:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София пуска нощни автобуси, но с билетче

3 автобусни линии ще работят от днес между полунощ и 5 часа
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От днес в София тръгва нощен градски транспорт, но ако се съди по вчерашните невероятни задръствания, в града не са останали много столичани, които да се възползват.
Окъснелите из София граждани от днес ще могат могат да ползват нова общинска услуга - нощен автобусен транспорт. Столицата пуска 3 експериментални линии в отрязъка от 0 до 5 часа, като колите ще се движат в интервал през един час. Първоначално общината смяташе да предложи нощния транспорт гратис, но след цветист дебат вчера СОС все пак реши и нощните пътници да плащат като останалите.

Трите автобусни линии покриват основните направления в града, като целта е да свържат кварталите с центъра и гарата. Линия А свързва "Дружба 2" през Орлов мост и "Сточна гара" с автостанция "Обеля". Маршрут В тръгва от "Младост 4" през Студентския град и центъра до "Люлин 3", а маршрут С свързва "Овча купел 2" с "Левски Г" (подробности за маршрутите - на http://www.sofia.bg).

Линиите се пускат експериментално за 3 месеца, като целта е да се установи интересът към новата услуга. Хората на кмета първоначално настояваха за пътуването да не се плаща, защото пътниците няма да са много и приходите не оправдават разходите за наемане на контрольори. От администрацията изчислиха, че за трите линии ще са нужни по 50 000 лв. на месец, а парите щели да дойдат от реклама. В опит да прокара идеята за безплатното возене зам.-кметът Александър Цветков дори прибегна до обясненията, че общинският транспорт в София има и социални функции.

"Постоянно говорим как за транспорта няма пари. Това е сбъркана логика. Щом през нощта ще е безплатно, защо през деня да е платено?", коментира Мартин Заимов от "Алианс за София". Вили Лилков от ДСБ пък изтъкна, че безплатното пътуване на практика ще се яви субсидия, и то за интересна и "развеселена" група граждани. "Какво ще правим при случаи на буйство, след като тези пътници няма да имат билет, а той се явява застраховка? Камери ли ще слагаме?", попита още Лилков. Петър Курумбашев от БСП пък полюбопитства дали ще има спирка пред "Син Сити". "Това явно е нов етап от развитието на социалната политика на общината, насочен към хората с нощен живот", коментира той.

София вече експериментира с нощен транспорт от центъра до Студентския град по линията на автобус 94. Максимумът пътувания, регистрирани за една нощ с него, са били 200. В крайна сметка линията беше спряна именно поради нерентабилност.

НАТИСК

София е готова да действа твърдо, за да си върне контрола върху Общинска банка, разбра се вчера. Общината има 70.54% от трезора, но не може да го управлява, защото по устав решенията се взимат с 3/4 мнозинство (75% от капитала). Така свързани с Христо Ковачки дружества, които държат останалия дял, де факто управляват банката. "Изправени сме пред 2 варианта - да закупим или договорим прехвърляне на нужните 5 или повече процента от акциите, или да изменим устава и да наложим решенията да се взимат с мнозинство от 2/3", коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той даде да се разбере, че при отказ на акционерите по първия вариант уставът ще бъде променен въпреки риска от съдебно дело. Невъзможността на общината да управлява банката пречи на приватизацията й. София иска да продаде финансовата институция, но заради блокиращата квота на Ковачки цената й пада значително. Фирмите, свързвани с бизнесмена, отказаха да се явят на среща с общината в края на март, но са поискали такава да се проведе на 8 май.
7
3600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
01 Май 2009 06:52
София пуска нощни автобуси, но с билетче

НО С БИЛЕТЧЕ???
Абе, в текста уточняват, ама си остава усещането, че другите - дневните, са без билетче.
Което май е вярно!
01 Май 2009 13:03
Писах няколко пъти - поне за година безплатен транспорт в София ще доведе до намаляване на колите и задръстванията...
Това за нощните автобуси добре, но защо метрото не е денонощно?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
02 Май 2009 10:14
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица, ползвайте бутон за кирилизация или Натиснете тук

Редактирано от - sybil на 02/5/2009 г/ 16:36:57

02 Май 2009 11:07
Лош кмет, лош - ще пуска нощен транспорт?! Не го е срам! Сега и метрото ще пусне - злодей, опасен за България?!
02 Май 2009 11:57
Като знам колко време чакам на спирката през деня авт.9, мога да си представя как ще "спазват" разписането нощните автобуси!?!
02 Май 2009 21:30
Леле, Бойко най-накраят да направи нещо хубаво, но защо ли е предизборно хаха. Т'ва трябваше да стане преди много време бе човек!!!
03 Май 2009 23:29
Първо пробва без-пари, да покаже колко е ларж и какъв всеотдаен кмет е....ама нещо плановете се промениха, защо?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД