:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само фирмите ще плащат ДДС за адвокатски услуги

Данък ще има и за частните съдебни изпълнители и нотариусите
Адвокатските услуги за физическите лица, свързани с процесуално представителство, няма да се облагат с 20% ДДС от догодина. Това е окончателното решение на депутатите, които вчера одобриха на второ четене промените в Закона за ДДС. Става въпрос за представителство на клиенти по досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства, независимо дали са наказателни, граждански, административни и т.н.

Гражданите ще плащат налога само за някои услуги, като консултация например. Фирмите обаче ще плащат 20% ДДС върху услугите на адвокатите, реши парламентът. Ако са регистрирани по ДДС, те ще могат да си възстановяват данъка. Услугите на нотариусите няма да бъдат освободени от налога нито за гражданите, нито за фирмите.

Услугите на частните съдебни изпълнители също ще се облагат с 20%. Опозицията твърди, че с това се внася неравнопоставеност между частните и държавните изпълнители, тъй като последните не начисляват ДДС. Представители на мнозинството обаче обясниха, че държавните изпълнители работят на трудов договор, не могат да избират клиентите си и събират като цяло по-ниски такси, затова не може да се прави аналогия.

С тези решения на парламента засега приключва продължителният спор за облагането с ДДС на услугите на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. То бе въведено в началото на тази година, но по-късно текстът в закона бе обявен за противоконституционен заради неправилно проведената процедура по гласуването му. Това бе последвано от указание на шефката на НАП Мария Мургина, според което адвокатите все пак трябва да начисляват ДДС. Последва съдебно дело и пълен хаос в облагането на адвокатските услуги, който се очаква да приключи с влизането в сила сегашните промени в Закона за ДДС.



РЕВИЗИИ

Депутатите намериха соломоновско решение и по въпроса за по-дългите данъчни ревизии. Данъчните поискаха основният срок на ревизиите да се вдигне от 3 на 6 месеца, а възможността за допълнително удължаване - от 1 на 2 месеца. Причината е, че обменът на данни с данъчните служби от ЕС заради проверките отнема доста време. Бизнесът обаче се възпротиви, защото дългите ревизии означават забавяне на данъчния кредит и съответно блокиране на оборотни средства. Затова вчера бе прието, че по-дългият срок на ревизиите ще засегне само предприятията, търгуващи с ЕС.

Промените предвиждат също да се отказва регистрация по ДДС на фирми, чиито шефове са осъждани за данъчни престъпления или срещу които е водено наказателно производство. Сега няма пречка престъпник да се регистрира по ДДС.
1781
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД