:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС разлюти с хонорарите си министър Тачева

Хонорарите, с които членовете на Висшия съдебен съвет си увеличиха двойно заплатите, предизвикаха гневната реакция на министъра на правосъдието Миглена Тачева.

Според вътрешните правила за заплатите на изборните членове на ВСС, които те приеха в сряда, им се полагат хонорари за участие в повече от една комисия към съвета и отделно за всяко заседание на тази комисия. Така заплатата им, която в момента е 2290 лв., набъбва до 4007 лв. Министърът на правосъдието не участва в заседанието в сряда. И да беше там обаче, тя няма право да гласува. Може само да изказва становище. Правилата ще се прилагат с обратна дата - от 3 октомври, когато започна да действа този съвет.

Според Тачева няма законова рамка за хонорари за членовете на съвета, който вече е постоянно действащ орган. "Тяхната работа е да участват в комисии, да участват в заседания и да взимат решение", обясни тя пред БНР. Тачева допусна и че може да оспори пред съда самото свикване на заседанието на ВСС в сряда. Това би довело до нищожност на всички решения, взети тогава, включително и на правилата за заплатите, обясниха юристи.

Министърът твърди, че хонорар могат да вземат единствено главният прокурор и двамата шефове на върховни съдилища, които са членове на ВСС по право. Според приетите правила за заседание тримата ще получават по 10% от основното месечно възнаграждение на изборен член. Това прави 229 лв. на седмица, или 916 лв. месечно. По 10% за заседание ще получава и министърът на правосъдието.

Това е втори скандал със заплати, в който членовете на съвета се забъркват в рамките на няколко дни. В началото на седмицата "Сега" разкри, че доста спорно от законова гледна точка 16 от членовете на ВСС са се обезщетили с по 20 заплати за това, че са напуснали съдебната система. Управляващите твърдят, че мислят върху поправка в Закона за съдебната власт, с която това да стане невъзможно. При това се заканват поправката да влезе в сила със задна дата и обезщетенията от около 60 000 лв., да бъдат върнати.
12
2802
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
08 Декември 2007 08:48
Сега остава и заканата да стане реалност....
08 Декември 2007 10:57
"Това би довело до нищожност на всички решения, взети тогава, включително и на правилата за заплатите, обясниха юристи."
Да - нищожни са! Защото решението е взето в отсъствието на министъра на правосъдието, което е допустимо по правилника гласуван от същия този ВСС, но е в противоречие с Конституцията и ЗСВ.
"Тачева допусна и че може да оспори пред съда самото свикване на заседанието на ВСС в сряда."
Както и друг път съм споменавал, свикването на заседания на ВСС без участието на министъра е вече оспорено във ВАС от гражданско сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията. Не е нужно да оспорва каквото и да било. Достатъчно е да не пречи... Не че има защо да го прави... Нарушението на Конституцията и ЗСВ в "правилмика" на ВСС е безспорно!
08 Декември 2007 11:18
Прасета в Космоса!
08 Декември 2007 12:00
Похвална позиция на Тачева!
08 Декември 2007 18:17
e, може би, дано...ако поне на 1 от вси4ките безобразия, които стават напоследак в таз даржава се окаже, 4е 6те се противопостави някои...но никак не сам оптимист
08 Декември 2007 19:22
Не вервам мамо кака мома да излезе.
08 Декември 2007 19:27
При това се заканват поправката да влезе в сила със задна дата и обезщетенията от около 60 000 лв., да бъдат върнати.






Все едно да им вкараш в г.за лимки и да ги извадиш отново, да ама не , по скоро жица за 6 АМ бушони да извадим.
08 Декември 2007 19:36
Bravo gospojo Tacheva, dano samo nekoi babait ne vi uplashi. Dai bije poveche ministri da mislat i deistvat kato vas. Narodnite pari sa za razumno harchene, no kakto se vijda, ot teh napraviha bogatstvo cuma ti negodiai i kradsi
08 Декември 2007 21:18
Пътят към Ада е изпълне само с добри и благородни намерения .
Да ни е честите новата политическа милиция[/black ]
08 Декември 2007 21:21
Много е важно мнението на г-жа Тачева да не е само имитация на недоволство от фриволното решение на ВСС, а да бъде отстоявано от нея докрай
09 Декември 2007 00:42
Някой, на първа страница, филосовстваше на тема защо трябва да плащаме данъци!
Може би защото, парите няма да стигат за социалните помощи на държавните чиновници!
09 Декември 2007 07:46
Точева и двете съдийки дето са отказали 60 бона да знаят, че не са сами. Само малко от тия дето сме "залюбили" ВСС да излезем и ще ги издушим с голи ръце.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД