:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И общините ще финансират саниране на панелки

Парите обаче ще идват от общите приходи от данък сгради
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Екатерина Захариева
Създаване на общински фондове за обновяване на жилищни блокове се предвижда в поредните промени в Закона за етажната собственост, които ще бъдат внесени в Министерския съвет в края на месеца. Това съобщи пред "Сега" Екатерина Захариева, зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството. Идеята е всеки от фондовете да се захранва чрез процент от приходите от данък сгради и чрез глобите, събирани от нарушителите на Закона за етажната собственост.

"Общинските съвети сами ще решават дали да създадат такъв фонд и пак на местно ниво ще се прецени какъв процент от данък сгради да постъпва в него. Идеята е да се събира не по-малко от 5% от приходите от този налог", обясни зам.- министър Захариева. Приходите от данък сгради в Столична община за м.г. например са били малко над 62 млн. лв. Т.е. ако такъв фонд заработи и в него се отчисляват по 5%, ще се събират около 3 млн. лв. на година. За около 4 млн. лв. през 2008 г. по единствения работещ у нас демонстрационен проект за обновяване на жилищни сгради бяха обхванати 30 блока.

Глоби по Закона за етажната собственост ще се събират след юни догодина. Всеки собственик на жилище, който не се е вписал в задължителната домова книга, ще се глобява от 20 до 100 лв. В промените на закона се предвижда тези глоби да се увеличат до 500 лв. Домоуправителите, които не са провели общи събрания и не са подали в общината заявление за вписване в регистъра на етажната собственост, се глобяват с до 1000 лв.

Промените в Закона за етажната собственост предвиждат още вече да не се изисква съгласие на 100% от собствениците при регистриране на сдружение, а само на 67% от тях. Сдружението е основният начин, по който блоковете могат да кандидатстват за пари за саниране от еврофондовете. В самата оперативна програма "Регионално развитие" за обновяване на блоковете в България са предвидени едва около 40 млн. евро. В панелни блокове живеят над 2 млн. българи и по груби сметки за обновяване на тези сгради трябват не по-малко от 1 млрд. лв.

ПОЗИЦИЯ

Идеята за отчисления от общинския данък се посреща резервирано от Националното сдружение на общините. "Това е поредният опит национални и държавни ангажименти да се прехвърлят на общините", коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението. По думите й ресурсът, който се събира от данък сгради, е много ограничен и едва стига за общински дейности по поддръжка на улиците и осветлението им. Освен това не е ясно на какъв принцип ще се преценява кои сгради ще се ремонтират приоритетно с пари от фонда. "Все пак данък сгради плащат всички, но парите ще отиват за ремонт само на отделни частни собствености", коментира Чавдарова.
17
1770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
10 Август 2010 00:04
Целта е да се отнемат жилищата на българите. Сдружаването означава солидарна отговорност на всички, за това, че някой не си плаща за нещо. ГЕРБ в случая надминаха всички предишни с идеята си за 2/3 от собствениците да могат да правят сдружението, в което по принуда да влизат и останалата 1/3 от собствениците. Искаш-не искаш, Марш в сдружението!
Иначе общините ествествено, че трябва да започнат да плащат - все пак те са съсобственици в повечето сгради и като такива трябва да плащат, а общините не плащат.
10 Август 2010 00:14
Аз съм съвестен данъкоплатец, но живея в къща и на мен кой ще ми плати топлоизолацията.
10 Август 2010 01:41
Промените в Закона за етажната собственост предвиждат още вече да не се изисква съгласие на 100% от собствениците при регистриране на сдружение, а само на 67% от тях.

Това мафията научена само да граби е страшно нещо. Друго не знаят и не могат. След като за 20 години разграбиха де що маже от държавното, след като сега планират да доразграбят и това в което във всички бели държави си е държавна и национална собственост - публичната инфраструктура, то закономерно идва и редът на жилищата на хората. Просто нямат спирачка в алчността и арогантността си.
10 Август 2010 01:43
bate Ici не се притеснявай, и тебе ще те сдружат, след това ще те фондират към съветната (юдейска) фондация, а по късно няма да му мислиш защото и къщата няма да е твоя.
10 Август 2010 01:49
А че съществува понятието "частна собственост" прокламирано и защитено от Конституцията, че да вкараш някого и имота му, насила в "доброволно" сдружение си е противоконституционно и е сравнимо единствено с насилствената комунистическа колективизация на земята - не им пука.
-
Само че, докато при ТКЗС-тата нямаше частник да ги приватизира, то тук жилищните блокове няма да спрат до нивото на ТКЗС, а ще бъдат накарани насила да задлъжнеят за саниране от "наши" фирми на раздути цени, които след това да ги фалират и изкупят на безценица. Искат да ни принудят да живеем под наем в собствените си домове, като преди това ни ги отнемат.
10 Август 2010 02:00
И много ми си струва, че няма да се разминем без линчувани мафиоти обесени по стълбове и дървета. Ако българинът лесно им даде общото, защото го чувстваше, като ничие, то много трудно ще им даде своето, особено дома си. Май ще сме свидетели на първата грандиозна кървава антимафиотска революция в Европа пред 21 век. България ще се запише след Франция (1789) и Русия (1917) в революционната история на света.
10 Август 2010 08:16
Всички много са се загрижили за санирането на собственото ми жилище. Просто трогателно! Нашият блок беше един от нарочените за "експериментален" със средства от европейските фондове.
За сведение, фонда поема разходите само за "общите" части. Избрани фирми изготвят проект, който е "безплатен", но ако се откажеш - плащаш. Собствениците не участват в определянето на вида и обема на ремонтните работи и избора на фирмите изпълнителки и материалите. Има си проект! Няма неискам, няма недей! Може да смяташ, че не ти трябва алуминиева дограма, или че покривът ти е в добро състояние, защото е ремонтиран цялостно преди две години... Може да не си съгласен с цените за труд и материали... Има си проект! А цените са подплатени с три конкурентни оферти. (Сякаш не знаеме как стават тези работи!) И не мислете, че щрангове-мрангове или например фасадата са общи части. Топлоизолацията на прилежащата към апартамента квадратура от фасадата, дограмата и всички други бъзикни се заплащат от собственика. Накрая излиза, че отпуснатите "безвъзмездно" пари от европейските фондове потъват в "нашите" фирми по веригата, а собствениците трябва да се бръкнат наведнъж с по 5000 до 10000 лв. на апартамент...(Потърсете отзиви от ужилени в нета. Има достатъчно.)
И тогава на чичо Иван и баба Цецка от петия етаж, на които са спрели тока защото нямат пари да си го плащат, не им остава нищо друго освен да "плеснат с ръце, да се прегърнат и с песни да хвъркат в небесата".
------------------
Пропуснах да отбележа. Агитаторите изтъкваха пред събранието само положителните страни, че парите щели да дойдат от европейските фондове, без дори да споменат, че и собствениците ще трябва да плащат. За една бройка народа да се върже и да започне да подписва.
Аз провалих мероприятието като се обявих твърдо против.(Тогава се изискваше 100% съгласие!). Артументите ми бяха, че блокът ни е в добро състояние и ремонтите ще извършваме във време, вид и обем според възникнали нужди. Освен това е кощунство да лепиш топлоизолация върху декоративни фугирани тухли, по който начин е оформена голяма част от фасадата... Едни господа още ми се сърдят за това.



Редактирано от - Zmeja на 10/8/2010 г/ 09:20:05

10 Август 2010 08:25
Където живея плащаме специални налози от които се отделят ресурси за фонд боядисване на сгради/блокове/.рязане на тревата, отпадък, плувен басейн/във всеки комплекс/ и всичко това е включено в наема.
Нема квартални мутри , които присвояват всичко , защото всеки има право да притежава огнестрелно оръжие..
Собственици на домове отделно плащат вода, отпадък и са задължени да си режат сами тревата пред къщите или да плащат на други за това.
А Боко Небръснатия нали обещаваше ?
10 Август 2010 09:00
Не се лъжете да взимате пари от тези фондове!Знам опита от санирането на източен Берлин преди 20 г., където прекараха хората с НИСКИТЕ лихви, ама ще ги плащат МНОГО години.
Така хууубаво ще храните администрацията им!!!
10 Август 2010 09:09
Капанчета за наивници! Сиренето без пари, докато щракне вратичката след теб!
10 Август 2010 09:20
С такива "Калинки" във властта всичко е възможно...А Савина има ли мнение???
10 Август 2010 09:22
Навсякъде далавери!
Спомнете си за паспортите за енергийна ефективност. В Европата записали изискването за обществените сгради и новото строителство, а нашите, по-католици от папата, ЗА ВСИЧКИ СГРАДИ!
10 Август 2010 09:41
И общините ще финансират саниране на банелки
10 Август 2010 11:05
Промените в Закона за етажната собственост предвиждат...

А предвиждат ли, че над всеки закон е Конституцията и там има едни препъникамъчета за неприкосновената частна собственост?
10 Август 2010 11:45
Общините ще се финансират от секвестиране на панелки
10 Август 2010 11:51
Впрочем Цветелина Карагьозова оглавява някакво сдружение за цоцане на пари от саниране и енергоефективност, някой беше писал повече инфо преди време във форума.
10 Август 2010 14:54
Кьорфишеци! Ако например във входа, където живеем в София, се случи това 2/3 от собствениците да се сдружат, а останалите 1/3 да влязат по принуда в сдружението, то тогава тази 1/3 просто ще изтрепе останалите. Най-малкото, с което ще се разминат членовете на "сдружението" ще е съсипани коли (които, разбира се, са паркирани пред блока). Лично съм бил свидетел на зверски побой над домоуправителя и вадене на пистолет по време на събрание на входа... Въпреки подадените молби в полиция и прокуратура, осъдени няма и до ден днешен, а колата на домоуправителя отдавна се превърна в недвижимо имущество, съсипана докрай от вандалите. Дори идваха от общината да го глобяват, че не си я бил закарал в автоморга. При това положение (което според мен съществува в над половината столични панелки) май ако ще и дядо Господ да слезе, пак нищо няма да стане. Не се притеснявайте, дами и господа, заключете здраво металната врата и изгонете всякакви призраци на сдружения и тем подобни...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД