:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жегата през август не стопи опашките за паспорти

Хората продължават да се редят пред големите РПУ в София от ранна утрин
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Опашката пред столичното Девето РПУ се вие под слънцето през почти целия ден.
Традиционните за август горещини не спират наплива за смяна на личните документи в големите столични РПУ-та, показа проверка на "Сега" вчера. Въпреки лекия отлив в края на юли, заради който МВР спря съботните дежурства в паспортните служби, пред участъците с по-голяма територия опашките продължават. Същото е и пред централата на дирекция "Български документи за самоличност" на бул. "Мария Луиза", където се издават само бързи и експресни поръчки.

Едно от най-натоварените полицейски управления в София е Девето в жк "Люлин", което отговаря за по-голямата част от западните квартали в града. За да бъде обслужен човек там, трябва да се нареди на опашка още в 5.00-6.00 часа, за да си запази номер, с който после да се нареди на нова опашка.

"Гишетата отварят в 8.30 ч., а до 10.00 средно минават по 40 души. Няма шанс да ви дойде редът обаче, ако сте след № 130", разказа млад мъж, който спокойно четеше книга до входа на районното.

Неприятно е, ако до края на деня не ти дойде редът - на другия ден трябва пак да станеш в ранни зори, защото списъкът се обновява ежедневно. Същата е ситуацията, ако пропуснете момента, в който униформеният ви повика, защото в това време сте търсил тоалетна или вода.

Само с предварително записване могат да се подменят личните документи и в Шесто и Седмо РПУ, които обслужват жителите на "Овча купел", "Бъкстон", "Борово", "Бели брези", "Красно село", "Младост", "Студентски град" и др. Там опашките не са като в "Люлин", но хората пак трябва да освободят поне един работен ден.

От МВР обясниха пред "Сега", че по заповед на министър Цветан Цветанов всеки отделен шеф на ОДП или РПУ трябва да прецени дали да отвори подчинената му паспортна служба в събота. 6-дневният режим на работа обаче затруднявал чистенето на натрупаните отпуски, за което също има министерска заповед.

Вчера се разбра и за сериозен проблем с обслужването на граждани и в Пазарджик. Хора разказаха, че причината е неработещата система за ограничаване на опашките. "Няма включени климатици, а колоните от хора тази сутрин достигнаха входната врата на полицията, обясниха очевидци", цитирани от Дарик радио. По думите им температурата в салона, в който се приемат заявленията за документи, е над 40 градуса.



ГОСТОПРИЕМСТВО

Оправданието за забавянето на личните документи за българите в чужбина са икономиите за куриерски услуги. Това обясни министърът за българите в чужбина Божидар Димитров по Би Ти Ви по повод публикация във в. "Сега", според която в по-отдалечените места на света ще са принудени да чакат новите си документи до половин година. Димитров отсече, че куриерите сега пътуват само веднъж на 3 месеца вместо веднъж месечно и предложи на сънародниците ни да дойдат да си получат паспортите на място в България, ако не им се чака. "От Европа най-далечното разстояние със самолет е два часа, с влак е осем-девет часа", допълни министърът.
7
2078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
10 Август 2010 00:07
МВР пак се издъни, МВнР също се издъни. В нормалните държави министрите подават оставки, а има и стачки против подобни безумия, ако случайно ги допуснат, но ние сме далеч от нормална държава.
10 Август 2010 00:10
Истината е, че ще трябва да се отказваме от гражданство скоро. Друга оправия няма...
10 Август 2010 07:11
Така беше преди 10 години, след това преди 5 години. Така е сега, така ще бъде и след 5 и 10 години. Елементарното решение беше с необходими поправки в закона да направят срокът на валидност различен за различни хора и цените да варират според валидността. Поради масовата смяна преди 10 години, когато принудиха всички едновременно да сменят документите сега на всички едновременно изтича срокът на валидност и няма да има скоро изход от това положение.
10 Август 2010 08:13
В Европа и САЩ обикновено отварят гишета в различни градски райони за да се облекчи трафика.
Но това разбира се е в белите страни...
10 Август 2010 10:34
Няма ли кой да спре Божо да ръси простотии!Ами вместо да разкарва и озлобява хиляди сънародници от чужбина да сложат по няколко евро такса и всяка седмица кориер може да пътува по маршрут(с влак или кола, а не първа класа самолет)и да носи готови документи!Ама как ще си развалят рахатлъка от външно-те са свикнали да унижават хората да ги броят втора ръка и да си правят каквото искат само не и да си вършт работата за която трошат не малко пари от нашите данъци!
10 Август 2010 11:21
Божо е в серия. Не се усеща кога трябва млъкне и да спре да е на всяка манджа мерудия. 2 часа със самолет! Егати наглеца! Българите в чужбина затова бягат в Америка яко, и аз да бях, и аз щях на майната си да избягам. Колкото по-далече от БГ - толкова по-добре. Е.и му майката!
10 Август 2010 12:23
В крайна сметка бюджета плати на Сименс към 140 милиона, ако не се лъжа за система за издаване на новите докумнти и получи, в резултат една огромна каша.

Просто Сименс са раздали толкова подкупи, че не са останали пари, да разработят системата, като хората...Естествено, получилите подкупи, едва ли имат интерес да се раздухва случая и всичко ще бъде шито-покрито...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД