:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От есента 18-ият ни евродепутат става наблюдател

18-ият ни евродепутат Светослав Малинов от "Синята коалиция" от есента ще получи статут на наблюдател в ЕП заедно с още 17 свои колеги. Вече година те не могат да встъпят в длъжност заради неразбории в ЕС около броя на представителите в парламента. От есента на практика започват ратификации на първата поправка на Лисабонския договор и никой не се наема да каже кога ще приключат, за да могат новите евродепутати да станат пълноценни членове на ЕП.

Договорът от Лисабон увеличи броя на евродепутатите на 751, като България получава едно допълнително място. Предишните избори за Европейски парламент обаче се проведоха, докато беше в сила Договорът от Ница, съгласно който депутатите са 736. При новото разпределение Германия отказа да отзове трима свои депутати преди 2014 г. Затова беше гласувана поправка в Лисабонския договор, с която до следващите избори през 2014 г. се решаваше да има 754 депутати.

За да се излезе от заплетената ситуация, шефовете на фракции в ЕП вече са се договорили първо да дадат статут на наблюдатели на 18-те нови депутати, каза пред "Сега" Малинов. Това означава, че не могат да се изказват и да гласуват в пленарна зала, но ще могат да участват в комисии. Ще получават заплати, но ще бъдат лишени от останалите привилегии, които сумарно възлизат на около 17 000 евро на месец.

Никой не се наема да каже колко дълго ще трае ратификацията на Протокола към Договора от Лисабон. Очаква се забавянето да дойде от държави, които не са заинтересовани и няма да вкарат нов депутат, казаха дипломати. В българския парламент обаче също още не е вкаран документът за ратификация, макар че се очаква това да стане още септември.
5
1216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Август 2010 23:15
"Голям проблем."
09 Август 2010 23:50
"ще бъдат лишени от останалите привилегии, които сумарно възлизат на около 17 000 евро на месец." Не е малка сумата.
10 Август 2010 11:25
Точно този дали ще е депутат или наблюдател няма никакво значение.А най-хубаво никакъв да не е.
10 Август 2010 12:57
Още един безполезен паразит на хранилка в евро с всичките привилегии от това.
10 Август 2010 12:59
Унуката успя най-после да захапе кокъла с помощта на вездесъщия Костов. Язък! Възлагахме такива надежди на тойзи наклан (въздебел за възрастта си) чиляк да възроди България. Ни гой срам! Като един същински цар мисли само за пари.

Редактирано от - dabedabe на 10/8/2010 г/ 13:02:09

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД