:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Адвокати масово отказват служебна защита

Парите, които отпуска държавата за служебни адвокати, са свършили и много адвокатски колегии ще престанат да предоставят безплатна служебна защита, съобщи вчера председателят на Националното бюро за правна помощ Вася Илиева, цитирана от Дарик радио.

Бюджетът за тази година на бюрото е изчерпан. Илиева напомни, че преди дни в "Държавен вестник" е обнародвано и решението за актуализацията на бюджета, с което парите за Националното бюро за правна помощ са намалени от 6 на 5 млн. лева. Отделно НБПП има да плаща 1.3 млн. лв. за 2009 г.

Според нея отказът на цели адвокатски колегии да предоставят правна помощ ще доведе до блокиране на съдебната система в отделни региони на страната.

След влизането в сила на промените в НПК, които позволиха назначаването и на резервен служебен защитник, София държи първенството, а по брой дела, по които са поискани такива. За този кратък период от време искания за резервни защитници са отправяни към 14 адвокатски колегии от страната, уточни Илиева.

От Висшия адвокатски съвет на няколко пъти предупредиха депутатите, че новото законодателство се приема без необходимата финансова обезпеченост.

Изплатени са хонорарите за осъществена служебна адвокатска защита до месец март 2010 г., реагираха вчера по-късно от Министерството на правосъдието. От ведомството на Маргарита Попова признават забавяне, но отричат то да е едногодишно. Проблемът идвал от силно намаления бюджет на МП, но имало проект за постановление за предоставяне на допълнителни средства от централния бюджет за 3 млн. лв. Според ведомството правата на гражданите на служебна защита са гарантирани.
1
1200
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Август 2010 23:58
И понеже по конституция всеки има право на адвокат, следва, че делата ще се отлагат, докато финансовия министър намери пари, за да функционира съдебната система.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД