:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Контрол върху ДАНС ще има, но за 3 седмици

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Йордан Бакалов и Атанас Атанасов са категорични, че особен ефект от работата на комисията за контрол на ДАНС няма да има.
Парламентарен контрол върху ДАНС ще има, но реално той ще е само за 3 седмици, тъй като по всяка вероятност работата на сегашното НС ще приключи на 29 май. Вчера депутатите изненадващо почти попълниха състава на комисията, която ще наблюдава ДАНС. Това стана с промени в правилника на НС, които бяха включени като извънредна точка в дневния ред по предложение на шефа на червените Ангел Найденов.

Комисията бе сформирана още през ноември м.г., но в нея влязоха само представители на трите управляващи партии. Останалите три места бяха определени за опозицията, но тя отказа да излъчи свои хора, тъй като бе против заложения начин за вземане на решения - с консенсус. Затова БСП направи отстъпка и се съгласи решенията да се вземат с мнозинство, както и в комисията да бъдат допуснати и независими депутати. Така органът бе попълнен с независимата Елеонора Николова и лидера на "Атака" Волен Сидеров. Третото място и вчера остана свободно.

От ОДС и ДСБ продължиха да настояват, че комисията ще е неработеща. "Няма нищо ново в предложенията. Дори решенията да се взимат с мнозинство, кога ще действа органът - в оставащите две-три седмици ли?", запита шефът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Според него няма гаранция, че следващото НС ще работи по същия правилник, нито пък дали ще съществува самата ДАНС. "Явно единствената им цел е да отпаднат две изречения от доклада на ЕК, който ни критикува за липсата на парламентарен контрол върху ДАНС", добави Бакалов. И отбеляза, че за отплата новите попълнения в комисията щели да си докарат добавка към заплатата.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че истинската цел е да се предотврати изпращането във вътрешната комисия на разработката "Лиана" за незаконно финансиране на ДПС. Бързането било провокирано от решението на депутатите да отидат в ДАНС и МВР на 12 май, за да се запознаят с материалите. Според колегата му Бакалов обаче сметките им са погрешни, тъй като по закона за класифицираната информация МВР и ДАНС са длъжни да се съобразят с решението на всяка парламентарна комисия.

Елеонора Николова обясни, че се е съгласила да участва в комисията заради предстоящия доклад на ЕК през юли. Тя призна, че времето до края на мандата е малко, но пък комисията можела да започне с приемане на доклада на ДАНС за миналата година.
3
1266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Май 2009 06:53
Трите седмици на кротките ченгета.
01 Май 2009 08:01
Работата на ДАНС, може да бъде ефективна ако е наблюдавана от независима в
пълният смисъл на думата гражданска структура.Каквато и да е комисия от депутати, които до мозъка на костите са партиино зависими, няма да свърши никаква работа.Точно обратно ще пресече, възможноста да отиде зад решетките, който и да било политик.Всъшност някой от Вас, да е видял комисия да е завършила ефективно нещо?, аз не съм.Дано новото правителство, премахне новата политическа полиция ДАНС, и не се полакоми да създаде подобна в услуга на собствените си амбиции.Иначе ще продължи да процъвтява, бандитизма, корупцията, кражбите.Палерво не е вече столица на мафията, новата се казва София.Честито.Мислете за изборите????????????????
01 Май 2009 13:57
Вчера депутатите изненадващо почти попълниха състава на комисията, която ще наблюдава ДАНС.

Това ми прилича на Троянски кон.
А иначе и ДАНС и всякакви комисии за контрол са си "мижи да те лажем".Че искат да излъжат ЕК , да, ама защо лъжат и нас?????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД