:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СТАБИЛИЗИРАНЕ

Ейре възкръсва от пепелта

Докато Гърция отново е на косъм от фалита, Ирландия започва да се изправя на крака и някогашният "келтски тигър" може да стане първата проблемна страна от еврозоната, която постига успешен обрат
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Един от проблемите на Ейре остават стотиците хиляди построени жилищни сгради, изградени по време на икономическия бум в Ирландия и сега изоставени. Зданията не могат да бъдат продадени, което принуди властите да ги съборят. Според официалните данни от 2005 г. в Ирландия - с население 4.5 млн. души, са били построени около 550 000 жилища.
27-годишният ирландец Стив О'Брайън не иска да се оплаква. От началото на следващата година компютърният специалист ще работи за един онлайн покер портал. Задачата му ще се състои в това да преследва хакери в мрежата. Това не е неговата работа мечта или поне не тази, за която е следвал в продължение на четири години в престижния Тринити колидж. "Но поне не съм безработен", казва Стив. "Вече мога да изхранвам семейството си. Дори мога да си позволя да ходя на кръчма", допълва той. Не само Стив, а цяла Ирландия вече гледа по-уверено в бъдещето. Дългата рецесия, предизвикана от спукването на балона с недвижимите имоти през 2008 г., може да бъде преодоляна още идната година. Според водещия изследователски институт ESRI през 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се повиши с 0.7%. Ирландската централна банка пък предвижда повишаване на БВП с 0.9%. През следващата година се очаква също така да намалее квотата на безработицата, която от 2008 г. насам растеше постоянно и в момента е над 14%.



Напредъкът на Дъблин е успех за Меркел



Така Ирландия може да стане първата проблемна страна от еврозоната, която успява да се освободи от икономическата мизерия - въпреки, или по-скоро благодарение на предначертаната от Тройката програма за икономии. Това би бил малък триумф за европейските спасители и доказателство за това, че стратегията "Финансови помощи срещу радикални реформи" е успешна. Все пак в продължение на четири години ирландците спазваха стриктно всички изисквания на ЕС, ЕЦБ и МВФ. За тази цел те се подложиха на множество лишения. От 2008 г. ирландският парламент е гласувал общо седем пакета от мерки за икономии. Така например ДДС беше повишен от 21% на 23%. Минималните заплати, детските надбавки и добавките за отопление на бедните хора бяха намалени драстично. А до 2028 г. пенсионната възраст ще бъде увеличена на 68 години - същински европейски рекорд. За разлика от Гърция обаче, в Ирландия почти нямаше протести срещу радикалните мерки. "Ирландците знаят много добре, че сегашното правителство не е виновно за кризата, както и че то може да я преодолее само отчасти", обяснява Пол Суини. Той е главен икономист на ирландските синдикати, които подкрепят курса на правителството, вместо да парализират страната с общи стачки. В Ейре профсъюзите се споразумяха с работодателите и правителството за бройката на съкратените служители, но в замяна получиха гаранции за запазване на работните места на членовете на семействата на съкратените. Като резултатът от това беше, че потреблението спадна рязко - както в Португалия и Гърция, но пък инвестиционната среда остана спокойна и предвидима. И днес Пол Суини продължава да хвали сключеното споразумение.



Управляващите могат да си вземат глътка въздух



Всички тези мерки сега се изплащат. "Ние сме в началото на дълготраен подем. Защото не само износът, но и нарастващите инвестиции подпомагат конюнктурата", твърди икономистът Дейвид Дъфи. Точно по това Ирландия се различава от своите страдащи южноевропейски събратя. Така например фармацевтичните концерни и компютърните фирми инвестират в нови съоръжения, като така допринасят и за създаването на нови работни места. Добри новини идват и от финансовите пазари. Рейтинговата агенция "Фич" повиши бонитета на страната от "отрицателен" на "стабилен". Наскоро Bank of Ireland пък пласира успешно държавни облигации за над 1 милиард евро. От три години насам никоя ирландска банка не е получавала толкова пари на международните финансови пазари без държавни гаранции. И все пак не всички ирландци смятат, че кризата е преодоляна. "За подем можем да говорим, когато броят на безработните ирландци се стопи още повече", казва икономистът Пол Суини. Според повечето анализатори безработицата в Ирландия през 2013 г. ще бъде под 14% и ще бъде по-ниска от сегашната, но все още е твърде отдалечена от онези 4.5% отпреди пет години. Но поне е ясно, че "келтският тигър" отскочи от дъното и вече няма да бъде даван за пример като една от най-закъсалите страни в Европа.



-----------------------------

И Португалия дава добри знаци



Преди година Португалия се подслони под спасителния европейски чадър. Сега обаче страната дава признаци на оздравяване. През септември в продължение на две седмици представителите на Тройката (ЕЦБ, МВФ, ЕС) бяха в Португалия, проверяваха докъде са стигнали реформите и как се осъществяват мерките за икономии. Заключението е повече от обнадеждаващо. Потругалия се придържа към препоръките на ЕС, заявиха кредиторите. Представителите на Тройката дадоха зелена светлина за отпускането на поредния транш от общо 78-милиардния заем за Португалия. Освен това страната получава още една година отсрочка за справяне с планината от дългове. До 2014 г. държавният бюджет трябва да бъде намален до максимум 3%. Португалия е пример за подражание по отношение на реформите, потвърждава и Матиас Кулас от Центъра за европейска политика. "Нуждата от чуждестранни кредити е намаляла, трудовите разходи са намалели и конкуренстоспособността на страната е нараснала", казва той. Португалия обаче здраво се потруди, за да постигне тези успехи. Правителството в Лисабон проведе широкомащабна приватизация, намали пенсиите, реформира застраховките за безработица и улесни правилата за назначение и уволнение на работници. Въпреки допълнителните натоварвания португалците досега стискаха зъби и застанаха зад курса на икономии. "В Португалия всички са наясно, че мерките за икономии са необходими", казва Ханс-Йоахим Бьомер от Германско-португалската търговска камара в Лисабон.

Сега обаче именно този национален консенсус е поставен на изпитание. Поради свиването на икономиката правителството на Пасос Куелю е принудено да направи допълнителни съкращения. Финансовият министър Витор Гаспар оповести нови мерки, сред които намаляване на пенсиите, ускорено съкращаване на броя на заетите в обществения сектор и увеличаване на данък общ доход. Новите мерки за икономии предизвикаха вълна от възмущение и стачки. Така в Лисабон и други големи градове имаше протести, в които участваха над 100 000 души. Лозунгът на демонстрантите: "По дяволите Тройката! Искаме си нашия живот". И все пак Португалия се справя най-добре с кризата в сравнение с другите страни от еврозоната. Това е втората държава след Ирландия, която доказва, че мерките за икономии, съчетани с реформи, могат да доведат до успех. За разлика от съседна Испания и особено от Гърция, Португалия вече съзира светлина в тунела. Поради строгата регулация на пазара на собствеността страната не пострада от криза в пазара за недвижими имоти. Присъединяването й към еврозоната не доведе до изкуствен бум на този пазар, както в Испания. Матиас Кулас вижда огромна разлика между Португалия и Гърция главно в готовността за провеждането на реформите. "Гърция взе важни решения, но не ги осъществява на практика. Това е голямата разлика между двете страни. Португалия взема решения и ги осъществява. Проблемите на Португалия са почти същите като тези на Гърция, но Лисабон е много по-ефективен и демонстрира, че има волята и способностите да ги реши", убеден е той.
 Наскоро Bank of Ireland пласира успешно държавни облигации за над 1 милиард евро, и то без държавни гаранции.
 Ирландците, също като гърците, първоначално протестираха срещу икономическите мерки на правителството, но бързо разбраха, че трябва да изтърпят лишенията заради грешките в миналото.
 Ирландският финансов министър Майкъл Нуун (в центъра) вече може да е спокоен по време на срещите със своите колеги от ЕС, защото страната му вече вижда светлина в тунела.
30
3844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
04 Декември 2012 20:10
Нерде Ирландия,
нерде Византия...
04 Декември 2012 20:18
Това е как ни се иска да бъде. Но реалностите са следните - Дълг/БВП е ~100%. Инвестициите са само в дълбоко подценени активи. Производителния капитал се е изнесъл - завинаги - в дестинации като Полша (примерно компютрите Dell). Пълно е с фантомни постройки, вследствие на строителния бум. Безработицата е голяма - a повечето ирландци нямат трудови навици, понеже повечето нискоквалифицирани професии в продължение на години са били заемани от имигранти. Всъщност това което помага на ирландците е тяхната собствена емиграция в страни като Австралия, Канада и САЩ - защото намалява безработицата и увеличава капиталовия поток. Ако някой си мисли, че тези ще се отлепят от дъното, еле пък че ще изплатят дълга си то той много се заблуждава. И въпреки това Ирландия има вид на развита държава... ама то и на нас ако ни се излеят 80 милиарда ще цъфнем. Въпросът е колко можеш да завлечеш, па след това нека те търсят - за справка Гърция.
04 Декември 2012 20:25
Положението на Португалия, макар и доста сходно, изобщо не е еднакво с това на Гърция. Основната разлика е, че има реална и доста добре действаща икономика. Индустрията на Португалия е несравнима с гръцката и въпреки всички трудности не пострада особено от кризата. Втората много важна разлика е че потугалците като народ са много по-различни. И въпреки опитите на левицата да провокира по-сериозни трудности на правителството, досега не можа да направи нищо повече от малко улична и парламентарна шумотевица. Дори и социалистическата партия не смее да излезе по-далеч от популистките изхвърляния.
Като се прибави и твърдата и засега непреклонна линия на поведение на Пасош Куельо и подкрепата на коалиционня партньор, правителството си върши работата и малко се влияе от натиска на улицата.
Разбира се, не е лесно. И то никак! Безработицата расте постоянно и в момента е 3-та в ЕС. Както общата, така и младежката, което е още по-лошо. Данъците се вдигнаха, а заплатите и добавките намаляха, а според новия бюджет предстои още да се затегнат коланите. Но като цяло, хората са сравнително спокойни, а за панаирджилъци като гръцките и дума не може да става!
04 Декември 2012 20:42
Утре се очаква поредната бюджетна секира в Ирландия. Но положението е доста по-различно от Гърция главно защото Ирландия има действаща икономика и износ (който почти не пострада в кризата). Освен това ирландският манталитет се доближава в много отношения до този на северните държави.
Закъсалите държави в ЕС с манталитет, различен от гръцкия имат шанс да се оправят. На гърците все някой друг им е виновен (в случая Германия и Меркел). Такива простотии като Меркел в хитлеристка униформа в Ирландия никой не си позволява да показва. Нито вестници, нито демонстранти.
П.П. Финансовият министър се казва Майкъл Нуунън, на не Нуун. (Michael Noonan).
04 Декември 2012 21:03
Познавам ирландци.

Не са мрънкачи, като някой други народи, на които винаги някой друг им е виновен, и си бачкат и правят каквото трябва.
04 Декември 2012 21:24
Основната разлика е, че има реална и доста добре действаща икономика.
Да разбирам ли, че няма разлика в причините, довели до икономическите кризи в тези страни? Колко банки фалираха в Ирландия и колко в Гърция? В Гърция май нямаше банкови фалити. Как бяха оползотворени инвестициите, опс кредитите (дали е инвестиция или кредит е все едно - все някой трябва да връща парите ) в Португалия и Гърция? Все си мисля колкото и да е безсмислено, че "инвестиция" в "път за никъде" е по-добре от "инвестиция" в консултиране (проект за реформа, банково-финансова врътка, хидроинженерингово проектиране и презентации на туризма както е у нас) от партиен функционер, каквато практика имаме на Балканите.
04 Декември 2012 22:05
Да разбирам ли, че няма разлика в причините, довели до икономическите кризи в тези страни?

Има разлика. В Гърция държавата вземаше пари назаем от много години за да покрива текущите си разходи. В Ирландия кризата е вследствие на имотния балин, който доведе до финансовата криза и наливането на държавни пари в банките за да не фалират.
04 Декември 2012 22:36
Значи няма вече PIGS, викате.
Остана GS-то само...
04 Декември 2012 22:47
Гърция взе важни решения, но не ги осъществява на практика. Това е голямата разлика между двете страни. Португалия взема решения и ги осъществява...

Мдаа. Консуматоркото общество на данайците няма как да си изпълнява договорените задължения. И това е голямата разлика не само с португалците. Както и да е. Както се казва кьорав карти не играе. Никой не им е крив на европейците, че са приели античните за равноправен Член.
04 Декември 2012 22:48
В Ирландия орязаха и с 5% заплатите в обществения сектор - и това се прие без изгаряне на знамена. Уроците за Ирландия от 2009-20012 са предимно за банките, раздавали с лека ръка кредити. Когато през 2009 цените на недв. имоти паднаха с 47%, вместо да затворят за назидание неколко банкера, правителството се втурна да спасява Англо-Айриш Банк.
Бях в Ирландия преди два месеца за десетина дена - по работа и отделих няколко дена за разходка извън Дъблин. Ходих до Аран Айландс (‌срещу Galway) , после и до Северна Ирландия ( която си е чиста Ирландия!!) ;-), до Белфаст, Бушмилс и Giant Causeway. Ирландия ( имам предвид целия остров) си остава страна с фантастична и невероятна природа, хората са съвсем други от тия на големия остров. В самият Дъблин обаче ми направи впечатление нарасналата бедност, просяците. На няколко пъти изминах пеша разстоянието от Бърлингтън хотел , през Сейнт Стивънс Грийн до центъра - има няколко затворени пъбс, които ми бяха известни от 2009-2010.
05 Декември 2012 03:20
В статията няма нито едно доказателство, че „келтският тигър” е отскочил от дъното. Очевидно има необходимост бързо да се измислят добри примери, макар и базирани на данни от бъдещето (2013). През 2012 бюджетният дефицит е 7.4%, растеж няма, заетостта спада.
05 Декември 2012 04:18
Тази статия ми прилича на един стар виц:
Отишъл един 70-годишен дядо да се напари в градската баня и по някое време от жегата оная му работа взела,че мръднала.Човека зарязал и къпане и всичко и хукнал към къщи да погне бабата.Влиза и що да види?Бабата хем шета и не го поглежда,хем натруфена с 5 ката поли.Засилил се,но докато свали дрехите и всичко отишло по дяволите.Ядосал се много и наредил:Другия път като отивам на баня да ме чакаш гола и готова в леглото!Тя бабата изпълнила заръката,обаче пак ядосала дядото.Защото следващото ходене на баня се оказало пълен провал и като видял жена си гола,нямало къде да се дене от срам!

Та така:нещо си било мръднало...
05 Декември 2012 08:46
Това за дядото и бабата го има в по-интересен вариант. След предупреждението да бъде готова, когато следващия път дядото отишъл на баня бабата седнала до прозореца да го чака да се върне. По едно време го видяла да тича към дома гол по улицата с ръка отпред. Веднага вдигнала полите, легнала в леглото и закачала. Дядото влязъл в къщата запъхтян, погледнал я осъдително и изсумтял: "На мен дрехите ми откраднаха, па ти само за е.ане си мислиш!".
05 Декември 2012 10:04
Да разбирам ли, че няма разлика в причините, довели до икономическите кризи в тези страни?
В Гърция нямаше имотен балон и прекомерна вътрешна задлъжнялост, но банките пострадаха от притежаването на гръцки държавен дълг, макар че все още се държат над водата. Гърците занапред трябва да решат как да финансират бюджетния си дефицит, за да поддържат същото ниво на пенсии и заплати на държавните служители и на останалите бюджетни разходи: чрез увеличаване на данъците, чрез приватизация, чрез увеличаване на държ. дълг (ако могат да вземат от някъде при изгодна лихва) или чрез продължаващи евротраншове, ако има кой да им дава. И всичко това на фона на константната тежест на външния дълг спрямо БВП и предстоящи падежи по дълга. Иначе трябва да се примирят, че стандартът им ще пада доста години подред.
05 Декември 2012 10:27
Няма как в закъсалите държави стандартът да не пада. Гърците дължаха стандарта си на бюджета, финансиран с държавни заеми, ирландците - на имотния балон, финансиран от банките с пари от външни източници, създаващ добре платени работни места и фалшив просперитет.
Огромната грешка на тогавашните ирландски управляващи беше, че дадоха пълни държавни гаранции за покриване на дълговете на банките и така превърнаха тези дългове в държавни без дори и да направят опит да ги предоговорят. А банките се оказаха черни дупки, след като и много хора не могат да си обслужват заемите въобще или поне не в пълния размер на вноските.
Всъщност свиването на икономиката и доходите е отражение на реалните възможности на държавата при липса на външно финансиране и тук икономическите анализатори отдавна го признаха: "Ние живяхме над възможностите си и сега се налага да плащаме за това".
05 Декември 2012 10:29
Гърците занапред трябва да решат как да финансират бюджетния си дефицит, за да поддържат същото ниво на пенсии и заплати на държавните служители и на останалите бюджетни разходи: чрез увеличаване на данъците, чрез приватизация, чрез увеличаване на държ. дълг (ако могат да вземат от някъде при изгодна лихва) или чрез продължаващи евротраншове, ако има кой да им дава.

Няма как да се запази същото ниво на бюджетни разходи.
05 Декември 2012 10:41
Няма как да се запази същото ниво на бюджетни разходи.
И аз това казвам, но комшиите си искат своето и продължават да вдигат патардия. За първи път от десетилетия насам протестите не вършат работа в тази насока и то не само в Гърция.
05 Декември 2012 11:46
Интересното е, че през последните 3 години Гърция има по-нисък бюджетен дефицит от Ирландия. Ирландия има най-големия структурен дефицит в ЕС (виж стр. 168). Натисни тук
05 Декември 2012 11:58
Интересното е, че през последните 3 години Гърция има по-нисък бюджетен дефицит от Ирландия.
Ирландия явно намира начин да финансира дефицита си.
05 Декември 2012 12:01
Вярно, защото държавата финансира директно банките.
Както казах вече, предишните управляващи поради некомпетентност и непознаване на истинското положение с банките гарантираха изцяло техните дългове и го прехвърлиха на данъкоплатците. Ако бяха по-компетентни щяха да договорят редуциране на дълга на банките, така че и кредиторите да понесат някакви загуби.
Но какво друго може да се очаква от професионални политици (разбирай лаладжии) с провинциално мислене?
05 Декември 2012 12:08
Ирландия явно намира начин да финансира дефицита си.

Ирландия взима пари от същото място като Гърция.
05 Декември 2012 12:24
Само че досега на Ирландия нищо не е опростено нито редуцирано.
05 Декември 2012 12:36
Само че досега на Ирландия нищо не е опростено нито редуцирано.

Няма спор, че в това е причината за различното отношение към Гърция и Ирландия. Ирландските банки изградиха най-голямата финансова пирамида в основата, на която бяха 100 млн. спестявания на германците. Спасявайки банките, правителството спаси спестяванията на германците. А от гърците губят.
05 Декември 2012 12:40
Ирландия взима пари от същото място като Гърция.
От "Тройката" ли? Нямам представа като абсолютни стойности каква е тази помощ, но явно на ирландците са склонни да дадат малко повече, отколкото на гърците, поради причината, посочена от Cruella de Vil 2012-12-05 12:24:38, както и поради това, че е нормално да бъде толерирана една западноевропейска страна, пред една южноевропейска. За съжаление.
05 Декември 2012 12:55
Тук една интересна статистика за сравнение на външнотърговския баланс на държавите от ЕС.
Натисни тук
Оттук може да се придобие някаква представа за това доколко икономиката на една държава е конкурентоспособна.
Ирландия по население е 2.5 пъти по-малка от Гърция.
05 Декември 2012 13:00
както и поради това, че е нормално да бъде толерирана една западноевропейска страна, пред една южноевропейска. За съжаление.

Според мене налице е точно обратното: Гърция е многократно по-толерирана с отписване на 100 милиарда дълг и всевъзможни други отстъпки..
05 Декември 2012 13:03
Нямам представа като абсолютни стойности каква е тази помощ

Натисни тук
05 Декември 2012 13:47
Не е съвсем коректно да се позоваваш на тези данни, защото включват само търговията със стоки към неевропейски страни. Изключени са услугите, при които Ирландия име дефицит, а Гърция излишък.
Но при всички случаи те показват, че приспособяването в Гърция е по-трудно и по-бавно.
05 Декември 2012 13:53
Ето и вътрешно ЕС баланс:
Натисни тук
05 Декември 2012 19:21
Изключени са услугите, при които Ирландия име дефицит, а Гърция излишък.

Да, наистина, но това не променя общата картина. Ето друг източник показващ, че даже с експорта на услуги Гърция е далеч по-назад от Ирландия.
Гърция:
Натисни тук
Ирландия:
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД