банковите депозити. Голяма част от взаимните фондове постигат доходност, която достига до 100%. Естествено, тя зависи от това в какво фондът инвестира.

Фондовете, които инвестират балансирано в акции и облигации, също реализират привлекателна доходност - около 30% - 40% до 50%. Консервативните фондове, които залагат само на инвестиции в облигации, правят доходност от порядъка 6-7%. Хубавото при тях е, че съчетават удобството на разплащателната сметка, защото човек може ползва парите си всеки ден, с по-добрата доходност от лихвите по срочните депозити.

- Атрактивната доходност ли е единственото предимство на взаимните фондове?

- Втората положителна страна е, че при нужда човек има удобството да ползва средствата, които е инвестирал, по всяко време, без да губи натрупаната до момента доходност. Тези пари са необлагаеми.

Освен това инвеститорът може да вложи и много малки суми. Например дяловете на взаимните фондовете на Ти Би Ай са от порядъка на 10-15 лв., така че за всеки е достъпно да инвестира. И си заслужава човек да помисли да прави това редовно всеки месец, да отделя една част от получените средства, за да инвестира.

- Как човек да се ориентира на пазара и избере фонда, в който да вложи парите си?

- Моят съвет е да се консултира със специалисти. Такива консултации се предлагат от всички управляващи дружества и те са безплатни. Клиентът трябва да си отговори на въпроса за колко време има намерение да инвестира парите, с които разполага. Ако ще е за кратко - от 3 до 6 месеца, това трябва да са по-консервативните фондове, защото при тях таксите са по-ниски и във всеки един момент той може без големи разходи да получи обратно сумата заедно с доходността. Средства, които са за по-дългосрочен период, могат да се вложат и в по-агресивните фондове.

Оказа се, че в България има доста хора със силен апетит към повече риск, който носи по-висока доходност. Повече от половината инвестиции във взаимните фондове са в агресивни фондове.

- Таксите, които се удържат, да ги приспаднем ли от доходността, за която говорите?

- Естествено, по-агресивните фондове, които изискват по-активно управление, имат по-високи такси, но тези такси се изплащат от доходността. Процентите, за които говорихме в началото, са нетните резултати, т.е. от тях са извадени таксите.

- Как ще разсеете тревогите, че фонд с доходност над 50% не е финансова пирамида?

- Въпрос на желание е човек да разбере за какво става дума. Взаимните фондове са най-добре развилата се финансова индустрия в света. Тя рано или късно ще стане такава и в България. Разумният подход не е игнориране, а разбиране за какво става дума, въпреки че е ново. Може би една от привлекателните страни на банковите депозити е, че са много прости - човек отива в банката и си оставя парите. Не го интересува, че банката му дава 4% лихва, а неговите пари инвестира срещу по-висока доходност, като разликата остава за банката. При взаимните фондове не е така - парите на инвеститорите само се управляват от професионалните мениджъри и цялата доходност е за инвеститорите, т.е. за гражданите. Възнаграждението на портфолио мениджърите се сформира от таксите.

- А може ли човек да загуби цялата сума, която е вложил?

- Това няма как да стане. Да загуби цялата сума при един добре диверсифициран (състоящ се от различни ценни книжа) портфейл на фонд, който е вложил в 30-40 различни компании, това означава да фалира цялата българска индустрия. Това няма как да стане. Но е възможно през някои периоди цените да отидат надолу.

- Четирите фонда на "Ти Би Ай", които управлявате, каква доходност реализират?

- "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" е едно от първите и най-големи управляващи дружества в страната - към началото на юли т.г. управляваме и консултираме управлението на активи на стойност над 725 млн. лева. Предлагаме на пазара 4 вида взаимни фонда, които покриват целия спектър от интереси на клиентите. Първият фонд, който направихме - "Ти Би Ай Евробонд", е консервативен и инвестира само в облигации. Доходността му за последната година е 6,62%. "Ти Би Ай Комфорт" е нискорисков фонд, инвестиращ предимно в облигации и до 20 на сто в акции, като доходността му последната година е над 20%. Доходността на балансирания фонд - "Ти Би Ай Хармония", е значително по-висока - над 33%. А най-агресивният ни фонд - "Ти Би Ай Динамик", отчете доходност над 55% за последните 12 месеца.
15
2850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
24 Юли 2007 02:07

Ако някой ЛАЙФ или някой ЧОЙС, не казвам Лайф Чойс, ви обещае...

Е-е-е-х времена, времена...

Или пък 55% доходност, минус 50% такси = 5% доход. Аман от тия банкови номера - лихва 8% ама с таксите и комисионките става 11-12%.

24 Юли 2007 08:18
В България вече има доста хора, склонни към рисково инвестиране, при което се получава много добра доходност, твърди директорът на "Ти Би Ай Асет Мениджмънт" Стоян Тошев

Верно , че има - инвестираха в Лафчойс , Югоягент , Ист-уест и след туй са хванаха за палците !
Но най-новата ни инвестиция е , че си дадохме избирателните гласове за засраната коалиция , пардон , избраната ! ! ! Е , от това по-рисково вложение немое да се измисли !
Колко ли са му платили , за да ни зариби ?
24 Юли 2007 09:35
Йодейски "бизнес", моше-нически. Затова чрез МВФ и СБ ни принудиха да си дадем 90-95% от финансовия пазар в чужди ръце, в западни, гръцки или турски фирми, повечето със значителни йодейски капитали. Този капитал е основна форма на колонизиране на родината ни и на геноцида в Бг. Добавете само и военните бази на USrael, настанени тук, за да опазват същия капитал, картината става сравнително пълна.
24 Юли 2007 09:47
Хм... Специалист по портфейли... Че то жена ми е по-добър специалист от него в тази област...
24 Юли 2007 10:01
И моята. Само че не и плащам интервюта в СЕГА. А би могла да разкаже по-интересни неща от този ПР производител на пари. Може би така ще ми стане по-ясно какво се случва със заплатата ми.
24 Юли 2007 12:09
.
Глупости дрънкате, без да разбирате. Тези фондове нямат нищо общо с комунистическите финансови пирамиди. Моите свободни пари са в такъв фонд и за една година са нарастнали с почти 90%. А вие лапайте мухите и скандирайте: "БСП, БСП, БСП"!

-----

http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgi ev/ [няма пауза]
24 Юли 2007 13:44
arhiman е прав - някои пишат без да мислят. Взаимни фондове има вече от 150 години и досега НЯМА фалирал фонд в историята. Хората по цял свят държат спестяванията си в такива фондове, включително и в Източна Европа. Само в България още тегне сянката на пирамидите и хората си държат парите в буркани. Моите свободни средства от 2-4 години са точно във фондове на TBI и не съм имал нито за момент поводи за притеснение. Дохода за последните 6 месеца е 64 процента на годишна база и за това си има разумно обяснение - погледнете какво става на борсата.
Ама тази - финансовата де, зеленчуковата оставете за тези с бурканите.
24 Юли 2007 14:56
Има доста примитиви, с пещерно мислене и инстинкти. Какво да се прави, може да се чели много от Хегеля, Шпенглера, както казваше Иван Хаджийски, ама нищо от Марковиц, Шарп, Боди, а Бъфет за тях е бюфет....
24 Юли 2007 15:16
Посочените фондове са реалност и трудно могат да се оборят резултатите им.
Вземете вестник 'Пари' и вижте доходността по тях. Мнооооого е добра във времето на подем на икономиката/рисковите са над 60% годишно/. Ако имате повече пари и сте сконни да рискувате част от тях/примерно 10-20%/, те са много по-добър начин отколкото да ги пръснете за тото, бинго, рулетка, покер и т.н...
Същото управление на пари вече се предлага и от много банки у нас, като минималната доходност при нискорисковото инвестиране е гарантирана.
24 Юли 2007 16:24

То верно при "тото, бинго, рулетка, покер" риска е по-голям, ама пък и печалбата също. Та като сме тръгнали да рискуваме, що да не е рулетка

досега НЯМА фалирал взаимен фонд в историята

Туй пък съвсем невероятно ми изглежда.

Що се отнася до печалбите от по 60 - 90% годишно - то и първите вложители в пирамидите спечелиха доста...

А това дето ставало на борсата - някакъв нов Клондайк ли е или просто водата е мътна и рибата сама влиза в мрежите? И що така няма отражение извън борсата?

24 Юли 2007 19:13
Доходността му за последната година е 6, 62%. "Ти Би Ай Комфорт" е нискорисков фонд, инвестиращ предимно в облигации и до 20 на сто в акции, като доходността му последната година е над 20%. Доходността на балансирания фонд - "Ти Би Ай Хармония", е значително по-висока - над 33%. А най-агресивният ни фонд - "Ти Би Ай Динамик", отчете доходност над 55% за последните 12 месеца.


га глеам индекса е дръпнал от 920 през юли миналата година до малко над 1500 през юли тая. тва как и да го гледам прави 67 процента, тоест, ако човек не го слуша тоя а инвестира в индекса би направил без много мислене десет процента отгоре на тоя фонд.

верно е голема далавера значи ...
24 Юли 2007 20:11
Материалът е платен-това е повече от очевидно. Нямало фалирал фонд? Може, но не съм сигурен къде си си проверил информацията. А фалирали рискови инвеститори има ли?
24 Юли 2007 20:30
Фондовете, които инвестират балансирано в акции и облигации, също реализират привлекателна доходност - около 30% - 40% до 50%.


Като ги чуя подобни изказвания и ме втриса. Човека ако има наистина сертификация за СФА тогава има и сертификация за изтръгната съвест. 1. В дългосрочен план в пазара на ценни книжа не може да се реализира повече от 15%- в смисъл че никой не го е правил (е с изключение на Бъфет). 2. В краткосрочен (1-2 години)- може и с много , АМА МНОГО, риск да ви реализира повече от 25%, но да ви го гарантира някой това от година за година е безсъвестен лъжец. 3. В едно може да сте убедени, ако този г-н Тошев може прави вложителни решения които носят повече от 25% от година на година (забележете даже не 30)- той ще работи за някои от най-големите фондове, банки или брокери и ще работи с милиарди.
Някои ден се надявам държавата да влезне в ролята си и да ни предпази от грабители, а иначе горните мнения доказват че никои не може да ни предпази от собствената ни глупост.
Браво на Саркози и добре дошли у дома, българи.
24 Юли 2007 21:01
от устата на Вокил Дулов глаголе Истината, слушайте го, и си опичайте акъла! Нямало фалирал фонд? Три пъти хаха. За справки има интернет-търсачки, дами и господа, а ако ви мързи да търсите, попитайте чичо си Фичо.
24 Юли 2007 23:48
Истината е, че сички пИчелят - по 70-80% и отгоре биля. Ама сички. Фалирали фондове нема и сички пичелят. Тва е истината. Аз не гу разбирам тва що хората си дават парите на банките за по 3-4% годишна лихва, ами не си ги дадат във взаимен рисков фонд за 70%. Ни мога и ни мога го разбра туй нещо, значи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД