:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

До 200 лева струва професионалното почистване на двустаен апартамент

Повечето фирми работят само с вносни машини и прапарати
Снимка: Архив "Сега"
До 200 лева може да излезе цялостно почистване на двустаен апартамент, ако е силно замърсен или след ремонт. Срещу тази сума обаче фирмите и агенциите, които се занимават с въпросната дейност, предлагат качествена и професионална работа. Разбира се, те могат да бъдат ангажирани, например, и само за прането на килимите или за почистването на мебелите.

Цялостно почистване на дома обикновено се прави два или три пъти годишно. След него от домакините се изисква само елементарна поддръжка. Тя може да се извършва от фирмата през различен период от време, в зависимост от предпочитанията на клиента.

Повечето фирми почистват с професионални машини, но използваните препарати са различни. Клиентът може да избира между български и вносни хигиенни средства. Голяма част от фирмите използват само безвредни вносни препарати, но те допълнително оскъпяват услугата.

Фирмите за почистване на дома не приемат поръчки под 20-25 лева. Транспортът при повечето от тях е безплатен. 2,50 лева за всички квартали на София е цената за транспорт на фирма "Блясък".



Цената за почистване се определя на квадратен метър



Всяка услуга се таксува поотделно. Ако жилището е силно замърсено, клиентът трябва да плати почти двойно.

В зависимост от желанието на стопаните на дома наетата агенция може да извърши частично или пълно почистване. Комплексната услуга включва изпиране на килимите и меката мебел, измиване на теракота, фаянса, вратите и прозорците. Ежедневната услуга включва почистване с прахосмукачка, измиването на пода, бърсането на прах и изхвърлянето на боклука. Обикновено обаче заявките са това да се прави един или два пъти седмично.

Основното хигиенизиране отнема доста време. Затова е добре клиентите да посочат удобни за тях часове. Във фирма "Василка" има изискване да се огледа жилището предварително, за да се прецени колко и как трябва да се чисти. По принцип не е възможно цялостното почистване на жилището да продължи по-малко от осем часа.

Хората, които са решили да ползват услугите на фирма за почистване, трябва



да направят заявката си поне една седмица по-рано



В уговореното време агенцията изпраща двама или трима служители. Ако квадратурата е много голяма, могат да се изпратят повече хора. Преценката за това, какви материали са необходими и колко служители ще работят, е на фирмата. Основното, което трябва да знаят клиентите, когато наемат фирма, е, че всяка услуга се таксува поотделно.

Измиването на подовите настилки, например, струва между 0,40 лв. и 2 лева за квадратен метър. Ако апартаментът е след ремонт или е много мръсен, услугата ще струва двойно по-скъпо. При формиране на цената важен е и видът на настилката, защото някои се почистват по-трудно. Допълнително се заплащат полирането и шлайфането на настилките. Полирането на пода варира от 1,15 до 1,50 лева на квадрат.

Ако подът е покрит с мрамор, добро решение е кристализацията. Тя освежава захабените мраморни и мозаечни повърхности, но струва значително по-скъпо. Около 3 лева на квадратен метър струва тази услуга във фирма "Василка". Малко по-евтина е кристализацията в агенция "Валди" - 2,50 лева. Добре е мраморните и мозаечни подове да бъдат и изшлайфани. Услугата излиза от 9,50 до 12,50 лева на квадрат, но настилката изглежда като нова.

Изпирането на меките настилки е от 0,40 лева до 1 лев на квадратен метър. Във фирма "Диас"почистването е 3 лева на място за сядане, без значение от размера и материята.

Има възможност да се избира и между сухо и мокро почистване на килимите. "Василка" предлага сухо почистване на меките настилки за 0,85 лв. на кв. м. То е с 0,20 лв. по-скъпо от мокрото, но е по-дълготрайно. В зависимост от избора на домакините прането на настилките може да бъде ръчно или машинно.

Килимите и мокетите могат да бъдат и изтупани срещу 0,50 лева на квадратен метър. Някои агенции предлагат пране и изтупване с прахосмукачките "RAINBOW". Във фирма "Блясък" комплексната услуга е 0,80 лева. Само изтупването на килимите е 0,50 лв. на квадратен метър.

Меките мебели се изпират срещу 0,90 лева на квадрат. Някои фирми имат твърда тарифа за освежаване на мебелите. Обикновено тя не надвишава 12-15 лева. За тези пари се почиства обикновена гарнитура, включваща диван, две кресла и две табуретки. Във фирма "Василка" цената се изчислява на квадратен метър и е 0,95 лв. Персоналът на "Блясък" пере гарнитурите с немска професионална машина "KARCHER" и ползва почистващите препарати на същата фирма.

В основното почистване задължително се включва и



миенето на прозорците



Цените за едностранно измиване на стъклата обикновено не надвишават 0,50 лева за квадратен метър. Миенето е ръчно и се извършва с препарати на фирмата. В агенция "Валди" цената на лъскането на стъклата е 0,40 лева. Препаратите, които се използват, са на фирмата, но ако клиентът предпочита, измиването става с негови материали.

Чистенето на стените в жилището излиза около 0,50 лв. на квадрат. Но не са рядкост случаите, когато цената може да достигне и 2 лева. Тя се определя най-вече от вида на мазилката и състоянието на стената. Силно замърсените или захабени стени се почистват много трудно, затова и персоналът на фирмата определя на място с колко ще поскъпне услугата.

В основното почистване на дома задължително влиза и лъскането на вратите. Работниците от фирмата ги почистват ръчно за около 0,50 до 1 лев за всяка врата.

Комплексното хигиенизиране на жилището завършва с бърсането на прах. За услугата се заплащат



около 3 лева за всяка стая



Предимството на това професионално обиране на прахта е, че се достига до труднодостъпните места в жилището. Използват се специални уреди, с които се почистват и най-високите ъгли на стаите. Почистването на прахта не включва бърсането на компютрите и личните вещи на клиентите.

След като приключи цяостното почистване, домакините могат да се възползват от услугите на фирмите и за поддръжката на чистотата в жилището. Във всекидневното почистване се включва обирането с прахосмукачка на твърдите и меки настилки, измиването на пода, избърсването на прахта и дезинфекцирането на баните. Цените на квадратен метър са същите, както при основното почистване.

Фирма "Василка" включва в ежедневното хигиенизиране на жилището и изхвърлянето на боклука. Това досадно задължение се извършва безплатно и от агенция "Валди". След посещение в жилището служителите монтират безплатно специални полиетиленови торбички за отпадъци.



ПОМОЩНИЦИ



Значително по-евтино излиза наемането на домашна прислужница. Освен почистването в нейните задължения се включват още прането, гладенето и простирането. Въпрос на договаряне е цената, на която помощничките се съгласяват да почистят жилището. Обикновено за еднократно почистване тя е около 30 до 50 лева. В случай, че клиентът наеме жена за почистване, трябва да има осигурена прахусмукачка и почистващи средства. Ако прислужницата трябва да се грижи за чистотата на дома през целия месец, цената е от 150 до 250 лева.
 
Полираните плочки се чистят лесно и с прахосмукачка.
 
За замърсените фасади се изискват специални препарати и струя под налягане.
12995
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД