:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И България ще има единен регистър на законите

Снимка: Велислав Николов
Министърът на правосъдието Миглена Тачева и председателят на Народното събрание Георги Пирински обсъдиха как да се подобри качеството на законотворчеството.
Подготвя се въвеждането на единен информационен регистър на консолидираните версии на българските закони, какъвто има вече в 18 европейски държави. Това съобщи вчера правосъдният министър Миглена Тачева на конференция, посветена на концепцията за приемане на нов Закон за нормативните актове. Тя обяви, че в момента е спорно само дали този регистър да се поддържа от министъра на правосъдието или в Народното събрание. В него трябва да може да се види историята на закона - от неговото предлагане през обсъждането и приемането та чак до анализа на действието му.

По време на форума бе констатирано, че качеството на законите е незадоволително. Затова и през последните няколко години преимуществено се внасяли изменения и допълнения на действащи закони. Посочено бе, че проблеми в над 250-те закона, които са в сила в момента, е често тяхната немотивираност, неяснота и несъгласуваност с другите нормативни актове. Липсвали и дългосрочно планиране, и предварително проучване. Законът за нормативните актове, който е от 1973 г., е остарял и е необходимо час по-скоро да бъде приет нов, бе друга констатация по време на конференцията.

"Още в началото, когато стъпих в длъжност министър на правосъдието, беше казано много точно - да спрем хаоса в писането на законите", посочи Тачева. С концепцията за приемане на нов закон за нормативните актове се предлагат систематичност и ред, които трябва да се спазват, когато законодателната инициатива е на Министерския съвет или на народните представители, добави тя.
15
1658
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Септември 2008 05:37

проблеми в над 250-те закона, които са в сила в момента, е често тяхната немотивираност, неяснота и несъгласуваност с другите нормативни актове. Липсвали и дългосрочно планиране, и предварително проучване.
...
"Още в началото, когато стъпих в длъжност министър на правосъдието, беше казано много точно - да спрем хаоса в писането на законите"


Т'ва е щото ни управляват най-умните от умните и най-моралните от моралните. Имаме и съответните резултати - обезлюдяваща се страна аутсайдер в Европа... Обаче ако някой (опозиционер) го каже, то той е обявяван за импотентен и карикатурен...

Диагнозата е тежка и травмираща - нямаме елит! Или по-точно, елитът ни е на нивото на държава от третия свят.

20 Септември 2008 07:44
...ако по подобие на САЩ се въведе прецедентното право, от регистъра просто няма да има нужда...
20 Септември 2008 08:05
ЩЕ - бъдеще евентуално време.
20 Септември 2008 08:22
Избори са се задали - ще сколасате ли??
20 Септември 2008 09:46
Много хубаво начинание по принцип, но наистина трябва да се спре хаотичното писан ена закони, които един с друг си противоречат. Накои дори противоречат на конституцията, но се следи ревностното им спазване (спправка "закона за парното". като ги обединят, трябва да се измисли някакъв уникален софтуер, който да отстрани противоречията между тях. Е, такъв няма да има, ще трябва пак полу-недоучени юристи да го првят.
20 Септември 2008 14:25
Министърът на правосъдието Миглена Тачева и председателят на Народното събрание Георги Пирински обсъдиха как да се подобри качеството на законотворчеството.


Миглена: - Предлагам да раздаваме по една ракия за кураж преди гласуване ...
Георги: - Не, уйски с лед! Аз съм бил в Америката и знам как е...
20 Септември 2008 15:15
Сирена
чичата! Много съм любопитен да науча имаш ли идея какво е това "прецедентно право", как е възникнало, какви са достойнствата и недостатъците му? Каква е юридическата му база? Или просто го харесваш, защото е "американско" (в този форум има неколцина такива...)?
Прочее тази технология вече се прилага в пряка форма (а не само при спорни законови норми!) от някои български съдии. Наскоро се запознах с един много смешен случай: Варнески съд, вместо да се позове на действащ закон, се позовава на прецедент във ВАС. Оказва се обаче, че решението, на което се позовава е отдавна отменено при последвалото обжалване от 5чл. състав като незаконосъобразно... ама кой да чете всичко... Толкова за "прецедентно право" в български условия.Редактирано от - Пламен Пенев на 20/9/2008 г/ 15:22:59

20 Септември 2008 15:38
...пламенчо, не съм юрист, но съм изгонил 7-8 юристи некадърници...
...едните я карат според законите...
...при определен казус изваждат всички касаещи ги закони и позовавайки се на тях правят някакво заключение...
...обикновено въпросните закони, в голямата си част са противоречиви, следствие тъпотата в правосъздаващия ни орган - парламента...
...те - юристите ми, в стремежа си да спазят законите практически блокират решаването на нещата ми...
...до тук за непрецедентната наша практика...
...същевременно попаднах на млад и неопитен юрист...
...той в стремежа си да замени възможностите на тримата си предшественици взети заедно, се рови в юридическите сайтове и на практика решава казусите си по прецедентен принцип...
...твърде успешно...
...не е лъжа че съм привърженик на US юрисдикцията, независимо че при определени условия не е била на моя страна...
20 Септември 2008 16:08
чичата!
И ти си прав приятелю! Така сме тук в България... простотията е навсякъде...
Ще ти подскажа какво правя аз (не съм юрист, ама сам си водя делата в административния съд, мисля разбираш защо...): подготвям си законовите основания (така трябва, такава ни е системата) и притурям прецедентите за всеки случай. Зер - не знам колко му е акъла на съдията отсреща и на чия система е поклонник! България, 21 век... А има съдии всякакви... и като правило - печеля, колкото и невероятно да звучи това!
Прочее - всяка система е добра ако се прилага като система. Но не бива да забравяме, че американската е "самоспрягана" над 100 години! Не ми се чака толкова...

Редактирано от - Пламен Пенев на 20/9/2008 г/ 16:45:53

20 Септември 2008 18:48
...към пламен...
...на вълка му е дебел врата защото сам си върши работата...
...много от фирмите в българия - големи данакоплатци, съвестно се доверяват на одиторски фирми, пълни с посредствени полицейски булки и хоризонт до новите обувки на колежките им...
...та въпросните одитори в стемежа си да защитят хонорара който прибират настояват на някакви тъпи промени, белег за собствената им некомпетентност...
...големите данакоплатци се принуждават да изпълнят препоръките им в името на изрядността на документацията си...
...така те попадат от грешка в грешка...
...първо че са се доверили на некомпетентни...
...второ че им играят по свирката...
...рекат ли обаче да се откажат от услугите им...
...са обречени на рекет тъй като, отвергнатите държат в ръце всички търговски тайни на жертвите си...
...дори само да не им одобриш одита, същите те коват на корумпирани данъчни лекета и ставаш жертва на правотата си...
20 Септември 2008 21:38
Ами че "Сиела" или "Дакси", какво са, ако не единни регистри? Ама че глупост. Направи указател и индекс към Държавен вестник и его ти пълен каталог и то 100% единен.
Явно е завидяла на Емел Етем с нейния телефон 112, дето струва десетки милиони и никой не ебава да обясни, защо просто не обединят телефоните на полицията, пожарната и гражданската отбрана. Както и каква е ползата изобщо от подобен единен номер.
Ако не беше дело на правосъдното мнистерство бих казал, че подобни чиновнически инициативи са само за прокуратурата. Защото явно си точат зъбите да направят проект скъп като на Етемката. И хем не е много работа - някой ще вземе базата данни на Дакси, ще промени вида на менютата и готово.
Тези хора скоро ще открият, че няма единен регистър на улиците в София. И ще ще ги обземе такава иницативност...
21 Септември 2008 10:26
Чичата: за всичко си прав , освен за вълка и врата Макар, че това си е народна поговорка). На вълците са им дебели вратовете, защото се движат в глутница, т.е. имат организация. Ние все поединично. И аз имам фирма , и аз доста работи върша сам, ама не смогвам. Номерът е друг: да се делегират задължения и права за вземане на решения на служители и да се контролира процеса на изпълненение. Където не се справят - да им се помага. Това, и разпределението на ресурси (материални, финансови, човешки) е основната работа на един мениджър или собственик. Иначе трябва да работим по 25 часа.
21 Септември 2008 12:15
...старши, и през ум не ми е минало да се нагърбвам с какво ли не...
...а форума на кого да оставя...
21 Септември 2008 21:08
Щом е тръгнало да се прави Регистър, нека в него се извадят на светло всичките Решения и Определения на ВКС и ВАС от 1944, че до сега. Няма дза е бошо да се заделят пари и за нов Републикански Вестник, който да замести старият ни познат ДВ. Република ли сме или държава? Само питам.
22 Септември 2008 10:12
Всъщност Sultan, идеята ти да се публикуват съдебните решения не е лоша (това вече се прави в административните съдилища). Но в статията става въпрос не за това, а за законите. Работата с този "регистър" е наистина много смешна по няколко причини:
1. Задължение на администрацията на Народното събрание е да публикува резултата от работата си (законите) и това задължение не е от както назначиха госпожа Тачева за министър. (Само отбелязвам, че НС иска яки пари за достъпа до файловете, които вече са платени от данъкоплатците, та дори и надплатени)
2. Съществуват няколко такива "регистъра" (всъщност бази с данни). Автоцензор е посочил един от тях - платения. Има и неплатен достъп, например този в LEX.BG, който пак е платен, но не от - нас ползвателите на труда на нашите "избранници", а от американските (!?) данакоплатци, колкото и странно да изглежда това... Има и други повече или по-малко пълни бази данни със законите ни.
Май пак ще откриваме топлата вода?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД