:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изгодни заеми за студентите от следващата есен

Държавата смята да гарантира до 90% от риска по непогасяването на кредита
След години напразни обещания държавата отново е на път да въведе система за студентско кредитиране от следващата академична година. След като в четвъртък кабинетът обсъди основните параметри на нововъведението, вчера Даниел Вълчев ги представи пред студенти и преподаватели във Велико Търново. Очаква се стартът на студентското кредитиране да съвпадне с освобождаването на размера на таксите, които ще се определят от висшите училища в рамките до 30% от издръжката на 1 студент.

Заеми ще могат да теглят всички студенти - и в държавни, и в частни университети, включително и чужденци от ЕС. Основното изискване е да нямат друга диплома за висше. От кандидата няма да се иска обезпечение, то ще се покрива от държавата. Кредитът ще се дава само срещу лична карта и студентска книжка и ще може да се отпуска от всички търговски банки. Вузовете ще удостоверяват, че заемоискателят е студент.

По време на следването студентът няма да плаща нито лихвите, нито главницата. Погасяването на заема започва 12 месеца след завършването на висшето образование. Лихвата ще бъде около 5.4%. Нивото й е съобразено със средната годишна инфлация за последните 5 г., а държавата ще субсидира остатъка.

За целта правителството ще създаде гаранционен фонд, който ще поема между 70 и 90% от риска по заема. Останалото ще е за сметка на банката. Една от кредитните институции ще бъде определена за водеща и ще се занимава с финансовото управление на фонда. Сумата в него още не е ясна. Средствата ще дойдат от фискалния резерв или от фондовете на ЕС.

Все още остава спорен въпросът дали заемите да покриват само разходите за такси, или ще имат и потребителска част. При първия вариант банките ще превеждат безкасово сумата на университета. Ако бъде възприет вторият модел, студентите ще могат да оперират по своя преценка с разликата между таксата и стойността на кредита.

Събирането на "лошите" дългове ще става от самите банки и в по-редки случаи от Агенцията за държавни вземания. Ролята на МОН ще е да наблюдава и оценява процеса.

Засега в правителството защитават позицията, че студентските кредити не трябва да отменят стипендиите. За тях тази и следващата година са предвидени по 10 млн. евро по оперативна програма "Човешки ресурси". Очаква се законът за студентското кредитиране да бъде внесен за обсъждане в МС до 20 февруари 2008 г.



ОБЛЕКЧЕНИЯ

Предвидени са и възможности за опрощаване на кредита. В навечерието на Студентския празник просветният министър предложи например заемът да се опрощава, ако на студента му се роди дете по време на следването. Опрощаване е възможно и ако след дипломирането си висшистът започне работа при определени условия - например в армията.
2
3196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Декември 2007 19:40
Мен не ми се види читава тази работа с освобождаването на таксите за ВУЗовете и даването на студентски кредити, ама чакам и други мнения. Може и да не съм прав. Айде пишете, бе пичове и женски такива, утре ако има изтрезнял студент след купона, заблудил се тук във форума, може да разкаже на останалите.
08 Декември 2007 20:05
В МУ София имат някакъв студентски съвет, който определял правилата за получаване на стипендии.Според тези правила стипендия може да получи студент с пълно отличие или с непълно, но с определен доход.Т.е. ако студентът има примерно две шестици и една петица и доходът му не отговаря на представите на студентския съвет за необходимост от подпомагане - не получава стипендия.Такива не са малко и се питам къде ли отиват парите, които ВУЗ-овете получават за стипендии.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД