:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,448
Активни 570
Страници 1,893
За един ден 1,302,066

8 на сто от българите не си мият зъбите

8% от българите не мият зъбите си въобще или го правят през няколко дни, съобщи д-р Никола Дамянов от стоматологичния факултет, цитиран от агенция "Фокус".

Данните са междинни от все още течащо изследване сред българското население над 20-годишна възраст. Изследването ще обхване около 3000 души. До момента са изследвани 1300 души. Около 60% от анкетираните не посещават редовно лекар по дентална медицина. Причините са страх, немарливост, липса на време и др. "Българите имат адски ниска здравна култура като цяло", смята Дамянов.

2% от изследваните са с липсващи предни зъби и не желаят те да бъдат възстановени. Около 53% от хората имат един или повече извадени зъби. Данните показват, че едно лице има средно 2.6 кариеса и 6.7 липсващи зъба. Пломбираните зъби на едно лице са около 7.7.
47
4145
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
20 Септември 2008 01:49
Изобщо не мога да се съглася с "лекаря по дентална медицина" .
Едно от нещата, които ме шокираха в негативен план, когато за първи път излязох от БГ, беше масовото ужасно състояние на зъбите на тукашните. Млади хора с развалени, почернели зъби и липсващи такива. А не е толкова скъпо. Съвсем прилично ми се вижда за доходите, които се получават.
Въпреки че за българите ходенето на зъболекар е скъпо, те все пак поддържат доста прилично ниво.
Виж за кадърността на докторите можем да поспорим. Защото съм ходила и тук и там. И имам впечатления...
20 Септември 2008 02:09
рози, вие нейде из африка ли цъфтите, или в северна корея?
20 Септември 2008 03:07
Да бе, къде живее тази Рози. То и аз в БГ ходех редовно на зъболекар и си мислех, че зъбите ми са добре. Ама като отидох за първи път на зъболекар в САЩ?!? Срааааааааааааааааааам!
20 Септември 2008 06:04
Абе хвани едните удари другите. Правих си една пломба в БГ която падна след няма и 3 месеца и след около година след като падна се наканих да отида пак на зъболекар да я оправа и наистина много внимателни техника хубава, пълни кретени, поду ми се венеца и 2 седмици бях на антибиотици та май 6те трябва да я отварят. То вярно докрора беше индиец
20 Септември 2008 07:07
Не знам къде са правили анкетата, ама е смешно да отчитат, че са 8%.Да не искат да кажат, че старците по селата си мият зъбите?! Поне 25%, ако не 30-не го правят! В същите тези села огромната част от хората изобщо не знаят какво е стоматология!
20 Септември 2008 07:44
Колегата е прав нивото на здравната култура и в частност тази по отношение на устата и зъбите в България е на ниво прединдустриалната епоха.За съжаление такова е и нивото на по-голямата част от колегите.
Огромната част от зъболекарите в БГ са плод на комунистическата система на здравеопазване чието мото беше -"безплатно и нискокачествено".
Имам право да давам оценки защото съм се изучил и после работил в България 15 години във въпросната професия, после пак учих и сега работя в Америка.
Когато на стола ми седне пациент от България ме е срам асистентите ми да видят рентгеновите им снимки.Защото картината е трагична.Напоследък има желание за напредък, обучиха се млади и перспективни специалисти, но виждам че надеждите за реализация са обърнати на запад.Има няколко "елитни"офиса обслужващи местните мутри, но останалото е посредственост.
Ако Рози споделя впечатления от Англия, то до голяма степен приемам.Виждал съм ужасяващи неща и то от хора живели и лекували се в Лондон а не в в някое село в Уелс.Какво да се прави-където социализмът удари трева не никне.
Въобще приятели, внимавайте какво ви предлагат, на каква цена и най-вече качеството на услугата което ще разберете след години, когато ще бъде много късно.
Бъдете разумни, грижете се за зъбите си!
20 Септември 2008 07:54
Абе българинът няма ли изградени елементарни хигиенни навици, където и да отиде да живее , мърлъо ще си остане! А и 10-20 лв за профилактичен преглед множко им идват, особено на пенсионерите! А за цените на услугите да не говорим! Добре, че ние от чужбина помагаме на близки си, та да не ходят съвсем беззъби! Но и на нас ни идва нагорнище едно такова финансиране, да не говорим за хорицата в България. Погледнете цени:
1.3 импланта-4000 лв
2.Мост-Цената може да варира от 1300 лв, ако мостът е от най-добрата керамика "D'sign" , която е нискотопима и щадяща пародонта на носещите зъби и не изтрива срещуположните зъби, 1100 лв - при металокерамика "Klassik" и до 600 лв - при метал-пластмасови зъби.
3.Частична протеза от мека пластмаса "Polia-press"-Цена 400лв.
4.Комбинирано протезиране с траверса със стави-Цена около 900 лв.
5.Частична плакова пластмасова протеза - 150 лв .
Това е реалността!
20 Септември 2008 08:01
Кен Лий,
а ние имаме още по-голямо право да даваме оценки, тъй като сме потърпевшите.
Преди повече от 35 години един зъболекар в моя роден град - споменавам го заради паметта му - Бяла Слатина, чичо Пачо, така го знам, та чичо Пачо ми сложи три пломби. От ония, знаете ги. Паднаха миналата година. И отидох при зъболекар, който обслужва и едно училище. Пломбите още са на място, вярно. Макар едната да е заменена - отрони се ей тъй. А заедно са ужасно дразнещи, макар вече да би трябвало да съм свикнал. Некадърна работа! И чичо Пачо е учил в онова време, ама резултатите от работата му - ехей! Проблемът не е в системата, при която са учили, а в самите зъболекари. Какво са учили, какво са научили, какво могат и знаят.
Впрочем, за селата колегата не е съвсем прав. Още дядо ми сутрин си търкаше зъбите със сода - не признаваше пастата, но имаше здрави зъби. А баба ми направи сто - дъвчеше по-яката от нас.
Все пак, предупреден значи въоръжен. И си заслужава дасе замисли човек.

Редактирано от - генек на 20/9/2008 г/ 08:03:46

20 Септември 2008 09:10
Рози, ти не беше ли русата дама с големите цици?Само да ти напомня, че свирките спомагат на парадонтозата.No offence.В човешката уста има около 700 бактерии.Някои от тях са много лоши.Ни ракията помага, ни мастиката.Флосинг му е майката, интересно ми е, колко от зъболекарите в България си флосват зъбите.
20 Септември 2008 09:22
И най-важното.Независимо колко слаб, здрав и в добра кондиция изглежда човек, ако венците му кървят пиши го бегал.Това не са мои измислици, а резултати от сериозни изследвания.Бактериите влияят на сърцето и на ред други органи.И няма спасение от парадонтозата, ежедневна грижа трябва, това е.
20 Септември 2008 09:28
Здравите зъби са въпрос на правилно хранене и лична хигиена.
20 Септември 2008 09:44
А, какво ще рече "правилно хранене"?
Майка ми и баща ми имат много здрави зъби, синът ми също, а на мен (предполага се, че ядем една и съща храна) постоянно ми се налага да ходя на зъболекар, затова питам.
20 Септември 2008 09:53
За качеството на денталната медицина abroad може да се съди и по нивото на нейната достъпност. Фактът е , че всичкото българско гастарбайтер гледа час по-скоро да се върне в Родината , да запуши дупките. 10 лева за фотополимерче , 2 пломби безплатно на година, 80 лева керамика... Според мен това си е чист комунизъм , който продължава и ден днешен Я тоа корифей Кенлий да каже колко взима за имплант/ако изобщо го прави/ , и да сравним с БГ
20 Септември 2008 09:55
wwwe, не съм специалист, но има нещо общо с PH в устата.Жената не полага и 1/10 от моите усилия, но е добре.А детето прилича на мен, макар да полага усилия.Според мен е генетично заложено.Проследил съм заболяването до едната ми баба.То пък, иначе щяхме да живеем по 200 години.Все от нещо ще се мре
20 Септември 2008 10:10
8 на сто от българите не си мият зъбите

А циганите?
20 Септември 2008 10:25
За циганите по-добре не говори, те са уникум отвсякъде! А сега по темата: Как ще ходят на зъболекар, като живеем в модерен век, а използваме допотопни машини за лекуване?!...
20 Септември 2008 10:50
wwwe, данталното здраве си е както общото състояние на човека - непредвидимо и свързано с незнайни генни комбинации.
Аз си мия зъбите само стандартните 2 пъти дневно, с нормална паста, не ползвам конци и ям каквото ми се яде - сладко, студено, горещо. И имам само една пломба от войнишките си години, т.е. вече...много години. И то от онези, "социалистическите", дето по-горе ги оплюват - амалгама. Нямам усмивката на Брад Пит, но са си здрави.
Съпругата я прави тази операция по 5-6 пъти дневно, със спец. пасти и пак е вечно със зъбни проблеми. Едната ми щерка влиза при стоматолог по веднъж годишно за да й кажат, че всичко е ОК, а другата е често с някой развален зъб.

Редактирано от - Stern на 20/9/2008 г/ 10:53:29

20 Септември 2008 11:15
Каквото са ти направили мама и тате - това е!
Останалото се нарича "Хигиена на устната кухина".
Колкото и здрави зъби да имаш, надрусай се сутрин с шкембе чорба(с много чесън и бира), и после се качи у трамвая!
Ама с камера...
Стой та гледай.
20 Септември 2008 11:45
oldmad, дай линка към ютюбата де
20 Септември 2008 11:59
Чесъна е национално представен Натиснете тук
А за миризмата...вий си знаете.
20 Септември 2008 12:32
A Bulgarian in the USA, говорим за едно и също. Твърдя, че българите, въпреки доходите си, се опитват да поддържат зъбите си в добро състояние. Само че българските зъболекари не им помагат особено много.
/eko, види се, че отдавна не си бил продухван, удари една ракия.
20 Септември 2008 12:47
Знаете ли къде е майтапа?
Гърците и германците(турците не се броят), идват у БГ да си ремонтират "устната кухина", на много по-ниски цени!
При което нашенските "дентални" майсторе, "пикат кръв", щото не са наясно с цените из "чужбините".
20 Септември 2008 13:39
И не само те. Бяха писали за българско село, където английски зет ремонтирал местното училище и отворил клиника за т.нар. здравен туризъм.
Знам за лъскава софийска клиника, която пък развива тази дейност с шотландски пациенти. Не ме интересува кой колко печели. И в БГ, като навсякъде, си има и добри и лоши зъболекари, скъпи, евтини, всякакви. Само горният доктор Дамянов да не ми обяснява, че "Българите имат адски ниска здравна култура като цяло".
А да си погледне първо културата на професионалното съсловие.
Защото май само от български зъболекар можеш да чуеш-Ами така е на зъболекар-боли! И продължава да стърже...
А помните ли онзи човек, който остана без лице...
20 Септември 2008 13:45
Oldi, танто за тунто, същото излиза. В Германия касата поема 30 % от разходите.
20 Септември 2008 14:33
Не са прави форумците, които твърдят, че няма добри български стоматолози. Тъй като буквално от както се помня (още с млечните зъби имах проблеми) често ми се налага да ги посещавам и до сега само 2 пъти поподнах на калпави доктори. Но пък си знам при зъболекар и адвокат само след солидни препоръки, не се влиза под първата срещната табела.
20 Септември 2008 17:11
Всъщност статистиката е точно обратната ... 8% в България си мият зъбите стравнително редовно ... Който е писал или преписал информацията , просто е сгрешил.
Състоянитето на зъбите на българите е трагично ... Флос-ването в България е , предполагам , някаква екзотика.
Страната на жълтите зъбета за която пише Рози е ... великата Британия , май
20 Септември 2008 18:30
Май-май..
Но ти пък изкара българите абсолютни мърлячи. Не мога да се съглася. Не знам каква е официалната статистика, кой и как си прави изследванията и си стъкмява резултатите. Вие какво, познати, приятели, нямате ли в БГ-и те всички не си мият зъбите?! Скоро сигурно ще спорим и колко често се къпят в Родината..

20 Септември 2008 19:05
А, по въпроса с къпането въобще няма да спорим
20 Септември 2008 19:08
Достатъчно е, да се качиш в градския транспорт
20 Септември 2008 19:11
Не, не искам ... най-малкото защото съм българин. Фактите са , че 92% от населението е с кариеси и колко още с липсващи зъби ... 70% от децата на възраст между 5-6 години са с няколко кариеса вече. За хигиената да не говорим. В момента съм в отпуска и правя снимки на черноморието ... и нямам думи с които да опиша какво са моите съотечественици, нямам ! Картината не е тъжна , тя е тревожна , тя е отвратителна и страшна. Улиците и плажовете и реките и междублоковите просттранства, кофите за боклук, асансоьрите, стълбищата и не на последно място тоалетните, парковете и градинките , отнощението към природата ... отразяват всичко това което сме ние , ВСИЧКО !
Никой да не си прави илюзиите , че сме чистоплътна нация ! Всъщност дори нашите отношения отразяват и нашата хигиена. Да мърлячи сме , подли и гадни, безкрупулни, лигави и без морал ... Може да е пресилено казано, но не е далеч от жестоката истина. Има изключения ... и какво от това ?
20 Септември 2008 19:14
Имам мост от 1965г.
В Германия ходих при студентите да ми оправят зъбите, по-евтено е. Две студентки ме натиснаха на стола и 4 часа ми правиха (друг) зъб. Учеха се на мене. Аз им казах виждате ли този мост. Правен е преди да се родите и още стои здрав. На същият зъб (не на моста) преди месец му сложиха коронка, тя падна (не е виновна зъболекарката и студентките не са виновни зъбът се е много смалил) и вчера пак ми я сложиха .
20 Септември 2008 19:58
Господин към госпожа : "Госпожо , устата Ви мирише лошо ! Имате развален зъб ! ... тя - Ама моля Ви се !! Нямам развалени зъби, имам само един мост !! ... - Ами тогава някой ви е срал под моста ... Екскюзе муа , ама Мркс ме подсети за вица.
20 Септември 2008 21:45
Абе, кво да ви кажа... Дядо ми, лека му пръст (1902 - 1987), не си е мил зъбите ни един път в живота си. Чат-пат, като се сети, на пръста малко сол и ги натърка... Умря си с 32 здрави зъба в устата... Не, че съм фен на теория на конспирациите, ама колко ли пари се харчат по света за пасти за зъби и четки?... А за зъболечение?...

__________________________________________

A man who trades freedom for security does not deserve and shall not receive either

Benjamin Franklin (1706 - 1790)
20 Септември 2008 21:59
San De Cannes,
съгласна съм с частта за нечистоплътните ни действия и характер и изобщо с цялото "пресилено" описание.
Ако аз, например, бях описала как са ме затиснали двама студенти на зъболекарския стол до края на неделната вечер под тази статия щеше да премине целия шовинистичен боклук в този форум, който така и не схвана, че блондинка с големи гърди е метафора. Две жени затиснали мъж е Маркса на зъболекар, но двама студенти натиснали Рози-задължително ще се изроди в мръснишки сценарий..
20 Септември 2008 23:20
Рози, знаем че си дърта баба без един зъб в устата.Натякването ти за големите гърди и писането под тази статия спомогна да го разберем.Малкото ти мозъче не схвана Жентълменското ни отношение, споменавайки твоите големи цици.Аха да ти кажа, мий си зъбките и си лягай, но ще се получи оксиморон
21 Септември 2008 00:37
Не, нищо не знаеш за мен. Първият ти пост беше много просташки. Последният също. Изобщо не виждам какво изобщо се занимаваш с мен. Обсъждай си зъболекарите, не моята анатомия-гърди, брой зъби, размер на мозъка... Оксиморомът си ти и джентълмен.
21 Септември 2008 08:56
Верно не носиш на истината.Сама се изпъчи тук пред форума и каза, че освен че си руса имаш и големи цици.Ако не бях Жентълмен, щях да ти кажа да си стягаш багажа и да тръгваш с наборите си на море.И брюнетките с малки цици и те хващат пародонтоза.Какво се обиждаш, че ти отварям очите защо /може/да ти кървят венците?
21 Септември 2008 10:29


Я-а, ето ви още една нихилистична тема, дето отново предизвиква нихилистични и антибългарски простотии! ( ще рече ....някой влюбен в народопсихологията)

Иначе.... ако авторът на материала си беше направил труда да ви покаже сравнителни с другите евродържави поне данни, щяхте да видите че не са чак толкова занемарени и немити зъбите на българина сравнено с французи, испанци.... англичани.....

С две думи .... и в БГ има мърльовц, но май..... само БГ има странни птички журналисти, дето1като в оня виц за ...краставицата, като Мирча Кришан ще се въртят как ли не за да ни ПОКАЖАТ колко сме изостанали и ....некачествени.....

21 Септември 2008 10:39
А на реално търсещите разбиране ще кажа дето..... състоянието на зъбната хигиена и здраве е.... пряко зависима от ..... живата на хората!
Т.е. .... когато има такива дълбоки обществени кризи.... на хората просто не им остава време, желание и сили ....да се грижат за зъбите си !
На автора специално ще кажа какво казваше в подобни случаи един ....серски философ:
- "Всичката я Мара втасала.....п....ата и ....несресана !!!

Я до го видшм кога ще ни направи един...толкова смел коментар за ...КОРУПЦИЯТА, ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА ...или поне за ЕНИЧЕРСКИТЕ ОРДИ дето ни опасаха и..... зъбната хигиена ?

21 Септември 2008 11:30
Барнет:
"Я до го видшм кога ще ни направи един...толкова смел коментар за ...КОРУПЦИЯТА, ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА ...или поне за ЕНИЧЕРСКИТЕ ОРДИ дето ни опасаха и..... зъбната хигиена ?"

Барнет,
този едва ли някога ще се опита да натрави смел коментар какъвто искаш. Но понеже имаш интерес към такива коментари за корупцията, престъпността, еничерските орди и т.н. , може би ще ти бъде интересно да надникнеш например в http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_sta nishev/, в http://www.mitev.eu/2008/02/27/dezinfpenk ov/, в http://www.mitev.eu/2007/10/05/sta4ka_vla st/, в http://www.mitev.eu/2006/08/13/r_petkov_k orupcia/
и да видиш какво не желаят да публикуват българските вестници когато все пак се намери някой да си сложи главата в торбата.
21 Септември 2008 15:09

Наистина, Барнет, и аз се чудя как от всяка тема успяваме да направим солидна платформа за нихилизъм. Ама и за това талант трябва, а явно такъв имаме в излишък.
21 Септември 2008 16:15
Рози , изивинявам се от името на форумците които пишат понякога глупости. Подобни коментари не бих приел дори и в приятелска среда , не защото не разбирам от шеги и двусмислици , а защото прекрачваме границата на това което смятам за нормално. Аз също съм писал неща за които после съм съжалявал ...
Изивинявам се още веднъж от името на всички нас !
22 Септември 2008 12:45
Някои от чуздоземните колеги доста неподготени изкадвания праскат...
Вече като , че ли повечето ми съученици живеят и работят в чужбина. И ВСИЧКИ, котато си дойдат през отпуските минаяват през стоматолог.
Явно качеството на работа тук е сравимо е сравнимо с чуждестранното а цената - атрактивна. Друга е темата , че на некадърен стоматолог можиш да попаднеш по цял свят - даже и в БГ
22 Септември 2008 16:03

Ами как да не ходят в Бг на зъболекар щом така или иначе са си дошли у дома "успелите на Запад българи", като:
Една пломба-пулпид е средно $1000.
А профилактичен годишен преглед -около $150
А вадене на мъдрец с не знам какви по-трудни за вадене корени-около $440...

То тия пари "успелите на Запад българи" да не би да ги събират под дърветата?
22 Септември 2008 16:42
JJ6, Богатият за това е богат, защото умее добре сметката да си прави.
22 Септември 2008 20:37
"Успелите" най-вероятно имат застраховка на запад и ме съмнява да си правят зъбите в България. В зависимост от застраховката лечението излиза доста по-евтино а и освен това за да "успееш" се бачка доста и не ти се ще да си хабиш ваканцията по зъболекари. Хората дето си ходят на ваканция в БГ и си правят там зъбите, не бих ги нарекъл точно успели.
23 Септември 2008 09:11
rossenf
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД