:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 16.8% от ромите имат постоянна работа

Едва 16.8 на сто от ромите у нас са с постоянна заетост, показва изследване на агенция "АФИС" за обществените нагласи по отношение на възможните случаи на дискриминация по поръчка на социалното министерство. От тях само 8.5% са жени.

Според проучването 2% от ромите са с висше образование, като 10% от тях са жени. Хората от ромски произход, които имат средно, но непрофилирано образование, пък са 76%. "Сред жените роми образованието е с 4-5 степени по-назад, отколкото на мъжете. Въпреки това 92% от жените роми желаят да продължат обучението си", коментира Юрий Асланов от "АФИС". Близо 2/3 от мъжете роми смятат, че жените не трябва да работят. Отношението към ромите в трудовата среда според него е повлияно от два предразсъдъка - че те са необразовани и нямат качества за работа и че са мързеливи и крадат.

5.6% от мъжете и 4.8% от жените в България са на мнение, че изобщо не е редно жените да работят. По заетост на слабия пол (59%) България надхвърля средното европейско равнище. Според Асланов причината омъжените българки да работят е бедността. В противен случай голяма част от българките също биха желали да не работят, сочат данните от проучването.
7
1650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Декември 2007 09:03
Еманципация! Значението на думата няма да я обяснявам!
08 Декември 2007 11:29
Навремето цяло село хранеше един циганин, вий сеги кво сакате-един циганин да храни цяло село.Е няма как да стане.
08 Декември 2007 12:52
Става, става - един циганин да храни цяло село. Когато полицаите хванат някой крадлив циганин и го задържат в ареста, иди да видиш каква делегация от цигани му отиват на свиждане и какви деликатеси му носят. Ако се лишат от него за няколко години, които може да прекара в затвора, няма кой да ги изхранва с кражби. Кражбата е като професия при тях.
08 Декември 2007 14:56
Какво значи НЕПРОФИЛИРАНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ? -че са им дадени дипломи, без да са учили ? 76% от циганите имат такова образование?? Колко % са с ПРОФИЛИРАНО средно образование? Нещо ще излезе-циганите 100% със средно образование. Тези от АФИС са зле със смятането....Да повикат циганите да им обяснят нещата!! ...
08 Декември 2007 22:30
Кражбата е като професия при тях.

Не "като", а "е". От хилядолетия това е начин за прехрана при тях. Скитнически живот. Катун. Затова ги гонят, затова ги мразят, затова се пазят от тях.
Когато живеещите от кражби станат много - става сериозен проблем.
Това е проблема с циганите.
Интеграция - трудно ще стане отказ от хилядолетен поминък. И то по желание. За тях кражбата е професия, не е лошо нещо. Някъде даже е престижна професия.
Интеграция без твърда ръка, ама много твърда ръка - няма да стане.
09 Декември 2007 19:34
Баф ти коментарите ... А Юрката Асланов е позагърбил "интересите" ... Вероятно , не е прихванал и зачатък дори на ромски интерес в "общуването" ... Е , повод да размисли "интересната" си теза ... Иначе , "безинтересен" ще се окаже ...

09 Декември 2007 21:17
Бутат 44 незаконни цигански коптори
Гетото в Бургас е построено върху общинска земя
Започва събарянето на 44 незаконни цигански къщи в бургаския квартал "Горно Езерово", за което АТАКА и кандидатът за кмет на Бургас Валери Симеонов настояваха в предизборната си програма. Това съобщи вчера национална телевизия СКАТ. Все още не е ясно обаче за кога ще бъде насрочено събарянето на незаконните цигански къщи в другия бургаски квартал "Меден рудник".
Това са незаконно построени сгради, които трябва да бъдат премахнати. А живеещите в тях сами да си намерят нови къщи, а не общината да ги хрантути, коментира председателят на общинския съвет в Бургас националистът от Партия "Атака"-Валери Симеонов...- Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД