:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чиновниците в стрес заради ниските заплати

Николай Василев
Чиновниците са в стрес заради ниски заплати и напрежение в службата - това показва изследване на министерството на администрацията. 75 на сто от държавните служители напускат заради недостатъчното пари, а незадоволителните възнаграждения им влияят зле върху самочувствието. Допълнително негативно влияние оказва монотонността на работата и неясните длъжностни характеристики, както и лошите взаимоотношения между колегите.

Ведомството на Николай Василев направи вчера представяне на резултатите от две проучвания за управлението на човешките ресурси в администрацията. Те са реализирани по проект на министерството по Оперативна програма "Административен капацитет" на стойност 2 млн. лв. Сондажите са в две области: първото - за текучеството, условията на работа и мотивацията на служителите, а второто - за потребностите от обучение на служителите в звената по управление на човешките ресурси и на ръководителите на държавната администрация. Анкетирани са 500 експерти, напуснали и напускащи системата на държавната администрация, и 4000 работещи в нея.

В огромната си част - 90%, анкетираните отговарят, че натоварването в службата им е прекомерно голямо. За сметка на това задълженията им са прекалено много, а времето, за което трябва да ги свършат - ограничено. Недооценени се чувстват повече от 1/4 от чиновниците. Текучеството на служителите е сравнително малко в по-малките населени места, затова пък в големите процесът е по-динамичен.

Въпреки проблемите, които водят до пренатоварване и напрежение, 95 на сто от запитаните смятат, че организацията на работния процес е добра. Стимулиращо им се отразяват и материалните награди за добре свършена работа и допълнителните заплати. Мотивираща роля има и квалификацията и професионалната подкрепа за развитие.
23
2820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
20 Септември 2008 07:53
Абе, да бяха направили такава анкета миналата година с учителите.
А сега да имаше числа - толкова получава чиновник, толкова му се искат. И подробности - по места и постове.
А това:
500 експерти, напуснали и напускащи системата на държавната администрация, и 4000 работещи в нея.

ми е доста странно. Какви са тия "експерти"? Повечето се водят такива, защото така пише на вратите на кабинетите. И защо се изпуска "дребната" подробност, че огромната част от напускащите отиват в частна фирма, която е или тяхна /с подобен на работата им предмет на дейност/, или е обслужвана от тях. Като запазват връзките и незаконните отношения с държавните институции.
Ето оная бивша следователка Нинова - със змийския поглед, дето уж напусна поради подозрения в корупция. И е шеф на някакъв директорски борд? Бая работа е свършила и върши за частниците, щом е настанена така.
Изобщо - къде е икономическият спец Манрико - да проплаче за пазар и правила? Или И той е силен само, когато се плюе срещу учителите?
Чиновници знаещи, можещи трябват. И са изключително важни за държавата. Засега имаме само лежачи на държавна сметка. Но пък нафукани и с високо самочувствие. Може би, защото никой от нас не вижда работата им /"работата" им/, а и успяваме дасе сблъскаме с безхаберието.
20 Септември 2008 08:03
А останалите работници с ниски заплати не са в стрес, а в делириум.
20 Септември 2008 08:50
Дайте им заплатите да ги видим колко са малки ....
20 Септември 2008 09:06
75 на сто от държавните служители напускат заради недостатъчното пари, ... монотонността на работата... неясните длъжностни характеристики, ... лошите взаимоотношения между колегите.

Като махнем монотонността, при мен я имаше пълната програма. Генек, наистина бях експерт - в смисъл разбирах си от работата, и дори я вършех с известно удоволствие. А като избягах от държавното, отидох на съвсем друга работа в частния сектор, няма нищо общо с предишната.
20 Септември 2008 09:14
Евасион,
аз не говоря конкретно. И дори не съм чак толкова навътре в проблемите. Говаря за МОЕТО впечатление от чиновниците. А то включва ЛИЧНОТО ми мнение, че много от тях се водят експерти само по щат.
България има нужда от знаещи и можещи чиновници. Проблемът е какво има в наличност. И какво се прави, за да не се изживява тая наличност като господар на хората, а да заеме мястото си на служител на гражданите. Каквито сме всички - продавачи, шофьори, учители, лекари и т.н. Защото много често отношението към некадърния чиновник унищожава уважението към длъжността.
20 Септември 2008 09:16
След като не посочва данни за заплатите на чиновниците от държавната администрация, статията си е чиста проба манипулация и начин за показване пред обществеността на този мъничък министър, та да не го забравят хората. И още - нима другаде няма лоши взаимоотношения, монотонност на работата и т.н.?
20 Септември 2008 09:52

Естеството на работата на държавния служител е монотонна по принцип.Който не е искал такава , да беше станал даскал или астронавт.Там няма монотонност, но откъм стреса работата е сложна.
20 Септември 2008 10:09
Заплатите може да са ниски, но ежемесечните им премии съвсем не са ниски!
20 Септември 2008 10:13
Из изказване на министърката на европейската интеграция, понастоящем еврокомисарка за защита на потребителите Меглена Кунева по време на парламентарен контрол на 3.11.2006 г.:
"Пререгистрацията на неотговарящите на новите наши, вътрешни стандарти от 2000 г., табели на автомобилите бе препоръчана в анализ на експерти от различни български ведомства. "


Как бих искал да науча имената на тези експерти, които са препоръчали да се постигне нивото на застрахованост със застраховка ГО на автомобилите в България чрез смяна на табелите на автомобилите!
Такива експерти не заслужават /ако разбира се Кунева не блъфира за съществуването им/ и лев държавна заплата, защото очевидно са си получили възнаграждението от доставчиците на милионите табели при подмяната.
20 Септември 2008 10:32
Мотал съм се известно време в тази сфера и имам преки наблюдения.
За начало - не всички чиновници са държавни служители. Дори точно тези, които най дразнят хората - разни служители по гишета в данъчни и общински служби и прочие, дето след като си чакал 2 часа да стигнеш до тях и те ти хлопнат табела "Почивка за кафе", са на трудов договор. Държавни служители са началниците им.
Нататък - действително заплатите им по класификатора не са впечатляващи, с изключение на най-високите нива от рода на старши, главен или държавен експерт. Обаче стига сме си "мерили" само заплатите, нека вадим доходите. А държ. служ. регулярно си получават премии, някои съвсем нелоши, почти по закон получават 13 и 14-та заплата, по закон имат право на 1 допълнително възнаграждение при ползване на год. отпуск, което почти винаги е поне 1 брутна заплата, а често и 2, и 3. Не плащат никакви осигуровки, единствено 10% ДОДФЛ. Имат сериозен социален пакет, включващ пари за дрехи, за транспортни разходи, за поевтиняване на храната. Ял съм в стол, тип ресторант 3 звезди, до пръсване с първо, второ и десерт + кафе и безалкохолно за 2 лв. По-нахалните си купуват за още 2 лв. тава кюфтета и осигуряват вечерята на семействата си.
Ако всичко това се сумира с официалните им заплати и се раздели на 12, то се оказва, че заплатата е само част от реалния им доход.
Отделно твърдия раб. ден, всички права за отпуски, болнични и т.н.
Тук не смея да спомена за връзките, които завързват.
Единственото реално в статията е, че наистина (някъде) има напрежение, щото със смях се приема за "напрежение" да местиш и подреждаш папки, но когато в тези папки се крият реални съдби и проблеми на хора...ами напрежение си е. А също и размитите длъжностни характеристики - толкова общо са написани, че един държ. служ. може да се окаже като новобранец в казармата...четейки устава, всеки му е началник и е длъжен да изпълнява заповеди на де който се сети да я издаде.
20 Септември 2008 10:36
Не плащат никакви осигуровки
Имам предвид, че не плащат лично от заплатите си...ние всички им ги плащаме редовно.
20 Септември 2008 11:13
Както е казал народът, нещо не се виждат бягащи панически чиновници от службите...?!
И друго е казал - каквато ти е работата, такава ти е заплатата...
А напоследък чиновническата фантазия е измислила нова табелка за гражданите: "ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПОЧИВКА" !!!
Ние, частниците, дето нямаме задължителна почивка, каним Вас, чиновниците, да станете като нас и да получавате висоооки зплати!
Ама, нали знаете, че ще трябва да си ги заработвате...
20 Септември 2008 11:21
Объртете внимание на следното: "Те са реализирани по проект на министерството по Оперативна програма "Административен капацитет" на стойност 2 млн. лв.<...> Анкетирани са 500 експерти, напуснали и напускащи системата на държавната администрация, и 4000 работещи в нея."
Значи срещу 4 500 анкетни листа и пресмятане с калкулатор взимаш 2 млн. лв.!
20 Септември 2008 11:37
Прав си Генек, така е. Гражданите имат нужда от знаещи и можещи хора в държавната администрация. Проблемът там е, че за да оцелееш и да получаваш нещо извън заплатата, трябва или да си част от някакви кръгове, обрачи или т.н., или да правиш компромиси със себе си. Понякога и двете. Ако ли не - остава ти едната заплата. Тогава си за никъде. Особено, ако си млад специалист. И на никой не му пука дали си знаещ и можещ.
20 Септември 2008 14:45
А защо е пропуснато предложението чиновниците БЕЗПЛАТНО да ходят на море? Пенсионерите - добре, ама тия? Плюс другите дивиденти от седенето зад бюрото.
20 Септември 2008 15:14
ЕВРИКААА!
20 Септември 2008 18:28

Веднага след Освобождението народът е намерил точното название на чиновника - "турен на служба". Оттогава си е все така. Имаме нужда от знаещи, можещи и отговорни държавни чиновници, университетите подготвят и подходящи млади хора, но кой е тоя герой, дето ще поиска и на когото ще позволят да измете "турените на служба" - ами те са си все "наши хора"! След обявеното 12%-но съкращение на държавната администрация само БАН (неизвестно защо водещ се за държавна администрация) за пореден път съкрати оределия си състав, който може само да си мечтае за заплатите на дребните чиновници от министерствата, а хората на Никито по чудодеен начин се увеличиха. Те това са държавните ни приоритети!
20 Септември 2008 23:11
Добър резултат! Финансов! За 2 000 000 лева анкетирани 4 500 чиновници! По 444.444лева.... на анкетиран! Добър резултат!...
21 Септември 2008 01:06
Колко са им заплатите?
21 Септември 2008 12:45
Настрадин,
"И друго е казал - каквато ти е работата, такава ти е заплатата..."
Ако беше така, то министри , депутати и сие щяха да превърнат България в рай...
21 Септември 2008 23:16
И от Никито са стресирани, и от министерството му на бъркотиите тоже.
22 Септември 2008 15:39
Ако не допринасяха толкова много за бюрократщината бих им съчуствал но много от тях са в основата и.
22 Септември 2008 19:58
Вижте сега пичове, недейте така срещу хората! И те душат имат, и те се нуждаят от спокойствие и силна храна! А пък и навсякъде май е така. Тая сутрин четох в тукашната преса, че за пръв път през последните три години се повишават пенсиите на държавните служители. Не запомних добре, ама майбеше с около 13-14%. Сега, който ще се пенсионира ще взема средно 1400 евро. Горките! Как ще връзват двата края? Направо, сърцето ми се къса!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД