:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,502
Активни 141
Страници 24,136
За един ден 1,302,066
Автомобили

"Нисан" и италианското наследство

Прототипът на спортно купе "Фория" се свързва с легендарните апенински купета от 60-те години на миналия век, макара че си има и фирмен предшественик.
Интересна историко-пропагандна интрига се оформи около нов японски автомобил. Един от прототипите, които "Нисан" е подготвил за автосалона в Токио, предизвика повишен интерес независимо от оскъдната техническа информация.

---

Спортното купе "Фория", за което не се знае дори какъв двигател ще използва, попадна във фокуса на специализираните издания най-вече със своя приятен ретростил. Разбира се, и с това, че става дума не толкова за самоцелна концепция, колкото за машина, която вероятно ще влезе в производство и ще замени сегашния фирмен болид "Нисан 350 Z". Японските коли рядко привличат внимание с дизайна си. Често авторите им не се и опитват да търсят нещо оригинално. Авторитетът им се крепи най-вече на надеждността, а естетиката остава на втори план. Дори и когато се впускат в някакви по-авангардни опити, към тях се гледа със скептицизъм и



предубедено се търси подражателство



Става дума за исторически наложен стереотип, който трудно се преодолява - и у наблюдателите, а донякъде и в самите фирми, които сякаш се опасяват от по-разчупените решения. След Втората световна война японците започнаха с лицензни конструкции, а невероятната производствена ефективност на самурайските фирми им помогна за няколко десетилетия да извървят пътя от пренебрежими новобранци в бизнеса до световен феномен. Стана така, че в областта на дизайна те винаги са предпочитали просто да се придържат към модните тенденции, да търсят приемлив и приличен облик. Всъщност това е и стратегия за пригаждане към вкусовете на различните пазари, но рядко пробват да диктуват тенденциите или да се отличават. А като пуснат нещо впечатляващо, към това се гледа със предубеждение.

Може би за това "Фория" предизвика активни коментари в европейските и щатските издания. Конюнктурно тя идва във време на засилена японска експанзия, когато отново Далечният изток предизвиква опасения. "Тойота" се цели към титлата производител щ1 в света, а касите на "Нисан" пращят и фирмата активно търси пробиви по всички пазари. Прототипът е ярко, красиво спортно купе с подчертан ретростил. Точно тук се оформи интригата. Използването на ретроелементи изисква родословие, с каквото японските фирми не парадират. Едни коментатори виждат във "Фория" наследник на славните италиански спортни купета на 60-те години, а други търсят предшественици в американската класика.



Италианската връзка изглежда някак по-обоснована



Най-малко заради размерите. "Фория" е дълга "само" 4,35 м и има място за 4-ма пътници. Използва класическата компоновка на преден двигател и задно предаване. Дългото торпедо и елегантните пропорции връщат към атмосферата на 60-те в Европа. Тогава икономическото чудо вече бе напълнило гаражите с достъпни малки и средни коли, средната класа откриваше моторизираното разточителство, бензинът бе евтин, а италианските дизайнери се развихриха в ред изящни и бързи машини, които станаха легенди. "Мазерати", "Ферари" и "Ламборгини" бяха звездите на времето, а "Ланча", "Алфа Ромео", дори "Фиат" блясваха с по-малки, но вълнуващи купета. Сега сред тях се търси предшественик на "Фория". При желание могат да се открият няколко. Един коментатор дори свърза японския прототип конкретно с купето "Ланча Фулвия" от 1965-а. Всъщност връзката с оригинала е доста спорна, но "Ланча" показа прототип на подобно ретрокупе преди две години. Явно финансовите проблеми й пречат да го качи на конвейер, а коментарът подхвърля тезата, че японците се възползват от трудностите на "Фиат", за да вкарат в оборот италианското наследство.

Всъщност може да се спори доколко "Фория" заимства пряко нещо от красивите италиански легенди. По същото време имаше бум и на британски спортни коли, но те страдаха от лошото качество на изработка. Пак тогава и японските фирми направиха серия от удачни спортни машини. Но около не остана подобен романтичен ореол. А "Фория" всъщност напомня най-силно на актуалния "Нисан 350 Z". Той пък е наследник на "Датсун 240 Z" - спортна машина от същата епоха, направила пазарен пробив в САЩ.
 
"Нисан Фория" има и оригинално отварящи се врати.
 
Прототипът "Ланча Фулвия" бе нарочен за негов аналог. Всъщност те не са особено близки.
790
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД