:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Малки тричленки" ще унищожават СРС

Агенцията по сигурността остава без парламентарен контрол
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Георги Юруков (вляво) и Николай Свинаров разпалено обсъждат новите промени в закона за СРС.
"Малки тричленки" към ведомствата, които поръчват подслушване и следене, ще унищожават ненужните специални разузнавателни средства (СРС). Това е залегнало в поправките на закона за СРС, чийто автор е правосъдното министерство. С измененията се предвижда всяко ведомство с право да иска използването им да предвижда бюджет за тези нужди.

"Който поръчва - плаща", обясни новия механизъм Георги Юруков от БСП. Според него процедурата по съгласуване на новите текстове е приключила и само от Министерския съвет зависи кога законопроектът ще влезе за разглеждане в НС.

Събраните чрез СРС материали ще отиват при наблюдаващия прокурор. Той ще изготвя доклад до районния прокурор. И ако от 100 страници материали се окаже, че в съда могат да бъдат използвани само 25, останалите 75 ще се унищожават от "малки тричленки", обясни Юруков пред "Сега". Тези комисии ще са в службите, поръчали СРС - следствие, прокуратура, МВР, ДАНС, НРС и военна полиция. За унищожаването ще се съставя протокол. "Идеята е да не оставят материали при служителите, които осъществяват подслушването и проследяването, за да не ги използват за натиск и шантаж, както беше при случая "Иван Иванов", коментира Юруков.

Промените предвиждат и създаването на "голяма тричленка", т.е. комисия, в която да влизат министърът на правосъдието, шефът на инспектората към ВСС и член на Върховния касационен съд, която да контролира целия процес по разрешаването, използването и унищожаването на СРС. В законопроекта обаче не е залегнал текст, който да позволява парламентарен контрол върху използваните СРС. "Големите мераци на някои депутати да се изживяват като следователи няма да бъдат удовлетворени", коментира Юруков. Според него и сега има достатъчно възможности за контрол на парламента върху спецслужбите.

Днес изтича законовият срок, в който трябваше да бъде сформирана постоянна парламентарна комисия за контрол на ДАНС. Управляващото мнозинство вече девет месеца бави създаването й. За това е нужна политическата воля и на трите партии от коалицията, каквато обаче липсва. Партията на Ахмед Доган има сериозни претенции да оглави комисията. Кръгове в БСП обаче предпочитат да се запази досегашната подкомисия за спецслужбите с шеф Татяна Дончева. Според зам.-председателя на вътрешната комисия Татяна Дончева не е важно дали ще има комисия или подкомисия за контрола на ДАНС. По-важно е да й се даде по-широк достъп до тайните - т.е. за депутатите да няма никакви секрети.

За спешното сформиране на нов контролен орган пък натиска опозицията. Оттам държат той да е на паритетен принцип и да се оглавява от техен представител. Членовете на вътрешната комисия Йордан Бакалов от ОДС и Борислав Българинов от БНС обаче са скептични, че това ще стане до края на мандата. В последния мониторингов доклад на ЕК също се съдържа препоръка за парламентарен контрол над ДАНС.

---------СЪГЛАСИЕ

В мнозинството има съгласие редът за достъп до телефонните разпечатки на гражданите да се приравни с този на СРС-тата. Това трябва да стане с промяна в закона за електронните съобщения, поясни Георги Юруков.
3
1429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Септември 2008 07:33
"Малки тричленки"
- началникът на НКВД, партийният секретар и прокурорът? Тези, които засега са налице? Хм!
30 Септември 2008 12:07
Абе ореваха орталъка депутатите с това подслушване. Ако ДАНС си върши работата за която е създадена точно тях следва да разработва, а искат да им се отчита! Егати политическата наглост!
30 Септември 2008 13:20
Партията на Ахмед Доган има сериозни претенции да оглави комисията........... зер кьор софрата ще намалее. НКВД е добър спомен по темата
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД