:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И новата власт ще решава проблема на хората без здравно осигуряване

Българите зад граница чакат отговор от Масларова ще спрат ли да плащат вноски
И сегашните управляващи започват да търсят начини да решат проблема с хилядите българи без здравни вноски. Предишната власт направи поредица толеранси към неосигурените, но все още над 1 млн. души се водят с нередовни вноски.

Коалиция за България ще се опита да реши проблема на хората без здравно осигуряване, похвали се депутатът д-р Руденко Йорданов. Днес членовете на парламентарните здравна и социална комисия от КБ започват да обсъждат нов законов механизъм за решаване проблемите хората, които сега са извън здравната система. Догодина ще изтече възможността на неколкостотин хиляди българи да внесат поне 2-3 осигуровки и те ще останат отново без право на безплатно лечение, смята Йорданов. Той предлага държавата да плаща здравното осигуряване на трайно безработните и малоимотни хора.

Тя обаче вече плаща осигуровките на над 50% от населението - деца, пенсионери, бедни. От началото на т. г. бюждетът пое и вноските на близо 190 000 българи с ниски доходи, които са извън социалното подпомагане. Наскоро здравният министър Радослав Гайдарски пък обяви, че е по-добре тепърва държавата да плаща не вноските, а лечението на тези близо 200 000 бедни.

Бедните обаче трябва да разплатят старите си дългове. За хората с ниски доходи НОИ направи и други облекчения - разреши на длъжниците към НЗОК с доходи под 200 лв. на семейство да платят разсрочено дълговете от юни 2005 г. до края на 2006 г. От тази възможност обаче са се възползвали не повече от 20 000 души. Неосигурени все още се водят над 1,1 млн. души.



ОБЕЩАНИЕ

В началото на месеца директорът на вестник "Парижки вести" Атанас Чобанов е изпратил писмо до социалния министър Емилия Масларова, в което я пита дали ще изпълни предизборните си обещания да отпаднат задълженията към здравната каса на "български граждани, които не са местни лица". Писмото е получено, потвърдиха от министерството, но още не е представено на министърката и затова отговор няма. С поправки в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) се даде възможност да се опростят дълговете на тези българи, но с условието да нямат избран личен лекар. Според писмото на Чобанов много от длъжниците са готови да защитават правата си по съдебен ред, защото законът е дискриминационен. Затова и той настоява за нова поправка в ЗЗО.
10
651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
17 Октомври 2005 22:04
Ми да, не виждам причина да не си потърся правата в съда. При положение, че мога да докажа, че цяла година живея извън България. Мога също да докажа, че съм осигурен тук.
Какво, като някога си съм избрал GP в България?
Не би трябвало да е мой проблем, че Здравната каса няма система, чрез която да се следи кой е ползвал и кой не услугите й. Това си е всъщност техен пропуск. Малко ли пари хвърлиха за какво ли не? Да си бяха направили и система, къде точно отиват парите (според мен най-важното). Това тяхното е некомпетентност и безотговорност. Или може би така просто им е изгодно..
17 Октомври 2005 22:15
Тц тц я си представете че ЛЛ е записал че ти мерил кръвното по телефона-май имаше такава система
Отдавна питах аз не трябва ли да му се разпишеш че си го видял та да си вземе левчето - ма май други ми вземат останалите 11 а не знам за какво да се разпиша че ми правят
17 Октомври 2005 22:20
А какво мислите за логиката - не си плащал осигуровка не си ползвал услугата - нали сега е така не си си платил нямаш права
18 Октомври 2005 02:40
Коалиция за България ще се опита да реши проблема...ще виде какво може да направи по въпроса, ще...ще...ще. Имаше и такава песен, ама прекалено дълго ни е пяха.
18 Октомври 2005 11:35
A аз като никога несъм си избирал ГП и като никога несъм подписвал договор с "усмъртителната каса" и аз ли дължа пари за нещо което несъм ползвал?
ПЕДАЛИ
18 Октомври 2005 13:58
Според моето скромно мнение проблема със здравните осигуровки е, че на личните лекари години наред се плащаше според броя на записаните при тях лица, без любимата Здравна каса да проверява дали тези лица са внесли добросъвестно здравноосигурителните си вноски. Информация за това ВИНАГИ /след 01.07.1999г.от когато е и задължението за внасяне на ЗОВ/ е имало в персоналния регистър на НОИ, където всеки платец на доходи е длъжен ежемесечно в определени срокове да подава информация с данни за осигурените от него лица. Ако Здравната каса беше изпълнявала съвестно задълженията си, то тогава на личните лекари щеше ли да им е платено за нещо, на което нямат право и щяха ли тези 1 млн. здравнонеосигурени лица да са натрупали огромните си задължения?????
18 Октомври 2005 17:22
Вие, българите в чужбина какво си мислите - че ние в България като плащаме здравни осигуровки - ползваме нещо ли? Като се разболеем - пак си плащаме.
Така че - плащайте! Няма само ние да плащаме без да ползваме.
18 Октомври 2005 17:35
Според здравната каса мога да бъда болен от много болести, но помалко. Ако съм "нормално" болен от една болест - не си струват ядовете за мижавата отстъпка.
18 Октомври 2005 17:40
Освен това - нас - здравно осигурените дето сме здрави - ще ни глобяват от 200 до 500 лв., защото не сме ходили при личните си лекари на преглед. Тези дето не са здравно осигурени - няма да ги глобяват. Та вие (българите в чужбина) сте на далавера.
18 Октомври 2005 18:47
Г-жо Масларова,
Вашето предложение за промяна на ЗЗО от преди изборите бе къде
по-справедливо от приетото, за съжаление, на г. Адемов.
Не виждате ли, че законът е несправедлив?
Надяваме се, че няма да се включите в огромното мнозинство от политиците ни, които считат, че предизборните обещания не трябва да се покриват със следизборните изпълнения и които разочароват българите и излагат България пред света.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД