:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,446
Активни 568
Страници 1,891
За един ден 1,302,066

Шефът на "Булгартабак" обвинен в присвояване на 400 000 лв.

Христо Лачев може да получи до 20 г. затвор заради договори за реклама
Снимка: Велислав Николов
Христо Лачев
Шефът на "Булгартабак" в отпуск Христо Лачев вече е обвиняем за длъжностно присвояване на 400 000 лв., съобщи вчера зам.-градският прокурор Роман Василев. Средствата са източвани чрез договори за реклама на тютюневия холдинг. Ако се стигне до съд и делото срещу Лачев издържи там, го заплашват от 10 до 20 години затвор и конфискация на имуществото. Източването е станало като са сключвани договори за реклама с фирми, които не се занимават с тази дейност. Те пък се договаряли с подизпълнители - фантоми и реклама не е правена. Парите обаче са усвоени.

Лачев остава на свобода срещу 5000 лева гаранция.

Обвинението на Лачев идва близо година и половина след старта на разследването за длъжностно присвояване от дружеството. То тръгна шумно в разгара на корупционния скандал между следовател №1 Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров. В средата на месец май м.г. полиция и прокуратура атакуваха сградата на "Булгартабак" в центъра на столицата и иззеха множество документи.

Лачев бе сред главните герои в скандала "Александров - Овчаров". Лачев обвини Ангел Александров, тогава шеф на националното следствие, че му е искал по 150 000 лв. месечно за "лични нужди". Нито прокуратурата обаче намери достатъчно данни да обвини Александров, нито пък той съди Лачев за клевета.

Оправданията за проточването на разследването за присвояването бяха, че се чакат тежки експертизи и ревизии. Междувременно на Лачев бе повдигнато друго обвинение - за укриване на 128 649 лв. данъци. Според разследващите той не е подал данъчна декларация за три години - 2004, 2005 и 2006 г. Укритите данъци са от имоти около София, в Сапарева баня, в Банско и по Черноморието. Тъй като Лачев вече плати задълженията си, това облекчава положението му и наказанието по това дело падна до 3 г. затвор и глоба до 1000 лв. Заради чистото си съдебно минало пък при тази хипотеза, той ще бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен.

След първото обвинение на Лачев министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска Надзорният съвет на "Булгартабак холдинг" АД да го отстрани до приключването на наказателните производства срещу него. Очаква се това дело скоро да влезе в съда.
8
2118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
20 Септември 2008 02:38
ногуто юнаци кат тоа дету са вихрят из Булгаристана през пуследнити дваесе гудини са дуказателствуту, чи преходат към демосрацията въри пу план.....гачи друго ви убещаваха, бре другари, у онаа зура на демосрацията......рай ви са мержелееше у светлото бъдеще......и бананите немаше вече да ги придобивате на опашки, а направо от дърветата, щоту у демосрацията секо дърво връзва банани.......тека беше.....па ква стана тя....
20 Септември 2008 05:42

Едно не мога да разбера - какви са тия смешни гаранции?! Обвинен за 400 хиляди, а гаранцията - 5 хиляди. Всеки хамерикански съд в това положение би поискал поне 400 хиляди.

20 Септември 2008 07:41
...тоз така и не е разбрал че е отнесъл чужди пари...
20 Септември 2008 13:32
Нет - ни отнюд. Това в гнусна инсинуация. Колегата на снимката няма вид на човек дет ще присвои 400 000 лева. Гаранция има грешка - или във валутата или в числото - най вероятно и във двете.
Кои би се занимавал с някакви си там 200к еур-а - че за тез пари не мож си купи приличен мезонет даже -много ви моля не е сериозно.
20 Септември 2008 15:28
Булгартабак отдавна трябваше да е приватизиран:

http://www.rusenews.eu/news, 1, 18696.htm
20 Септември 2008 17:53
Булгартабк фалира още през 1995 година и оттогава е само свърталище на далавери...
22 Септември 2008 00:08
А като убиеш човек, те пускат на свобода...
22 Септември 2008 08:03
...рицарю, това съвсем не е зле; дори бих ти пуснал бакшиш ако отрепеш когото трябва...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД