:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

174 000 души са загубили работата си за година

Сезонната заетост свали с малко средната заплата за страната
Със 174 000 са се увеличили безработните за 1 година, показват данните на националната статистика за второто тримесечие. Най-пострадали са работещите в преработващата промишленост. През юни т.г. спрямо същия месец на 2009-а в този сектор работят с 43 хил. души по-малко. Следва строителството, където освободените са 41 хил. В процентно отношение това означава, че близо 22 на сто от всички, заето в строителството, са били освободени за 1 г. На трето място се нареждат търговията и ремонтът на автомобили и стоки за домакинството - с 32 хил. по-малко заети.

Сезонната заетост намалява леко и средната заплата за страната. В края на юни тя вече е 636 лв. при 643 лв. за април. Тенденцията се прояви още през май. Намалението се дължи на това, че най-много се увеличават заетите в хотелиерството, а там възнагражденията традиционно са най-ниските - средно по 425 лв. Погледнато спрямо миналия юни обаче, НСИ отчита наглед нелогичната тенденция заплатите да растат в кризата, при това с цели 49 лв. Според експертите това се дължи именно на растящата безработица - най-масовите съкращения се правят при нископлатения персонал.

38 000 българи са намерили работа през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца. С 37 на сто са се увеличили наетите в хотелиерството и ресторантьорството, а в селското и горското стопанство - с 13.3%. През вторите три месеца най-много хора са загубили работата си в административните дейности (2.3%) и в образованието (2%).



РАЗМИНАВАНЕ

Заетите в обществения сектор продължават да вземат повече от работещите на частно. 731 лв. е средната заплата в обществения сектор през юни т.г., което е увеличение от 3.7 за година. Въпреки по-големия годишен ръст от 11% в частния сектор получават едва 605 лв. В сектор "държавно управление" средното възнаграждение е 792 лв. през юни, почти колкото и през април. През май обаче статистиката е отчела забележителен ръст само за един месец. Тогава в държавните ведомства са получили средно 850 лв. Няма обяснение на какво се дължи този краткотраен скок, в края на март кабинетът драстично ограничи някои придобивки за държавните служители, включително сумите, които им се полагат за облекло. Някои ведомства обаче бяха побързали да си ги изплатят още в началото на годината.
3
1496
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Август 2010 21:28
Сезонната заетост намалява леко и средната заплата за страната. В края на юни тя вече е 636 лв. при 643 лв. за април.


Много ме съмняват тия две цифри.
09 Август 2010 21:56
А мен - всичко, поднесено от статистиката.
---------------------
Блогът на Генек
10 Август 2010 08:06
Има ли полицаи и пожарникари в тази цифра ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД