:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 465
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП готви редакция на въпроса си за референдума

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатът от БСП Янаки Стоилов обясни, че партията му ще настоява строежът на АЕЦ-"Белене" да е с държавно участие.
Още преди да е започнало обсъждането в парламента на инициираното от БСП национално допитване дали да се строи АЕЦ "Белене", социалистите предложиха редакция на предложения от тях самите въпрос. От "Позитано" 20 се аргументираха с желанието на ГЕРБ да представят "Белене" като изцяло частен проект, докато левите държали на държавно участие в него. "Винаги сме имали предвид изграждането на АЕЦ "Белене" като национален проект, който има държавно значение и от който ще се ползват българските граждани", обясни червеният депутат Янаки Стоилов. Към формулирания от БСП въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа" левите искат да се добави "с държавно участие". Лидерът Сергей Станишев пък пожела да се направят промени в закона за референдумите, който бе гласуван по време на тройната коалиция. Той смята, че трябва да се премахне изискването в допитването да са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори.

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че ще стартира собствено допитване дали да има нова АЕЦ на интернет сайта на партията си. То ще започне на 12 октомври в 12 часа.

СДС ще призове избирателите си да отидат на театър или на мач вместо до урните. "Призоваваме българските граждани за неучастие в референдума, защото той е една голяма лъжа и е политически театър, в който БСП иска да вкара всички граждани", обяви лидерът на сините Емил Кабаиванов.

Най-много 25 млн. лв. ще струва референдумът за АЕЦ "Белене", заяви пред "Сега" проф. Михаил Константинов от Българската асоциация по изборни системи. В тази сума влизат заплатите на членовете на ЦИК и на секционните и районните избирателни комисии, както и разходите за охрана на МВР, обясни бившият член на ЦИК. През август премиерът Бойко Борисов обяви, че референдумът ще излезе между 30 и 40 млн. лв, колкото бяха изборите м.г.
43
1471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
09 Октомври 2012 19:44
Нещо май късно им идва акълът? Те си гласували закона, сега реват ГЕРБ да им го промени. Те си измислили въпроса, сега пак ГЕРБ да им го променя.
09 Октомври 2012 19:49
Всичката позиция по този въпрос се гради и върху Държавно участие . Тази централа няма да се строи от украинци и филипинци , наети от частни фирми , а всеки малоумник у нас е длъжен да сети , чия длъжност е Интегралното решаване на този казус ...
09 Октомври 2012 19:54
Е ама народът се е подписал под друг въпрос, пак ли ще подменят вота? Даже и в опозиция успяха да се оакат
09 Октомври 2012 20:31
Лидерът Сергей Станишев пък пожела да се направят промени в закона за референдумите, който бе гласуван по време на тройната коалиция. Той смята, че трябва да се премахне изискването в допитването да са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори.

Кой му такова в таковата на серехея... Да му таковам таковата.
09 Октомври 2012 20:32
Какъвто ще да е въпросът, 4.3 милиона избиратели няма да идат да гласуват. Това, че няма пари за такъв проект е следващ въпрос, а това че проектът е неизгоден е още по-следващ.
09 Октомври 2012 21:08
Мамините лисугерчета няма ли да се изкажат как се чувстват, след като съселът обяви намерение да подмени въпроса, под който 700К егенета са се подписали? А за твърдението му (ненамиращо място тук), че в предишния парламент БСП е приела законът за референдумите под натиск, каквото и да означава това, та затова сега настоявал законът да се промени? Той, който е най-върлия враг на натиска върху съд, избори, гласувания и т.н...
09 Октомври 2012 22:08
Поставеният за гласуване на референдума от социалистите въпрос "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа с държавно участие" намирам за непълно и подвеждащо. Предлагам думите " държавно участие" да се заменят със "суми за заплати, за пенсии, за здравеопазване, за образование и за инфраструктура"....Така на матряла ще му е най-ясно всичко около АЕЦ-а.....
09 Октомври 2012 22:15
Той смята, че трябва да се премахне изискването в допитването да са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори.
Правилно е да отпадне това изискване. Един референдум, където въпроса е само един за да е законен е нужно да гласуват 50% от имащите право на глас. При изобори за Народно Събрание избирателната активност трябва да е 63% за да са законни.
09 Октомври 2012 22:57
Аз да питам без да пипам, тез ситковци в последно време с "ястребов" поглед,що смениха темата на рефендума, май нещо не изнася "нам" пумпали
10 Октомври 2012 02:07
"Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа с държавно участие".

Така формулиран въпросът е пълна безсмислица, защото при референдум народът трябва да отговори на поставения въпрос с "да" или "не". Това предполага един, единствен въпрос. А всъщност въпросите са три:
1. Да се развива ли атомната енергетика в България ?
2. Това да стане с разширяването на Козлодуй, или с построяването на АЕЦ Белене?
3. Със или без държавно участие?

Защото може по принцип да не съм против развитието на ядрената енергетика, но да смятам, че за това сега не му е времето. Да реша, че не е лошо да бъде построена централа, но това да стане за сметка на разширяването на Козлодуй, защото родата ми е от там и един ден като закрият реакторите, тя може да остане без работа. Или да съм съгласен със всичко останало, но да съм против държавно участие, защото от това ще пострада изтънялият ми джоб. И тъй като не мога да отговоря на всичко с едно единствено "да" или "не", най-вероятно е изобщо да не гласувам. Още повече, че от атомна енергетика хал хабер си нямам и не знам на кого да вярвам. А като мен са стотици хиляди, ако не и милиони. Така че въпросът за референдума предварително да го пишем за умрял. За такива неща се питат специалистите, а не народа. И решенията се взимат след пълен консенсус от управляващи и опозиция. Защото това не е проект за 2-3 години и не се знае утре кой може да дойде на власт и какви действия ще предприеме..
10 Октомври 2012 07:20
Точно в десятката, Наско! Да не говорим, че с референдуми се решават само патови ситуации от парламентарен мащаб. Икономическите въпроси (особено за такъв голям проект) са от компетентността на правителство, министри и пр. специалисти.
10 Октомври 2012 07:28
Изглежда ръководителите на Станищов са проучили въпроса.
Дали не са наели една социалистическа голфаджийска фирма...
10 Октомври 2012 08:37
БСП готви редакция на въпроса си за референдума

Българинът има една поговорка за релацията м/у главата и краката
Та да са мислили другарките и другарите - то цялата им работа е такава : почната и недовършена ....
Затова, вместо да се изхождат постоянно да започнат нова подписка за нов референдум с нов въпрос
А новия въпрос да го формулирата така:
Да се изгражда ли АЕЦ Белене с пари от Бюджета на България при договор с Атомекспортстрой където 50% да са комисионни за другарите и другарките?

10 Октомври 2012 09:31
Очевидно,мислещата и ителигентна част от младите хора е напуснала България.Това личи от глупостта и вулгаризма,с който се пълни форума.Такива хора действително заслужават да останат без ток и в допълнение, да плащат по 900 лева за мегават слънчева енергия,вместо 50-60лв/мвт от АЕЦ Белене.
10 Октомври 2012 09:37
Tien

Предполагам сега, след като Германия реши да си затвори реакторите очакваш "мислещата и ителигентна част от младите хора", които са в Германия, да се завърнат в България или да се преместят в друга държава, където все още грее ядрения огън. А?

P.S. Бойкот на референдума - даже самите цоцалисти вече видяха, че цялото нещо е малоумщина, и се опитват да минат по тъч линията - сега ГЕРБ ще са им виновни, че не променили избрания от тях закон с такъв, който им е изгоден в момента.
10 Октомври 2012 09:43
"Германия реши да си затвори реакторите"

Когато в действителност ги затвори, тогава се обаждай
10 Октомври 2012 09:50
Той смята, че трябва да се премахне изискването в допитването да са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори.

Звучи напълно сериозно и премерено.
Да предложи да се премахне и плоския данък освен?
10 Октомври 2012 11:08
Да предложи да се премахне и плоския данък освен?

Че то това отдавна беше предложено. От същия боклук. И пак други му бяха виновни.
Абе ей, тарланкоолу, не те ли е срам да признаваш пред цяла България, че по време на министър-председателствуването ти в парламента БСП е приемала под натиск калпави закони, които не вършат никаква работа? Колко още такива закони са минали "против" волята на БСП, чиито дупетати са вдигали ръка в тяхна подкрепа с пълно отвращение?
10 Октомври 2012 11:12
sharp007

Меркел затвори преди година 40% от реакторите - отне им лицензите. Нямат лиценз, няма и да имат, т.е. никога няма да бъдат пуснати. Останалите ще ги затвортя 2020-2022ра и това няма да се промени, защото 75% от германците искат затавряне на реакторите, а Меркел се явява най-върлия защитник на ядрените централи. Дори и да падне от власт и дойде на власт опозицията най-много да ги затворят по-рано, не по-късно.

После идва Япония, където работят само 2 реактора в момента и се чудят как да пуснат най-малко спрени без да се надигне населението на протест, а там да кажеш, че искаш нови АЕЦи си е политическо харакири. Франция също няма да правят нови АЕЦи и т.н. и т.н.
10 Октомври 2012 11:12
Кой и защо насажда убеждението че хората нямали да гласуват,или поне няма да са необходимия брой? После кой иска промяна на въпроса,да се плаща и т.н. Стига с тия шменти капели. Референдума ще се проведе по действащия закон,със зададения въпрос пък каквото стане. Всичко друго е порнографски филм. Въпросът е зададен. Народът има думата: "Да" или "НЕ" или не участва. Народът си знае работата. Каквото стане.
10 Октомври 2012 11:14
alin 10 Октомври 2012 11:08


Kато в брадатия виц от Съветско време - пию с отвращением
10 Октомври 2012 11:15
Pasi, в случая неучастието в референдума значи НЕ
10 Октомври 2012 11:16
Не е истина каква тъпа опозиция си имат управляващите! просто учудваща тъпота, дебилизъм и откровена простащина ... До вчера реваха че някой иска да им редактира въпроса, днес те самите искат да го редкатират. Гласуват си закон така че референдум да се провали - сега ритат да снижат бариерата за валидност на референдуми ...
Оня плъх вчера разпавя - когато гласувахме закона за референдумите, направихме компромиси ... Дето се вика все едно да кажеш, "ние по принцип не сме педерасти, но направихме компромис"
10 Октомври 2012 11:16
После идват и новини от EEX:

Натисни тук

German baseload power cheaper than French 12 months running

Yesterday, the European Energy Exchange (AEX) released figures for September, revealing that the price of baseload power in Germany has fallen by nearly 0.8 cents per kilowatt-hour over the past year – and has been cheaper than baseload power in France for 12 consecutive months.


Сега знам, че отбор "Първа Радиоактивна" трудно компилира такива новини, може да ползвате гугъл транслейт да си го преведете на руски за да го разберете по-добре, но European Energy Exchange казаха, че в Германия - въпреки спрените 7 реактора - цената на базовия ток е по-малка от Франция с 0.8 евроцента.

Аз не съм си го измислил това - ЕЕХ го твърдят.
10 Октомври 2012 11:16
Цената на 20Мвп централа е около 26-30 милиона евро.100 такива централи правят един аец белене,разбира се производството няма да е на 100% постоянно 2 гв,както при АЕЦ.Пиковото потребление в Бг достига 6ГВ.Колко струва Аец белене 10,35млрд евро-в тази цена влиза ли съхранение на отпадъчното гориво и тн.
Всеки може да си направи сметката сам.Цените на фотоволтаичните панели ще падат още много.И друго всеки е против монополи и прочие.Сега ви питам колко фирми в света са в състояние да произведат Ядрени реактори и да пуснат в експлотация Ядрена централа, и колко са производителите на панели в света и фирмите, които могат да пуснат в експлотация фотоволтаична централа???????
10 Октомври 2012 11:17
Да добавя Шарпа , като ги затвори и изведе от експлоатация, а също и престане да внася ток от ядрени централи, от съседите. Колко има изведени ядрени реактора в Западна Европа, или ще се учат от опита на България , Словакия и Литва
10 Октомври 2012 11:21
mamut

Да добавя Шарпа , като ги затвори и изведе от експлоатация, а също и престане да внася ток от ядрени централи, от съседите.


Друга отличителна черта на отбор "Първа Радиоактивна" е, че много обичат да говорят без да са погледнали фактите. Германците са нетен износител на ток, т.е. за една година изнасят повече ток от колкото са внесли, дори и след затварянето на реакторите.

На практика, ако погледнем тук:Натисни тук ще видим, че през повечето време Франция внася ток от Германия, а не обратното, и изнася за всички останали страни.

Ама то трябва да се търси съвременна информация

10 Октомври 2012 11:26
Дистери , а каква част от енергията потребена в Германия се търгува на ЕЕХ и каква е на ОТС и дългосрочни договори, всички ли договори се регистрират на ЕЕХ? в това което си дал е спрямо миналата година , а не срявнява пазарите в двете страни, всеки пазар си сам за себе си, даже системите им на балансиране са различни.
10 Октомври 2012 11:38
Истината е ,че бсп искат да манипулират хората,които са по-малко запознати с темата.Бсп иска да стигне до референдум, за да може да си го купи.В провинцията една голяма част от хората са си роби,нямат работа и ако им се подхвърли малко пара са готови и хоро да играят.Тъжна картинка,но затова са виновни всички политици и манипулатори в нашето обществено пространство.Тези пари(10млрд )могат да се вложат в образование и енергийна ефективност,а след 10 или 13 години ,когато аец козлодуй се затвори,може да се помисли и да се види дали Веи или други източници.
Сега ако се инвестират тези пари,то само една малка част от хората в България ще се налапа за години напред.Вие се сещате ,коя е тази група+нормалните хорица,които ще строят и после ще работят в Аец.Но това не е устойчиво.В крайна сметка нещата ще останат по старому-голяма безработица в провинцията и живи зомбита в 21 век,които лесно се манипулират.В наши дни една икономика не се гради с Аец,а със знания.Нека всеки се замисли и да се противопостави на тази манипулация.Пък България,дори и да няма Аец, няма да спре да съществува.Има много алтернативи.
10 Октомври 2012 11:44
Дистри прави разлика между затваряне и извеждане от експлоатация, разликата е много голяма пример- 1и2 блок на Козлодуй където контурите са резнати и горивото не е в басейна. дай трафика на Германците и с чехия , Швейцария , Холандия и Словакия.
10 Октомври 2012 11:46
mamut

Дистери , а каква част от енергията потребена в Германия се търгува на ЕЕХ и каква е на ОТС и дългосрочни договори, всички ли договори се регистрират на ЕЕХ? в това което си дал е спрямо миналата година , а не срявнява пазарите в двете страни, всеки пазар си сам за себе си, даже системите им на балансиране са различни.


Ето виждаш ли, че може и да внимаваш За съжаление на ЕЕХ все още се търгува малка част от общия ток в съответните държави, но с навлизането на все повече ВЕИ мощности все почесто се случва цената на тока на спот пазара да е доста по-малка от тази на дългосрочните договори, както е и случая с дългосрочните договори с Газпром и поради което се наложи да ги преговарят. Същата тенденция ще мине и при тока.

Иначе обемите могат да се видят на началната им страница -Натисни тук Вчера са се изтъргували така като гледам около 800 гигавата часа.

Иначе ето ти текущите цени на спот пазара за Германия - Натисни тук и Франция Натисни тук май френските са по-големи от немските за днес...

И гледай, днес ще е слънчево в Германия - Натисни тук по обяд - от 12 до 14 часа очакват да получат 19 гигавата от фотоволтаици, точно когато търсенето е най-голямо и съответно цената на тока е най-голяма. Ето как ВЕИ в Германия намаляват цената на тока за индустрията - елиминират следобедния пик на цените на тока.
10 Октомври 2012 12:50
Провеждането на референдума е следствие на подписката, на която са се подписали поне 500,000 души.
Не можеш на подписката да зададеш един въпрос (и за получиш утвърдителен отговоро на точно този въпрос) а после на самия референдум да питаш друг въпрос.
Какъвто е бил въпросът на подписката, такъв ще трябва да е на референдума, ако е друг, подпуската става невалидна, ерго трябва нова подписка с новия въпрос.
И после да не се променя!
10 Октомври 2012 13:08
Народът е мъдър, а коментарите са излишни. Законите са създадени за да се спазват от ВСИЧКИ. Референдумът трябва да се проведе. Изходът предварително не е известен, и политиканстването по този повод е тъпо и безсмислено.Предварително е необходима колкото се може повече и по- обективна информация за суверена.Без оглед на предубеждението ,че повечето хора не са компетентни по въпроса. Те винаги могат да изразят това чрез посещение в тъмната стая или ходене за гъби. Промяната,освен редакция на въпроса е недопустима. "Да" или "НЕ" . Негласуването е също "НЕ",както се отбелязва. Това е положението. Референдумът ни е необходим,на нас народът, защото искаме като народ да покажем че можем да влияем на политическите решения. Искаме да се допитват до нас. Само политическата класа/без оглед на цветовете/ е против този род управление.Конкретния изход от именно този референдум е без значение. Важното за народа е да го има...тОВА ЗА МЕН Е ВАЖНОТО В СЛУЧАЯ.
10 Октомври 2012 13:12
"Винаги сме имали предвид изграждането на АЕЦ "Белене" като национален проект, който има държавно значение и от който ще се ползват българските граждани", обясни червеният депутат Янаки Стоилов. Към формулирания от БСП въпрос "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа" левите искат да се добави "с държавно участие". Лидерът Сергей Станишев пък пожела да се направят промени в закона за референдумите, който бе гласуван по време на тройната коалиция. Той смята, че трябва да се премахне изискването в допитването да са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори.

Собственият им закон им пречи, собствената им формулировка на въпроса им пречи...собствените им глави им пречат
10 Октомври 2012 13:48
Конкретния изход от именно този референдум е без значение

Pasi, как може изхода от референдума да е без значение? Тогава от к'в чеп да се харчат пари за референдум ако няма да има значение?!?!?!?!?!?
А 11~12 млрд Евро са от огромно значение за България като Държава и за нас и нашите деца, внуци и правнуци като хора които ще плащат далаверите на БСП!
10 Октомври 2012 14:01
Не знам в кой отбор играеш и не ме интересува. Ако си против отиваш за гъби. Ако обаче се окаже че народът събразно закона каже "ДА" - да. Какво значение има Ти какво мислиш, относно категориите разходи -ползи. Важното е предварително да си лично убеден ЗАЩО отиваш за гъби или в тъмната стая,т.е. да имаш информация. Волята може да бъде изразена по различен начин, включително и чрез неучастие. Пак повтарям, важното е че си попитан, и Ти,заедно със своя народ изразяваш воля.
10 Октомври 2012 14:05
Провалът или евентуален успех на този референдум има един неотменим положителен резултат: Зачетеното право на суверена,както и обратното политическата класа разбира че мнението на суверена е ВАЖНО. Демокрация в най-чист вид. Да или Не.
10 Октомври 2012 14:13
Къде съм казъл,че демкрацията не струва пари? Точно обратното. Парите обаче си заслужават,защото и народът и политическата класа научават най-после че референдумът е възможен,допустим и Народът има мнение по всеки въпрос.
10 Октомври 2012 14:49
Въпросът е нарочно формулиран така, в противоречие със здравия разум, за да провокира безброй коментари, като така рекламира безплатно т.н. "партия" БСП.
По този начин тя е в новините без да си мръдне пръста, напр. като провежда каквато и да е политическа линия, а камо ли да има нещо социалистическо в нея.
Иначе, в неравната и тъжна борба на българите с цената на електричеството няма нищо партийно.
Това допитване е фиаско по замисъл.
Първо парламента ще прегракне докато редактира въпроса. И може да отпадне още там.
А ако случайно се стигне до гласуване най-вероятно няма да излязат достатъчно хора и то ще се провали.
Ако случайно се постигне бройката и отговора е ДА, то резултата няма да се признае след като се оспори съдебно (ако дотогава това не е станало).
А ако и това мине, остава клопката на алогичния въпрос - кой да развива еди кво си.
Те затова сега се сетиха че не са задължили държавата.

Тази НЕпартия откак съществува - винаги се ГАВРИ с хората.
А най-тежката гавра е лишаването на българите от партия, която да защитава социалната справедливост в политическото управление на страната.
Затова у нас НЯМАШЕ и НЯМА преход, защото нямаме нормално структурирана поличиеска арена,
защото лявото липсва.



10 Октомври 2012 15:32
защото лявото липсва.

10 Октомври 2012 15:39
Знаете ли как Бсп построява АЕЦ??

Бсп си изгражда АЕЦ,чийто ток не се знае колко скъп ще бъде и кой ще го купува при такава цена.Ако няма желаещи си назначават бушон ,като Семерджиев,който от своя страна манипулира чрез Дкевр изкупните цени.В крайна сметка се получава,че пак целият народ е прецакан и изкупува тази скъпа енергия,а малка група от хора си се облажват.
10 Октомври 2012 15:50
Демокрация в най-чист вид. Да или Не.

Това е прекрасно при условие обаче че човек прави информиран избор - както за ползите, така и за вредите, разходите, печалбите и т.н.
Ние тука не знаем колко със сигурност ще струва тази централа, ескпертите си чешат репите вече 10г а изведнъж ни в клин ни в ръкав някой бил той аз или ти ще решаваме въпрос за който нямаме информация! И къде точно видя нещо демократично в тази история? Този референдум е популистки опит за прехвърляне на отговорност и нищо повече!
10 Октомври 2012 17:42
Другари, предлагам да се направи отделна секция за платени агитатори. Наскочили са ни като скакалци. От девет кладенеца вода носят. Всичките до един отровени.
Всички около нас строят АЕЦ или имат планове да строят. Само ние щото сме най-хитри пресметнахме че нема смисъл. Даже Япония започна строеж на нова ЕАЦ >>>
http://radar.bg/bg/2012-10-02/article/2573441_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%B2_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F.html
То голям страх от Белене, голяма работа. Да не би България да е енергийно независима и силна.
Плювачите преди да пишат смешните си доводи нека се запознаят с аргументите на подръжниците на нова АЕЦ в Белене. Форума на "Сега" се обитава основно от обичащи да четат и знаят хора. Такива плитки лъжи се допускат само до ефира на БТВ и компания.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД