:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чехия с уникален требъл в тениса

Купа "Дейвис" сложи черешката върху тортата през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тенис героите на Чехия Иво Минар, Лукас Росол, Радек Щепанек и Томаш Бердих заедно с капитана на тима Ярослав Навратил (вдясно) ликуват с купа "Дейвис", която спечелиха пред родна публика в 100-ния юбилеен финал в историята на неофициалното световно отборно първенство за мъже.
Мъжкият национален отбор на Чехия победи този на Испания с 3-2 и спечели първата купа "Дейвис" в самостоятелната история на страната, слагайки историческа точка на сезона за местния тенис. Юбилейният финал №100 в неофициалното световно първенство за мъжки отбори бе решен в последния 5-и мач в неделя, в който Радек Щепанек се наложи над Николас Алмагро с 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3 и хвърли в екстаз повечето от 14 580 зрители в зала "О2" в Прага.

"Винаги съм мечтал за момент като този", успя да промълви 34-годишният Щепанек, преди да избухне в ридания пред очите на публиката, в която бе и легендата Иван Лендъл. Именно с негова помощ тимът на бивша Чехословакия печели единствената друга купа "Дейвис" в чешката витрина - през 1980 г., когато в отбора са още Павел Сложил, Ян Кодеш и Томаш Шмит.

В тазгодишния шампионски състав на чехите освен Щепанек бяха Томаш Бердих, Лукаш Росол и Иво Минар, благодарение на които страната сътвори прецедент като първата в историята, спечелила в една година "Хопман къп", "Фед къп" и купа "Дейвис". През януари Бердих и Петра Квитова биха състава на Франция с 2-0 и спечелиха неофициалното световно първенство за смесени двойки, а в началото на ноември Квитова, Луси Шафаржова, Луси Храдечка и Андреа Хлавачкова победиха тима на Италия с 3-1 във финала на женската отборна надпревара. Последният случай, когато една страна печели купа "Дейвис" и "Фед къп" в един сезон, пък е през 1990 г., когато САЩ триумфират съответно срещу Австралия и СССР.

"Това са много тежки моменти, но не бива да сме разочаровани от себе си, понеже се борихме до последния възможен момент - коментира испанецът Алмагро, чийто тим защитаваше трофея от миналата година, но бе без контузената звезда Рафаел Надал. - Сега сме вицешампиони. Не е това, което искахме и за което дойдохме тук да се борим, но продължаваме напред с високо вдигнати глави. Мисля, че въпреки всичко свършихме страхотна работа."
873
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД