:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изпитите за гимназиите остават без промяна

И догодина конкурсите по български език и математика ще са слети с външното оценяване
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
И догодина просветното министерство смята да запази тазгодишния формат на изпитите след седми клас, които бяха слети с външното оценяване.
Просветното министерство е доволно от тазгодишния формат на изпитите по български език и математика след VII клас и ще ги запази без промяна. И догодина гимназиите ще приемат с тестове по български език и по математика, които ще са слети с външното оценяване по двата предмета. Това обявиха от просветното министерство по повод графиците за предстоящата догодина приемна кампания. По закон министерството е длъжно да обяви преди 15 септември условията и реда, по който ще се приемат учениците.

Без промяна ще бъде и форматът на изпитите. И по български, и по математика конкурсът ще е разделен на два модула - тест и допълнителни задачи. Тестът е задължителен за всички ученици, независимо дали те ще кандидатстват в гимназии, защото играе ролята на национално външно оценяване. Ако кандидатстват за гимназия, учениците могат да преценят дали да решават втория модул, за да имат по-висока оценка, или да разчитат само на теста. Заради сливането на изпитите и догодина ще се правят две скали на оценяване - само на тест - за целите на външното оценяване, и на целия изпит.

Никаква промяна няма да има и в реда за балообразуване и класиране. В хуманитарните профили ще се утроява оценката от изпита по български, в природо-математическите - тази по математика. Към тях се прибавя оценката от втория изпит и 2 балообразуващи предмета от училище. В чуждоезиковите профили изпитите по български и математика са равнопоставени и се удвояват.

Още не е ясно дали просветното министерство все пак няма да преработи скалата за оценяване заради драстичната инфлация на шестици тази година. Покрай сливането на външното оценяване и изпита за гимназии летвата за тройка тази година бе смъкната и отличните оценки и по български, и по математика удариха рекорд.

МАРАТОН

Просветното министерство не се е отказало и от друга спорна практика - блокирането на месеците май и юни от изпити за външно оценяване. И ученици, и учители се оплакаха, че тези изпити изяждат от времето за преподаване, а децата не успяват да се подготвят по-сериозно, защото националното препитване е в учебни дни. Външното оценяване за IV клас ще тече от 10 до 13 май, за V-VI клас - от 6 до 13 юни, става ясно от изработен проект на график. Изпитите по български и математика за VII клас са съответно на 30 май и 1 юни. Двете задължителни матури - по български и предмет по избор, са на 17 и 19 май. Тези дни ще са неучебни за останалите.
1
1321
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Август 2010 10:02
Още новини.

Разшити се кръгът на "допълнителните" пособия, които родителите са принудени от учителите да закупуват уж за ЗИП още от 1 клас. Измежду тях са множество (ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО разбирай) със съавтор ( сестрата на бившия шеф на СДВР) К. Никова. Същата "начална" експертка е изпращана от МО(М)Н системно в ГИМНАЗИИ за смазване на недоволни учители и директори (вкл. случая 9 ФЕГ). Без съмнение полицейското семейство разчита на държавния и ВАШИЯ бюджет в голяма степен. Можете да потърсите из Интернет с Катя Никова да видите каква търговия с пособия се отваря.

Игнатов е просто кукла на конци. Ще подпише каквото му даде Коджабашиева - стар нискоквалифициран номенклатурен кадър, стига в замяна другите чиновници да не ритат срещу разширяването на бюджетната субсидия в частния сектор. Мисля че в Сега се притесняват да пишат за това.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД